De fiat voor de nieuwe Trioliet voermengwagen.. Geplaatst door rutger542 op 26-02-2017 om 16:50:57, met 49 reacties.

Fiat 900

De fiat voor de nieuwe Trioliet voermengwagen.

Reacties

casepowers
Veel succes er mee. mooie wagen. hoeveel kuub?
rutger542
@casepowers Bedankt, 12 kuub
casepowers
@rutger542 waarom met k80 kop gekozen eigelijk? en waar heb je die bol op de trekker van gemaakt? zelf gemaakt? ik werk zelf bij trioliet, was er wel benieuwd naar.
gkgerbengk
@casepowers Eenmaal met een k80 kop op de voerwagen, wil je nooit meer wat anders.
rickboer blija
@gkgerbengk Waarom dan precies als ik vragen mag?? is het ook fijn als je veel andere machines met een normale trekoog achter de trekker hebt?
gkgerbengk
@rickboer blija De voermengwagen waarmee ik werk draait ongeveer 1200 uur in het jaar. De trekker wat er voor staat komt er alleen voorweg in de maisoogst en soms in het voorjaar om te ploegen/cultiveren. Iets anders als een silagewagen met de mais zit er nooit achter en de trekhaak is met 2 m10 boutjes te verwisselen dus nog geen 10 minuten werk. Dus dat verwisselen van de trekhaak is maar 2x in het jaar want de 2 weken tijdens de maisoogst staat er een andere trekken voor de voerwagen.

En de voordelen, tjah waar begin ik. 😀 Ten eerste zit de as van de voerwagen in het midden van de voermengwagen waardoor de voermengwagen in evenwicht is. Als ik het zo zie is bovenstaande voerwagen dat ook. Doordat de voerwagen in evenwicht is klappert die in de treklat bij een normaal trekoog. Dit is met de k80 kogelkop voor 90% verholpen. Als ik nu op de weg rij en ik ga dwars over sporen in het asfalt, dan wil de trekker wel eens gaan stuiteren puur omdat de voerwagen in evenwicht hangt. Verder klappert de wagen dus nooit in de kogelkop.
En ten tweede heb je door het mengen van het voer dat de voerwagen van links naar rechts beweegt en als je het voer lost draai ik meerdere lagen over elkaar heen voor een egaal voerbeeld dus 3x vooruit en achteruit. Bij een trekoog betekend dit dus 6x een schok en bij de kogelkop verneem je er dus helemaal niks van.

Dit jaar gaan we de giertank en de silagewagens ook vervangen met k80 kogelkoppen omdat dit makkelijker is dat je alles hetzelfde hebt.
rickboer blija
@gkgerbengk Oke, wij hebben thuis een andere situatie. De mengwagen komt er gemiddeld 1x per week achter de trekker weg. Daarnaast rijden wij nooit over de weg, dus het klapper probleem zitten wij ook nooit mee. En als de mengwagen er altijd achter zou zitten zouden we miss wel voor k80 gaan maar alle andere machines die er achter komen hebben allemaal een normaal trekoog, dus dan zou het neerkomen op elke keer de trekhaak van de trekker wisselen of alle werktuigen aanpassen (dit is bij ons vrijwel onmogelijk wegens het gebruik van de machines op 2 bedrijven).

Dus ik snap jou kan wel, maar voor ons zou het niet handig/mogelijk zijn!
zettelmeyer
@casepowers wat doe je bij trioliet?
+1
casepowers
@zettelmeyer getrokken wagens maken. deze solomixen. vijzels afstellen. messen op de vijzels monteren. bandjes en afvoerkettingen monteren. kleppen bouwen. wagen stickeren. verlichting maken. camera's monteren. en ga zo maar door.
rutger542
@casepowers We hebben aan de twee andere trekkers ook een k80 kop zitten. Daarom is het handig de voorwagen en de fiat hier ook mee uit te voeren. Zo kunnen altijd snel willen omdat de trekhaken hetzelfde zijn.
zettelmeyer
Waarom gekozen voor een trioliet?
rutger542
@zettelmeyer Trioliet levert al jaren een goede voerwagens. Komt regelmatig in testen als een van de beter uit de bus. Deze wagen trekt licht en mengt goed.
zettelmeyer
@rutger542 geen andere wagens geprobeerd?
rutger542
@zettelmeyer Nee wij hebben geen andere wagens geprobeerd. In de buurt lopen redelijk veel trioliet wagens waar nooit wat aan mankeert.
rickboer blija
@zettelmeyer jullie al een keuze gemaakt
zettelmeyer
@rickboer blija nee nog niet. We gebruiken nog steeds de trioliet wagen. daar zijn we wat mee aan het uitproberen om hem helemaal naar wens te krijgen
rickboer blija
@zettelmeyer gaat de voorkeur nu uit naar de trioliet??
zettelmeyer
@rickboer blija nee dat niet, het is nog niet naar ons zin.
rickboer blija
@zettelmeyer welke gaat de voorkeur op dit moment dan heen??
zettelmeyer
@rickboer blija de kuhn en kongskilde
rickboer blija
@zettelmeyer dat zijn bij ons nou juist de mengwagens die het eerst afvielen
zettelmeyer
@rickboer blija waarom vielen ze af en wat is jouw voorkeur?
rickboer blija
@zettelmeyer onze voorkeur gaat uit naar trioliet of eurocomp. de kongskilde had te kleine deuren en was vrij prijzig (wel fijne wegerij) en de kuhn was veel te duur, mengde niet goed en kraakte helemaal tijdens het mengen (jullie hebben de zelfde kuhn gehad)
zettelmeyer
@rickboer blija kuhn en kongskilde waren bij ons het goedkoopst. trioliet het duurst. het kraken vond ik mee vallen. Wij waren wel bezig geweest met het aanpassen van de messen. Maar daar wisten ze ook. Tarwe en de fijne natte eerste snee kregen die 2 het beste er door.
rickboer blija
@zettelmeyer kwa prijs is natuurlijk ook afhankelijk van de dealer en wat de dealer voor de oude mengwagen geeft, onze trioliet dealer kan altijd zeer scherp

