Demontage maaitrommel

Heeft iemand hier ervaring met het demonteren van een maaitrommel van een Claas frontmaaier? Voordat ik teveel geweld moet gebruiken heeft iemand wellicht een handige tip?
spotmelker

Reacties

Joop3
Onderaan beginnen....
zes bouten er uit, en dan de glijslof er af morrelen met licht geweld.
Daarna de dikke centrale bout een paar slagen los. Ik heb een hulpstuk gemaakt om het lagerblok voor de glijtrommel er af te kunnen trekken, als een soort poelietrekker.
als het lagerblok er af is komt de trommel los. Ook op dezelfde manier als het lagerblok, dus met een hulpstuk.
jippe
@Joop3 gewoon geweld gebruiken dus? 😃
Joop3
@jippe met gezond verstand, en een beetje logisch nadenken, kom je verder als met geweld... Als je als een blind paard aan het breken gaat geef je de moed nog wel een keer op, want dan krijg je het niet voor elkaar.
spotmelker
@Joop3 Ik ben net zover als je beschrijft. De glijschotel en lagerblok gingen vrij eenvoudig los. Maar de trommel komt niet los. Moet die zo van de as af willen schuiven? Of heeft die een paar schriktikken nodig?
Joop3
@spotmelker ik heb draadeinden in de 6 (?) Gaten rondom de trommel gedraaid, zodat ik hem daaraan er af kon trekken. Er zitten natuurlijk wel lagers aan, die op de as geperst zijn, dus helemaal vanzelf zal het niet gaan.
Waarom moet de trommel er af, eigenlijk?
spotmelker
@Joop3 Vorige herfst schoot de maaier van de accord bok los en sloeg over de kop. Nu verloopt een trommel en raken de mesjes elkaar dus hij moet weer even 'op tijd' en vast gezet worden. Ik heb het even bekeken en wil het nu proberen met een potkrik op de dikke centrale as te zetten met een stalen juk die via kettingen aan de trommel vast zit hem van de as te schuiven. De as is nog mooi blank, ik hoop dat 't lukt zo.
Joop3
@spotmelker daar red je het niet mee. De haakse tandwieloverbrenging zit in 1 gietstuk bovenin, en is niet deelbaar. Ik ben bang dat je de centrale zeskantas moet demonteren....
Zo ver ben ik zelf nog nooit geweest, dus ik kan het mis hebben. Heb je de onderdeeltekeningen al van de website van Claas gesmurfd?
spotmelker
@Joop3 Die tekeningen heb ik wel maar die zijn zo overvol dat haast niet te zien is hoe alles in elkaar zit. Ik kan me niet voorstellen dat de 6 kants-as er uit moet want dan heb je de centrale stilstaande as met grote ronde bovenplaat nog steeds niet uit de trommel vandaan. Het rechtopstaande kroontandwiel die de trommel aandrijft heeft splines die in een mof glijden die binnenin de trommel gebout zit. Ik vermoed dat of die splines stuk zijn of die bouten geknapt.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Maaier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!