Aankopen mest kinderboerderij

Hallo mensen,

Een vriend van mij is vrijwilliger bij een kinderboerderij met ongeveer 0,7 hectare aan land. De afgelopen jaren is er bijna geen aandacht aan de conditie van de weilanden gegeven, behalve door de dieren en dat er de eigen vloeibare stalmest over enkele vierkante meters verspreid wordt.
Om de conditie te verbeteren kwam men met onder andere het idee om een partij stalmest aan het einde van het seizoen te verspreiden over de landen.
De vraag is dan, is het mogelijk dat een kinderboerderij, die behalve de weinige registratie van de dieren geen enkele andere verbindingen heeft met de agriculturelische papierwinkel om gratis mest te laten verspreiden over het terrein. Na de zoekfuntie op deze site gebruikt te hebben (ja, sommigen doen t!) blijkt het dat sommige boeren gratis of met geld toe mest over hun landen kunnen laten uitrijden tegen een handtekening (en een mestnummer vond ik?).
Natuurlijk kan ik ook de dichtsbijzijnde mesthandel een mailtje sturen, maar dan zou er niemand meer gebruik maken van dit forum.
Alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

JohnDeere5720
Mest is wel het beste maar ook het "ingewikkelste".. makkelijker is kunstmest, met regels, papier en eventuele ziektes en zulke dingen 😄

Verder heb ik er geen verstand van 😛
Wimsumar
Beste Krissie: Het (maatschappelijk) spanningsveld tussen reguliere veehouderij en een kinderboerderij is veel te groot om het weiland van de kinderboerderij te bemesten met (organische, vaste) stalmest.
Immers, het publiek van de kinderboerderij zal er weinig van gediend zijn dat 'hun' (kinder)boerderij geassocieerd wordt/gebruikt wordt voor het wegwerken van het mestoverschot uit de reguliere veehouderij.
Zo ook is de reguliere veehouderij weinig gediend van de privileges welke kinderboerderijen genieten ten aanzien van dierziektenverspreiding en -bestrijding.
Men moet de kat niet op het spek binden en, zoals JohnDeere5720 bovenstaand al schrijft, risico's nemen in het kader van aanhalen/verspreiden van dierziektes door middel van eventuele aangevoerde stalmest.
Daarbij zal de (kleinschalige) indeling van de kinderboerderij(weilanden) ongeschikt zijn voor "modern" materieel om mest te verspreiden.
'Goed' alternatief is compost (van het gemeentelijk composteringsterrein).
Favorit614
Zo ver ik weet kan een veehouder gewoon mest afvoeren aan een particulier , in combinatie met de vereiste afvoerbewijzen.
valmet 605
Eehhh ja Shit... Daar gaat het over.

Ik kom er niet door maar ben nieuwschierig....

@Krissie wil je mij een samenvatting doen?

kinderboerderij, met dieren? Welken hoeveel?
Is er en nachtverbijf?
Is er een mestbult?
huub
Wat Favorit614 zegt, een particulier kan een bepaalde hoeveelheid mest aanvoeren, bij de gemeentewerf kan je ook wel eens compost of zeefgrond halen.
giant-kevin-jd
Denk ook niet dat ze voor 0,7 hec komen. is het een weide?
Max Deeleima
Wat ik mijn ten eerste afvraag, kan het gras daar wel groeien? Behalve de dieren lopen er elke dag natuurlijk hele groepen kinderen over het veld dus ik kan me voorstellen dat het aardig vertrapt wordt daar.
Ik zou ook niet alleen aan het einde van het seizoen bemesten, dan groeit het gras toch al nauwelijks, maar ook bemesten net voor het seizoen begint.
Verder ga ik er van uit dat echt groot materiaal er niet op kan, maar een kleine trekker met kleine mestverspreider misschien wel? Misschien een hobbyboer uit de buurt die dat heeft en wil helpen?
Wat al eerder gezegd is: compost, tegenwoordig is dat bij veel gemeentes gratis op te halen.
ronald73
Quote @Krissie:
kwam men met onder andere het idee