bij ons waren we langer bezig met legen van de kongskilde dan onze eigen enkele vijzel trioliet mengwagen, en dan hadden we op de kongskilde ook 2 deuren open
zettelmeyer
@rickboer blija ja klopt het is dealer afhankelijk, wij hadden er geen inruil bij in. wij hebben een horziontale wagen nu, waardoor alles sneller lost. wat mij wel op viel is dat je die rubberen flappen bij de los opening er gelijk af moet halen, dat houd het wel tegen met lossen. en tijd maakt mij niet zo veel uit, als het product maar zeer goed gemengd is. bij de kuhn en kongskilde selecteerde de koeien niet, bij de rest wel dat vind ik veel belangrijker
rickboer blija
@zettelmeyer met die flappen ben ik het eens, bij ons komt er aleen kleppen en geen andere troep. en wij hebben ook zeer gelet op het selecteren, maar daar hebben wij bij geen enkele wagen verschil gemerkt
zettelmeyer
@rickboer blija ja klopt hier ook zo hoor zo simpel mogelijk kan er ook zo weinig mogelijk kapot. waar bestaat jullie rantsoen uit? daar zit natuurlijk ook nog wel verschil in. bij ons is dat stro, kuil, mais, tarwe, gerst, soya en mineralen. stro vormt voor aantal wagens ook een uitdaging.
rickboer blija
@zettelmeyer kuil, mais, aardappels, hooi (beheersland), soya en mineralen voor in de winter voor de melkkoeien. voor de droge koeien het hele jaar door hele hooibaal, kuil, mais mineralen

voor de melkkoeien in de zomer, een graskuil baal, mais als het lukt aardappels en mineralen
zettelmeyer
@rickboer blija bij ons jaarrond het zelfde. We voeren geen aardappels ivm selecteren. Gaat de robot benutting naar beneden in mijn ogen. Uit hoeveel kg melk bestaat jullie basis rantsoen?
rickboer blija
@zettelmeyer ik zou het eerlijk gezegt op dit moment niet weten, dan moet ik het nazoeken
ons zomer rantsoen is anders omdat wij zomers ook stalvoeren, hierdoor hoeven we niet zo veel graskuil bij te voeren. dat is ook de reden waarom wij zomers balen hebben, wij kunnen namelijk de bult zomers niet koud houden
wij hebben het geluk dat wij samenwerken met een akkerbouwer, en die doet alle afgekeurde aardappels naar ons toe. daarnaast doen wij vaak de aardappels als eerste in de mengwagen waadoor ze goed gesneden worden en er dus minder selectie plaats vindt
zettelmeyer
@rickboer blija aha ja dat is wel een voordeel. Heb je er dan extra messen opzitten? Onze oude horziontale wagen krijgt ze ook niet fijn genoeg. Maar aardappels is wel een mooi product om te voeren (voertechnisch). Wat voor melkproductie streven jullie na?
rickboer blija
@zettelmeyer als je een blak kuil en 1000 kg aardappels erin gooit wil het wel redelijk snijden
wij proberen tussen de 25 en 30 liter per koe per dag te realiseren, dit is gelukkig per ongeluk afgelopen winter niet gelukt door de slechte kuil maar op dit moment gaat het weer goed met de hoeveelheid melk
zettelmeyer
@rickboer blija ojah oké. Ik zat wel eens te denken om aardappels door een bietensnijder of zoiets te halen om het goed fijn te krijgen. Maar daar is het nog nooit van gekomen. Werken ook samen met akkerbouwers.
rickboer blija
@zettelmeyer een zelfrijdende mengwagen kan ze ook vaak zeer fijn krijgen, die versnippert het namelijk voordat het in de mengwagen komt

