Fordson Super Major - 15W3O olie te dun voor versnellingsbak?

Beste allemaal,

Ik heb een tijd geleden mijn olie in mijn versnellingsbak vervangen door kroontrac super 15W30 (minerale olie). Is dit te dun voor zulk een versnellingsbak?
Ik heb na enige tijd rijden namelijk een krakend geluid van in de versnellingsbak tijdens het rijden in hoogste versnelling op vlakke weg. Kan dit aan het type olie liggen, zoja, kan dit dan verholpen worden door de olie terug te wisselen door versnellingsbakolie van het type 80W90.

Alvast bedankt?

Deel dit topic

supermajor64

Reacties

Wimsumar
Beste SuperMajor64: Op zich niets mis met de viscositeit. Een dikker olie zal welliswaar een dikkere oliefilm geven, maar of het krakende geluid er mee wordt verholpen is twijfelachtig.

Olievoorschrift Fordson Super Major:

vieux.tracteurs.free.fr/pdf/…
old man jose
Deze olie is gewoon twe dun @Wimsumar er hoort gewoon SAE 80/W90 .
De olie film is te dun voor de ruimte tussen de tandwielen, en ook te dun voor de hefpomp.
Kees2030
Nogal een verschil of niet?

80W 90 of 15W 30?
Wimsumar
Beste Kees2030:

Quote Reactie van @Kees2030:
verschil of niet?

Nou, eigenlijk niet nee.

De S.A.E.-waarden van transmissie- en motorolie zijn niet vergelijkbaar.

Lees meer bij: "S.A.E.-specificaties'':

mvwautotechniek.nl/Motor/Olie/…
jammermaarhelaas
Volgens het productblad heeft de Kroon KROONTRAK SUPER 15W30 een viscositeitsindex van 122 en de Kroon GEARLUBE GL-4 80W-90 een viscositeitsindex van 98. Welke is dan dikker en welke dunner?

Wat ook mee zou kunnen spelen is het reinigend vermogen van de olie, het is immers een STOU, iets wat bij mijn weten in de tijd van de Major, de jaren 50 en begin 60, nog niet te koop was?
De kroontrak super 15W30 voldoet aan de Ford M2C159-C ( is een STOU super tractor olie universeel) en de Ford M2C134-D (is een UTTO, universele tractor transmissie olie).

Meer info: tandwiel.info/tandwielkasten/oliesmering/
Hier staat halfweg de pagina (scrollen) een tabel met vergelijking van viscositeitswaarden.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Major en hebben de trefwoorden olie en versnellingsbak geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!