Rekeningen loonbedrijf

Kunnen de meesten hier de rekening van het loonbedrijf nog wat betalen met deze melkprijs? Laatst van de loonwerker gehoord dat hij de (meeste rekeningen) nog betaald moet krijgen van het mest rijden van het voorjaar (onder zijn klanten), terwijl de eerste snee al van kant is.
Het wordt steeds erger heb ik het idee...

Deel dit topic

Reacties

Snaky Bill
Ja de Nederlandse melkveehouderij wordt vakundig gesloopt door Brussel, geenwonder dat de Britten uit de EEG willen. je ziet in Canada de zuivelindustrie het prachtig volhouden met der melkquota systeem sins 1969. is er nog geen cent aan subsidie betaald aan de melkveehouderij.nog een jaar zo en de Rabo bank is de grootste veehouder.
mf 6150
@Snaky Bill
Heb je voor ons geen boerderij te koop in canada? 😄
John k
@Snaky Bill hoelang pikt de consument (waaronder ik zelf) het nog dat ze zowat het dubbele moeten betalen voor melk en yogurt in de winkel ten opzichte van de rest van de wereld??
rommert14
@John k indd, Zwitserland had toch ook dr eigen quotum systeem? Die is er ook mee opgehouden en dat niet voor niets 😉
+1
Freriks
Nou las ik toch net een topic over Canadese melkveehouders die protesteren, omdat ze veel geld mis lopen.
bij de discussie in Engeland over het verlaten van de EU speelt de melkveehouderij nou niet bepaald een hoofdrol.
deJong
@Freriks een canadese bij mij uit de klas die ongeveer 400 melken kregen afgelopen winter 68 dollarcent dat vind ik niet niks.
+2
Freriks
@deJong overal in de wereld volgt de kostprijs de opbrengstprijs. Is in Canada ook gelukt, dus zeer hoge kostprijs. Vandaar kwetsbaar
+36
walker1
Hier hebben we jarenlang varkens gehouden en de nodige slechte jaren mee gemaakt, maar alle rekeningen, ook die van de loonwerkers, zijn altijd netjes betaald.
Het gaat even slecht met de melkprijs en iedereen loopt meteen te janken. Welkom in de wereld van de marktwerking met vraag een aanbod. Jullie wouden zelf (bijna) allemaal van het quotum af, in verband daarmee ook bijna allemaal als een dolle aan het bouwen en uitbreiden gegaan en nu is de prijs gekelderd. Ja gek he.
Ik wil hiermee niemand persoonlijk aanvallen, ik gun iedereen een goed renderend bedrijf, maar je had echt geen universitaire studie economie nodig om dit aan te kunnen zien komen. Er zijn vaker periodes geweest met veel overproductie, in de melk, maar ook met varkens, kippen, maar blijkbaar heeft nooit iemand er iets van geleerd.

De eerste snede zit er bij de meeste al in, maar als de rekeningen niet betaald worden, komt de loonwerker straks nog wel voor de volgende snede?
arjen90
Wij moeten de rekening van de eerste snee nog ontvangen, die wordt keurig netjes binnen de termijn betaald. Bemesten wordt in eigen beheer gedaan...
+2
pa
Eindelijk een collega die op de zere plek durft te duwen.!! Helemaal met je eens Walker1
oldhuus
Dan moeten we weer met de zeis 😄
cjw73
Dan blijft het wel staan bij mij!
newholland6640
@walker1

Ik ben het met je eens. Vind ook niet gek dat het verkeerd gegaan is. Maar ergens blijft het ook wel begrijpelijk. De politiek heeft jarenlang geschreeuwd dat wij de wereld moeten voeden, en nog steeds!

De directie van FC riep net zo hard mee, lijkt mij dat de directie van FC meer kennis heeft van de markt dan de boeren.
jef h
Je had echt geen universitaire studie nodig maar de lage melkprijs is geen gevolg van het einde van het quotum maar wel van het Ruslandembargo en van de slabakkende economie in groeilanden als bijv. China. En quotum kan wel goed werken maar dan moet je ook de markt afschermen voor producten uit het buitenland. Wij hadden hier al lang geen afgeschermde markt meer want landbouw/voedsel wordt steeds als pasmunt gebruikt als het gaat over import/export van andere goederen. Dus goed dat het quotum weg is!
Verder gaat de vraag naar zuivel op lange termijn wel stijgen en dan is dat bouwen en uitbreiden toch niet zo'n domme keuze @walker1
walker1
Quote Reactie van @jef h:
Verder gaat de vraag naar zuivel op lange termijn wel stijgen en dan is dat bouwen en uitbreiden toch niet zo'n domme keuze

We zullen zien. Er is dan wel een handelsboycot met Rusland, die halen nu hun melk ergens anders vandaan en/of ze breiden hun eigen productie uit. Uit China is er veel vraag na melkpoeder, dat kwam door een gifschandaal in hun eigen melkpoeder, maar op termijn zullen de Chinezen wel weer vertrouwen in hun eigen producten krijgen.
Dus of de vraag naar zuivel weer gaat stijgen is koffiedik kijken.
De tijd zal het leren.
jef h
@walker1 Rusland gaat zijn markt afgeschermd houden denkt men en zet hard in op eigen landbouw. China was maar een voorbeeld. Het melanineschandaal zijn ze misschien al vergeten maar zij kunnen nooit zelf genoeg melk produceren.
De welvaart stijgt wereldwijd, dat is gwn zo en dat betekent dat er meer vraag komt naar hoogwaardige voeding: Zuivel en vlees
deJong
@walker1
de melkproductie van rusland is afgelopen jaar zelfs gezakt. of heb je die poll niet gezien.
Frans1
Dat is bij de prikkebordboeren niet aan de orde,die hebben voldoende buffer die zelfs bij de huidige melkprijs nog steeds groter wordt 😄
Wordt trouwens wel een pittig factuurtje, maisland, zaad, kuilen en bemesten (voor de 2 snede voor de wijsneuzen, 1e hier al betaald 😄 )
Maar als er idd zoveel bedrijven hun rekeningen niet betalen gaan er in lw land ook koppen rollen 😞
weurding
Quote:
@Frans1: gaan er in lw land ook koppen rollen

en lmb's ook frans, domino effecten, brandstofleveranciers daarentegen zingen het nog wel even uit 😉
meelezer10
Ja en die lmb heeft ook weer een toeleverancier. En alles wordt bezorgt door een transport bedrijf. Ook heeft hij een boekhouder die de personeelsadministratie verzorgt.

Gaat het bij de boeren slecht dan volgt de rest maar dat heben ze daar in deb haag niet in de gaten.
+1
pa
Quote:
@meelezer10: Gaat het bij de boeren slecht dan volgt de rest maar dat heben ze daar in deb haag niet in de gaten.

Er worden nog leraren spelling gezocht
+1
meelezer10
@pa
Ben ik te stom voor ben maar boer geworden.
pa
@meelezer10 O K Kun je niks aan doen.
Mc_douwel
Heb de mest voor de 2de snede allang betaald en het inkuilen vd 1ste ook al kwam op 1rekeing
Sanderrr
@Frans1
Quote:
Maar als er idd zoveel bedrijven hun rekeningen niet betalen gaan er in lw land ook koppen rollen ????

De eersten rollen al... traktorpool.nl/details/Guellewagen/…
wessel8830
@Sanderrr Ken jij dat bedrijf?
martijn1998
@Sanderrr wat ik er van heb gehoord is dat zij niet failliet zijn maar stoppen met agrarisch loonwerk en verder gaan met grondverzet voor o.a. de spoorwegen
Sanderrr
@martijn1998 Klopt wel ja. Het loonwerk valt gewoon geen winst meer te maken.
Je kunt ze best wel gelijk geven ook, heel begrijpelijk dat ze het zo doen.
Al een tijdje geleden is loonbedrijf Wardenier er ook al mee gestopt. Die gaan nu met akkerbouw verder.
Fordje4600
Dit probleem hebben wij ook last van we hadden net voor het maispoten pas de rekening van maispoten van het jaar ervoor gekregen
jehan
@Fordje4600rekening van vorig jaar gekregen ja dat zal ..
Fordje4600
@jehan nee op een andere manier de boer betaalde niet
Hier alles nog betaald tot op dit moment, verwacht ook geen probleem dit jaar (Inschatting) gewoon nog meer melk leveren !!!
+1
meelezer10
Hier zijn alle rekeningen van de loonwerker ook betaald. Ik heb er dit jaar nog geen gezien 😄
spotmelker
Hier idem. Loonbedrijven moeten oppassen dat ze geen 'leenbedrijf' worden.
+1
casejxu
@de tukker oet twente mee eens:D de melkprijs ging dalen en wij gingen doormiddel van verse koeien en vers gras voeren bijna 20% in productie om hoog... als t niet links om kan dan moet t maar rechtsom
MaxxuM4ever
@casejxu Dan heb je de jaren daarvoor dus 20% laten liggen. De lage melkprijs heeft dus ook voordelen, een effcientere bedrijfsvoering. Elk nadeel heb zijn voordeel zei een wijze heer eens.
casejxu
@MaxxuM4ever Nou niet helemaal want hebben de laatste jaren behoorlijk meer jongvee aangehouden en dat komt nu allemaal van pas. Zo kalveren er bij ons rond maart april mei veel koeien af en melken we zomaar 10/15 % meer. Maar dat kan erg snel.. melken er nu weer 52
+2
Herbert
@MaxxuM4ever of gewoon een voorjaarsafkalvende veestapel en daardoor vers gras maximaal benutten. Dus 20% meer melk dan in de winterperiode
casejxu
@Herbert correct 😃
+1
MaxxuM4ever
@casejxu aha, ik dacht te lezen dat je met betere koeien en vers voeren je gemiddelde productie had verhoogd met 20%.
+2
weideboer
@arjen90, misschien het laatste geld inzetten voor een derde persoon die naar je kosten kijkt en een analyse maakt van je bedrijf. Ik veroordeel niet!!!! Ik hoor en zie ontzettend ingeslopen bedrijfsblindheid met daar bijhorende kosten. Je moet je altijd één ding afvragen: waarom doe ik het zo en kan het ook anders, je merkt dat het soms net een kerstboom is. je doet al jaren een bepaalde werkwijze (of je hebt iets bv. te veel dure machines) maar omdat je het zo doet komen er wel veel gevolgkosten van. Tis een confronterend iets, ik weet het, maar denk dan.....waarom heeft een ander wel die financiele buffer of kan die nota's wel betalen en ik met mijn vergelijkbare bedrijf niet.
arjen90
Ik heb niet gezegd dat het bij ons ook zo was, de eerste rekening moeten we nog ontvangen, maar bij de meeste klanten die hij heeft bedoelde ik... Het bemesten wordt in eigen beheer de gedaan.
weideboer
Advies: schrijf niet in derde persoonsvorm maar in de eerste, maakt alles veel duidelijker
+1
jan w
Ik betaal de loonwerker al een aantal jaren in maandelijkse termijnen, bevalt mij prima. Van de 1e snede moet ik de nota trouwens nog ontvangen.
oldhuus
Heb alleen grasland bemesten binnen, van de maïs en inkuilen nog niks.
Erco
Per saldo maakt t niks uit als je zelf maar kan sparen ????
+1
Erco
Krijg de rekeningen allemaal binnen een week en worden binnen n week betaald. Krijg ik 1% betalingskorting nog extra. Denk dat er bij vooral de conoboeren zoals ik en de boeren die bij rfc zitten nog nauwelijks problemen zijn. Maar het lijkt wel alsof je dat zelf niet mag zeggen want je word amper gelooft hier. Ben je net zo eerlijk maar krijg je de rekeningen niet betaald dan krijg je een complimentje omdat je zo eerlijk bent ????
matt
Denk het ook somige roepen hier dat drie kwart van de boeren zijn rekeningen niet betaalt,
Dat irriteert me.
+1
de hoef
Quote:
@matt: Dat irriteert me.