Wie is 'men'? Hoe is momenteel het grasbestand? Hoe is de bemestingstoestand van die weide? Misschien is het al hoog zat? Om dan zomaar even een berg mest erop te mieteren hoeft helemaal niet goed te zijn om het resultaat te behalen wat je wilt. Als je niet oppast leggen sommige kwetsbare troeteldiertjes nog het loodje omdat hun voedsel een teveel aan een bepaald voedingselement bevat. Compost klinkt wel leuk naar de onwetende burgerbezoeker toe, maar ik denk niet dat op zo'n graslandje een gebrek aan organische stof DE hoofdoorzaak zou kunnen zijn.
Zet anders een collektebus naast de ingang met als doel om een grondonderzoekje van te betalen. Alle diertjes hebben er immers belang bij. Kijk ook je grassenbestand na.
Krissie
Dank voor alle antwoorden.
Maar ik zal alle vragen proberen in een beschrijving van het gebeuren te beantwoorden.
De totale weide van 0,7 hectare is opgedeeld in twee landen, elk aan een kant van de kinderboerderij zelf. De afgelopen jaren is met het systeem gewerkt door de dieren op één weiland te zetten waar ze dag en nacht vrij kunnen kiesen tussen het verblijf in de stal of naar het land. Wanneer het land aan de andere kant weer wat gras vertoond gaan de dieren naar dat land en wordt het andere volledig met rust gelaten, zowel door mensen als dieren. Na de jaren duurt het steeds langer voordat er wat mooi gras op staat en daarbij is de grasmat zelf in een slechte conditie. Na simpelweg logisch nadenken kwam het nieuwe bestuur uit dat de landen een voedingsstoftekort hadden wat trage groei en een slechte grasmat tot gevolg had. Kunstmest is vrij prijzig in aanschaf voor een kinderboerderij die leeft van geringe subsidie. Mest leek een veel leuker idee aangezien daar een overschot van is en sommigen het graag weggeven, alleen dacht ik dan met de nodige papierwinkel. Vaste mest leek ons de beste optie boven drijfmest omdat werktuigen voor vaste mest een stuk kleiner zijn. Tevens heb ikzelf daarvoor ook opties om het uit te rijden ipv een loonbedrijf. Een analyse van de grond is opzich een goed idee. Het analyseren van de mogelijkheden en prijzen daarvan is een goed idee. Maar het is niet zo dat het land een 10 moet halen, het moet simpelweg of de efficiëntste manier weer goed gras kunnen produceren voor het echt vergaan is. Maar hieruit hebben ik en die vriend al wel veel informatie uit kunnen halen waar ook zeker wat mee zal gebeuren, dank daarvoor
Boerenjongen16
Kan gewoon... geen probleem. Om het jaar haal ik ook altijd een kipper oude- stalmest bij een veehouder voor mijn tuin (0,1 ha). Handtekening, adres en datum van afgifte, en alles is netjes volgens papier geregeld.
deJong
Ga gewoon bij de dichtsbijzijnde boer langs, of hij eens met mestspreiden ff wat bij jullie langs komt brengen de simpelste oplossing.
Rdeweerd
Er mag max 10 kuub drijfmest naar een particulier met een stukje land maak je een mest bon vraag om een handtekening en klaar
Max Deeleima
@Krissie als je de stukken land om en om gebruikt kan je door het jaar heen ook meerdere keren met kleinere hoeveelhden bemesten. net zo als veehouders dat doen, na elke snee gras bemesten.
Wimsumar
Beste Krissie:
Quote:
Na de jaren duurt het steeds langer voordat er wat mooi gras op staat

Eigenlijk is dat de meest ideale situatie.
Iedereen die op zelfde wijze als een kinderboerderij hobbymatig wat vee houdt (bijvoorbeeld wat schaapjes, pony, paardje etcetera) die weet dat de dieren het gras waar ze zelf de hele dag in vertoeven(!) uiteindelijk maar verrekte slecht willen eten. Je hebt er dus alleen maar last van dat er (veel) gras groeit (je nuttigt zelf je maaltijden ook niet op het toilet 😉 ). Daarbij, zeker op zo'n kinderboerderij is het heel luisterijk voor de bezoekers te zien hoe de 'lieve' diertjes (al dan niet binnen op stal) heel lekker bijgevoerd (mogen) worden.
Kortom: niet bemesten om grasgroei daar te stimuleren.
Krissie
@Max Deeleima
Is wel het mooist ja, maar dat wordt wel te duur om dat telkens te doen.

@Wimsumar
Klopt, maar het is nu niet het geval dat er veel bijgevoerd wordt door mensen, maar door de vrijwilligers zelf. Maar het is ook niet zoon groot probleem dat er nu veel bijgevoerd moet worden. Maar hoe het er nu bij staat is het geen gezicht. De plekken waar de eigen drijfmest wordt neergeplempt zijn wel altijd mooi groen maar de rest van het veld is een bende qua onkruid en kleine lege plekken (ben bezig met foto's verkrijgen). Hoe het er nu op lijkt is dat het alleen maar slechter kan gaan, aangezien de dieren er ook gewoon oplopen wanneer het een grote modderpoel is, het ligt namelijk erg laag naast een meer. Om de grasmat weer naar een beter niveau te brengen was het idee om meer voedingsstoffen toe te brengen. Beter zou het zijn om beide velden opnieuw in te zaaien maar dat is financieel niet mogelijk. En aangezien het totaal niet handig is om daar met grote tanks te rijden lijkt stalmest mij de handigste oplossing.
Krissie




De weilanden
Wimsumar
Beste Krissie:
Quote:
De weilanden

Die liggen er (nu nog) veel te mooi bij.
Kijk, hoe gevarieerder het plantenbestand in dergelijke weitjes van o.a. kinderboerderijen, hoe aantrekkelijker het wordt voor de bezoeker. Iedere plant heeft in de natuur z'n betekenis/functie en is dan voor de bezoeker interressant er steeds weer iets nieuws in te ontdekken onder het genot van kleurijke bloeiwijzen waarop tevens talloze insecten en andere diertjes op af komen.
"We" kijken er vanaf dit forum veel te veel als boer naar maar het hoeft geen produktieweide voor melkvee te zijn. Integendeel.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
5