Enkele of dubbele rij uitlopen in verdeler

Hoi
ben van plan om een andere verdeler op mijn bemester te zetten. nu zie ik op internet verdelers met enkele en dubbele rijen uitlopen. de dubbele rij heeft een kruis verdeler die ongelijk is. de ene doet de buitenste rij en de andere de binnenste rij. de enkele rij heeft volgens mij een kruis die gelijk is en dus 4 keer de buitenste rij doet
wat is nu het beste?
het minst storings gevoelig
makkelijkst in gebruik

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
ford8630power
Mijn ervaring is dat als 1 van de 4 uitlopen van het kruis dicht zit, dan blijft de verdeling nog aardig mooi en krijg je niet steeds van die dikke 'stoten' mest eruit. Als er 1 bij een dubbele rij dicht zit gaat het nog maar door 1 kant naar die slangen en krijgt de andere rij nog wel door 2 kanten mest, waardoor de verdeling ook minder wordt.
Loeideutz
In theorie mag je er van uitgaan dat een verdeler met een enkele rij secuurder verdeelt. Elke arm vanuit het midden naar de gaatjes is even lang, en het duurt dus ook telkens even lang voordat de stront de uitlopen bereikt heeft, los van slanglengteverschillen. Bij de verdeler met 2 rijen zijn de armen niet even lang. Je mag er vanuit geen dat de fabrikant er over heeft nagedacht en de boel heeft getest, maar daardoor kan het zijn dat de ene rij meer of minder mest krijgt, ook afhankelijk van de dikte van de mest. Veel hangt er daarna ook nog vanaf hoe de uitlopen naar onder toe weer verdeeld zijn, worden de uitlopen om en om door een buitenste of een binnenste rij bediend, of heb je stukken rijen van de buitenste en dan weer van de binnenste rij. In de praktijk denk ik niet dat het heel veel uitmaakt. Belangrijker is of de hydromotor het geheel goed aandrijft, ook bij verstoppingen. En tegenwoordig willen ze, ook boeren, uitlopen van 60 mm hebben, kan dat.
Loeideutz
@ford8630power Als je goed kijkt naar die verdeler met dubbele rij hierboven, dan zie je dat bij verstopping van een van de armen, de verdeling 1/3 naar 2/3 wordt.
harald vrieling
Dubbele rij heeft te maken met de diameter van verdeler (minder ruimte nodig) en er zitten schoten in om de verdeling gelijk te houden
harald vrieling
@ford8630power als 1 gat dicht zit zie je wel degelijk meer of minder mest in spoor Ik spreek uit ervaring
chris_farmer25
Ik heb nog zon zelfde Vogelsang met 36 uitlopen als op 1e link liggen. met de dubbele rij erin. goed ijzerwerk.

Ook nog een 50gaats met enkele rij liggen, maar daar zijn de uitlopen van verrot.
dx11
Quote Reactie van @chris_farmer25:
Ook nog een 50gaats met enkele rij liggen, maar daar zijn de uitlopen van verrot.

Ligt al lang bij het schroot neem ik aan?
chris_farmer25
Qua onderhoud en makkelijk in gebruik naar mijn idee: slijtdelen goed vlak, zodat er geen holte in het midden komt (anders eerder kans op vollopen en keerring van hydromotor beschermen dat deze niet lek raakt.
meelezer1
Doe mij er maar 1 met ronde messen er in. Afgelopen week uit de pinken put gereden vol met gras. In de verdeler geen centje pijn. Alleen onder aan de slang wel eens problemen. Dit doordat er een hier een vernauwing zit van de buis waar de slang op zit.
jehan
@Fendt926Driver ik zou voor een veenhuis verdeler gaan .vorige week hele week bemest verdeler niet 1 keer verstopt gehad .verdeel molen gaat elke keer met opheffen van de bemester weer andere kant uit draaien .zelf panlatten snijt ie door
Fendt926Driver
Quote @meelezer1:
uit de pinken put gereden vol met gras.
daarvoor heb ik er een vredo ft4100 snijkast opzitten. DE snijkast als je het mij vraagt. dus verstopping in de verdeler komt hooguit eenkeer op de 150 kuub voor
Fendt926Driver
Quote @jehan:
ik zou voor een veenhuis verdeler gaan
zou kunnen maar veenhuis heeft 60mm uitlopen en mijn bemester 51mm dus dat gaat niet zo maar passen
jehan
@Fendt926Driver aj aj das jammer anders om was makkelijker geweest
vervaet
@Fendt926Driver

Als je het redden kunt enkele rij, met dubbel heb je altijd last v centrifugaal werking, dit proberen ze wel op te lossen met smoor plaatjes in de langste armpjes maar werkt bij dikke en dunne mest verschillend.........
Fendt926Driver
Quote @vervaet:
met dubbel heb je altijd last v centrifugaal werking
dus doordat de mest in de lange arm iets meer snelheid krijgt gaat daar ook(iets) meer mest door. klinkt aannemelijk. zo had ik het nog niet bekeken.
vervaet
@Fendt926Driver kun je ook een beetje als voordeel zien door aan de buitenste ring de lanste slangen te doen..... Maar het is niet je van het
Fendt926Driver
Quote @vervaet:
Maar het is niet je van het
kan alle kanten nog op maar wou even weten wat de voors en tegens waren
fastrac3155
Je moet geen dubbel rij verdeler pakken, is algemeen bekend dat hier problemen mee zijn zeker bij lage doseringen bel maar eens naar vredo zij hebben hier genoeg ervaringen mee, zij zijn op een gegeven moment overgestapt naar enkel rij verdelers vanwege de problemen.
EA_MF
Quote @jehan:
verdeel molen gaat elke keer met opheffen van de bemester weer andere kant uit draaien .

Dat zit m in het volgordeblok (mits gemonteerd) of er zit een los blokje tussen.

@Fendt926Driver wij hebben een verdeelmolen met draaiende messen en enkele rij uitlopen, molen is (net als de hele combi) nog nieuw, maar tot nu toe, na ongeveer 20 hectare, met een gift van 30m3/ha nog geen verstoppingen gehad in de verdeler, alleen een verstopping gehad voor de doseerklep.
Moet het percee een zijn met een kruis? Zelf hebben we een kaweco snijmolen, met mesjes syteem ( enkele rij). We hebben sinds vorig jaar de voor snijder er tussen weg, deze sloeg elke 3 tanken vast. Ik heb afgelopen jaar de snijmolem achterop (ondanks dat hij wat krom en niet te best meer is) maar 1 x vast gehad. Dit was uit de jonkvee put (200kuub)

Ervaring is wel dat met latere mestgiften hij het er minder mooi op brengt naar mijn idee, minder gelijk zeg maar.

Ik hoop dat je/u er wat aan hebt
deJong
Wij hebben thuis een slootsmid loonwerkers uitvoering (is ons verteld) snij verdeler enkele rij, met dubbele kruisverdeel molen en ronde schijvenmesjes erin.

werkt perfect tezamen met de kaweco snijkast bijna nooit een verstopping, weinig onderhoud(na elke dag gebruik wat knikken vet erin) makkelijk uit elkaar te halen voor onderhoud hydro motor/messen e.d.

en een goede verdeling van de mest.

groetjes mij.

oh als je de molen weer inmekaar zet suc6 met het goed plaatsen van die kl*te mesjes..
jehan
@EA_MF ja dat weet ik ook wel

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
5