Greppelfrees naast de trekker

Hallo u allen,

Thuis hebben we 11 hectare veenland met circa 30 greppels. We proberen de greppels altijd in een droge periode te frezen maar helaas lukt dit niet altijd. Het gevolg hiervan is diepe sporen, vastzitten of zelfs het overslaan van de greppels omdat ze te nat zijn. Greppelfrezen wordt gedaan met een 4 wiel aangedreven trekker van 80 pk, met dubbele banden achter, alle banden op lage druk.

Nu was mijn plan iets te maken of kopen waardoor de frees 2 meter naast het wiel van de trekker zit. hierdoor hoeft de trekker niet meer boven de greppel te rijden maar op de wat droge grond naast de greppel.

Nu is mijn vraag aan jullie, zijn er dergelijke systemen? Of foto's hiervan?

Of hebben jullie ideeën hoe ik dit het beste kan realiseren dan hoor ik het graag?

Groeten Mark.

Deel dit topic

Reacties

Loeideutz
Er zijn wel greppelfrezen die een beetje in verstek werken waardoor ze achter 1 wiel lopen. Dat vermindert de problemen al een heel eind. Maar 2 meter langs de tractor vraagt om een heel stevige dus zware constructie. Gaat het meer gewicht je dan niet tegen werken? Je moet dan ook met een haakse tandwielkast voor de aftakas werken of eventueel met een hydromotor. Wordt het allemaal niet simpeler van.
trean
Koop een oude walkanten snijden en beun daar een stuk greppel frees aan. Of begin met een herderarm.
robbertk
En juist kleiner gaan? Er zijn ook greppelfrezen die aan 20pk genoeg hebben
Gerron
Als het zo nat is dan kun je beter de blokkades wegnemen met een simpele schep. Neem gelijk een lange ethyleenslang mee om eventuele buizen door te steken.
jasper01
@Gerron ik ken dat soort grond wel ken stukken waar de slootswal gewoon naar het midden drijft slootelkjaar met een soort schuif et weer uit getrokken blijf je aan het graven
dx11
Gewoon geduld hebben tot het een nacht flink vriest. Het ijs op de greppel slaat de greppelfrees wel stuk als het niet te dik is
fendt308-driver
@dx11
Ja daarmee zijn onze laatste 3 mee stuk gegaan 😃 iedereen wacht op de vorst dus teveel werk maar nu kun je ook al heel veel stukken doen
jasper01
@fendt308-driver als je lomp genoeg doet krijg je alles kapot op mn werk shovel 6 week oud 2 de cilinder al afgebroken ok ding heeft al 750 uur
dx11
@jasper01 18 uur per dag? Dat is nogal wat
dx11
@fendt308-driver een nachtje vorst is wat anders als een elfstedentocht he 😃
fendt308-driver
@jasper01
Een van de grootste schouten frezen en een Fendt 304tje in laagste versnelling en nog alle beitels afbreken
Dr Fendt
@fendt308-driver dat is ook niet zo gek bij vorst, die beitels worden heel bros bij kou, vooral als ze in bijna bevroren water om roeren. vervang die beitels eens voor gewoon een 'plaat' ijzer, wedden dat die niet kapot gaan, ze slijten wel als een malle, maar voor die 20 greppels?
jasper01
@dx11 valt me nog mee aantal uren fabriek draait 24 uur per dag 7 dagen in de week
valmet 605
Dit lijkt mij de oplossing voor jullie.

Fendt926Driver
Hier in de buurt rijdt kuhlkamp om de sloten te onderhouden voor de gemeenten. in borne gingen ze er elke keer door met een wielstel achter de trekker met daarop een kleine arm die dus naast de trekker kon komen en een soort kegel ddraaiend door de sloot liet lopen en zo alle vuil in de weide te blazen. kan er nergens een foto of film van vinden misschien kennen anderen het door mijn beschrijving
Patrick 2020
@Fendt926Driver Je bedoelt vast Vossebeld, Huub. 😉
Die heeft zo'n slotenfrees (Excarotor).