mij ook
we doen best wat werk voor boeren en er zit er geen 1 bij die niet of heel laat betaald
de meeste boeren betalen graag is onze ervaring [melkvee boeren bedoel ik dan
vofjagtenberg
@de hoef
Daarom bel ik niet. Dan zou ik de eerste worden. 😛
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@vofjagtenberg: Daarom bel ik niet

App? Sms? Mail? Prikkebord pb?
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam
Zat eerst wel te denken om collect call te bellen. Moet toch op de kleintjes letten.
de hoef
Quote:
@vofjagtenberg: @de hoef
Daarom bel ik niet

als je mariska laat bellen krijg je ook meer korting
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: App? Sms? Mail? Prikkebord pb?

hij heeft net zijn aardappelen duur verkocht kan wel lije daar
Frans1
Quote:
@de hoef: de meeste boeren betalen graag

Precies,elke rekening scheelt belasting betalen 😄
+2
KuikenenKoe
Heb met loonwerker afgesproken dat hij dit jaar de helft van de winst krijgt
zo lossen wij dat op
weurding
@KuikenenKoe deelt hij ook in het verlies?
KuikenenKoe
Alleen de lusten zo werkt het niet lusten & lasten
de hoef
Van de kuikens of de koeie
KuikenenKoe
Koetjes
mike_v
Niet kunnen of niet "willen"? Het is al sinds jaar en dag dat er klanten zijn die gewoonweg niet betalen of pas meer dan een jaar later betalen.
reality
Of mogen van de bank de loonwerker niet betalen
+2
mike_v
Als je bank zulk advies geeft hebben ze x aantal jaren ervoor al grootte fouten gemaakt @reality ...
Tinus
@mike_v Dat hebben ze ook. Het advies van de banken was immers "investeer in nieuwe stallen, hoe meer koeien hoe beter". Terwijl je volgens mij beter had kunnen investeren in kostenreductie of diversifiëring.
mike_v
Ja en neen @Tinus. Nieuwe stallen horen (in mijn ogen) bij de kostenreductie. Of ze dan ook groter moeten zijn dan de "oude", is gewoon een keuze van de boer.
Tinus
@mike_v Hangt van veel factoren af natuurlijk, maar ik heb zo'n vermoeden dat de nieuwe stal bij veel boeren niet tot een kostenreductie heeft geleid.
mike_v
Inderdaad @Tinus. De boer moet zijn werkwijze ook wel aanpassen.
newholland6640
@mike_v

Die laatste paar ligboxen rekent per koeplaats altijd zo leuk, maarja, dat moet natuurlijk wel afgetikt worden.
oerne
Melken is toch bijzaak. Meeste hebben al een riant inkomen aan steun.

mijn.rvo.nl/europese-subsidies-2015/
bij12.nl/bij12units/faunafonds/…
nieuwsgrazer.nl/15m1b/USMw/
+1
paul1
Is meer om de verliezen een klein beetje te compenseren.
-1
ej-van-de-voort
@oerne

Riant, van omgerekend 3,5 ct per kg? Heb ik toch andere ideeën bij riant
Geitenboer
Ik vind 3,5 cent per kg een enorm bedrag voor niks doen!
paul1
@Geitenboer
Huh Welke boer doet niks ?
+1
Favorit614
De loon/mechanisatie bedrijven kunnen er zelf ook wat aan doen.
B.V. wekelijks de rekening versturen , waar door de bedragen relatief laag blijven.
Rekeningen van een paar honderd worden gemakkelijker betaald , dan rekeningen van een paar duizend euro
pessimist
Het geld om de rekeningen te betalen is er gewoon niet, voerboeren moeten al achter hun geld aan bedelen en het duurt maar door die lage melkprijs. Loonwerkers moeten nog wel even wachten op hun centen. Als ze ze al gaan krijgen.
Erco
Ik vind t ronduit schandalig. Die mensen werken er ook hard voor. Hier betalen we gewoon nu elke week de rekeningen die we in een week binnenkrijgen. Zo hou je t ook overzichtelijk
de hoef
@Erco
nie iedereen zit bij cono jonge
bij doc zou jij wel anders piepen
Erco
@de hoef
Dat heeft er niks mee te maken de Hoef. Dan nog zou ik wat regelen met de bank om de rekeningen toch te kunnen betalen. Dit is soms meer een mentaliteitskwestie
+1
pessimist
@Erco

Bank wil niks, dus moet loonwerker maar even wachten
MTSTAMMINGA
@de hoef
Mijn buurman levert aan DOC
Koopt landt koopt een nieuwe auto
En was laast in Italie op vakantie toen ik met hem belde

Toen ik vroeg hoe dat allemaal kon zei hij Wij DOC boeren reken beter en scherper als jullie RFC boeren 😞
weurding
@MTSTAMMINGA de haak erop gesmeten karst? 😉 de een zit gewoon wat makkelijker dan de ander, en er zijn er die onlangs gebouwd hebben, nu de subsidie terugkrijgen waar ook een bestemming voor wordt gezocht, om maar een voorbeeld te noemen 😄
duitser
@MTSTAMMINGA
misschien was dat wel van die 2 cent die hij voor zijn fabriek heeft gekregen wat wij duitser nu moeten ophoesten
duitser
1x is genoeg
oldhuus
@MTSTAMMINGA
Daar moet je gaan stagelopen Karst, hier doen sommige net zo, echt onvoorstelbaar, kopen land, Fendt trekkers, stal, auto, alles nieuw..
Erco
@MTSTAMMINGA
Als ik zie wat ik als jjonge boer aan rente en aflossing betaalde afgelopen jaar.... Als je geen of weinig hypotheek hebt dan kan dat met gemak.
+1
pieter w
@de hoef
ben zelf doc boer en zag dit vorig jaar al aankomen. bank gebeld en de zaakjes geregeld. wat er dit jaar ook gebeurd ik wil/kan iedereen op 28 dgn na factuur datum betalen
Melkmeisje
@MTSTAMMINGA ik mis nog iets bij de buurman: de nieuwe trekker...
Frans1
Quote:
@pieter w: bank gebeld en de zaakjes geregeld

Klinkt goed,maar hoe lang gaat de bank met je mee als er structureel geld tekort is?Neem toch niet aan dat aflossing oneindig stopgezet wordt?
Wij zijn bij rfc,en vanaf dat de garantieprijs op 25 ct ligt is het voor ons op de langere termijn niet meer toereikend.Het is niet direct een probleem maar dat gaat het wel worden als de prijs lang op dit niveau blijft hangen
de hoef
@pieter w
ik heb ook niet gezegd dat je je zaakjes niet moet regelen
maar eric heeft makelijk praten nu hij nog 30 cent beurt en doc ers al een jaar onder de 30 zitten
+2
Erco
@de hoef
Maar dat heeft niks te maken met de rekeningen niet op tijd betalen. Dat is een mentaliteit. Wie v mij hard werkt krijgt op tijd betaald. Altijd. Punt
Druk
@MTSTAMMINGA
Dat die buurman nog grond koopt is niet afhankelijk aan welke zuivelafnemer hij levert maar wie je financier is, met bijbehorende aanbod van rentetypes, want daar zit heel veel verschil in.
Farmer_
@Erco
En als het er niet is? oa vanwege langere lage melkprijs zoals bij DOC, ja dan naar de bank, banken financieren niet graag verliezen, die kan dan nee zeggen, en dan?
+1
de hoef
Quote:
@Erco: Altijd. Punt

klets
waarschijnlijk nog niet veel tegenslag gezien of meegemaakt in je omgeving
+1
reality
@Frans1
Ik durf te beweren, dat de melkprijs weer gaat stijgen, naar misschien wel 35 eurocent of wel meer. Maar ik durf ook te beweren, dat we weer terugkomen naar die 25 ct en minder. Dit alles binnen 1 tot 2 jaar.
cs-agrar
Quote:
@pessimist: Bank wil niks, dus moet loonwerker maar even wachten

Draai het eens om, nu vindt de melkafnemer dat jij maar even wachten moet, en langer dan een maand he, half jaar, jaar ofzo.. En ook niet van een maand, maar van meerdere
Frans1
Quote:
@reality: Ik durf te beweren, dat de melkprijs weer gaat stijgen, naar misschien wel 35 eurocent

Nu doe je net alsof dat zo'n wereldprijs is. Ik denk dat we niet structureel voor minder economisch duurzaam kunnen blijven produceren met het kostenniveau zoals die nu is.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Farmer_: En als het er niet is?

