Triltand cultivator

Dag TF'ers,
Hoeveel tanden staan er normaal op een triltandcultivator van 3 meter breed? Moet daar een bepaalde afstand tussen zijn,zodat de tand op de 2e rij het ruggetje dat door de tand van de eerste rij word gevormd,precies doorbreekt of zo? Of gewoon:hoe meer tanden hoe beter?
Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

vanmeij
Wat wil je ermee doen, en welk resultaat wil je bereiken?
het ene merk werkt met twee rijen tanden, en bijvoorbeeld Steketee soms wel met 5. dit wordt gedaan omdat een zaaibedbereider een zeer dunne laag moet bewerken. de tanden moeten dan zeer dicht (naast en achter elkaar) staan
Wimsumar
Beste Kerstrunner: Ik heb er 34 in. Het frame is 2,6 meter breed. Theoretische tandafstand ( alle 4 rijen) is 7,6 cm. Tandafstand in de rij is bij mij 30 cm.
De eerste rij heeft 9 tanden, de eerste en negende tand zitten buiten het frame.
De tweede en derde rij 8 stuks tanden en rij 4 is 9 tands
De tanden verspringen van rij naar rij 7,5 cm.

Verder zit er een dubbele set verkruimelrollen op.
kerstrunner
@vanmeij Zaaibedbereiding,ik wil het niet te fijn hebben liggen,we hebben lichte grondmaar we hebben ook wat zwaardere grond,en dat moet dan ook weer fijn genoeg liggen
kerstrunner
@Wimsumar Dat zijn er wel heel veel
ricooo12
Bij onze triltand (2,5m breed) zitten 2rijen waarvan op de voorste rij 5 tanden en op de achterste 4 tanden
Wimsumar
Beste Kerstrunner:
Quote @kerstrunner:
heel veel

Meestal zitten er 'maar' ongeveer 25 in, verdeeld over de 4 rijen. Hiermee is, vooral zoals bij mij op lemige zandgrond niet makkelijk een egaal (voldoende verkruimeld) zaaibed te maken.
Strategie bij zaaibedbereiding met een triltand is meestal hoge rijsnelheid als uitgangspunt maar dan stuift het (hier in winderig Noord Nederland) vaak als de klere. Bovendien gebruik ik voor dit werk een versnelling die anders vrijwel nooit gebruikt wordt (trekkerversnellingsbak moet ook egaal slijten nietwaar? 😉 ). Ik heb geen 'onmetelijke' oppervlakte te bewerken, en met de combinatie van de (ondanks) relatief lage rijsnelheid en de "extra" tanden ontvang ik toch vaak complimenten van buren en met name de zaaiende loonwerker dat het er netjes bij ligt.
P.S.: Bij een volgende onderhoud-/opknapbeurt van de inmiddels ruim 40 jaar oude triltandcultivator wil ik er nog meer tanden in zetten. 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
8