Voor afbeelding zie onderstaande link.

vossebeld.cc/vossebeld-bedrijven/…
1046
@Patrick 2020 die graaft complete sloten ipv gruppels
Patrick 2020
@1046 Graven niet, wel schoonmaken. Dit is tenminste wat @Fendt926Driver bedoelt. Of het voor jouw doel geschikt is weet ik ook niet. Bij ons in de buurt zie je niet veel greppels. 😉
Wimsumar
Beste Marc939: Als ik jouw omschrijving van de veengrond en daarbij de methode van greppelvrezen zo lees, dan vrees ehhh,.... adviseer ik dat je die percelen gewoon moet laten liggen als greppelvrezen onder natte omstandigheden al zo veel complicaties geeft.
thefendtfreak
Een vandaele grachtenruimer werd hier vroeger wel door de stad gebruikt om grachten te kuisen, je kan er ook greppels mee openmaken, ideaal is dat je een kruipversnelling hebt, als de greppels nogal dichtzitten. een hydraulisch derde punt is ook aan te raden, hierdoor kan je de hoek veranderen, en loopt de frees meer op de steun plaat ja dan nee. goed systeem. voor een foto : google.be/search/…
martinz
Met een hemos slootreiniger kun je ook greppel frezen zie hier onder.
Fendt926Driver
Quote @Patrick 2020:
Je bedoelt vast Vossebeld, Huub
klopt. meende dat het kuhlkamp was.
is al wel 20 jaar geleden dat ik die machine in aktie zag maar heeft wel veel indruk gemaakt.
als topic starter de foto ziet is zoiets ook wel te maken van je eigen greppel frees.
Mark939
Bedankt allemaal voor de reacties! Veel inspiratie opgedaan voor een oplossing.

In verstek is niet een optie, omdat je dan met de trekker door de greppel moet rijden. Aan een walkantsnijder dacht ik zelf ook al, zijn redelijk goedkoop en eenvoudig een greppelfrees aan te bouwen.. (denk ik) eventueel een steunwiel er aan op het extra gewicht op te vangen. Twijfel tussen een herder aankoop en dan de greppelfrees aan de arm en aan te drijven met een hydrauliekpomp of een walkantsnijder.

Klopt, met ijs proberen we het ook wel eens, of de trekker zakt door de ijslaag of er gaat wel wat stuk aan de greppelfrees.

Kleiner gaan, kan, alleen een 20 pk trekker staat dan de rest van het jaar stil.

Haha, ja die usditcher zou perfect zijn, kleinere greppelfrees er aan en klaar is het.

Iemand een idee wat hydrauliekpomp kost om een greppelfrees aan te drijven?

Die van Vandaele lijkt me ook een ideale machine, daaraan een greppelfrees die nette greppel maakt. Helaas zie ik die nergens te koop staan.

Het is nu 6 uur frezen in het jaar bij mij thuis. Mocht de greppelfrees aan een arm goed werken dan is het voor mij ook wel een mogelijkheid om dit in loonwerk aan te bieden. Elk jaar zie je hier in de buurt trekkers die er tot aan de buik in zitten tijdens het greppelfrezen, sleeptrekker er voor, of greppels die zijn overgeslagen.
thefendtfreak
@Mark939 na even zoeken heb ik nog een filmpje gevonden op youtube :
van de vandaele, weet er ook geen te koop staan, blijven zoeken is de boodschap.
Wimsumar
Beste TheFendtFreak e.a.;
Quote @thefendtfreak:
filmpje grachtenfrees

Zo'n grachtenfrees is niet geschikt een greppel te frezen. De greppel wordt nutteloos veel te breed.

P.S.: Bij controle van de gecombineerde opgave beweert de R.V.O. met behulp van satelietfoto's tot op 4 cijfers achter de comma (dus tot op de vierkante meter! ) nauwkeurig vast te kunnen stellen of grond met gewas beteeld is of niet. Er zullen ettelijke vierkante meters grasland als onbeteelde oppervlakte worden omgezet als greppels met zo'n grachtenfrees worden schoongefreesd.
thefendtfreak
@Wimsumar

je kan er ook een kleinere kop op zetten, ofwel moet je meer naar een sleuvenfrees gaan, maar dan 1 in verstek. (weet niet of dat bestaat.

hieronder een filmpje van een sleuvenfrees, speciaal voor de heer wimsumar :
Wimsumar
Beste The FendtFreak:
Quote @thefendtfreak:
sleuvenfrees, speciaal voor

Toen ik nog greppels in het land had liet ik ze onder droge omstandigheden in de nazomer/vroege herfst al schoonfrezen en anders niet. Dat moet de topicvraagsteller ook 'gewoon' zo doen. Technische oplossingen bedenken, maken, uitproberen om op veel te nat land toch te kunnen greppelfrezen is het paard achter de wagen zetten. Een (verstek)sleuvenfrees heeft hem dus ook geen oplossing te bieden.
thefendtfreak
@Wimsumar

daar ben ik het met u eens, de greppel moet er zijn (in goede staat) alvorens het nat gaat worden. je grond kennen, én het weer in't oog houden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
29