Slachtkoeien zijn goed aan de prijs, notering tot € 3,-: veemarkt.nu/leeuwarden/runderen/
Erco
@de hoef
In 2009, jaar na overname stond ik ook 35.000 rood en leende nog 30.000 bij pa en ma. Toen vingen we over het hele jaar maar 27,6 cent bij de cono. Evengoed geen rekening laten liggen, dat vind ik dus mentaliteit. Maar dat is mijn mening. En nee dat vind ik geen tegenslag want eind Vh jaar stond rc weer positief en pa en ma werden in februari terugbetaald met rente. Dus je weet weer eens zelf niet waarover je praat ????
reality
@Frans1
35 ct en meer is toch een hele goede prijs.
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: En als het er niet is?
Slachtkoeien zijn goed aan de prijs, notering tot € 3,-: veemarkt.nu/leeuwarden/runderen/

Ja een koeienboer heeft altijd geld. Heeft hij dat niet gewoon een koe verkopen.
Frans1
Quote:
@reality: 35 ct en meer is toch een hele goede prijs.

Dat mag jij vinden,ik deel die mening alleen niet 😄
+4
matt
Quote:
@Farmer_: En als het er niet is? oa vanwege langere lage melkprijs zoals bij DOC, ja dan naar de bank, banken financieren niet graag verliezen, die kan dan nee zeggen, en dan?

Dan steek je je kop in het zand en laat de rekeningen wat langer liggen,en
gaat stug door..

Of je gaat eens nadenken,waarom wil de bank mij geen geld meer lenen?
is er nog wel toekomst voor mijn bedrijf,wil ik dat wel levenslang voor de
rente gaan werken.
7 dagen in de week,en een hoop gezeik op de kop toe..
+1
George
Quote:
@matt: Dan steek je je kop in het zand en laat de rekeningen wat langer liggen,engaat stug door..Of je gaat eens nadenken,waarom wil de bank mij geen geld meer lenen?is er nog wel toekomst voor mijn bedrijf,wil ik dat wel levenslang voor derente gaan werken.7 dagen in de week,en een hoop gezeik

Alles wat je beschrijft is er momenteel toch op behoorlijk wat plaatsen gaande. Te grote investeringen gedaan en te weinig onderpand zijn een gevaarlijke combinatie. Bij voldoende onderpand wil een bank in moeilijke periode best meedenken maar als je aan gefinancierd zit dan wordt het best moeilijk.
George
Quote:
@Frans1: Dat mag jij vinden,ik deel die mening alleen niet

Ik ook niet , 77 gulden cent is alweer lang geleden jonguh. 😄
Maar bij deze sterke overproductie moet je niet opkijken dat de prijzen niet langdurig veel hoger zullen worden.
reality
@Frans1
Dan zal die prijs van nu wel heel erg zuur zijn........ voor jou
+3
George
@reality
Alle zwetsverhalen ten spijt , 25 cent is voor iedereen zuur!
reality
@George en 35 ct en meer is voor bijna iedereen goed. Wanneer deze prijs niet goed is, dan kijk eens goed on de spiegel en trek je conclusie.
Frans1
Quote:
@reality: Dan zal die prijs van nu wel heel erg zuur zijn........ voor jou

Denk niet alleen voor mij hoor,hoeveel melkveebedrijven verdienen met deze prijzen nog lekker geld? De oudere generatie die weinig schulden meer heeft hebben weinig last,de jongere boeren en recente investeerders met een flinke financiering hebben meer last.Wat het verschil maakt is hoe je je bedrijf voorbereidt hebt op deze periode,maw,hoeveel buffer heb je afgelopen paar jaren gecreeerd.
+1
George
Quote:
@reality: Wanneer deze prijs niet goed is, dan kijk eens goed on de spiegel en trek je conclusie.

Ik heb ruim 9 jaar geleden de conclusie al getrokken.
reality
@Frans1
Toch vreemd, dat je 35 ct en meer dan geen goede prijs vindt.
KuikenenKoe
Quote:
@Frans1: met het kostenniveau zoals die nu is.

mocht het scenario zo zijn dat het langjarige gemiddelde die 34 cent niet haalt ,dan verwacht ik dat kosten niveau mee zakt
structureel met verlies draaien houdt vanzelf op en vraag naar zuivel zal er in toekomst wel blijven
jan is hobbyboer
Quote:
@Erco: Altijd.

Stoere praat, waarschijnlijk in een rijk bedje geboren.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: nu vindt de melkafnemer dat jij maar even wachten moet

Wat dat betreft zijn boeren natuurlijk ongelooflijk verwend, net personeel, de coöperatie betaalt altijd op tijd, die speelt voor veel boeren als bank omdat ze zelf veel later betaald krijgen en dus de zaak voorfinancieren. Nu is de coöperatie van de boeren zelf, dus zou pieta zeggen: we hebben het gewoon goed geregeld 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Erco: vind ik dus mentaliteit

Makkelijk zo'n financier in de familie, zoals gezegd rijk bedje boert makkelijk 😄. Ik kan ook lekker lullen dat melkprijs nog wel 2 duppies kan zakken, maar dat komt ook alleen omdat ik een rendabel neventakje heb. Als ik van boeren moest leven was het met deze melkprijs ook snel gebeurd/naar bank hollen. Interen hou je niet zo heel lang vol.
+1
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Slachtkoeien zijn goed aan de prijs, notering tot € 3,-:

Is voor ons geen optie, we werken met veehandelaar en gesloten knip, hij haalt kalver en vette koeien en brengt nieuwe, morgen komen er weer 25, van elk dier komt wel een rekening voor boekhouding.
+2
Erco
@jan is hobbyboer
Rijk bedje geenszins en ook niks voor een habbekrats gekregen bij overname. Begon met bijna 3 euro per liter. Dus je oordeelt weer eens veel te snel jan. En als pa bij mij 1,5% meer rente dan bij de bank vangt en ik betaal 1,5% rente minder dan wanneer ik rood sta. Waarom zou je t niet doen. Was maar eenmalig. Nu zit ik voor 2016 nog dik boven de 33 cent. Dus zo erg zal t niet worden. Nu hebben we buffer en toen niet.
+1
Frans1
Quote:
@reality: Toch vreemd

ligt aan mijn definitie van goed 😄
pieta
@Erco
Als je zo wilt gaan vergelijken dan moet je wel even meenemen dat ze bij DOC nog weer minder ontvangen en dus meer bij zouden moeten hebben lenen. Oftewel ze komen meer tekort wellicht en dan kan het zich ook voor doen dat de bank er geen heil in ziet en je aan je ouders geen geld geld wilt of kunt vragen. Wegzetten als mentaliteitskwestie is te gemakkelijk.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Erco: Begon met bijna 3 euro per liter.

Uit ervaring weet ik dat je dan jarenlang minimaal 15 tot 20 cent per liter aan rente en aflossing moet betalen om het weer een beetje op orde te krijgen. Met een gemiddelde melkprijs van 35 cent en verder geen bijverdiensten vind ik dat knap, zou mij nooit gelukt zijn. Ben ook geen goede boer maar voorlopig twijfel ik ook nog steeds sterk of jij die 3 euro per liter op kunt brengen met het alleen melken van wat koetjes. Bij de huidige melkprijs zou je alles (incl. 5 cent prive) voor iets van een duppie moeten doen. Vrij kansloos in mijn ogen.
+1
pessimist
@cs-agrar

Ik beoordeel mijn loonwerker puur op of die goed werk levert dat zouden ze bij de melkfabrieken ook weer eens moeten gaan doen
+1
pessimist
@Erco ja en een leuke vrouw zeker en een goed sociaal leven. Niemand heeft zo veel geluk
jan is hobbyboer
Quote:
@pessimist: dat zouden ze bij de melkfabrieken ook weer eens moeten gaan doen

Je kunt zo opstappen, volgens mij krijg je bij RFC zelfs nog een oprotpremie mee. Sector gaat voor bulkproductie, dus van de melkprijs zou ik maar niet al te hoge verwachtingen hebben de komende jaren. Zolang er geen stallen gesloopt worden komt er niet veel minder melk. Failliete bedrijven staan zo weer vol, zo'n curator moet alles ook kwijt, die gaat niet slopen.
+1
Nick83
Quote:
@jan is hobbyboer: Failliete bedrijven staan zo weer vol, zo'n curator moet alles ook kwijt, die gaat niet slopen.

De melkveefosfaatreferentie is wel weg, dus de dieren die men hield op basis daarvan zijn wel weg en komen niet meer terug.
jan is hobbyboer
Quote:
@Nick83: op basis daarvan zijn wel weg

Droom verder, die worden heus wel voor dat ze vervallen verkocht. Dingen zijn immers verhandelbaar en hebben dus een (geringe) waarde.
Erco
@pessimist
Ja en net vorige week weer vader geworden. Ook daar nog tijd voor ????
+1
Erco
@jan is hobbyboer
Klopt jan, in de beginjaren 20 cent maar nu inmiddels al heel wat afgelost en 2/3 van de rente is inmiddels gehalveerd
jan is hobbyboer
Quote:
@Erco: Ja en net vorige week weer vader geworden. Ook daar nog tijd voor ????

Gefeliciteerd, je leeft dus beetje op een roze wolk op het moment. Snap nu ook dat je het financieel allemaal niet zo scherp ziet. Er zijn immers belangrijkere dingen in het leven. Geniet ervan.
buorman
@jan is hobbyboer
Fosfaatreferentie verhandelbaar?
Erco
@jan is hobbyboer
Dank je jan, ik zie t financieel juist goed scherp. Dat jij je eigen visie daarop hebt dat mag. Wat vind jij niet scherp eraan dan? Jij weet volgens mij als geen ander dat je alles jiuist wel scherp moet zien.
+1
spotmelker
Quote:
@Erco: weer vader geworden
Gefeliciteerd Erik, geniet er van, er is meer in 't leven dan alleen maar hard werken 😉
spotmelker
Quote:
@jan is hobbyboer: minimaal 15 tot 20 cent per liter aan rente en aflossing
Die rente is vaak het probleem niet, maar de aflossing (na belasting) is/wordt een taaie zeker als je minder dan 25 cent beurt en/of een volledig pachtbedrijf (korte financiering)hebt.
+1
matt
@spotmelker
Een hoop schuld is zo gemaakt,maar probeer er maar eens vanaf te komen.

