Ervaring weiland beluchten

Beste tf´ers,
Wij zitten er aan te denken om een weidelandbeluchter met doorzaaibak te huren bij de coöperatie (werktuigeneendracht.nl/weilandbeluchter.html/).
Heel het jaar door hebben er op de plak koeien gelopen, en het grasland is ene plak 4 jaar oud en de andere 2. Hoe denken jullie hierover en wat zijn de voor en nadelen?

Groeten Harm

Deel dit topic

Reacties

Boer007
De site laad niet bij mij kan aan mij liggen.
Wij hebben zelf een joskin weidebeluchter scariflex. Met zaaibak op. Relatief goedkope machine en een oneindige levensduur bij goed gebruik. Wij hebben een vrij kleine huiskavel waar extreem lang koeien op grazen. Je hebt dus met allerlei weide omstandigheden te maken en je kan niet zomaar je grasland om ploegen voor herinzaai. En dat kun je met deze machine heel goed opvangen vindt ik. De machine waarmee je doorzaait lijkt me in principe niet zo heel belangrijk de momenten waarop je inzaait zijn veel belangrijker. Het is namelijk van groots belang dat het nieuwe gras niet verstikt raakt door te snelle groei van de oude zode!
harmkevanacht
@Boer007
Dit is een dezelfde dan als jullie denk ik, dit is ook een Joskin maar deze is van 8 meter. Wat is de snelheid die je ongeveer mag rijden? En een tractor van 85 pk genoeg voor dat machine?
Pascal
Met zoiets ben je heel erg afhankelijk van t weer en het is te hopen dat de vogels er geen lucht van krijgen als je aan het strooien bent...
Boer007
@harmkevanacht Wij hebben zelf ook 8meter. Wij hebben er zelf ook wel eens 85pk voor Fendt 308c gaat makkelijk!
licht een beetje aan het perceel en de omstandigheden ervan.. meestal rijden wij ergens rond de 8km per uur en maximaal 12km per uur. Wij hebben zelf de machine vrij agressief ingesteld schoepen en tanden mogen de zode best aanpakken zo haal je onkruiden eruit, molshopen en koeien stront uit elkaar en creëer je en zaaibedje voor het graszaad. Maar nogmaals weersomstandigheden zijn cruciaal als je wilt doorzaaien . Verder is het een machine waar iedereen mee kan werken.
Wimsumar
Beste HarmkevanAcht:
Quote @harmkevanacht:
weidelandbeluchter met doorzaaibak

Als je de doorzaaibak maar niet anders vult dan met lucht dan kun je wel een tevreden gevoel krijgen over het werkresultaat van zo'n machine.
@harmkevanacht voor het beluchten lijkt mij zo'n joskin een prima machine. Maar voor het doorzaaien van grasland is tot op de dag van vandaag nog maar één machine geschikt, die van Vredo. Graszaad (alle zaden trouwens) hoort IN de grond, en niet er op. Ondertussen hebben volgens mij ook al meerdere proeven in de praktijk aangetoond dat doorzaaien met zo'n opgevoerde wiedeg weggegooid geld is.

Het beste is zo'n machine te gebruiken voor het beluchten en daarna doorzaaien met een vredo.
walker1
@harmkevanacht je gaat dat toch huren? Gewoon doen en kijken hoe het bevalt/wat de resultaten zijn. Bevalt het goed, huur je die machine vaker of eventueel zelf een kopen. Bevalt het niet, dan is er ook niks aan de hand, dan hoef je die machine niet meer te huren.
Zelf uit proberen is altijd nog het beste. Je krijgt hier toch altijd verschillende meningen. Resultaten is van zoveel afhankelijk, grondsoort, gebruik.
harmkevanacht
@walker1
Daar heb je helemaal gelijk in, maar ik wouw ekkes voorproeve eh;d
@Fendt-Farmer-Vario

De zaden er boven kan even goed alleen moet je dan wel met een wals er over heen zodat de zaden aan de grond komen voor een snelle ontkieming.
Was laatst ook bewezen in een test, ik weet alleen niet meer waar die stond.
johndeere6230
@Boer007

Wat voor een grondsoort zitten jullie?
@TerraJohnDeerefan praktijktesten hebben laten zien dat bij een vredo meer dan 90% ook echt kiemt. Bij de systeem van een opgevoerde wiedeg (met rol) was dit nog niet eens de helft door zowel vogelvraat als vochtgebrek. Bij systemen zonder rol ontkiemde niet eens 25%.

Conclusie is dus dat je onder de gunstigste omstandigheden minimaal dubbel zo veel zaad moet gebruiken voor gelijke opkomst. Beetje jammer gezien de prijs van graszaad. Is toch iets om in je overweging mee te nemen.
Husqvarna
@Fendt-Farmer-Vario
Evers fronteg, Vredo er achter.
Maar de werking hangt altijd nog van de bestuurder af, als pijpjes verstopt zitten dan werkt het natuurlijk niet. Dat jaar dat de derogatie ineens van 30% naar 20% ging hebben ze hier in de buurt veel doodgespoten grasland doorgezaaid en toen is er nog veel mis gegaan.
@Fendt-Farmer-Vario

Ah oke. Dan ben ik misschien verkeerd geinformeerd 😉
Boer007
@johndeere6230 Löss grond
johndeere6230
@Boer007

Aah oke, totaal niet vergelijkbaar met klei dus
radium45
Graszaad moet, voor een goede kieming bedekt zijn met grond. Ik zie nog meer in een systeem die voor de wiedeg zaaid.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
8