Vergelijking merken vierkante balenpersen - youtube One Lonley Farmer

Hallo,

Het laatste jaar heb ik gemerkt dat er op TF veel mensen zijn die het youtube-kanaal "One lonly farmer" volgen (
). Ik heb dit kanaal hier leren kennen.

Sinds vorig jaar in december is er op dat kanaal hevige discussie over de keuze van een nieuwe vierkante balenpers formaat 120x90. De farmer wil zijn New Holland big baler Cropcutter vervangen omdat hij veel problemen heeft met de pickup. Volgers van het kanaal zijn het hiermee oneens en zeggen onder andere dat hij de kettingen veel te vast doet enz..
Begin dit jaar kiest de farmer voor een Krone Big Pack 1290, na bijna 4 New Holland persen gehad te hebben, namelijk een BB960, BB9080 en twee Big Baler 1290 (één gewone en een CropCutter, in Amerika noemt deze BB930). Over de keuze van zijn balenpers heeft hij verschillende filmpjes gemaakt waarin hij alle merken waarvan er een dealer in de buurt is uittest. Hij test hier de nieuwste John Deere pers, een Massey Ferguson pers en de Krone pers. De desbetreffende filmpjes zal ik in de reacties posten.
Ook heeft hij al enkele filmpjes gemaakt waarin hij problemen met zijn nieuwe Krone pers bespreekt. In het laatste filmpje heeft hij op een half jaar tijd al bijna 6000 balen geperst.

Nu leek het mij wel leuk om hier de discussie ook op gang te brengen. Op TF zitten namelijk veel mensen die ervaring hebben met verschillende soorten balenpersen. Zijn jullie het eens/oneens met de beslissing om te stoppen met New Holland persen? Wat vinden jullie van de keuze voor Krone? Wat vinden jullie van de andere merken van persen...?

Hier geef ik een lijstje met de balenpersen:
- New Holland Big Baler en Case balenpers (van CNH groep)
- Kuhn LSB
- Hesston balenpersen (merk van AGCO corp., en worden verdeeld als Massey Ferguson en Fendt pers)
- John Deere 1400/L1500 serie (in feite een Kuhn pers, maar ze hebben hier veel zelf aan veranderd).
- Krone Big Pack
- Claas Quadrant
- Freeman pers
... (Laat me iets weten als er nog zijn die ik vergeet.)

Onthoud wel: Iedereen heeft het recht op een mening, en niemand moet daarvoor uitgemaakt worden. Onderbouw je mening ook met je argumenten waarom je een merk goed/minder goed vindt.

Tractorenfan
tractorenfan

Reacties

tractorenfan
De filmpjes over de verschillende merken. Dit zijn ze niet allemaal, enkel degene waarin hij praat over de goede en minder goede punten.

nieuwe Krone Big Pack:


New Holland:John Deere pers:

Hesston pers:
+1
Loonwerker_Erwin
Ik lees mee 👍🏻
tractorenfan
@Loonwerker_Erwin
Veel reactie is er kog niet geweest 😀
marc102
@tractorenfan In dat filmpje "Messicks Make it RIGHT" verteld hij dat de dealer 2,5 uur rijden is. Dat kun je je hier haast niet voorstellen dat je bijvoorbeeld van uit Limburg naar Groningen moet rijden om onderdelen te halen, dan begrijp ik ook wel waarom hij zoveel zelf sleutelt. Laat staan dat je er met de tractor even naar toe gaat voor een garantie kwestie
+1
tractorenfan
@marc102
Ja in Amerika kijken ze niet naar een paar honderd kilometer rijden. Ook voor de kosten te drukken doet hij veel zelf, en dat maakt het kanaal ook juist zo leerrijk 😀

