Kan ik de hef defect krijgen door overbelasting?

Dag iedereen,

Vandaag met mijn kubota'tje aan het werk geweest om steenpuin af te voeren. Stenen werden vervoerd in een grondbak (dus gewicht effectief gedragen door de hef).
Op bepaald moment was hij vrij stevig gevuld & ging het heffen behoorlijk moeizaam.

Kan ik door overladen mijn hefinrichting effectief stuk krijgen? Of zit er een beveiliging op?
Heb 1 keer moeten uitladen omdat hij de last niet kon tillen.

Gezond verstand zegt natuurlijk dat voorkomen beter is dan genezen, maar ik stelde mij de vraag of je effectief brokken kan maken door overladen...

Dank,
Grtn,
Floris

Deel dit topic

Reacties

JohnDeere5085
Als het goed is zit er op elke trekker een beveiliging op de hef (overdrukventiel?), waardoor deze niet meer kan tillen dan echt bedoeld is.
+1
marc102
Een kleinere trekker als deze komt (zonder gewichten) toch eerst voor van de grond voordat hij zijn maximum hefcapaciteit bereikt heeft. Dus als je met een beetje boeren verstand gewichten toevoegd zal het niet zoveel kwaad kunnen.

@JohnDeere5085 Klopt maar dit werkt volgensmij alleen bij het optillen van lasten en niet als de last al opgetild is. Dus als meneer een grondbak heeft en er met de hand puin in blijft gooien dan werkt deze overdruk niet volgensmij => dat zou ook gevaarlijk zijn als de hef spontaan zou kunnen zakken lijkt me 🙃
JohnDeere5085
@marc102 ah dat las ik niet goed, maar inderdaad wat jij zegt klopt ook!
jd user
Een trekker is gemaakt om een zware last te tillen of te trekken.

Je moet maar zó bekijken .Liever die trekker stuk ,dan je rug.

Ik denk dat je wel een juiste keuze kunt maken.Alles kan stuk gaan.Zelfs een fijne relatie kan kapot gaan.Het maar net wat je er zelf bij voelt wat wel en niet kan.Zó zit het hele leven in elkaar!.
Trekker en chauffeur moeten 1 zijn.Is dat niet......dan heb je wekelijks panne.Mijn opa sloopt ook iedere week de boel ,omdat hij het gevoel er niet voor heeft .
marc102
@jd user oftewel "wat je met olie druk kunt doen moet je niet met bloed druk doen" 😀
+1
walker1
Alles kan kapot zeg ik altijd. Maar zolang de trekker geen of weinig frontgewichten heeft dan kan je er gewoon puin in blijven gooien en komt de trekker eerder voor van de grond, dan dat de hef het begeeft. Ga je er belachelijk veel frontgewicht op gooien, dan komt er een moment dat de trekker het niet meer kan heffen. Doe je de bak van te voren omhoog en gaat er dan puin in gooien, dan zal het ook nog lang goed gaan, maar je gaat de gehele trekker dan wel overbelasten.
In het algemeen kunnen de meeste trekkers met gemak hun eigen gewicht wel heffen. Dus stel dat die Kubota een ton weegt, dan kan je er ook wel een ton mee heffen en het eventuele frontgewicht wat je dan nodig hebt om de vooras aan de grond te houden, is dan ook geen probleem..

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden hefinrichting , hef en belasting geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
4