NL agrariër & burger voorgelogen: Helft fosfaat NIEt uit landbouw afkomstig!

Fout in NL-fosfaatbeleid zo groot, dat EU-milieudoel schier onhaalbaar is

18 sep 2015 - Algemeen | Onderzoek en beleid - Geesje Rotgers

Fosfaat_waterZelfs als alle agrariërs volledig zouden stoppen met het bemesten van hun landerijen, en er geen druppel fosfaat meer wordt aangewend, zal de landbouw haar milieudoelen niet halen. Dat is namelijk schier onmogelijk. De reden ligt in een grote discrepantie tussen de metingen en de milieudoelstellingen. Die conclusie trekt V-focus op basis van zijn onderzoek naar de wetenschappelijke onderbouwing van het fosfaatbeleid, deze zomer.

Deel dit topic

Reacties

Banaanvraag
Wat is dit nou voor een misleidende titel, dit is wat V-Focus heeft "uitgezocht"

Maarja nu hebben al die koeien boeren weer iets om te janken.
GROENEDEERE
@Banaanvraag

Haal die banaan ff uit je mond. Je praat wartaal
walker1
En het teveel aan nitraat is natuurlijk de schuld van Volkswagen omdat hun auto's teveel NOx uitstoten wat weer in nitraat kan veranderen.
weurding
@Banaanvraag koeienboeren? wat dacht je van kippen, geiten ,varkens en vooral jezelf (de burger) ??
JD6930
@weurding

Volgens mij zijn het toch juist de varkens/kippenhouders die zoveel mogelijk aan de luchtwassers etc moeten om hun bedrijf voort te mogen laten bestaan en niet de melk/rundveehouders. Dat zegt wel wat... kunnen zij zelf weinig aan doen maar toch.

Wat betreft mest afvoer sjoemelt menig varkenshouder ook wat af. Hoevaak er hier giertonnen van koeienboeren aan de put bij varkenshouders staan...
6920 JD
@JD6930 wat ben je hier weer stom aan het lullen met je voorbeeld functie.
weurding
@JD6930 dat maakt voor de fosfaatproductie niets uit, en daar gaat het om
jammermaarhelaas
Indien de helft van het fosfaat in het water (oppervlaktewater?) niet uit de landbouw afkomstig is, waar komt deze andere helft dan vandaan?

Wordt het via de rijn en de maas aangevoerd, komt het via het riool in het oppervlaktewater?
Arrie94
@6920 JD En dat druk je dan nog erg lief uit. Man man man
stevenb
Haha met mest sjoemelen doen de boeren hier ook vaak zat ???? vind je het gek als een varkensboer 12 euro de kuub moet betalen terwijl ze niks verdienen ???? ik kom graag een paar tankjes mest halen bij de varkens, groeit het gras zo lekker van ????????????
Wimsumar
Beste JammermaarHelaas:
Quote @jammermaarhelaas:
komt het via het riool in het oppervlaktewater?

In verstedelijkt gebied is dat als gevolg van ondercapaciteit van de rioolwaterzuiveringsinstallaties het geval.
barteltie
@stevenb 12 euro? Daar mag je het direct voor komen halen ???? koeienstront ziet hier al op 18 en varkensmest gaat op de 25 aan ????
JD6930
@jasper01

12:30u pas, tot de knudde tijd van 18:00u. Op woensdag heb ik gewoon een normale tijd omdat er dan geen houdbaar vracht binnenkomt.
Ik hoor anders 20/22€de kuip voor varkens kalveren gier rond de 18 het is te gek voor woorden mest is een belangrijk product geen chemisch afval toch?
JD6930
@johndeere6910forever

Ergste is nog dat je er voor moet betalen terwijl een ander er goed mee is en geld erbij krijgt( in gevallen van rechtstreeks aan andere boeren leveren) bij mest die je ook nog eens zelf goed kan gebruiken maar verplicht bent om af te voeren...

Dat ze in de varkenshouderij hun mest anders niet kwijt kunnen moet niet betekenen dat de melkveehouders die hun mest wel zelf kunnen gebruiken het ook verplicht maar af moeten voeren om vervolgens andere aan te voeren om het eigen land te kunnen bemesten...

Welkom in de EU! Alles zo krom als iets! Alst maar geld kost, dat is het belangrijkste. 😞
jordi 1455
Wanneer worden we niet voorgelogen door de politiek?
stevenb
@barteltie jeeesus wat een bedragen ???? daar kun je niet tegen boeren ???? sommige boeren moeten 2 à 3000 kuub afvoeren en zien het in de toekomst niet meer zitten omdat je straks alleen boert om de mest af te kunnen voeren, schandalig, je moet als melkveehouder alles in het voorjaar afvoeren en met een beetje pech heb je zelf niet eens genoeg om je eigen eerste snede te bemesten ???? hier moet je injecteren en in Duitsland is het verboden, mooi een Europa ???? dat eensgezindheid is top ????
case 745 xl
@JD6930 melkveehouder die mest moeten afvoeren zullen heus geen mest aanvoeren om hun eigen land te bemesten
jasper01
Injecteren komt ook in Duitsland vanaf 2020 meen ik ik woon in duitsland
jasper01
JD6930
Quote @case 745 xl:
@JD6930 melkveehouder die mest moeten afvoeren zullen heus geen mest aanvoeren om hun eigen land te bemesten