Als je naar de oudere filmpjes over zijn vorige New holland persen kijkt zie je dat hij al lang klant is bij die Messick 's (filmpje van 2012: fucking dealer. Toen zei hij ook al dat hij daar nooit nog iets zou kopen na zijn aankoop van een BB9080, maat toch blijft hij daar kopen terwijl er al vermeld is dat er ook nog andere dealert in de "buurt" zijn
Ford 2000 Ruben
@tractorenfan er zijn inderdaad meerdere dealers die dichterbij zitten voor hem. Maar die zijn kleiner en hebben zodoende minder onderdelen op voorraad en minder assortiment. Een aangezien hij nogal eens een onderdeel nodig heeft zit hij bij messicks ook al is het verder weg. Dat meende ik een keer op te vangen uit een van zijn filmpjes. Leuk kanaal al vind ik het zelf 😊👌
Fordje4600
Wij hebben een krone xc890 big pack maar daar word je helemaak knettergek en schijtziek van dan is dit kapot dan weer wat anders. Dit jaar al 4 nieuwe tandwielen moeten kopen.... er was een lager spontaan geknapt vorig jaar en zo kan ik erover door blijven gaan. Dus de volgende balenpers word gelukkig geen krone
tractorenfan
@Fordje4600
Oei, een mindere ervaring met Krone. Van welk jaar is jullie balenpers en hoeveel balen heeft deze al?
Fordje4600
@tractorenfan hij heeft nu 24000 balen maar sinds het begin zijn er kuren en problemen
Loonwerker_Erwin
@Fordje4600 klinkt vervelend, welke tandwielen?

Verder wel tevreden over perskwaliteit, snijden en werking?
Fordje4600
@Loonwerker_Erwin als je mooi droog spul hebt maakt hij mooie balen
assink
Freeman en Case balenpersen(agco?)
Zijn ook nog grootpakpersen die je nog wel eens ziet, andere merken zou ik zo inderdaad niet weten.
tractorenfan
@assink
Hallo, ik zal Freeman toevoegen. Case zijn juis dezelfde grootpakpersen als New Holland, want Case en NH behoren samen tot de CNH groep.
fastrac3155
Draai hier sinds dit voorjaar met een nieuwe nh bigbaler 890, voor ons was de keuze direct duidelijk vanwege de degelijke bouw en de verbeteringen die zijn doorgevoerd tov de bb9000 serie (extra as in de pickup welke zorgt voor een betere invoer, voorkamer is smaller geworden tov 9000 serie, knopers zijn weer een fractie beter geworden, enbhet onderhoud is minder en makkelijker geworden)

Een krone wilden we sowieso niet, omdat die dingen simpelweg te licht gebouwd zijn (sterren breken uit de rotor, hoekijzers van het perskanaal gaan krom, inschakelmechanisme vd knopers breekt af)

Jd/kuhn lijkt een mooie pers, maar het ontbreken van een dubbele knoper en de snijrotor is een geheel met de vijzels aan de zijkant, wat we ook niet helemaal zagen zitten

Nh heeft gewoon een hele goede pers met een gruwelijke capaciteit, zit nu gemmiddeld op 73 balen per uur met veel kleine percelen, ben persoonlijk van mening dat er geen betere op de markt is op dit moment
TrapTrekkertje
@fastrac3155 Maar die kerel op youtube zegt precies het tegenovergestelde... NH heeft bespaard op bepaalde dingen waar die krone 1290 HDP het veel robuuster heeft gemaakt.
En volgens mij hebben jullie ook wel meer van new holland?
fastrac3155
@TrapTrekkertje hebben eerst ook met krone gereden, maar als je een gewone krone langs de nh zet dan zie je gewoon dat de nh veel steviger en zwaarder is gebouwd, alleen al de snijrotor is dik 10cm groter, de nieuwe hdp heb ik nog niet gezien dus daar kan ik niet over oordelen.

Maar elke krone machine waar we mee gedraaid hebben, heeft last gehad van scheuren en schade door een te lichte constructie, dus krone is wat mij betreft einde verhaal, het valt iedere keer weer tegen.

Heb gewoon bij de nh een veel beter gevoel en na 4 jaar met nh te hebben gedraaid zijn we super tevreden, enige minpunt van de bb9000 serie waren de rubberen tanden in de pickup, maar daar zijn ze bij de bigbaler weer vanaf gestapt.