@ fosfaatrefentie is tot nu toe niet,verhandelbaar maar daar zal vast wel wat opgevonden
Worden..
Cornelis
@ErcoHoeveel ha verhuur je voor de bollen?
cs-agrar
@pessimist
"Ik beoordeel mijn loonwerker puur op of die goed werk levert dat zouden ze bij de melkfabrieken ook weer eens moeten gaan doen"

Dat zal wel, maar dat haakt niet in op wat ik schreef. De loonwerker, die daadwerelijk ook iets voor je gedaan heeft, stuurt een rekening maar deze moet maar tijdje blijven liggen omdat de centen wat op raken, speelt dus voor bank en dat lijkt heel gewoon te zijn.
Nu denkt de melkafnemer, ach, die pessimist moet maar een tijdje wachten op zn centen, past ons nu niet. Kondigen ze ook niet aan dan he, is dat dan ook heel gewoon?
pessimist
@cs-agrar ok geef ik wel weer toe het zal ook eens meezitten dat iemand mij gelijk geeft
+1
weurding
Quote:
@cs-agrar: die pessimist moet maar een tijdje wachten op zn centen

gouden regel, zouden er meer moeten doen 😄 😄
matt
Quote:
@pessimist: het zal ook eens meezitten dat iemand mij gelijk geeft

Daar ben ik pessimistisch over.. 😃
+1
Nick83
Quote:
@jan is hobbyboer: Droom verder, die worden heus wel voor dat ze vervallen verkocht. Dingen zijn immers verhandelbaar en hebben dus een (geringe) waarde.

De melkveefosfaatreferentie kan je niet verkopen. Is alleen binnen familie overdraagbaar, in alle andere gevallen vervalt hij. De nieuwe eigenaar zal voor (flink) meer land moeten zorgen, anders mag die de dieren niet houden.

En alle land wat de nieuwe eigenaar opkoopt in de buurt, kunnen de buren vervolgens nie meer kopen om meer dieren te gaan houden. Dus die dieren zijn gewoon weg en komen niet meer terug.
jan is hobbyboer
Quote:
@Erco: Wat vind jij niet scherp eraan dan?

Ik twijfel aan jouw inzicht in kostprijzen. Snap niet hoe iemand voor dubbeltje koeien kan melken en dan ook nog 5 cent prive besteden. Mijn koeien vreten al voor 6 cent krachtvoer op, en dan komen er nog wel wat kostenpostjes 😄. Dus dan denk ik: Of je zit in de bio op het moment, of je hebt een neventakje. Ik ben helaas maar een simpele ziel.
cs-agrar
@jan is hobbyboer
"Ik twijfel aan jouw inzicht in kostprijzen."

En toch boert die jongen nog steeds, en daalt zn hypotheek..
arjan_kok
pieta
@jan is hobbyboer
Ik dacht dat Erco land verhuurde en hij levert de melk aan Cono. Dus net als bij RFC heeft ie nog maar amper een slechte prijs meegemaakt. 😄
Wellicht dat zijn vrouw nog wat uit werken gaat of zwangerschapsuitkeringen ontvangt. 😄
Daarnaast doet ie wellicht behoorlijk wat landwerk zelf al dan niet met behulp van vrijwilligers zoals vader/vrienden ofzo.
+1
weurding
@pieta tís maar net waar je zit of hoe scherp je bent, kan hier voor 1 euro maar 1 frikandel kopen maar er zijn plekken daar krijg je er 2 😞 😉
pessimist
@matt je lacht er nog bij dat doe ik allang niet meer wat een kommer en kwel is het in de sector
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@weurding: kan hier voor 1 euro maar 1 frikandel kopen maar er zijn plekken daar krijg je er 2

Het kostprijsboeren zit nog niet helemaal in je genen: 5 frikandellen voor €1,09.
weurding
@Jack Rijlaarsdam
baas boven baas 😄 gefrituurd overigens?
ah.nl/producten/product/…
meelezer10
Je hebt er die altijd voor een A merk gaan. Kostprijstechnisch is dat geen goede keuze.
KuikenenKoe
Quote:
@weurding: baas boven baas

jack is klei boer he die eten altijd dure frikandellen
wijzelf kopen ze in duitsland is nog goedkoper
weurding
@KuikenenKoefrikadelle in dld zijn toch echt anders 😄

google.nl/search/…
KuikenenKoe
@weurding ai ai ai
dan val ik nu door mandje

straks verdenken jullie mij er ook nog van dat ik alles hier wel in balans heb
weurding
Quote:
@KuikenenKoe: in balans

met weegschalen wordt al sinds mensenheugenis gefraudeerd 😉
+2
Frans1
@KuikenenKoe
Kuikenencoen 😄
KuikenenKoe
@Frans1 ha ha ha
maar denk wel eens eigenlijk heb hij wel gelijk , om boel wat in even wicht te krijgen is/was wel me streven
maar is me nog nooit gelukt

financiering,grond, gebouwen, arbeid en en stuks vee dat dat wat op elkaar aansluit
er is altijd wel 1 van die onderdelen die uit pas loopt
jan is hobbyboer
De helft van de melkveehouders heeft toch net z'n ForFarmers aandeeltjes kunnen cashen, dan is de financiele zorg weer omgeslagen in het bekijken van Ferrari en Fendt folders. Hele dag druk met het maken van proefritjes en onderhandelen over extra features. Mechanisatiebedrijven hebben alweer wachtlijsten hoorde ik.
+3
walker1
@jan is hobbyboer aandelen cashen? is dat net zo iets als de staatsloterij winnen?
rommert14
@jan is hobbyboer Valt mij ook op hoeveel nieuw spul er verkocht word. Van maaimachines tot trekkers.
weurding
Is dat zo? ken ze ook die z.g.n "verkopen en verkopen" 😉 maar niks afleveren 😄
oldhuus
@weurding
Sommige loonwerkers draaien grotendeels op lease en demo's..
Frans1
Quote:
@oldhuus: Sommige loonwerkers draaien grotendeels op lease

Denk de meesten. Is ook geen punt,als er maar genoeg rendabele uren gemaakt kunnen worden.
oldhuus
@Frans1
Ruilen ze de ouwe hakselaar in voor 2 jaar lease, maar die 2 jaar is zo voorbij, hoe dan verder?
Frans1
@oldhuus
Er zijn twee leasevormen NL operationele lease, en dat is feitelijk huur en er is financiële lease,feitelijk kopen op afbetaling,diverse merken bieden dit ook aan tegen hele scherpe tarieven.Jij doelt waarschijnlijk op de eerste variant en ik op de tweede 😄
oldhuus
@Frans1
Oké, mij te ingewikkeld 😄
Frans1
@oldhuus
Laatst een verkoper gehad die mij dat verhaal uitgelegd heeft 😄
gaitoetklooster
@weurdingWel kopen en dan niet betalen , hoor ik ook !!!
oldhuus
@gaitoetklooster
Tja, dat had je bij Zonna ook altijd, stonden er machines in de showroom met stickers en al van het loonbedrijf maar sommige stonden er maand later nóg.
+5
Balky
De melkprijs kan dan wel laag zijn, maar waarom niet wat meer gedaan aan promotie !!
Ik heb redelijk wat discussie gehad met mijn lokale supermarkt, ik wil alleen zuivel uit Nederland, op een gegeven moment stonden er alleen nog zuivelproducten uit Belgie en Duitsland. ik heb toen gezegd dat hij dat in zijn R..t kon steken, en ik alleen nog producten met een NL code wilde !! zijn kommentaar was dat het dan 5 cent duurder zou zijn, mijn kommentaar was daarop dat zijn inkoop organisatie dan maar wat van hun (hoge ) marge af moesten doen.
Zolang dit soort organisaties zuivel uit andere landen naar Nederland slepen is er nog wat te doen voor de nederlandse boeren !!! probeer de consument te bewerken dat ze nederlandse producten moeten kopen. dit geldt wat mij betreft ook voor b.v. tomaten ( uit Spanje ) komkommmers en andere soorten groente en fruit. en waarom vreten we nog steeds rundvlees uit Argentinie en Ierland ?
radium45
@Balky Kijk, dit is nog eens een zinnige opmerking. Net als jaren geleden toen het slecht ging met DAF. Toen werd de slogan ''Nederlandse ondernemers, koopt een DAF'' in het leven geroepen. Werkte ook nog.
paul1
Ja en nu is daf van paccar
+1
Balky
Beste Paul1 dat maakt toch niets uit wie de eigenaar is: Daf biedt werkgelegenheid in Nederland, het is en blijft een Nederlands product, het komt de nederlandse economie ten goede, hetzelfde geldt voor Scania Zwolle, ARLA is een Zweeds/Deens bedrijf, die zuivel produceerd in de oude fabriek van Volnij, en melk verwerkt van Nederlandse boeren, en Nederland als een kernmarkt ziet, dus voor mij een Nederlands Product zolang ze maar melk verwerken van Nederlandse boeren
+1
erik9831
@Balky ga naar een franse supermarkt, daar staat op bijna iedere vlees product 'geproduceert in frankrijk' en ook op zovele andere producten. Chauvinisme is inderdaad nodig, eigen producten eerst.

Dat die spanjaarden hun eigen slechte tomaten maar opeten denk ik.
+8
diezel
Quote:
@erik9831: Chauvinisme is inderdaad nodig, eigen producten eerst.

Zulke domme dingen moet je goed hard roepen in een land waar 50/70/90% van de landbouwproductie voor export bestemd is! 😞
+1
marc102
@diezel Klopt helemaal als hier buitenlandse producten in het schap liggen noemen we dat "oneerlijke concurrentie" en als ons product tot China aan toe in het schap ligt noemen we dat "slimme handel". Promoten van het Nederlandse product kan zeker geen kwaad maar eigenlijk produceren we gewoon veel te veel met zijn allen.

Als het buitenlands product tegen heel andere dierwelzijn eisen geproduceerd is dan mag men natuurlijk wel spreken van oneerlijke concurrentie.(lees legbatterij eieren uit Oekraine)
erik9831
@diezel Je voert 50/70/90% uit, wat voer je in ?

Als je 1000kg tomaten kweekt, dan gaat er dus 500, 700 of 900kg van jou tomaten naar het buitenland. Maar ondertussen komt er wel 2 ton aan Spaanse tomaten misschien naar hier.

Als mijn reactie dan dom is, dan is ze maar dom.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @erik9831:
Als mijn reactie dan dom is, dan is ze maar dom.

