Persdruk ronde balen en nut van zachte kern bij ronde balen?

Bij Vicon rondebalenpersen met variabele kamer kan je de persdruk instellen, welk druk is bij welk gewas (hooi, stro, voordrooggras) meestal van toepassing. Tevens is er de mogelijkheid om een zachte kern in te stellen, wat is het nut hiervan?

Deel dit topic

Reacties

mike_v
Wat jij een "nut" noemt, is (voor zover ik weet) net een groot nadeel van een ronde balenpers. Wanneer je een nieuwe baal begint te maken, is de kamer te groot voor de hoeveelheid gewas dat in de perskamer zit. Je krijgt dus een lage persdichtheid. Zodra er meer gewas naar binnen is gekomen, komt de perskamer voller te zitten en wordt het gewas meer verdicht. Maar het binnenste zal niet meer zoveel druk krijgen en dus een lagere persdruk hebben. Bij een niet variabele pers duurt het langer voordat de "hoge persdruk" gemaakt kan worden. Bij een variabele is dit sneller doordat de kamer klein gemaakt wordt bij het begin van een baal.
jd user
Het nut van een zachte kern zie ik niet zó zitten.Wel als je hooi in de rol maakt en het hooi nog niet helemaal droog is.En je wilt er geen folie om doen ,dan kun je een zachte kern maken ,zodat het hooi mooi kan uitbroeien ,luchten.De vroegere new holland persen ronde,konden dat.misschien wel meerdere.

Maar verder ben ik geen voorstander van een zachte kern ,want bij oppakken en verwerken valt je hart er uit en kun je een zootje opruimen .
johndeere1640
De variabele Vicon/Kuhn pers begint al bij geringe diameter te persen.
Onder bepaalde omstandigheden perst hij dan veel te strak en is je kern letterlijk zo hard als een plank. Door een "soft-core klep" te monteren ,kun je de machine zo instellen dat hij tot ingestelde maat perst met een elektronisch in te stellen druk.
Zo blijft de persdruk door de gehele baal heen constant.
valtra1
Dank u voor de reactie ( voor de andere mensen trouwens ook). Maar weet je misschien ook welke druk dan best in te stellen is (100, 150, 200 bar)? Of is dat best proefondervindelijk vast te stellen? @johndeere1640
dieseltank
Meer balen de man.
jd user
DE druk zó afstellen ...dat je een stevige baal krijgt ,waarbij de pers heel blijft en de trekker niet afslaat als de baal klaar is.

Bij john deere meende ik dat we die op 120 bar hadden.Met een 4 cil trekker ervoor.
Mijn buurman heeft ook één ,maar zegt dat ie de druk eraf kan halen ,zodat ie nog 5 meter extra kan persen.Hoe dat werkt weet ik niet ,maar hij kan het wel vanuit trekker regelen.
john deere 6630
Voor stro kan het wel handig zijn om de begindruk lager te zetten. Dan kan je vrijwel meteen na het dorsen het stro beginnen persen als er de volgende dag regen wordt verwacht. Dan kan je er extra laagje net omheen doen en ze in het veld laten liggen zodat ze nog kunnen "ademen".

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden persdruk en zachte kern geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
6
TREFWOORDEN