Ik vraag me trouwens wel af wat voor een figuur dit is, je pickup dusdanig krom rijden dat de rotor um raakt, vergeten om tandwielen vast te draaien, tandbalken krom rijden, en de as van de tegenhoud vorken laten breken, zulke dingen gebeuren niet als je normaal met je materiaal omgaat.

Ik heb alleen het vermoeden dat de pickup slipkoppeling niet ok is, want die hoort tegen de tijd dat die as breekt, allang in werking te zijn getreden (en dat doet ie normaal ook)

Verder heeft hij ut over dat de nh moeilijk doet met zn tandwiel kasten, alleen heeft de krone er 6 en de nh mr 3, en het invoersysteem van krone bevat tig meer bewegende delenbdan dat van nh ( bij krone vullen 5 vorken de voorkamer, en als deze vol is voert nr 6 het pakket in, en bij nh duwt de rotor de voorkamer vol totdat de activeerstrips de veerdruk overwinnen (welke je zelf instelt en dus zo ook de vulgraad bepaalt) en dan voert een vork het hele pakket in voor de perswagen, zolang de kamer niet vol is staat dit stil en loopt er niet van alles en nog wat rond te draaien.

Let trouwens eens op de as diameter van de vijzels in de pick up, dat is vele malen lichter dan wat nh erin heeft gebouwd
Andre150
@fastrac3155 de rubber tanden van de 9000 heb ik bij ons vervangen voor de stalen exemplaren van de big balen. Verder prima pers
jd user
Jullie moeten niet vergeten dat de pers op zwaar terrein verkeerd wat helemaal niet vlak is en de pick-up het zwaar te verduren heeft.Kijk maar naar de tanden.Verder gooit ie met alles de beuk erin.Zowel met woorden als met werken.

Nu zegt ie dat zn grote johny het bijna niet aankan voor de grote pers.En dus daarom zoekende is naar een zwaardere versie ,zodat de pers ook weer stuk kan gaan.En zó blijf je bezig.

Ik begrijp niet waar hij de kost mee verdiend ,want als je alles opteld blijft er volgens mij weinig van over.
+1
marc102
Quote Reactie van @jd user:
Ik begrijp niet waar hij de kost mee verdiend ,want als je alles opteld blijft er volgens mij weinig van over.
Reageer @jd user


Dat is denk ik een beetje het verhaal achter de meeste agrarische bedrijven. Hij verdiend genoeg om zijn machines te reparenen of te vervangen en volgensmij is hij er best tevreden mee

Opvallend vindt ik het dat bij verschillende youtubers(onelonlyfarmer en howfarmswork) de melkvee tak is afgestoten rond dezelfde tijd. Dit heeft de bedrijfsvoering natuurlijk behoorlijk veranderd, bij howfarmswork zijn ze gaan specialiseren in mais en soja en onelonlyfarmer is door gegaan met zijn "mulsh hay"

PS howfarmswork is vergelijkbaar met de soort filmpjes als onlelyfarmer
Claas Holland
Wat mij op valt op zijn kanaal Ongeacht het merk dat wel veel kapot heeft. of hij filmt dat alleen dat kan ook.
tractorenfan
Ondertussen een update met een gebogen knopernaald:
Begin:


Na 6 filmpjes is het opgelost. Hier het laatste filmpje:
Loonwerker_Erwin
@tractorenfan als ie het in 1x netjes gerepareerd had waren d'r ook niet zoveel filmpjes nodig geweest
JohnD5820
Ik ben een paar weken geleden op bezoek geweest bij olf maar in het echt is het maar een kleine romelige werkplaats en past die pers amper binnen maar wel een kei mooi kanaal
TrapTrekkertje
@JohnD5820 Hoe was het daar? Mocht je daar gewoon langskomen na een belletje?
JohnD5820
@TrapTrekkertje ja ben daar zo aan gegaan waren er toch in de buurt maar hij was zelf niet thuis maar vond het wel leuk om ff zelf rond te kijken. die cody had gebeld naar wesly die kon het haast niet geloven dat er nederlanders waren
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden john deere , fendt , case , claas , krone , balenpers , amerika , agco , ervaring en vervangen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!