Onmeundig dom zelfs, wat diezel bedoeld is dat we veel meer dan zelfvoorzienend zijn, die paar Nederlanders drinken lang niet al onze melk op. Grenzen dichtgooien, wat jij voorstelt, is wel zo ongeveer het domste wat je kunt doen als exporterend land. Wonderlijk dat een 'ondernemer' in melk zoveel onzin kan opschrijven.
erik9831
@jan is hobbyboer huh grenzen sluiten ? Waar zeg of schrijf ik dat misschien ? Chauvinisme is compleet iets anders als grenzen sluiten.

Wel leuk, zelvoorzienend zijn en daarom uitvoeren, terwijl er dan volgens de persoon waar ik eerst op reageer, duidelijk meld dat er belgische en duitse melk in zijn supermarkt te koop staat.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @erik9831:
Wel leuk, zelvoorzienend zijn en daarom uitvoeren, terwijl er dan volgens de persoon waar ik eerst op reageer, duidelijk meld dat er belgische en duitse melk in zijn supermarkt te koop staat.

Dat is vrijhandel, waar wij als exporterend land heel veel belang bij hebben. Kan natuurlijk niet zo zijn dat wij over heel de wereld melk mogen verkopen en dat de duutsers dat hier niet mogen. Blijkbaar zijn de duutsers bereid om nog veel lager te zakken met de melkprijs dan wij, zegt misschien ook iets over de rek die er daar nog in de kostprijs zit. Melk is een commodity en we zijn bezig met een race to the bottom, wordt je als producent over algemeen niet gelukkig van. Daarom zijn landbouwproducten ook ongeveer de enige 'commodities' die nog in het rijke deel van de wereld geproduceerd worden, de rest is allang vertrokken naar 2e en 3e wereldlanden. Lijkt erop dat melk wel eens zelfde kant op zou kunnen gaan, daar waar de kostprijs het laagst is en de regeltjes niet bestaan. Zie de kipjes in Oekraine.
erik9831
@jan is hobbyboer Ik kan je volledig volgen in de uitleg die je geeft. Ik geef je dan ook voor de volle 100% gelijk, dat vrij handel een noodzakelijk iets is en dat het absurd zou zijn dat andere dit niet zouden mogen.

Maar daar zit net het probleem vind ik. Bedrijf A levert melk(poeder) aan China voor 35 cent, maar bedrijf B kan dit voor 30 cent doen. Dat is nu net het probleem van Europa en zijn vrije handel. Diegene die hun product op vlak van kwaliteit misschien beter is, word uit de markt gezet door bedrijf B, dit omwille van de verschillende regels in de verschillende landen.

Ik kijk zelf regelmatig naar grote veebedrijven die over te nemen staan in Frankrijk. Ik moet dan eerlijk toegeven, de loodsen, of houten kroten die bij de advertenties staan zijn niets in vergelijking met die uit Nederland of België. Daar zit een enorm verschil in. Bij sommige zou ik zelfs de melkmachines nog niet eens durven gebruiken. Dit is een voorbeeld (bioboer wel) van wat ik bedoel: leggett-immo.com/acheter-vendre-une-maison/view/…

Helaas is Europa voor sommige dingen wel goed, maar zolang in heel Europa de regels niet gelijk getrokken worden blijf je met een probleem zitten denk ik. Dan kan je geen eerlijke concurrentie beginnen.

Ook op vlak van gronden zit er een heel groot verschil. Hier in België kost een stuk grond van 1ha al snel tussen de 50 en de 75.000€, in Frankrijk is het 5 tot 7.500€ voor hetzelfde stukje grond. Daar kunnen ze ook hun voordeel mee doen, om goedkoper te kunnen produceren.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @erik9831:
Dan kan je geen eerlijke concurrentie beginnen.

Die bestaat ook niet, daarom trekken commodities (ook melk zonder onderscheidend vermogen qua prijs/industriemelk) altijd naar de plek waar ze het goedkoopste geproduceerd kunnen worden qua kapitaal en arbeid. En ik vraag me af of dat hier in Nederland/Belgie is. Varkensbedrijven zijn ook al grotendeels uit NL vertrokken.
jvt
Hier is het bij bijna iedereen op dit prikkebord nog volop zonnig. Nieuwe stallen gebouwd met begroting van 32 ct, staan halfvol, mestkosten zijn hoger als begroot, maar toch kan iedereen lekker voor 25 ct melken en de rekeningen eerder betalen dan dat ze binnenkomen. Chapeau!!

Toch ff een ander geluid hier:

Beste melkveehouder

Volgens de ledenlijst Boerenbond is melkvee een specialisatie op jouw landbouwbedrijf. Vanaf nu kun je regelmatig een nieuwsbrief verwachten met belangrijke bedrijfseconomische cijfers. Zodoende kan je de huidige economische situatie beter inschatten en het hoofd bieden.
Koeien melken in 2016: wie houdt het hoofd boven water?

De cijfers van de bedrijfseconomische boekhouding Tiber van het boekjaar 2015 bewijzen dat de melkveehouders technisch nooit betere resultaten konden voorgeleggen: de melkproductie per koe ging er fors op vooruit met een lager krachtvoerverbruik per liter melk. Maar de scherpe daling van de melkprijs die in 2014 werd ingezet zorgde voor een dramatisch inkomensresultaat. Gerekend aan de huidige melkprijs van mei 2016 slaagt maar 14% van de melkveehouders er in om de facturen en de leningen te betalen.

Vandaag kan nog 1 op de 7 melkveebedrijven alle facturen betalen

In de Tiber-boekhouding wordt naast de berekening van het arbeidsinkomen ook steeds meer aandacht besteed aan de berekening van de financiële kengetallen. We gaan hierbij dieper in op de kritische opbrengstprijs.

De kritische opbrengstprijs is de melkprijs die een bedrijf moet ontvangen om alle werkelijke uitgaven te kunnen betalen. Hierbij wordt rekening gehouden met de ontvangen premies en met eventueel inkomen van andere bedrijfstakken. Bij de uitgaven worden alle facturen en de pacht gerekend, aangevuld met de werkelijk betaalde leningslast.

In grafiek 1 is de kritische opbrengstprijs van alle individuele gespecialiseerde melkveebedrijven weergegeven van laag naar hoog ( zie de groene lijn).
Bij de berekening houden we hier rekening met een budget van 50.000 euro dat nodig is voor de betaling van de sociale bijdragen, de belastingen en de privé-uitgaven. Je kan stellen dat dit budget samengesteld is uit 36.000 euro privé-uitgaven (= de kostprijs van een gemiddeld gezin in Vlaanderen), aangevuld met een bedrag van 14.000 euro voor sociale bijdragen en belastingen. Uiteraard kan dit benodigd budget zeer sterk verschillen van bedrijf tot bedrijf en dan is het van belang het juiste cijfer te kiezen. Op de financiële bladzijde zijn immers verschillende scenario’s uitgerekend.

De blauwe lijn in de grafiek ligt op het niveau van de gemiddelde uitbetaalde melkprijs voor dat boekjaar, namelijk 28,82 euro per 100 liter melk.


Wie een kritische kostprijs heeft die hoger ligt dan deze melkprijs, kon in 2015 niet aan alle financiële verplichtingen van het bedrijf voldoen. Je kan dit oplossen door een inkomen van een buitenhuis werkende partner, door spaargeld te gebruiken of door te beknibbelen op het gezinsbudget. Geen enkel van deze oplossingen is een gezonde situatie, maar het is wel de realiteit.
In 2015 zijn er wel een aantal specifieke elementen die nefast waren voor de inkomsten en een hogere kritische melkprijs tot gevolg hadden: de latere en verminderde uitbetaling van de premies, de hoge bedragen voor sociale bijdragen en belastingen en de opbouw van de veestapel van de groeiende bedrijven (meer koeien en meer jongvee). Om nog niet te spreken over de superheffing …
In de grafiek zie je dat in 2015 al 67% van de bedrijven er niet in slaagde om een budget van 50.000 euro te voorzien voor sociale bijdragen, belastingen en privé-uitgaven.
Leggen we de lijn van de melkprijs op het huidige niveau (mei 2016: 24 euro per 100 liter), dan zien we dat slechts 14% van de bedrijven er in slaagt om onder deze lijn te blijven. Alleen bedrijven met een zeer beperkte leningslast (bv. einde carrière) of andere inkomsten slagen er nog in om alles rond te krijgen.

De financiële kengetallen, die nu duidelijker te vinden zijn in de Tiber-boekhouding, moet je zeker nakijken, kennen en opvolgen.

Besluit

Nooit hebben de melkveebedrijven technisch een beter resultaat kunnen voorleggen. De kostprijs wordt bij veel bedrijven gedrukt door lagere voerkosten en een betere stalbezetting. Bij de huidige melkprijs is evenwel maar een beperkt aantal bedrijven in staat iedereen te betalen. De discussie op sectorniveau is één zaak, op bedrijfsniveau moet je zelf aan de slag om de crisis het hoofd te bieden. De cijfers in je Tiber-boekhouding kunnen hierbij zeker helpen.

Voor meer informatie over de Tiber-boekhouding, klik op onderstaande banner of contacteer Herman Vets.
matt
Quote:
@jvt: Hier is het bij bijna iedereen op dit prikkebord nog volop zonnig. Nieuwe stallen gebouwd met begroting van 32 ct, staan halfvol, mestkosten zijn hoger als begroot, maar toch kan iedereen lekker voor 25 ct melken en de rekeningen eerder betalen dan dat ze binnenkomen. Chapeau!!

ga het lekker allemaal zitten verdraaien,er is gewoon een groep boeren die nou niet direct in de problemen komen.
dat weet ik zeker.
+5
jvt
Zeker heb je gelijk Matt, noem het geen verdraaien, maar alle jubelverhalen ten spijt hoor ik ook andere verhalen van toeleveranciers, anders zoals de meeste hier vertellen. Hier is het buitengewoon krapjes met betalen, maar dit heeft oorzaak uit de eerste twee jaar hier, niet deze melkprijs. Wij kunnen idd ook nog met schrapen en rammelen onze positie behouden, maar vetpot is anders. Het artikel van de belgische boerenbond is niet door mij verzonnen, de insteek van 50.000 prive vind ik persoonlijk ook erg royaal. Gaat men hier wat aan morrelen, denk ik dat gauw 1 op de 4 gewoon, met de lagere melkprijzen in Belgie over het algemeen, alles kan betalen maar zichzelf wat meer tekort doet. Maar ik wou enkel een ander geluid laten horen dan de veelal zichzelf op de borstklopperij van enkelen hier op het prikkebord. Moet je alles betalen vanuit de melkprijs, en heb je geen neveninkomsten uit aparte subsidiepotjes of een vrouw die een loon buitenshuis verdiend, is het gewoon krap. Punt uit.
matt
@jvt
Denk wat jij jubelverhalen noemt (het op tijd betalen van de rekeningen) nou niet direct de categorie veehouders zijn met een nieuwe stal die half vol staat,dat bedoelde ik met verdraaien.

