Werklamp op trailer

Beste medeforumgenoten,

Thuis hebben wij een tijd terug een paardentrailer gekocht. In het donker lopen we tegen het punt aan dat we onvoldoende zicht hebben naar achter met het achteruitrijden.

Daarom wil ik een werklamp op de trailer bouwen die je vanuit de auto aan kan zetten. Bij het achteruitrijden gaat er geen lamp branden op de trailer omdat op onze auto een zeven-polige stekker zit. Wel zit er op de trailer een mistlamp.

Is het mogelijk om de mistlamp te vervangen door een werklamp? Zodat als je in de auto de mistlamp aanzet, dat dan de werklamp brandt.
Zo ja, wat is het maximale wattage dat de lamp mag zijn.

Ik ben benieuwd naar jullie meningen en ervaringen

Deel dit topic

Reacties

fiatfan
Je kunt de zevende pool (R) van je stopcontact op de auto gewoon koppelen aan je achteruitrijlamp van de auto.
CHALLENGERfan
Kijk naar hoeveel watt de mistlamp is. Kijk ook op hoeveel de boel is gezekerd en kijk ook eventueel in het technisch boek van de auto als je die hebt.
CHALLENGERfan
@fiatfan Dat is nog wel n slimmer idee. Maar je moet dan wel uitkijken hoeveel watt je er maximaal bijaan kan koppelen. Je kunt er anders ook een relais tussenknopen.
MartinZaandam
Beste paarden liefhebber. het vervangen van de mistlamp door een werklamp is verboden en ook gevaarlijk. Een keer ga vergeten dat je geen mistlamp hebt en in de pot-dichte mist zet jij, voor jezelf de mistlampen aan,maar daarbij ga je ook gelijk de automobilist verblinden die achter je rijdt. Mij is altijd geleerd, en zo maak ik het ook voor anderen ; bij vernieuwing of verandering aan voertuigen, vaartuigen en motoren, altijd naar een reglementaire oplossing. Jouw optie kan wel voor "in nood" maar niet voor permanent
henriv
Volgens mij is een mistlamp verplicht. deze kan (mag) je dan niet verwijderen. misschien kan je hem wel combineren met een achteruitrijlamp en dan een handschakelaartje ertussen zetten voor de noodgevallen je een mistachterlicht gebruik. maar ik zal hem niet verwijderen van je trailer.
deutz dx 6 05
@fiatfan Niet aan deze oplossing gedacht. Lijkt de mooiste oplossing. Echter wil ik liever niet aan de verlichting/draden van de auto gaan klooien

@CHALLENGERfan De mistlamp die op de trailer zit is 21 Watt
deutz dx 6 05
@MartinZaandam Ik heb het even opgezocht. Voor aanhangers tot 750 kg is een mistlamp verplicht, ongeacht het bouwjaar.
Voor aanhangers met een eigen kenteken geldt dat als de aanhangwagen eerder dan 31 december 1997 is toegelaten, is een mistachterlicht niet verplicht.

Verwijderen is dus geen optie
Valtra-Fordpower
@deutz dx 6 05 Kies 1 of 2 18W LED werklampen, heb je een bult licht en weinig vermogen. Dit moet de zekering kunnen hebben.
MartinZaandam
Heeft jouw paardentrailer geen binnen verlichting aan het plafond? ik denk dat je gewoonlijk vooruit een erf oprijdt, daar stop je dan en doe je met een schakelaar de werklamp aan, die afgetakt is van de binnenverlichtng. Zo kan iedereen er mee op pad, omdat het gekoppeld is aan je trailer en niet aan de trekkende auto, die misschien wel eens gewisseld wordt
deutz dx 6 05
@Valtra-Fordpower Als er werklampen op komen wil ik sowieso LED hebben. Voornamelijk omdat ze weinig vermogen vragen.

@MartinZaandam De trailer heeft binnenverlichting. Waarschijnlijk zit er niet veel anders op dan een schakelaar buiten de auto op de trailer als ik de autobekabeling niet wil vervangen.
Max Deeleima
Quote @deutz dx 6 05:
In het donker lopen we tegen het punt aan

Ik zou die punt weghalen, dan loop je er ook niet meer tegenaan.
Wimsumar
Beste Deutz DX 6.05:
Quote @deutz dx 6 05:
Waarschijnlijk zit er niet veel anders op

Dat is het: op.
Maak/koop een dakdraagbeugel voor op het dak van de auto en monteer links en rechts een LED-werklamp.
kerstrunner
@fiatfan De zevende pool is 58L: linker achterlicht, de R pool zit onderaan dacht ik en is de rechter richtingaanwijzer!
Ik zou aan de batterij van de auto vertrekken (zowel met + als min) met een zwevende zekering,in het geval van een LED lamp kan je zonder relais rechtstreeks naar een schakelaar in de auto. Dan verder naar een 2 of 3 polige (extra) stekker naast de trekhaak. Vandaar een aparte kabel naar de werklamp. Geen kortsluitingen aan de originele bekabeling van je auto,en je kan je werklamp ook gebruiken als je niet in achteruit staat. Bv als je een poort moet sluiten als je buitenrijd...
Huuuuub
Er controleert echt geen hond of je mistlicht op de aanhanger het doet.

En ik zou inderdaad gewoon de kabel van het mistlicht aan het achteruitrijlicht knopen. stelt opzicht geen zak voor, mits de auto niet te modern is.

Als je een echt moderne auto hebt (CAN-bus) kun je er sowieso geen extra lampen op knopen anders krijg je de vaagste storingen.
Favorit614
Quote @kerstrunner:
Geen kortsluitingen aan de originele bekabeling van je auto,en je kan je werklamp ook gebruiken als je niet in achteruit staat

Zet wel ff een irritant controlelampje op het dashboard , zo dat je hem niet op de weg vergeet uit te doen
Favorit614
Quote @Huuuuub:
Er controleert echt geen hond of je mistlicht op de aanhanger het doet.

Zeker wel!!

Rij maar eens in een verkeerscontrole.
zie afgelopen zondag wegmisbruikers
fiatfan
@kerstrunner ik bedoel 2 54g.....

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
22