Enkele hark

Hallo,

Wij zijn al enkele tijd op zoek naar een enkele hark, nu hebben we inmiddels de keuze uit deze 3:

- Lely hybiscus 351 ( bj 2006, zgan overjarige machine )
- Krone KS 3.80-4.20 vario ( een rode, dus al best oud )
- Kuhn GA 4311 GM ( bj 1999 )

Alle 3 de machines zijn goedwerkend en in prima staat, alleen de krone is zonder tandemstel.

Ik ben benieuwd naar jullie GOED ONDERBOUWDE mening en/of ervaring over deze 3 harken.
Waar zou je zelf voor kiezen en wat zijn de goede of slechte kanten van de machine.

Deel dit topic

Reacties

boereke
Wij hebben een kuhn 4321 uit 2002, die is volgens mij vergelijkbaar (ook met masterdrive dubbele aandrijving).
Heel tevreden over, ooit 2 armen gebroken door eigen schuld (bomen kan je blijkbaar niet harken) en die zijn snel en goedkoop te vervangen. Hebben er elk jaar een 100 ha met geharkt, vorig jaar een dubbele bijgekocht, puur voor de extra capaciteit, want die enkele is nog ver van versleten.
Ik heb geen ervaring met die andere merken, maar als die kuhn er nog een beetje deftig uitziet, zou ik niet twijfelen!
Valtraboerties
Heb geen ervaring met de harken, maar (afhankelijk van het gebied natuurlijk) zonder tandem lijkt me niet echt geweldig.
We hebben thuis een dergelijke Krone occasie (wel een groene) gekocht een tijdje terug.. Die was bij aankoop (zonder medeweten van koper en verkoper (inruil bij mechanisatiebedrijf)) al versleten. Dit is door de verkoper dan uiteindelijk in orde gebracht.
Ik vind dat deze zeer goed harkt. De onze heeft een tandemstel en volgt goed de bodem. Door het systeem met aftakasbuizen heb je nauwelijks speling op de armen.
Een nadeel is misschien dat de onderste spillen (waar de hefarmen aanhangen) wat lichtgebouwd zijn. Maar da's enkel wat laswerk: stelt niet veel voor.
Kortom: als deze mechanisch goed in orde is: goede hark in functie van prijs.

Ik heb zelf geen ervaring met een Kuhn hark, maar het schijnen heel degelijke harken te zijn! Hier in de buurt zijn dit toch wel de meestverkochte enkele harken denk ik zo. Het zijn relatief dure harken, maar kwalitatief denk ik dat ze toch ook een stapje voor zijn op de concurrentie.
mf-6265
Ik zou toch een tandemonderstel aanraden!!!
Wimsumar
Beste Deutz3.70Power: Vooropgesteld. ik weet niet hoeveel hectare je (per keer) moet harken, maar genoemde 'harkjes' zijn veel te smal om toch nog redelijk capaciteit te draaien.
Ikzelf rijd met een NiemeyerDH-470 (kantel)hark met een rotor van 3,6 meter doorsnede en moet hiermee 'stevig' doorrijden om 3 hectare per uur te halen. (Dit is op en 500 meter lang perceel. Veel kortere stukken laten de capaciteit al snel zakken tot max. 2 hectare/uur).
Voordeel van deze 3,6 meter rotor is dat deze "ruim" buiten de trekker werkt en perceelsranden (onder de afrastering), sloot-/greppelkanten er ook redelijk mee zijn schoon te harken.
Belangrijkste keuze voor deze machinekeuze was het hydraulisch te kantelen van de rotor om zonder tandarmen te hoeven verwijderen binnen de max. transportbreedte te blijven.
Het (hydraulisch uitschuifbare) zwadbord heb ik er vrijwel direct afgehaald en ook het tandemstel is niet nodig.
Boer007
@Wimsumar Ik heb precies dezelfde hark. Na jaren van plezier heb ik er nu ongelofelijke hekel aan gekregen. Telkens breekt bij mij het lager in de kop waar de hark eigenlijk in hangt zodat hij vrij kan bewegen. Als ik snel rij breekt ie.. als ik langzaam rij breekt.. jij hier geen ervaringen mee?
GROENEDEERE
Hebben jaren de kuhn gehad. En daaraan nooit stukken gehad. Harkt mooi en is degelijk gebouwd. Wel moet ik zeggen dat als er een tand breekt de anderen ook vrij rap zullen gaan uit moeheid. De buurman had een krone. Soms haalden we die er bij als er veel bunders lag. Meermalen daarvan zijn de bevestiging van de heb verbogen of gebroken. Dubbel wielstel vind ik persoonlijk maar fabels mits je maar vlak land hebt.
Ik zou voor de kuhn gaan. Met Lely heb ik geen ervaring.
CHALLENGERfan
De Krone's zijn prima degelijke harken. Ze harken mooi. We hebben zowel de oude als de nieuwe. Tandem rijdt misschien iets mooier over het land heen, maar met hobbels heb ik niet echt het idee dat het veel beter gaat dan met de enkele as. Met de andere merken heb ik geen ervaring qua harken, maar ik denk dat de Kuhn ook een goede keus is.
Wimsumar
Beste Boer007:
Quote @Boer007:
ongelofelijke hekel

Ja, bij nader inzien is het maar een k,...ehhhh ku,...ehhh... kantelhark. 😉

Vanaf 2002 (nieuw) is de enige schade die ik heb een los nietje in het instructieboekje.
B.T.W.: Het lager waarover je schrijft, zie ik niet terug in de onderdelentekening. Bedoel je de (lager)bus (massief) in het "driehoekje" van de naloopconstructie?
Fendt926Driver
Quote @boereke:
Heel tevreden over, ooit 2 armen gebroken door eigen schuld
buurman had ook een kuhn waar de armen met een houwpijp met elkaar verbonden waren en met 200 ha waren die houpijpen versleten en vielen der armen eraf met harken. kan ook een type nieuwer zijn geweest hebben er 2 keer over allemaal nieuwe in gedaan en toen ingeruild
deutz3.70power
Bedankt voor alle reacties.
Ben alleen erg benieuwd of er iemand ervaring heeft met die lely enkele hark, die zijn er volgens mij erg weinig, maar ben wel benieuwd of iemand er hier wat over kan vertellen...
Jasperfendt
@Wimsumar As waarom die kantelt wil ook wel knappen 😞

Is duur geintje om te laten maken 😞 Maar het lmb heeft er nu een dikkere as ingemaakt en de bok verstevigt. Volgens hun gaat het de komende 20 jaar niet meer kapot zo 😄
Welgerap52
Spaar door voor een dubbele hark want als je daar mee geharkt hebt....
fastrac3155
Ik zou voor de kuhn gaan goed en degelijk spul en de onderdelen zijn ook nog te betalen. Wij draaien hier nu voor het 3e jaar met een dubbele hydro hark en hebben nog geen stukken gehad op een kromme arm na (eigen schuld) zelfs nog geen kapotte tand.

Krone is gewoon veel te lichte troep welke schrikbarend duur is en in mijn ogen een onterecht a merk.

Lely heb ik geen ervaring mee.

Maar misschien moet je idd eens een dubbele hark overwegen er gaat een wereld voor je open.
johndeere6230
Als je boven de 15 hectare per keer moet harken zal ik idd zeker naar een dubbele hark gan kijken...

Van de bovenstaande harken heb ik alleen met de kuhn geharkt en hij harkte best. Reed 10 kmh op niet geheel vlak land maar hij nam alles mooi mee

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2