Fordson Super Major - Olie achterbrug loop naar versnellingsbak

Tijdens de controle van het oliepeil versnellingsbak bleek het oliepeil veel te hoog te staan, mijn vermoeden oliekeerring tussen bak en achterbrug is lek, bij het vullen van de bak en achterbrug de juiste hoeveelheid gebruikt. Hoe moet ik deze keerring vervangen en waar kan ik het onderdeel bestellen ?
Alvast bedankt voor de reacties.

Deel dit topic

arnold46

Reacties

old man jose
Ik zou nog eens goed kijken, trek het peilstok uit de achterbrug en houd deze naast de versnellingsbak dan zie je dat het peil van de bak veel hoger is. vloeistof loopt gerust 6 weken om maar geen seconde omhoog.
Gearbox zit onder de tank, achterbrug zit onder de stoel.
Wimsumar
Beste Arnold: Je schrijft de juiste hoeveelheid olie te hebben gebruikt. Als er een paar liter "bagger" onder in de versnellingsbak ligt, dan is met het toevoegen van "de juiste hoeveelheid" het peil ook veel te hoog.

P.S.: Zou je in versnellingsbak en achterbrug niet hetzelfde oliepeil kunnen handhaven en er "communicerende vaten" van te maken met dezelfde oliesoort erin?
simon
9 van de 10 zijn lek kan geen kwaad, alleen nu kan je geen dikke cardanolie in je bak gooien. Maar Gwne hydrauliek olie.
old man jose
@Wimsumar
Kijk eens bij Fordson Wim en ik heb ook geprobeerd om de man duidelijk te maken dat het 2 verschillende niveaus zijn en dat kun je zien middels het peilstok van de "" achterbrug"de gearbox heeft een grote ronde dop als peil.
In beide niveaus zit een wezenlijk verschil, en het kan nooit zijn dat de olie uit de achterbrug omhoog communiceert naar de gearbox.
old man jose
@simon
Waarom ka er nu geen " cardanolie " in de tractor dat moet je toch eens even verklaren ik zie nl niet waarom.
Albert Peters
Ik heb in het verleden een jaar dagelijks met dat probleem gereden
en als de versnellings bak teveel begon te gillen pomte ik olie terug in de versnellingsbak
had hiervoor een vatpompje in de cabine liggen .
arnold46
Geen peilstok gevonden aan achterbrug wel op de gearbox naast het ontkoppelingspedaal. Tijdens het verversen van de olie gearbox heb ik 21 liter gevuld het peil in de gearbox stond toen op het bovenste merkteken (high)van de peilstok nu staat de olie 4 cm boven het bovenste merkteken. Tijdens het verversen 41 liter in de achterbrug gedaan. De gebruikte olie is Agritotal motorolie 20w30.
simon
@old man jose dit loopt toch door elkaar met de hydrauliekolie.
En het is voor de pomp ook veel zwaarder als je de hydrauliek veel gebruikt.
ronald73
Quote @arnold46:
Tijdens het verversen van de olie gearbox heb ik 21 liter gevuld

Nog geen enkele cenmtimeters onder de vuldop van de versnellingsbak staat het niveua aangegeven to hoe hoog de olie moet staan.
Je bent toch niet in de war met de peilstok van de achterbrug?
RPCounty
@ronald73 ik denk t wel. Want de peilstok van de achterbrug zit in het versnellingsbakhuis
jammermaarhelaas
Quote @arnold46:
De gebruikte olie is Agritotal motorolie 20w30

Mag ik je vragen waarom je voor motorolie gekozen hebt om de versnellingsbak en achterbrug met oliepomp te smeren?
RPCounty
@jammermaarhelaas een universele olie voldoet prima voor deze achterbrug. Iedereen heeft t hier maar over hydrauliekolie maar die is totaal ongeschikt als aandrijfolie. Dus een universele olie kan het best. Als je de normale stroop zou gebruiken voor hydraulische aansluitingen en het mengt weer met andere olie wordt je ook niet blij
old man jose
@RPCounty Wat vertel je me nu Richard, de peilstok peilt toch de olie van de achterbrug? De peiling van de gearbox zit toch achter de handle van de aftakas, of zit ik nu weer de plank mis te meppen??
RPCounty
@old man jose je leest niet goed wat ik schrijf.....ik zeg dus duidelijk dat de peilstok van de achterbrug in het gietstuk van de versnellingsbak zit. En dus niet in het gietstuk van de achterbrug.....als je goed op let kun je dat zo zien. Voor een leek lijkt t dus de peilstok van de bak te zijn. De bak zelf moet gewoon tot de rand van de vuldop gevuld zijn.
old man jose
@RPCounty
Ik had ook geprobeerd om het de man zo uit te leggen, maar in andere bewoordingen.
arnold46
De door mij gebruikte olie HD 20W/30 is conform de voorschriften van Fordson. Kortelings moet ik de lekkende keerringen van de aftakas en de achteras vervangen waardoor ik de olie van de achterbrug moet aflaten, wanneer blijkt dat de olie in de gearbox daalt dan betekend dit dat de achterbrug om één of andere reden in verbinding staat met de gearbox. Na vervanging van de keerringen kom ik terug op dit onderwerp. Alvast bedankt voor jullie reacties.
RPCounty
@arnold46 als je slim bent demonteer je dan de ptopot die onder de bak hangt. Daar zitten 2 keerringen in. Als.je die vervangt heb je 50% kans dat je t oplost. De druk van de olie is daar t hoogst omdat t het laagste punt is. De keerringen is geen probleem. Die heb ik allemaal liggen voor deze majors. Succes
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Major ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!