Voor de rest ben ik het wel met je eens,het is gewoon krap
pessimist
Dat staat er toch ook 14 % kan de rekeningen voldoen. 86 % niet 😞
+1
Balky
Als er in het eerstvolgende "GATT" overleg eens afgesproken zou worden dat 60 % van de binnenlandse consumptie uit het desbetreffende land moet komen zijn we van een hoop problemen verlost ( dit is een utopie !! ) dan zijn we van een hoop nodeloos gesleep van goederen over deze aarde af. waarom conferance peren IMPORTEREN uit China, Appels en Lamsvlees uit Nieuw Zeeland allerlei soorten groente en bloemen uit Afrika en Zuid Amerika.
Dit zou ook meteen een stap voorwaarts zijn in het beperken van de luchtvervuiling. alleen in het geval dat een land niet aan zijn behoefte kan voldoen mag er sprake zijn van Export/Import
Van de zogenaamde wereldhandel wordt maar 0,3 % beter en 99,7 % werkt zich het lazerus
Ik weet donders goed waar ik het over heb, verdien mijn brood met het transport van bloemen en groente van buiten de EU en ik zie wat er in mijn vrachtwagens transporteren Ik schiet hiermee in mijn eigen voet maar dat is dan maar zo.
Frans1
Je schiet niet in jouw voet,maar in die van ons,weet jij wel hoeveel zuivel er geexporteerd wordt?
Balky
@Frans1 Beste Frans, dat is nu juist het probleem, we exporteren zoveel tegen prijzen waar de producent ( de boeren ) geen droog brood aan kunnen verdienen, als ik lees dat er uitgegaan wordt van een boerenjaarinkomen van eur 36.000, -- wat belachelijk is, dat zou gezien de gewerkte uren en de onzekerheid/risico,s eur 136.000,-- moeten zijn !! wat ik probeer aan te geven is dat de binnenlandse consumptie van o.a. zuivel meer van eigen bodem zou moeten zijn, en tevens de onzin van het gesleep van goederen over de wereld, terwijl deze goederen lokaal geproduceerd en geconsumeerd kunnen worden. en ik kan je garanderen dat onze chinese "vrienden" het kunstje "zuivel" binnen een aantal jaren onder de knie hebben, net zoals ze nu al de wereldwijde handel in varkens/varkensvlees in handen proberen te krijgen en al druk bezig zijn met de export van groente en fruit !!
Volgens mij moeten we ons niet blindstaren op de export, die raken we toch wel kwijt, maar zorgen dat we onze binnenlandse markt in handen houden en die ook nog niet kwijtraken
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Balky:
dat zou gezien de gewerkte uren en de onzekerheid/risico,s eur 136.000,-- moeten zijn !!

Haha
Frans1
Quote:
@Balky: Volgens mij moeten we ons niet blindstaren op de export, die raken we toch wel kwijt

Ben ik niet met je eens,onze RFC timmert wereldwijd aardig aan de weg met plaatselijke merken,deze inspanning wou jij overboord zetten om alleen de eigen merken van de NL supers af te vullen?
Koeienpraat
Even een ander geluid dan de vele hoogvliegers hier. Wij hebben twee jaar geleden verbouwd om het bedrijf up to date te maken. Geen belachelijke groei (van 65 naar 85 mk) wel omschakeling naar robots maar verder geen overbodige luxe. Hierdoor dus geen buffer opgebouwd en wel relatief hoge rente en aflossing. We kunnen deze maand de rekeningen nog net betalen binnen de ruimte van de rekening courant. Maar er gaat nu structureel meer uit dan er in gaat. Als de rekeningen komen van de tweede snede en het bemesten gaan we nat. Dan kun je nog wel even schuiven maar dan komt de maïs. Hier gaan we dus de bank bellen.
KuikenenKoe
Quote:
@Koeienpraat: Hier gaan we dus de bank bellen.

niks mis mee, denk zelf verstandig
er zijn er ook die nu nergens last van hebben en die over 10 jaar geen koeien meer melken
wat jij vertelt hier, komt bij jou de onrendabele top op een ongunstig moment met deze melkprijs
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: die nu nergens last van hebben en die over 10 jaar geen koeien meer melken

Ik dus 😄
+1
weurding
matt
Quote:
@KuikenenKoe: er zijn er ook die nu nergens last van hebben en die over 10 jaar geen koeien meer melken

denk eerder dat als je nu al in de problemen zit,terwijl de eerste keer kwartje nog overgemaakt moet worden,je over 10 jaar geen koeien meer melkt.
+1
weurding
Quote:
@matt: de eerste keer kwartje

je praat nu namens rfc boeren 😉
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: die over 10 jaar geen koeien meer melken
Ik dus ????

ook niet minder?
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: ook niet minder?

Tegen die tijd denk ik wel dat ik wat anders ben gaan doe, boeren is geen obsessie voor mij, het is gewoon een hobby, en financieel is er weinig noodzaak om tot m'n 70e door te gaan, dus zolang we het leuk vinden klungelen we wat verder, daarna gaan we weer eens wat anders doen. Hoe meer regeltjes en ander gezeik, hoe eerder ik vertrokken ben denk ik. Ik vind het nog steeds van de gekke dat je als extensieve mini boer de hele shit regelgeving van de intensieve jongens over je heen krijgt.
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik vind het nog steeds van de gekke dat je als extensieve mini boer de hele shit regelgeving van de intensieve jongens over je heen krijgt.

Je schoonmoeder en schoonvader kreeg je ook gratis bij je vrouw 😄
oldhuus
@jan is hobbyboer
Gauw biologisch worden 😉
+1
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: van de gekke dat je als extensieve mini boer de hele shit regelgeving van de intensieve jongens over je heen krijgt.

ik moet de ook aan de verkeersregels houden terwijl ik waarschijnlijk veel minder kilometers dan jou maak.
+1
oldhuus
@brabo
En dezelfde wegenbelasting.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Je schoonmoeder en schoonvader kreeg je ook gratis bij je vrouw

schoonmoeder was wel een tof wijf, hebben we hier zelfs nog paar jaar in huis gehaald en verzorgd toen ze terminaal ziek was. Schoonvader heb ik nooit gekend. Wil ze overigens absoluut niet vergelijken met alle shitzooi aan regels die er op het moment over ons heengestort wordt.
cs-agrar
Quote:
@MTSTAMMINGA: Je schoonmoeder en schoonvader kreeg je ook gratis bij je vrouw

Wist ie van te voren waar ie aan begon
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Je schoonmoeder en schoonvader kreeg je ook gratis bij je vrouw

Ik geloof niet Karst dat jij dat kunt beoordelen of dat erg is of niet.
Is toch iets heel anders dan een boel onnozele regelgeving waar je niet om gevraagd hebt.
reality
@jan is hobbyboer
Beter nu vertrekken, want die 'shitzooi" zoals jij dat noemt, wordt alleen maar erger en niemand ontkomt eraan.
jan is hobbyboer
Quote:
@reality: Beter nu vertrekken

Waarom nu? Er is geen enkele noodzaak tot vertrekken. Als ik vertrek doe ik dat wanneer ik het zin eraf heb, en dat is nu nog niet het geval. Koeien melken, zeker met dit mooie zomerse weer, is hardstikke leuk.
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@George: Quote:
@MTSTAMMINGA: Je schoonmoeder en schoonvader kreeg je ook gratis bij je vrouw
Ik geloof niet Karst dat jij dat kunt beoordelen of dat erg is of niet.
Is toch iets heel anders dan een boel onnozele regelgeving waar je niet om gevraagd hebt

Jij beoordeelt als niet melker toch ook de melkprijs 😄

Die regelgeving kun je maar het beste wat onnozele mee omgaan
Anders kun je weleeens een zwaar bestaan hebben denk ik 😞
+1
reality
@jan is hobbyboer
Koeienmelken is zeker leuk, en die shitzooi is gewoon een vorm van "uitroken" door de overheid.
+1
kanniewaarzijn
Quote:
@reality: "uitroken" door de overheid.
Wat ze nog gaat lukken ook. Geen gemakkelijkere en willozere slachtoffers dan boeren.
+1
gaitoetklooster
@realityDAT KLOPT HELEMAAL , we worden gewoon bedonderd, met alle milieu gezeik.
jan is hobbyboer
Quote:
@reality: "uitroken"

Uitroken doen we zelf wel door veel teveel melk te produceren met bijpassende melkprijs.
spotmelker
Quote:
@jan is hobbyboer: Uitroken doen we zelf wel
Dan heb je er in ieder geval tabak van gehad 😄
meelezer10
@spotmelker
En genoeg sigaaredozen om het op uit te rekenen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Koeienpraat: Geen belachelijke groei (van 65 naar 85 mk) wel omschakeling naar robots maar verder geen overbodige luxe.

