Nauwkeurigheid weegbruggen

In een ander topic begon een interessante discussie te ontstaan over de nauwkeurigheid van weegbruggen. Helaas vond iemand het om een onduidelijke reden nodig eerst een hoop reacties te verwijderen en vervolgens verdween het gehele topic.
Maar nu ben ik wel nieuwsgierig hoe nauwkeurig weegbruggen eigenlijk zijn. Iemand beweerde op 1kg, maar zelf kom ik op internet tegen dat de nauwkeurigheid tussen de 5 en 100 kg zit, maar meestal 20 is.

Deel dit topic

Reacties

varken
Normaal gesproken is de weegbrug op 10 á 20 kg nauwkeurig dacht ik
walker1
Op de volgende link: pieterbas.nl/weegbruggen-deel-2-afwegingen-bij-de-… Kom ik deze tekst tegen: "Verder speelt ook het gewicht van het voertuig een belangrijke rol. Personenauto’s en kleine vrachtauto’s worden vaak gewogen op een 30 tons weegbrug met een nauwkeurigheid van 10 kilo. Voor de gemiddelde reguliere vrachtauto’s wordt een maximale belasting van 60 of 70 ton aangehouden, met een nauwkeurigheid in stappen van 20 kilo. Afhankelijk van de toepassing zijn variaties mogelijk: van 30 tot 150 ton met een nauwkeurigheid van 5, 10, 20, 50 of 100 kilo."
walker1
@varken Ja 10 a 20 kg is ook mijn idee, weegbonnen die ik altijd onder ogen krijg zijn altijd in tonnen en op 2 cijfers achter de komma afgerond.
varken
Die hier thuis wel en bij de buurman ook
en bij de loonwerker iedem dito
walker1
@varken En die weegbrug wordt dan ook periodiek geijkt/gekalibreerd?
varken
Bij ons wel, klein jaar geleden schat ik.
maar je kon hem ook zelf kalliberen door gewoon een vast gewicht
op een x aantal verschillende plekken neer te zetten,
dan kwamen hun eens in de 5 jaar dacht ik. een als er bepaalde loodjes goed waren, kwamen ze over 5 jaar ofzo iets. maar pin me er niet op vast
walker1
@varken Oke, bedankt voor de uitleg.
Boemrang
@walker1 Daar waar ik gewerkt heb hadden ze een 60 ton's weegbrug....
Deze woog af op de 10 kilo nauwkeurig, om de vijf jaar een verplichte keuring en twee maal in de week kalibreren....
Ook regelmatig schoon maken, van zand en modder ontdoen, je hebt zo een verschil van 100kg te pakken....

Dus ze kunnen hier ook gewichten van tractoren op wegen... 😄
radium45
Quote @Boemrang:
van zand en modder ontdoen

Daarvoor is er de tarra nulstelling, kun je de lege brug altijd op nul zetten.
GROENEDEERE
Om wat voor weegbruggen gaat het? De vaste weegbruggen zijn vaak goed en nauwkeurig mits goed onderhouden juist de mobiele bruggen wijken vaak veel af. Belangrijk is dat ze goed waterpas staan vaak worden ze zo ergens neergekwakt. Bij onze oude weegbrug was t verschil toen goed te merken toen de brug niet vlak stond zat de brug er 150 kg naast vergeleken met waterpas
walker1
@GROENEDEERE Ja, dat begrijp ik, vaste weegbruggen staan uiteraard op een goede betonnen fundering en staan ook altijd waterpas. Dat is bij mobiele bruggen altijd maar weer afwachten, waarschijnlijk staan de meeste na het plaatsen wel redelijk waterpas, maar als de ondergrond niet stevig genoeg is, kan het zijn dat de brug na een tijdje minder goed staat en er dus een afwijking ontstaat.
Maar goed, laten we dat soort situaties buiten beschouwing houden, dus wat is de nauwkeurigheid van een vaste weegbrug?
Nick421
Bij onze oudijzer boer komen veel particulieren met een beetje koper/ijzer. Deze weegschaal geeft dus het gewicht in kilo nauwkeurig.
Deze weegbrug is ongeveer 4 vierkante meter.