Iedereen MOET afvoeren, wordt geen rekening mee gehouden dat je hem zelf goed zat kan gebruiken. Dus er zullen er vast wel zijn die het wel doen ja. 😉
stevenb
@jasper01 daar zult onze buren wel flink van gaan balen ???? niets is zo goedkoop as un kletsplatte ????
walker1
Waar komt dat vandaan, dat iedereen verplicht moet afvoeren?
Ik heb het hier al vaker gelezen, maar ik lees hier wel vaker onzin.
Als je als boer voldoende grond hebt om je me mest af te zetten en ook voldoende opslag voor de periode dat je niet mag uitrijden, dan is afvoeren toch onzin?
Thuis wordt ook niks afgevoerd, genoeg grond en opslag.
Dus kan iemand er meer over uitleggen?
jehan
@JD6930 nee hoor lang niet iedereen moet afvoeren ..ken wel boeren die nog aan kunnen voeren
snowbee
Dit is staatsgevaarlijke info en zal door de overheden stevast worden ontkent.
Favorit614
Ik loop al een paar jaar te zeuren dat men de kringloop wijzer moeten invoeren. 10% meer op het land aanvoeren dan wat je er af haalt
JD6930
@walker1

Hmm... ons pa zegt toch de mest zelf goed zat te kunnen gebruiken maar als ie niet een bepaald aantal kub afvoert volgend jaar voorjaar veel te moeten betalen...
walker1
Quote @JD6930:
Hmm... ons pa zegt toch de mest zelf goed zat te kunnen gebruiken maar als ie niet een bepaald aantal kub afvoert volgend jaar voorjaar veel te moeten betalen...

Dan zal die toch echt meer mest hebben dan dat hij op eigen grond kwijt mag.
Als je in je stal 100 koeien kwijt kan (en daar ook vergunning voor hebt) en je hebt er 120, dan moet je er 20 weg doen. Heb je gewoon die 100 koeien dan hoef je er echt geen 20 af te voeren.
Wimsumar
Beste Walker1:
Quote @walker1:
Dan zal die toch echt meer mest hebben dan dat hij op eigen grond kwijt mag.

In 2013 had ongeveer 60% van de melkveebedrijven een fosfaatoverschot. Naar verwachting loopt dit in 2015 op naar 75%.

Quote:
Heb je gewoon die 100 koeien dan hoef je er echt geen 20 af te voeren.

Vannacht naar de maan(sverduistering) (was mooi overigens 😄 ) zitten kijken om nu tot zo'n 'JohanCruyff'-conclusie te komen. 😃
walker1
@Wimsumar Waar het mij om gaat is dat @JD6930 beweert dat zijn vader verplicht is mest af te voeren terwijl ze geen overschot hebben. Althans zo begrijp ik het. Mijn inziens kan je niet verplicht zijn af te voeren als je geen overschot hebt en dus alle mest op eigen grond kwijt kan en uiteraard ook voldoende opslag voor de periode dat er niet uitgereden kan worden. Vandaar dat ik het met een simpel "Johan Cruyff" voorbeeld probeer uit te leggen.
Wimsumar
Beste Walker1:
Quote @walker1:
terwijl ze geen overschot hebben.

Nee, dat heeft JD6930 niet geschreven. Hij gaf aan dat z'n vader zegt de mest zelf goed kunnen te gebruiken.
walker1
@Wimsumar Jij zou een goede advocaat kunnen zijn 😄
Laat ik het dan maar anders zeggen: @JD6930 wekt de indruk, al dan niet door een ongelukkige woordkeuze/omschrijving, dat op zijn vaders bedrijf er geen mest/fosfaat overschot is, maar dat zijn vader toch verplicht mest van het bedrijf moet afvoeren.
Hierdoor heb ik en mogelijk ook anderen niet goed begrepen wat hij heeft willen vertellen, namelijk dat zijn vader wel een mest/fosfaat overschot op het bedrijf heeft, maar liever de grond die al tot het max. toegestane bemest is, nogmaals een keer bemest om maar van het overschot af te zijn.
Heb ik het zo wel goed omschreven?
Wimsumar
Beste Waler1:
Quote @walker1:
Heb ik het zo wel goed omschreven?

Als je in plaats van "ongelukkige woordkeuze/omschrijving" nu "onduidelijke woordkeuze/omschrijving had geschreven zou jou reactie iets sympathieker in jullie onderlinge discussie zijn. 😄
walker1
@Wimsumar Ik zie het niet zo zeer als een discussie, maar meer als vraag om nadere uitleg.
JD6930
@walker1

Dubbel bemesten doen we hier niet aan. 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
35
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0