Als laatstejaarsstudent in het middelbaar onderwijs richting elektromechanica worden we geacht een eindwerk te maken. Omdat ik altijd met machines en dergelijke bezig ben heb ik er dan voor gekozen ze

Zelfbouw Kloofmachine

618 foto's van @eicher4048driver

eicher4048driver
Als laatstejaarsstudent in het middelbaar onderwijs richting elektromechanica worden we geacht een eindwerk te maken.
Omdat ik altijd met machines en dergelijke bezig ben heb ik er dan voor gekozen zelf een kliefmachine te ontwerpen, samenstellen en te bouwen.
Hier op de foto zie je de asynchrone motor op krachtstroom met de tweetraps pomp en de elektrische kast.

Reacties

Albert Peters
Mooi gedaan
eicher4048driver
@Albert Peters dankjewel
YaMaGa
Ik moet zeggen dat dit mooi gemaakt is , ik vind het juist waat raar dat er een 3 punt hefinrichting aanwezig is en dat je deze op elektromotor gemaakt hebt, vanwaar die keuze?
+1
eicher4048driver
@YaMaGa Dankjewel! Het is aan de tractor gemaakt omdat hij ook op de hydrauliek van tractor kan werken. Das handig op het veld of als er geen krachtstroom aanwezig is. De machine is nogal zwaar en vandaar deze keuze. Wanneer ik hout klief kan ik het kliefmachien ergens neer zetten en dan bevoorbeeld met de tractor en hefmast houtblokken opheffen om te zagen.
+1
YaMaGa
@eicher4048driver dan versta in het dan weer wel ik wist niet dat je snel naar de trekker kon overgaan toppie !
robbin lamers
Mooi gemaakt, alleen zou ik nog wel ff een strip lassen tussen de plaat waar je cilinder tegenaan drukt en je I balk, ben bang dat die strip zo nog niet voldoet, maar dat is simpel op te lossen. Verder snap ik je keuze van electro/ trekker hydrauliek heel goed, in het veld lekker op de trekker, en als er krachtstroom aanwezig is fijn op de krachtstroom met alle rust van die, en de kostenbesparing. Is het hydraulische ventiel ook een ventiel die is speciaal is gemaakt voor houtkovers? dus dat die tijdens het kloven vast moet houden, en je hem op de teruggaade slag vast kunt zetten?
eicher4048driver
@robbin lamers klopt. Het ventielblok heeft een automatische retourfunctie en ook 2 snelheden. Samen met de 2 verschillende debieten van de tweetrapspomp werkt de machine zeer snel. Ik ga inderdaad nog 2 driehoeken lassen tussen de bevestigingsplaat van de cilinder en het H-profiel en ook nog 2 verstevigingen zoals @assink zegt en op zijn foto te zien is.
De cilinder kan niet omhoog of omlaag door geplooide platen waar het ventielblok is op gemonteerd.
assink
Ik zou ter hoogte van de zuigerstang afdichting nog een beugel over de cilinder maken zodat je cilinder niet omhoog kan. Dit om te voorkomen dat je zuigerstang krom gaat staan.
Zoals op deze foto
tractorfan.nl/picture/854267/…

En ik zou in het lijf van de h-balken nog een plaat lassen om de verbinding tussen de 2 stukken te versterken. En nog wat schoorplaten maken aan de bevestiging van de cilinder en de onderplaat.
eicher4048driver
@assink bedankt voor de tips daar ben ik wat mee! Slim gezien zo 2 driehoeken ter versteviging gelast tussen de onderste flens van het H profiel en de plaat waar het hout wordt tegen gedrukt.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zelfbouw Kloofmachine ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!