Met 2 robots op 85 koeien is er wel iets mis met je kostprijs vrees ik. Blijft een dure hobby die dingen dus moet je ze wel volledig benutten lijkt mij, zeker als je niet weggekocht bent.
+1
KuikenenKoe
Hoeft niet 2 gebruikte kun je goedkoper/even duur dacht ik dan 1 nieuwe
het voordeel zou dan kunnen zijn dat 85 iets te veel is voor 1
en met 2 gebruikte kun je voorzichtig doorgroeien naar de 120
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: hoeft niet 2 gebruikte kun je goedkoper/even duur dacht ik dan 1 nieuwe

Een robot kost meer dan alleen de aanschafwaarde. Vooral bij 2e handsjes zal het onderhoud wel in de papieren lopen, ze zijn niet voor niets 2e hands. Daarnaast moet je eerder weer een nieuwe kopen. Economisch talent van boeren begint me deze week steeds meer te verbazen.
Koeienpraat
Bij een gemiddelde productie per koe heb je helemaal gelijk. Hier echter tussen de 1500 en 1600 liter per robot per dag. Dus hoge productie (langere boxtijd en gemiddeld hoger aantal robotbezoeken) combinatie met weidegang waardoor je toch meer piekbelasting krijgt. Zou inderdaad in de toekomst nog iets meer koeien kunnen melken maar is nu niet interessant ivm fosfaatrechten, amvb, voeraankoop en mestafzet. Heb liever het bedrijf meer in balans want onder aan de streep zijn de extra koeien vooral extra arbeid, we komen nu met grond en bex namelijk een heel eind dus intensiever hoeft niet.

Punt wat ik vooral wil maken, iedereen maakt zijn eigen keuzes en afwegingen wat bij zijn bedrijf past. Maar met de huidige melkprijs hoef je niet heel gek te doen om op termijn in de knel te komen. Met een gemiddelde melk leverantie van 800.000 per jaar kom je nu al 5000 e te kort als je gerekend hebt met 32 cent ipv 25 cent. Langjarige verwachting was 34.5 van de meeste banken. Dan is een buffer van 10 of 15 k er echt zo doorheen.
+1
KuikenenKoe
Quote:
@Koeienpraat: Hier echter tussen de 1500 en 1600 liter per robot per dag.

dan zou je op 1,1 miljoen moeten zitten ipv 8 ton en 13000 per koe ?
de hoef
Quote:
@jan is hobbyboer: met je kostprijs vrees ik. Blijft een dure hobby die dingen dus moet je ze wel volledig benutten lijkt mij, zeker als je niet weggekocht bent.

klopt misschien jan maar onze opbrengst prijs is ong een cent of 8 hoger dan bij jou ,daar is veel meer te halen
Koeienpraat
@KuikenenKoe 8 ton was voorbeeld voor gemiddelde NL bedrijf. En koeien geven nu inderdaad tegen de 40 liter. Ze geven wel heel makkelijk door die robots en overcapaciteit.
+1
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: Een robot kost meer

ja klopt en vooral als je de voordelen van robot melken niet ten gelde weet te brengen
de bespaarde arbeid, beetje productie verhoging door de meerdere melkbeurten per dag

en denk moet je wat liggen
de tegenstander praten alleen over de kosten en voorstander over voordelen
elk zal toch wat naar zijn eigen toe rekenen om het recht te praten zijn /haar keuze
jan is hobbyboer
Quote:
@Koeienpraat: Dan is een buffer van 10 of 15 k er echt zo doorheen.

10K is ook maar iets meer 1 cent per liter bij 800.000 liter, da's ongeveer hetzelfde als geen buffer hebben. Beetje buffer bij 800.000 liter is toch al snel ergens tussen de 50.000 en 100.000 euro lijkt me, zeker als je met optimistische prijzen van voor de vrije markt (34.5 cent) gerekend hebt, da's natuurlijk niet reëel. In 2006 werd er gesproken over verwachte melkprijzen rond de 30 cent na afschaffing quotum als ik me goed herinner, da's iedereen voor het gemak maar even vergeten, maar zit waarschijnlijk wel wat dichter bij de waarheid.

Verder hebt je het over bedrijf in balans en andere modieuze termen (vooral verkondigd door ex-prikker Coen), maar blijkbaar is de balans nogal wankel, eerste beetje tegenwind moet je al naar de bank hollen. Dat is geen waarde-oordeel, iedereen moet z'n leven leiden zoals ie dat zelf wil, maar misschien is het wel handig om jezelf keer spiegel voor te houden, lijkt erop dat je toch wel wat last hebt van tunnelvisie. Opbrengstprijzen kun je niet dwingen, kostprijzen tot op zekere hoogte wel.
+1
oldhuus
Quote:
@jan is hobbyboer: Vooral bij 2e handsjes zal het onderhoud wel in de papieren lopen,

Nee een gebruikte/nieuwe melkstal bouwen en plaatsen is ook niet goedkoop. Voor beide geld als je een paar jaar stil hebben gestaan kun je vaak een hele zooi vervangen, beetje moderne melkstal zit ook genoeg printplaten. Een ouwe A2 robot is vrij simpel, als ie maar RVS en een nieuwe laser heeft kun je mooi melken, 85 koeien op 2 is het best relaxt boeren, ook met weidegang.
+1
KuikenenKoe
@oldhuus daarnaast ben je minder ruimte in stal nodig geen grote wachtruimte en melkput kost meer vierkante meters en telt wel mee dure bouwmeters
er is momenteel wel aanbod uit denemarken van blauwe en rode met garantie
denk wel dat voor de hele grote jongens onder ons een melkput met personeel goedkoper alternatief is
maar zo goedkoop als jih melkt gaat me toch niet lukken,en zijn de dagen ook te kort voor
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Koeienpraat: er gaat nu structureel meer uit dan er in gaat. Als de rekeningen komen van de tweede snede en het bemesten gaan we nat.

Dat betekent dat je niet eens een minimaal spaarpotje achter de hand hebt van 10 tot 15 mille voor lichte tegenwind? Kan ik me weinig bij voor stellen. Je hebt in ieder geval wel duidelijk hoe de stand van zaken is, dat maakt tijdig ingrijpen wel makkelijker.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: eens een minimaal spaarpotje achter de hand hebt van 10 tot 15 mille voor lichte tegenwind?

Jij hebt gewoon (dure) cash gekocht door een grotere hypotheek te nemen 😄. Geldgebrek maakt je veel creatiever. Heb jaren tegen grens van m'n rekening courant aan gezeten, overleef je ook wel, gewoon iets harder (en slimmer) werken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: tegen grens van m'n rekening courant aan gezeten

Vraag me af wat duurder is: structureel rood op de rc of spaarpotje met klein renteverlies. Het laatste geeft mij in ieder geval meer rust en zou bij anderen ook een reden tot klagen op prikkebord wegnemen.
+1
paul1
KuikenenKoe
@paul1
en dat gevoel heb ik ook nog als mensen liggen te zeuren belasting betalen
+1
Koeienpraat
@Jack Rijlaarsdam
Het punt is niet of je geld trekt uit je rc of je spaarpot. Het gaat erom dat niet iedereen die het nu moeilijk heeft een slechte ondernemer is of boven zijn pet is gegroeid. Een combinatie van factoren maakt dat het nu moeilijk is en dat dit best gezegd mag worden.
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: structureel rood op de rc of spaarpotje
Eén keer per jaar boven 0 is 't voordeligst maar je moet er wel tegen kunnen 😉 Verder heb je in deze tijd altijd wat pieken in de uitgaven en als je daardoor een beperkt aantal dagen boven je limiet komt moet je daar niet wakker van liggen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Koeienpraat: een slechte ondernemer is

Ligt er maar aan welke definitie van ondernemer je gebruikt, daar zit veel verschil tussen, ook hier op het prikkebord.
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: moet je daar niet wakker van liggen

Ik heb nog nooit ergens wakker van gelegen, dat helpt toch nix. Goed slapen en fit de volgende dag weer in, kun je in ieder geval helder denken.
+1
spotmelker
@jan is hobbyboer En als dat dan nog niet lukt koop je gewoon een notenboom 😃 Onder een Beuk wil het trouwens ook prima 😉
gaitoetklooster
Eerlijk verhaal, en reeel .
delavalboer
Wel eerlijk....hier ook nog net niet nodig om de bank te bellen...maar dat gaat ook geen maanden meer duren met deze melkprijs. Ik met mijn (blonde) verstand snap dr niks van ....
Ik betaal nog net zoveel voor mijn melkproducten bij de ah. word niet goedkoper. Het is toch een cooperatie....die winst maken. Vind t raar dat de boer daar niets van merkt. Maar ik zal t wel niet snappen...
+3
GROENEDEERE
Degene die het hardst roepen hoe slecht de melkprijs is zijn vaak. Og de oorzaak ook van deze prijzen. Zijn de gene die de duurste investeringen hebben gedaan om nog meer melk te produceren zodra de quotum eraf is.
Boeren die van 60 koeien naar 130 koeien knallen dat zijn degenen die het eigenlijk veroorzaken en nu in de problemen komen. Natuurlijk op enkelen na die t zaakje wel ruim op orde hebben.
+1
matt
Gas erop!
weurding
Quote:
@GROENEDEERE: van 60 koeien naar 130 koeien

die gaan nog, maar van 60 naar 480 of 200 naar 600, dat zijn de ergsten 😄
+1
rommert14
@weurding ik denk dat die Er niet woest veel zijn.
deJong
@GROENEDEERE ik wou ook graag van gemiddeld 70 naar 140 melkkoeien haha.
Pluto
Na 2 april de veestapel verdubbeld naar dik boven de 350, een paar polen in de melkstal. En afgelopen week de tweede nieuwe trekker afgeleverd van dit jaar.
Er kan dus nog flink wat!!!.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@Pluto: Er kan dus nog flink wat!!!.

Op pluto misschien, maar dit is de aarde, daar is het allemaal wat lastiger op het moment. Zeker bij de mensen die hun wilde investeringen terug moeten gaan betalen, neerzetten is 1, terugbetalen is vaak wat lastiger.
Frans1
Niemand die jouw bewering bevestigen kan omdat niemand Pluto kent,op Mickey en Goofy na dan 😄
+1
oldhuus
Quote:
@Pluto: nieuwe trekker

Ach vroeger bult quotum geleast nu wat anders.
+2
arjan_kok
Ga vandaag nog stapel rekeningen in de vuurkorf verbranden ben ik er definitief vanaf 😄
paul1
Komt er nog een vervolg voor de aanmaningen ?
oldhuus
Kun je mooi barbecue mee aanmaken, gezellig met toeleveranciers?
arjan_kok
Vrouw met opruimwoede ,kast met papieren van voor 2004 alles inmiddels betaald
brabo
@arjan_kok
en anders is het inmiddels wel verjaard.
tok achterhoek
DE loonwerker had geen tijd van rekeningen maken. Niet zo mooi
Landini 6500
Wat is de melkprijs bij Aware in Heerenveen ?
cjw73
Cent meer dan DOC.
+4
gaitoetklooster
De belasting stop er ook mee vandaag de LAATSTE aanmaning gehad .
klant
Wat een gezeur allemaal gewoon doorboeren en anders te koop in de tuin.
delavalboer
Das makkelijk lullen....Wij moesten verkassen ivm natura 2000 gebied, veel geinversteerd in grond (dat was de toekomst) en aankoop ander melkveebedrijf. Echt goed gekeken naar de kosten en zoveel mogelijk zelf doen. Maar hier ook elke maand 6000 a 7000 erbij doen....
jan is hobbyboer
Quote:
@delavalboer: Echt goed gekeken naar de kosten en zoveel mogelijk zelf doen.

