Piketten, vlaggen, rijenteeld hoe en waarom?

Het is misschien voor de meesten van ons gewoon maar waarom strepen vlaggen enz in akkers en minder in weilanden.

Na een vraag over vlaggen in het veld wil ik graag dit topic starten.

Dus @boerenfluitjes op twitter deze is voor jou!

Het draait allemaal om het gewas en machines. De vlaggen zijn werkbreedte van spuit en kunstmeststrooier als het goed is heeft de kunstmeststrooier ook dezelfde of halve breedte.

Gewasbescherming en verzorging staat centraal. De vlaggen geven aan waar de trekker moet rijden hierdoor ontstaan sporen hier word elke keer weer gereden en word alles optimaal gemanaged.

hier een filmpje van gewasbescherming reden nummer 1 voor het planten van stokjes en vlaggen. Door de grote werkbreedte worden in aardappelen tegenwoordig 2 rijen niet gepoot, dan kan de trekker en spuit op breed spoor en brede banden worden gezet.


chemische gewasbescherming word gedaan voor optimaal resultaat tussen inzet van middelen en plaagdruk.

Hier heb ik eigenlijk nog bijna niets verteld maar dat laat ik over aan de akkerbouwers en loonspuiters en andere kenners onder ons.

Zelf heb ik mn licentie ook dus zal ook wel wat dingen zeggen.

Hebben er nog mensen foto's van gelegerd graan in stroken?

Alvast bedankt en have fun!!

Deel dit topic

Reacties

steyrlanzboy
@valmet 605 ja dat vraag ik me ook af
valmet 605
@steyrlanzboy wat vraag jij je af? Denk dat ik het kan vertellen.
johndeere6506
En wat is nou de precieze vraag?
valmet 605
@johndeere6506 Ik heb dit topic geschreven omdat er een vraag was van @boerenfluitjes over de paaltjes en vlaggen in het veld.
Toen is het duidelijk geworden dat er veel meer achter die vlaggetjes zit als rondjes rijden.
Dus brand los hoe en waarom. Vertel wat je wil delen over dit onderwerp.
valmet 605
Weilanden mollen en weidevogels. Om mollenklemmen terug te vinden worden er ook paaltjes geplaats. (1 enkel paaltje meestal)
Weidevogelnesten worden ook beschermd voor kapot maaien en rijden door de boer. paaltjes in de rijrichting of eromheen zodat de boer weet waar de nesten zijn. Helaas weet meneer Vos en zijn gevleugelde vrienden dit ook en die vinden een gedekte tafel. De paaltje worden ook vaak door de boer zelf geplaatst!
valmet6400power
In principe staan die vlaggetjes er alleen in het begin voor het kunstmeststrooien/spuiten zodat je makkelijk kunt zien waar je erin moet draaien.. Later i het seizoen zie je sporen wel..

Brede banden onder de spuit hangt af van de werkbreedte, het zorgt ervoor dat de spuit stabieler wordt maar aan de andere kant rij je per (noem 40 meter werkbreedte) per spuitpad 2x 0,75 meter en dus niet beteeld 😄
fendt-412
@valmet6400power
Met GPS kun je de de spuitpaden ook eerst poten en vervolgens een deel "overlappen". Kun je een rijpad maken van bijvoorbeeld 37,5cm zodat je maar een rij aardappelen per spuitbreedte mist.

Boer hier vlakbij heeft een agrifac condor wide track. Banden kunnen buiten 4 aardappelruggen lopen, door sluitrijen breder te maken heeft kan hij met iets bredere banden spuiten. Kunt zo een compromis maken tussen spuitpaden en minder beteelt oppervlak.
valmet 605
@fendt-412 rijd hij dan ook over de weg op dat brede spoor?
Denk dat je dan op een breedte van 3.5 komt? Of kan deze spuit variëren met spoorbreedte?
fendt-412
@valmet 605
die spuiten hebben inderdaad een variabele spoorbreedte.
valmet 605
@fendt-412 anders zou het ook spannend worden op de gemiddelde weg.... dan kan de gemiddelde tegenligger onder de spuit door rijden.
valmet 605
fendt-412
@valmet 605
zonder breed spoor wil je met de auto ook wel aan de kant 😄
valmet 605
@fendt-412 en op dat vlak moet iedereen elkaar wat meer ruimte geven en naar de omstandigheden kijken.
valmet 605
Ook goed om te weten: Wat wordt er gespoten, met name middelen om het gewas goed in leven te houden.
Ik ben zeker niet pro gangbaar of pro eco, mijn blik staat meer richting het oude milieukeur! Met een minimum aan middelen een acceptabel resultaat halen.

Met alles geldt de middelen die gebruikt worden komen vanuit een vraag uit de markt. Ik geloof niet dat er een boer is die staat te juichen om met de spuit het land in te gaan! Het kost namenlijk altijd geld.

Het middel is eigenlijk nooit erger als de kwaal.
bartjuh
Staan ook zat vlaggen en paaltjes met lint eraan tegen de ganzen. Zodat deze niet op een pas gezaaid veld gaan zitten.

Met die overlap poten moet je ook je rugvormer of frees aanpassen zeker. Was hier ook een boer die dat had maar was een geklooi van niks met rugvormen
valmet 605
@bartjuh vlaggen en andere dingen linten ed werken ook als vogelverschrikker. Ik weet niet exact hoe en wat maar volgens mij is het niet bij elke vrees erg moeilijk om paden te maken.
valmet6400power
@valmet 605

Geloof mij maar, gewasbeschermingsmiddelen zijn dusdanig duur dat een boer die niet voor z'n plezier spuit. Die wil het liefst vanut financieel oogpunt ook zo min mogelijk spuiten
valmet 605
@valmet6400power klopt helemaal! Weet jij een paar interessante bespuitingen? wat is een vraag uit de markt en wat is een middel die voor de plant nodig is?

Klopt het een beetje als ik richting een middel tegen schurft als uit de markt kijk en tegen fytofstra voor de plant is?
valmet6400power
@valmet 605

Tsja wat is interessant haha, je hebt allereerst preventieve en curatieve middelen, de naam zegt het al. De jaarlijkse bespuitingen zijn niet interessant, wel als er een grote uitbraak van bijvoorbeeld phytopthora is zodat je je aardappels echt moet redden. Daar was vorig jaar in het voorjaar sprake van en als je dan met spuiten niet goed erboven op zat heeft dat veel gekost 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
4