Niveleerbalk

Ik ben bezig met een triltand te maken voor het zaaibed klaar te leggen. gaat 3 of 4 rije tandjes krijgen die redelijk kort bij elkaar komen staan met achter een dubbel rol. Nu voor de sporen van de trekker weg te krijgen was ik van plan om een niveleerbalk te maken. Alleen weet ik niet waar ik deze moet zetten, voor de tandjes of achter de tandjes?

mvg Tim

Deel dit topic

Reacties

Boerenjongen16
Niet beter twee ganzen voeten vooraan je werktuig te maken? Zodat deze direct na het rijden weer worden 'opgewoeld'. De rest van je zaaibed zal dan wel zijn werk doen. 😄
Wimsumar
Beste Deutzke106: Een niveleerbalk werkt niet!
OP de eerste plaats wil je de relatief meer verdichtte grond (de insporing van de trekkerwielen) weer aanvullen met grond van een plek die later van nature dan weer verder inklinkt.
Ten tweede, een triltand is te licht om grond te verschuiven. M.a.w., de cultivator gaat op de niveleerbalk "zweven".

Beter is de eerste werkgang opvolgen met een volgende, waarbij je een halve werkgang overlapt zodat de trekkerwielen als het ware "volvelds" aandrukken.
deutzke106
Maar dacht eraan om sporentrekkers te zetten en een niveleerbalk maar nu weet ik niet waar
Loeideutz
Triltanden zijn er meer als genoeg te koop. Waarom zelf een maken?
Loeideutz
Nivelleerbalk altijd voor de triltandjes. Anders loop je het risico dat je de grond dicht smeert.
atlaspower
Waarom zet je je zaaimachine niet gewoon achter je kuul
Wimsumar
Beste Deutzke106:
Quote @deutzke106:
sporentrekkers

Ook dat is niet nodig. Om het gewicht en de trekkracht kunnen de trekkerbanden bij dit werk op 1 BAR (desgewenst minder) waarbij de grond geen geweld wordt aangedaan (welke vervolgens weer mechanisch opgeheven zou moeten worden).
kerstrunner
@Wimsumar Zou dat met enkele band op 1 bar voldoende zijn of toch dubbellucht noodzakelijk?
Loeideutz
@kerstrunner hangt af van de breedte van de band, het gewicht van de tractor zelf, de pk's die je ter beschikking hebt, de diepte die je wilt werken en de zwaarte van de grond.
Wimsumar
Beste Kerstrunner:
Quote @kerstrunner:
of toch dubbellucht

Dat hangt er, naast wat Loeideutz al noemt, natuurlijk geheel af welke eisen/voorkeur je hebt bij grondbewerking.
deutzke106
Wil rond de 23 tandjes zetten maar als ik 3 rije zet staat de ronding vanboven tegen elkaar. Zoude de tandjes dan te kort op elkaar staan en zou in toch beter 2 rije zetten. Of denken jullie dat dit wel zou gaan?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3