Ik weet niet of dit een logische combinatie is.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Hangt er vanaf wat je zelf doet. Vanmorgen ook een dik uur prutsen geweest met robot een luchtcilinder los gelopen, maar even creatief opgelost, maar als ik lely had gebelt dan komt er wel even een factuurtje van 180 euro ofzo voor 1 speciaal moertje er op zetten wat ik niet had, voor dat geld laat ik liever de loonwerker 3 uur met een kraan van 100.000 euro draaien incl. diesel.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Hangt er vanaf wat je zelf doet.

Zoveel mogelijk zelf doen staat er bij 'delavalboer'. Dat zijn vaak van die boeren met zo'n gigantisch machinepark en bijbehorend sleutelhok. Ik twijfel altijd of dat nu tot de laagste kosten leidt. Jouw argument over loonwerkers is precies waarom ik alles uitbesteed heb. Voor die 180 Euro heb je ook nog onderhoud, personeel en verzekering erbij, gratis en voor niets. Jouw punt over die afhankelijkheid van de techniek/robot is de reden dat alles hier nogal simpel is (en dus eenvoudig gerepareerd kan worden). Het maakt je maar kwetsbaar.
+1
oldhuus
Quote:
@jan is hobbyboer: Het maakt je maar kwetsbaar.

Ja hier is meestal ook uitgangspunt, if you can't fix it, don't buy it. Robot draait nu 16 jaar, kon me de laatste storing niet eens herinneren, jouw melkstalletje maakt je zeker niet kwetsbaar, elke ochtend 5 uur pff, hebben jullie nooit een feestje.
Maar het is maar net wat je capaciteiten zijn, beetje monteur kost 40-50 euro, wat je zelf doet kun je ook zelf verdienen! Jouw auto zal ook onderhouden moeten worden, je huis zal eens verbouwt moeten worden, straatwerk etc. Allemaal dikke uurtarieven, loonwerkertje kost misschien 20 euro, maar maaien doe ik liever zelf, voor onzinnige dingen als kneuzers ga ik niet betalen, en een gemillimeterde graszode hoef ik ook niet.
delavalboer
Quote:
@jan is hobbyboer: Dat zijn vaak van die boeren met zo'n gigantisch machinepark en bijbehorend sleutelhok. Ik twijfel altijd of dat nu tot de laagste kosten leidt

Zo.n mega wagenpark hebben we niet.
We bemesten , maaien, harken schudden zelf met niet de allernieuwste machines. We hebben een goedkopen "vakantiewerker"waar ik samen een heleboel mee kan rondzetten zoals hokken uitmesten. Boxen schoonmaken, vee overdoen in andere hokken. Maaien, schudden en Harken. Erf bijhouden, sloten uitmaaien enz enz We kunnen wel veel zelf repareren. OOK de robot. We bellen niet meer voor kleine dingen alleen voor de verplichte controles enz. Mijn baan heb ik opgezegd omdat ik als ik wat vaker door de stal loop toch dingen signaleer zoals koe die moet kalven of problemen met een koe enz enz. Ik ben in de stal en manlief kan dan bijv bemesten. En dit bevalt ons goed en het kan beter uit dan dat ik ga werken. Maar je moet wel je grenzen bewaken, bent zo ook altijd aan het werk...
oldhuus
Quote:
@jan is hobbyboer: gigantisch machinepark

Hebben ze in de achterhoek geen "Werktuigverenigingen"?
deJong
@oldhuus
je kunt ook machines tezamen kopen met een andere boer. op elkaar afstemmen een beetje voorzichtig zijn en als er iets versleten is deel je de rekening.
ej-van-de-voort
@deJong

Dan moet je wel heel zeker zijn van je collega, sowieso dat soort afspraken goed op papier zetten, anders kun je snel nat gaan
deJong
@ej-van-de-voort

we hebben al jaren (19 jaar) de zwadhark en de eco buster tezamen met mn pa's maat. nooit geen problemen gehad.
jan-broekate
Denk dat het wel lastig word deze tijd . Er zijn hier in de buurt al 2 loonbedrijven gestopt met loonwerk omdat de boeren lastig betalen en ze niet meer achter hun geld aan willen . Ze gaan alleen nog maar grondwerk doen
GROENEDEERE
@jan-broekate

Eigenlijk vind ik dat ook zwak van de loonwerkers. Een slimme loonwerker kan bv ook afspraken maken met de boeren bv voor een betalingsregeling.
T geeft misschien wel wst rompslomp en moet je er wat energie in steken maar de klant zal je daarom zeker gaan respecteren
jan-broekate
@GROENEDEERE Misschien wel maar de loonwerker moet ook zijn rekeningen betalen die kunnen ook niet zeggen tegen de brandstof maatschappij van in betaal een maand later . Dan krijgen ze ook geen diesel meer
+2
Noorderling
Dat is uitstel van executie, uitzonderingen daar gelaten.
Ze zullen net bij zijn met betalen of nog niet als het volgende prijsdaling zich aandient, en dan?

Kan me wel voorstellen dat je zat bent van dag en nacht voor iedereen klaar staan en je telkens achter je geld aan moet en 10 anderen weer aan jou lopen te trekken.

Misschien niet wie het eerst belt is als eerste aan de beurt maar wie als eerste betaald?
+1
oldhuus
@Noorderling
Dat kan best goed gaan volgens de loonwerker, met rente berekenen, vervelender zijn de klanten die gewoon niks zeggen.
Heb ook wel in handelsbedrijf gewerkt, daar hadden ze gewoon een kredietverzekering, dit heeft de veehandelaar ook voor failliet gaande slachterijen enz.
+3
George
Quote:
@GROENEDEERE: slimme loonwerker kan bv ook afspraken maken met de boeren bv voor een betalingsregeling.T geeft misschien wel wst rompslomp en moet je er wat energie in steken maar de klant zal je daarom zeker gaan respecteren

Een loonwerker hoeft toch niet voor bank te spelen!
weurding
Quote:
@Noorderling: Misschien niet wie het eerst belt is als eerste aan de beurt maar wie als eerste betaald?

dat zou mooi zijn, maar de praktijk is toch de grootste komt eerst
de hoef
@weurding
die regelt zijn planning misschien ook eerder met de loonwerker
Nick83
Quote:
@jan-broekate: gestopt met loonwerk omdat de boeren lastig betalen en ze niet meer achter hun geld aan willen . Ze gaan alleen nog maar grondwerk doen

Alsof buiten de landbouw wel altijd iedereen netjes op tijd betaald. Ik hoor weleens wat over bedrijven die werk aannemen van gemeentes en dergelijke.

Heb weleens gehoord van een ZZP-er die maaiwerk verrichte in plantsoenen voor de gemeente Rotterdam. Die had een betalingsachterstand van ruim 13 maanden. Hij was 65 en ging dr zo zoetjes aan mee stoppen. Iemand anders wilde het werk overnemen, nou zei die, da kun jij wel doen, maar de eerste 13 maanden moet je dan wel ff voor niks werken...
oldhuus
Ja beetje grote wegenbouwer laat ze gewoon 3 maanden wachten, zo ideaal is dat grondwerk niet.
George
Quote:
@Nick83: Alsof buiten de landbouw wel altijd iedereen netjes op tijd betaald. Ik hoor weleens wat over bedrijven die werk aannemen van gemeentes en dergelijke.

Dus.......??
de hoef
Quote:
@jan-broekate: . Ze gaan alleen nog maar grondwerk doen

daar is het minimum 3 maanden en voor de overheid een half jaar
dus dat zal de reden niet zijn
KuikenenKoe
Quote:
@de hoef: en voor de overheid een half jaar

mag ik dan tegen loonwerker zeggen?
bij overheid moet je nog langer wachten dan hier
+2
de hoef
@KuikenenKoe
nee jij praat voor je zelf
en de loonwerker is vrij om na jou te gaan of na de bouw
maar bij de bouw heeft ie elke dag werk en bij de boer alleen twee dagen per maand en dan meest in de avond of weekend [en daar zal het probleem wel zitten lastig plannen
KuikenenKoe
Quote:
@de hoef: in de avond of weekend [en daar zal het probleem wel zitten lastig plannen

ja de hoef dat snap ik wel agrarisch loonwerk is hollen en stil staan
als ik hier om me heen zien hoe heren loonwerkers in moeilijk voorjaar als dit de boel rond hebben gezet
daar neem ik petje voor af
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: heren loonwerkers

Ik neem m'n petje ook af voor boeren die 100 koeien per man denken te kunnen rondzetten. Hoe slechter de verdiensten, hoe slechter vaak de arbeidsvoorwaarden.
Frans1
Quote:
@de hoef: daar is het minimum 3 maanden en voor de overheid een half jaardus dat zal de reden niet zijn

Jij weet niet hoe het betaalgedrag van zijn agrarische klantenkring is 😄
reality
Van zoveel reacties sta ik toch van te kijken, aangezien er hier op het prikkebord vrijwel niemand betalingsproblemen heeft.
+1
gaitoetklooster
Klopt realiteit, tis wel HOT. Ent tword nog HOTTER, Ent tword nog veel HOTTERDER.
buorman
Hoogste tijd om Gordon er bij te halen; tvblik.nl/hotter-than-my-daughter/
+4
cs-agrar
@buorman
Daar is het nooit tijd voor
+1
walrus
Ik heb me eigen tuin maar eens gemaaid en mezelf een rekening gestuurd.
Jeemig wat stuur ik hoge rekeningen, ik wacht toch maar ff met betalen 😁

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , loonbedrijf , voorjaar en loonwerker geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
286
DEELNEMERS
77
WEERGAVES
23