wat voor trekker zou er bij jullie voor de mengwagen komen, en hoe groot word jullie mengwagen?
zettelmeyer
@rickboer blija zelfrijder net wat te duur haha. 105 pk trekker. En de wagen een 18 kuuper. Vanaf 1 mei gaan we op twee locaties melken. Thuis maken we al het voer klaar en draaien hem half leeg en de rest naar de andere locatie toe.
rickboer blija
@zettelmeyer ik weet dat toevallig omdat de afgelopen week het loonbedrijf bij ons gevoerd heeft en een zelfrijder heeft
bij ons een 120 pk trekker voor een 16 of 18 kuuper, het grote verschil is dat wij nooit over de weg hoeven. Dus wij krijgen er geen lampen op en zelfs niet een geremde as, wan die zijn ons te gevoelig
zettelmeyer
@rickboer blija hoe beviel dat? Door een loonwerker te laten voeren. Mij lijkt dat helemaal niks... Hoezo een geremde as gevoeliger? Zo kun je de wagen wel sober houden. Dan kan de trekker de wagen zat doen! Prijsverschil tussen 16 en 18 is niet zo groot dus dan wist ik het wel!
rickboer blija
@zettelmeyer bevald wel goed voor een week, waren op vakantie en we wouden het zo ligt mogelijk maken voor de arbeider
Op ons erf hebben we geen geremde as nodig en als ik in de stal rem wil niet niet opeen kei hard remmen, de remmen van die trekker zijn nu zo dat als ik rem met een werktuig op lage snelheid dan slaan de remmen van het werktuig vast terwijl die van de trekker vrijwel niks doen.
En we hebben een offerte van een 16 kuub trioliet en een 18 kuub eurocomp, de 16 kuub eurocomp is even duur als de 18 kuub dus heeft hij een 18 kuub op papier gezet
zettelmeyer
@rickboer blija loonvoeren voor een langere periode dan niet interessant? hoef je zelf ook niet te investeren. verschil bij veel merken tussen een 16 en 20 kuub is vaak alleen maar stukje ijzer voor de wanden. bij de kuhn en kongskilde kunnen we hem zo vergroten. wat ons wel opviel dat was het gewicht tussen de wagens.
rickboer blija
@zettelmeyer ja misschien wel interessant, maar wij hebben er al een trekker voor en we zijn vrijer dan met een loonbedrijf. Wij kunnen ongeveer 5 jaar laten voeren voor 1 mengwagen, die dan circa 15 jaar mee gaat.

Trioliet krijg je direct andere bak erop als je groter wil, en bij eurocomp worden voor een 16 kub een laagje van de 18 kuub afgesneden word

Wij zijn wel vrij zeker dat wij een 16 kuuber willen want wij hebben de afgelopen 17 jaar gemengd met een enkele vijzel 12 kuub mengwagen en dat is tot nu toe ook altijd gelukt
zettelmeyer
@rickboer blija ja dat klopt, maar die trekker kost ook nog geld. Alleen bij loonvoeren valt dat helemaal op.
Het minste er van vind ik dat je het voeren dan niet zelf in de hand hebt. Voeren is toch belangrijkste onderdeel op het bedrijf. Bij ons in ieder geval.
rickboer blija
@zettelmeyer ja klopt, je hebt minder controle. Nu is ons loonbedrijf zeer soepel en laten ze je zelf het rantsoen online aanpassen.

Kwa trekker ben ik het ook met je eens maar daar heb ik 3/4 jaar mengen van het loonbedrijf gerekend, de mengwagen allen is net iets meer dan 4 jaar mengen
zettelmeyer
@rickboer blija oke ja dat scheeld! Wij proberen zo scherp mogelijk te voeren en optimalizeren het rantsoen op kleine puntjes bijna dagelijks. En dat laten we niet graag aan andere over.

Op langere termijn is zelf voeren goedkoper. De wagens gaan vaak wel een jaar of 15 a 18 mee.
a3vandiejen
Mooie combi.
+1
Henk 1120
@a3vandiejen Ja mooie combi en een mooi verhaal, als je alle meningen hierboven doorleest...
+1
a3vandiejen
@Henk 1120 Ja vind het altijd leuk om te lezen.
rutger542
@Henk 1120
Bedankt, en het idd altijd mooi de verschillende verhalen en meningen te horen.
De voerwagen bevalt inmiddels erg goed.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fiat 900 en hebben de trefwoorden voeren , poseren , Trioliet , voermengwagen en voerwagen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!