Aardappelrooier maken, schudder of niet

Hallo iedereen.

Voor minitractoren zie je 2 principes van aardappelrooiers. Een vaste pekkel in de grond of een schudder.

Wanneer je beide naast elkaar bezig ziet dan liggen de aardappelen van de schudder mooier op de aarde dan van de pekkel.

Wat ik mij afvroeg is of je ook dezelfde resultaten zou bekomen als je de schudder zou gebruiken zonder te schudden. Maw een soort van korf door de grond trekken in plaats van een pekkel.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Mvgr

Deel dit topic

Reacties

+1
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire: De keus (wel of niet met aangedreven schudsysteem) hangt veel af van de verkruimelbaarheid/zeefbaarheid van de grond. Een lichte zandgrond valt vlotter/gemakkelijker uit elkaar dan klei of leem.
Arnoldvd
Net wat wimsumar zegt als je bijv. Veengrond heb dan kun je hem gerust laten schudden omdat hij anders vol gaat zitten met zand
mathias-deneire
@Arnoldvd @Wimsumar
Ok tnx,

Ik vind zo'n schuddertjes nogal duur voor "hobby" gebruik. Vandaar dat ik aan het denken was om zon mand te maken en niet te schudden. De grond is behoorlijk licht.

Eventjes een ander vraagje. Wat zou het interresants zijn om te kopen om aan b5000 kubota te hangen? Triltand of vaste tand cultivator. Bedoeling is om (weide)land te kunnen breken om sneller te kunnen frezen.

Heb gemerkt wanneer het te droog en hard ligt ik er te lang over doe om een partijtje te frezen.

Dit om dan pompoenen / aardappelen / tomaten etc te kunnen planten.

Mvgr
maikwolsink
@mathias-deneire dan zou ik een vaste tand nemen.
Een triltand stuiterd er al snel overheen
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire:

Quote Reactie van @mathias-deneire:
Heb gemerkt wanneer het te droog en hard ligt ik er te lang over doe om een partijtje te frezen.

Met MaikWolsink eens dat je met een vaste-tand cultivator een beter voorbewerking kan geven.
Plaats wel flink ballast op de (gedragen) cultivator om druk op de trekkerbanden te krijgen. Zo'n minitrekkertje heeft niet zo veel te vertellen bij zulk soort grondbewerkingen (slippen).
Loeideutz
Het risico van een voorbewerking is dat je grond wat grof komt te liggen. Het gevolg kan zijn dat je niet overal voldoende de zode raakt met de frees, waardoor je later, met ploegen bijvoorbeeld, toch nog zode boven hebt liggen. Gewoon een beetje langer doen over het frezen, weet je zeker dat alles kapot is. Het spreekwoord zegt niet voor niets:"Haastige spoed is zelden goed".
mathias-deneire
@Loeideutz

Daar kan heb je volledig gelijk in! Ik heb een kubota b5000 met bijhorend freesje gekocht deze zomer. Dat doet zijn werk zeer goed maar schiet wat tekort op die droge harde grond.

Ik moet er een keer of 2 over om te breken en dan ben ik vertrokken. Wegens een redelijk oppervlak en minder tijd stelde ik de vraag eens 😄

Een andere optie was een zwaardere tractor en steviger materiaal. Maar die kosten dan vaak een pak meer geld 😞

Mvgr
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire:

Quote Reactie van @mathias-deneire:
andere optie was een zwaardere tractor en steviger materiaal.

Uiteindelijk kun je deze zware grondbewerking (zode frezen) beter overlaten aan een loonwerker (of boer) met hiervoor wel geschikt (zwaar) materiaal.
Het mooiste werk om zelf te doen is het toch al niet zo'n met minitrekker/-frees.
mathias-deneire
@Wimsumar

Klopt. Maar waar is de fun dan 😛 het gaat ook over meerdere kleine stukjes waar ik geen loonwerker voor wil bellen.

1maal per jaar wordt dan het grote stuk bewerkt met groot materiaal 😄

We zullen proberen een vaste tand cultivator in elkaar te knutselen en zien dan wel. Ik krijg het dan wel weer vlak met een weidesleep.

Tnx voor de info!
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire:

Quote Reactie van @mathias-deneire:
de fun........... vlak

Zelfs op ogenschijnlijk vlak weiland is het rijden met een minitrekkertje al niet bepaald fun is mijn ervaring. Het frezen van ge-vaste-tand-cultiveerd weiland moet je al helemaal een dikke laag eelt op je zitvlak hebben (ook al rijdt je dan veel langzamer).
Loeideutz
Je materiaal moet afgestemd zijn op je oppervlakte in combinatie met de tijd die je er aan kunt spenderen. Als je belastingtechnisch iets kunt of moet wegwerken, dan kun je wat groters kopen.
mathias-deneire
@Loeideutz

Tijd is relatief. Je kan idd een grote tractor kopen met zwaarder materiaal en inderdaad sneller gedaan hebben. Die kost dan inderdaad wat meer en is dan efficient tov de oppervlakte.

Maar je kan vanuit hobby standpunt ook oog hebben voor wat je graag ziet. Dan moet je helaas wat meer tijd besteden omdat het mss wat kleiner is. Maar als er dan een efficientere manier bestaat dan ik ken kan je ook tijd uitsparen. Vandaar dat ik de vraag stelde 😄

Naast de kubota b5000 heb ik ook een ford 6600 staan. Maar deze wordt dagelijks gebruikt voor heftoepassingen. Iedere keer de hef erop en eraf vind ik nogal veel labeur en gevaar.

En zoals gezegd het gaat hem over meerdere kleinere stukjes in een groter oppervlak. De 6600 is dan al weer te groot hiervoor.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden schudder , schudden , grond , aardappelen , ervaring , minitractor , aardappelrooier en eigen biuw geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
689