Toerental frees

Weet er iemand welke een goed toerental is voor de rotor van een grondfrees? de frees wordt gebruikt om grasland te frezen.

Deel dit topic

Reacties

velsje
Gewoon 540 toeren op de pto
erik9831
540 toeren ?
Valtra-Fordpower
Dan weet die knul nog niets, hij vraagt om het toerental van de freesrotor.

De frees hier heeft nog een tussenbak, met 3 instelbare snelheden.
mf6290
@Valtra-Fordpower klopt, het is een 1000tpm versnellingsbak met 4 versnellingen, nu vraag ik mij af welke versnelling je best gebruikt
velsje
Wat voor merk frees gaat het dan?
Loeideutz
Beetje afhankelijk van wat je doel is met frezen en wat voor tractor je er voor hebt staan.
Heb je niet zoveel pk's per meter werkbreedte, dan pak je een wat kleinere versnelling. Dan moet je wel wat langzamer rijden om toch nog fijn genoeg te frezen.
Wil je fijner frezen, dan is een hoge versnelling handig. Hoef je niet zo langzaam te rijden. Is een grof beeld goed omdat er toch nog bewerkingen achteraan komen, dan kun je eventueel een kleinere versnelling kiezen en de snelheid van de tractor op voeren.
Zelf heb ik een smalle frees, 150 cm, iets uit het midden staan zodat hij aan een kant langs de tractor uit steekt, die ik op de hoogste versnelling heb staan. Afhankelijk van het resultaat dat ik wil bereiken bepaal ik de snelheid van de tractor die met 90 pk sterk genoeg is. Slotveiling of een rondje langs de sloot doe ik meestal niet zo snel, zodat ik zeker weet dat de rommel kort genoeg is. Deze week moet ik en stukje gras frezen, dan zal ik een versnelling harder rijden en niet zo diep omdat ik er toch nog wel met een cultivator er achteraan ga.
inspecteurfendt
Bij de meeste machines 540 toeren.
mf6290
@velsje een kuhn el140, 3meter
Fendt926Driver
Quote @mf6290:
een kuhn el140, 3meter
heb zelf een 3m howard rotavator met 2 versnellingen op 1000 toeren maar als ik 10 ha frees op de hoogste versnelling kan ik het goed weten aan mijn trekker(260pk) en komt de olie naderhand dun tussen alle pakkingen heen.
maar als vermeld de pk s en de fijnheid van frezen bepalen jou versnelling op de frees
mf6290
@Loeideutz het doel is de graszode frezen om daarna de nodige grondbewerkingen te kunnen uitvoeren om uiteindelijk mais te kunnen zaaien. het is een 3 meter frees en ik heb 125pk of eventueel 140pk.
Fendt926Driver
En met de 140 pk zou ik niet te hoog in de versnelling gaan zitten. ligt er ook aan welke grondsoort en hoe hard (droog) of zacht (na 2 buitjes water) de grond is
mf6290
@Fendt926Driver ik moet het doen met 125pk of 140pk, ze hebben het verdorie echt lastig aan die frees
mf6290
@Fendt926Driver bij ons is het zandleem
mdoornekamp
Als je niet gaat ploegen moet je het wel fijn frezen. Hangt ook van de grondsoort af. Hoog toerental is het mooist mits je trekker het doen kan. Ik frees met 150 pk voor een 2.5 meter. Heb de pk's wel nodig op klei
Fendt926Driver
Quote @mf6290:
ze hebben het verdorie echt lastig aan die frees
wees blij dan heb je nog een goed gebit in de frees. wacht maar tot de frees messen meer dan half op zijn dan fietst elk trekkertje er mee door de grond maar doet het ook niet meer wat jij er mee wilt. bij mijn vario stel ik de snelheid af op de frees rotor snelheid. dus per 100m kan ik hem versnellen of vertragen totdat de maximale capaciteit is bereikt of het resultaat mij aan staat.
radium45
Ik heb een 3 mtr machine, pto op 1000E en dan met 1200 motortoeren. Afhankelijk hoe fijn het moet pas ik daar de rijsnelheid op aan
erik9831
Quote @Valtra-Fordpower:
Dan weet die knul nog niets, hij vraagt om het toerental van de freesrotor.

Dat werd er eigenlijk niet bij vermeld. Hij vraagt "welke een goed toerental is voor de rotor van een grondfrees"

Als jij dan reageert, daarna komt hij dan met de correcte informatie die nodig is om een degelijk antwoord te geven. Het word mij dan pas duidelijk waar hij het over heeft.

Hopelijk komt hier met de nieuwe website betering in, om duidelijke vraagstellingen op te stellen en meteen de nodige informatie te geven. 😉
Favorit614
Normaal zit je tussen de 250 en 325 toeren op de rotor
Wimsumar
Beste MF6290:
Quote @mf6290:
verdorie echt lastig

Dan werk (frees) je veel te diep!
Het is de bedoeling de bovengrondse plantendelen van de wortels los te snijden. Beneden de 5 à 10 cm zit alleen maar ...... zand. Om de bouwvoor los te maken zijn geschikter machines voor dan een frees.
Loeideutz
Ervan uitgaande dat bij de nodige grondbewerkingen cultivateren en ploegen bijzit, naast ook nog eens drijfmest injecteren, zou ik niet te diep frezen. Grond losmaken doe je beter met de cultivator, en het voordeel van niet diep frezen is dat je de wortels van je gras echt doorsnijdt. Het doorsnijden van de wortels heeft als voordeel dat je stukjes zode het veel moeilijker hebben om "weer aan te slaan". Je snelheid van de tractor kan dan iets omhoog of je neemt een lager toerental van de frees zelf. Wat dat precies moet zijn durf ik zo niet te zeggen, is een beetje een kwestie van proberen of fingerspitzengefühl.
Heeft de tractor echt te weinig pk's, dan zet je het toerental van de frees lager om nog enig snelheid te kunnen halen

Zie ook de opmerking van @Wimsumar hierboven.
atlaspower
Bij een 540 frees kun je je trekker gewoon op eco zetten (750 toeren aftakas) en de motor op zon 1500 toeren, maak je het mooi fijn, en schiet het nog een beetje op, als het echt fijn moet zet ik hem ook wel eens op 1000, maar frees dan niet dieper als zon 5/8 cm
fiatfan
@atlaspower ik denk dat dit een 1000 toeren frees is. wij hebben ook zo'n Kuhn. dus je moet wel in de 1000 toeren aftakas met 2000 motortoeren.
fiatfan
@mf6290 ik denk dat je idd te diep gaat/te hard rijd. wij kunnen met onze Kuhn prima met 85/90 pk. uit de voeten.
is wel een 2,5 mtr uitvoering...
mf6290
@fiatfan is het ook een el140? weet je ook welke tandwielcombinatie er achteraan in de versnellingsbak en in welke versnelling staat de versnellingshendel die op versnellingsbak van de frees zit? aan hoeveel km/u rijd u normaal?
fiatfan
@mf6290 ja het is een EL100 zie ik. stand 2 van toerental op de frees. snelheid weet ik niet zo

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.789