Meer als genoeg voor het blok waar het in het vorige topic over ging.
walker1
@Nick421 Okee, ja dat lijkt mij ook, dat die op een kg nauwkeurig kunnen zijn, is natuurlijk ook wat anders dan een brug waar auto's of vrachtwagens overheen gaan.

Het probleem van het blok zal wel opgelost zijn, wel beetje jammer dat dan meteen hele topic verwijderd wordt terwijl er nog in gediscussieerd wordt.
gkgerbengk
Pfister had laatst een mobiele weegbrug gemaakt voor een wegenbouw bedrijf. Deze was de eerste geloof ik en die werd helemaal op spanning gemaakt zodat er bij het maximaal toegestane gewicht op de weg, 40 ton geloof ik de bok niet beweegt. Deze mobiele weegbrug kon je dan ook opklappen en dan kon je hem transporteren op een vrachtwagen. Volgens mij was dat ding tot op 5 kilo nauwkeurig zoals die vertelde. Als die dat dan nog is als je er iets van 100kg op weegt...
ronald73
Van vrachtwagenchauffeurs die hier granen, koolzaad e.d. rijden hoor ik vaak dat er een afwijking tot een paar honderd kilo tussen verschillende weegbruggen bestaat. Dit gaat dan over vrachten van ongeveer 25 ton netto.
walker1
@gkgerbengk Ja, kan me voorstellen dat de nauwkeurigheid pas geld vanaf een bepaald gewicht. Als je bv 100 gram meel moet afwegen pak je tenslotte ook een keukenweegschaal die tot max. een paar kg gaat en geen personenweegschaal die tot 120 kg gaat.
gkgerbengk
Die mobiele weegbruggen kunnen op een helling van 2,5% staan en dan wegen ze nog net zo goed als dat die vlak staat.
brauheist
Bij de ene weegbrug ben ik 400 kilo zwaarder dan bij de ander
mbvaltra
Vorige week op een weegbrug gestaan, woog op 20 kg nauwkerig.

Edit: rond af op 20 kg
Arrie94
Quote @brauheist:
Bij de ene weegbrug ben ik 400 kilo zwaarder dan bij de ander
Dan heeft de mcdonalds een goeie aan jou zeker? 😃
lukasbelarus
Bij ons op het werk vaste weegbrug 60 ton max geeft op de kilo nauwkeurig aan, maar ookal geeft hij het aan op 60 ton wijkt hij altijd een paar kilo af.. is maar net waar de brug voor gebruikt word, bij een container zand komt het wat minder nauw dan bij een container koper...
Boemrang
Quote @radium45:
Daarvoor is er de tarra nulstelling, kun je de lege brug altijd op nul zetten.

Klopt helemaal, toch maakte ze hem bij ons regelmatig schoon, was maar een kwestie van bij houden....
Nick421
Ja met trekkertrek heb ik t ook wel eens. Rij ik 3,5 en 4,5 ton. En moet ik over verschillende weegbruggen.

Rij ik 3,5 ton, weeg ik met mij erbij 3600 kilo.
Ga ik naar de andere weegbrug, met exact 1000kg erbij gehangen geeft de weegbrug 4800 aan. Zat ook 200kg afwijking op.
dlok
@Nick421 beide weegbruggen kunnen ook 50 kg afwijking hebben;) denk daar maar eens over na.
Nick421
@dlok met die 200 kg afwijking bedoel ik het verschil tussen beiden weegbruggen.

Je bedoeld dan allebij de bruggen een afwijking van 100?
fastrac3155
@Boemrang hier in de buurt hebben ze het een keer gepresteerd dat er zoveel zand en modder onder een mobiele brug lag, dat deze gewoon stopte in de buurt van de 40 ton omdat hij toen gewoon vast op het zand lag, begon wel op te vallen dat elke wagen het zelfde vol gewicht had
lukasbelarus
Klopt kan ook als hij vol water loopt..
JohnDeere5720
Quote @brauheist:
Ben ik 400 kilo zwaarder dan bij de ander

Haha dikzak 😛

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
15