De voorladerbak voor het inweken van het voer, kan 1500 liter water in.  Nu zit er zon 1000 kg water+sodagrain in. Vullen gebeurd door de minishovel

Zelfbouw grondbak

zettelmeyer
De voorladerbak voor het inweken van het voer, kan 1500 liter water in. Nu zit er zon 1000 kg water+sodagrain in. Vullen gebeurd door de minishovel

Reacties

zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr deze bak gebruiken we
@zettelmeyer beste bak zo! Je gooit er eerst water in en dan krachtvoer? En meng je ook?
Kiept de voorlader/shovel zo ver voorover?

(klik om te vergroten)

Ff wat geprobeerd, 50 kg tarwemeel en 100 kg grasbrok en wat mineralen, klusje zo, roeren met de schep 😜
langeslagdiesel
@ronald-deutz-fahr als je ze dit te kouwen geeft moet er dan ook niet een doos Rennies bij.? Een rund heeft toch niet voor niets 3 magen? Verder geen verstand van, maar vind het wel wat vreemd.
@langeslagdiesel 4 magen indd
Ik snap je denkwijze.. gelukkig gaat hier nog 1000 kg mais en 2500 kuil bij😉 in de mengwagen, dit is een probeersel om selecteren aan het hek te voorkomen
+1
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr en @boegie Ja kiepen het zo in de mengwagen, de euro aansluiting is er zo aangelast als de bak vlak staat de voorlader bijna het verste achter over staat zodat je groot mogelijke kiephoek hebt, 95-97 % gaat zo de mengwagen in. het laatste kiepen we voor de maisbult. Er gaat tegenwoordig alleen maar soda grain in, raab en soya er door heen mengen is ons niet bevallen, we doen eerst de Soda grain er in en dan water, ongeveer 20 cm boven het voer.
@zettelmeyer bedankt! Zakt het water tot onder aan toe of sluit het af? Ik heb geen sodagrain namelijk..
Ik denk toch wat we het met een kantelbak proberen, wel vergrendelen lees ik al. Mijn doel is niet om 10 liter per koe te voeren, maar wil wel minder selectie.
boegie
En straks er weer uitscheppen? Of kan de voorlader zo ver naar voren kiepen dat het er uit valt?
mike_v
En waarom inweken?
Case5130
@mike_v betere vertering/benutting van de tarwe korrels en dus van het zetmeel
zettelmeyer
@mike_v Makkelijker opneembaar en waar het ons ook om gaat is dat de korrel beter wil mengen in de mengwagen, anders kunnen koeien het makkelijker uitselecteren om dat de korrels naar beneden willen zakken aan het voerhek.
Case5130
Is dit voor een dag of week je voor meerdere dagen voor? Zo ja hoe gaat dat met houdbaarheid?
@Case5130 ik gok een dag, ik wou dat het een paar weken kon... mooi de wagen vullen met krachtvoer paar kuub water erbij en in de schuur leegdraaien..
arjanvw
@ronald-deutz-fahr zeker is dat mogelijk! Er is spul, dat je erbij kunt doen voor langere houdbaarheid. Ben er niet helemaal bekent mee, maar heeft dat geen natronloog??
@arjanvw werkt dat spul ook met een ander product als soja/tarwemeel/grasbrok?
Ik ga het niet gebruiken, het is rotzooi voorzelf, maar ben wel nieuwschierig
arjanvw
@ronald-deutz-fahr ik weet daar wat te weinig van. Voeradviseurs hebben soms altijd andere 'ideeën'. Wij pletten onze tarwe die we voeren dus hoeven wij het niet te ontsluiten.
@arjanvw jullie verbouwen eigen tarwe?
arjanvw
@ronald-deutz-fahr klopt, totaal verbouwen we 65 ha wintertarwe. Ong. 180 ton gaat naar de koeien, rest voor de verkoop.
@arjanvw ah oke, 500kg per dag is ook wel de moeite, hoeveel koeien vreten er van? En verbouw je nog ander krachtvoer zelf?
@arjanvw verbouwen jullie nog ander krachtvoer zelf? En hoeveel koeien melken jullie?
arjanvw
@ronald-deutz-fahr nee, voor akkerbouw alleen tarwe en suikerbieten en stukje luzerne. We hebben 180 melk en kalf koeien.
+1
@arjanvw oke mooi koppeltje koeien 👌🏻
+1
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr het kan prima naast die producten, sodagrain is om het zetmeel te verhogen int rantsoen. Geplette tarwe is veel sneller hierdoor kan je met sodagrain kun je veel zetmeel in de koe krijgen wat resulteert in meer kg melk en hoger eiwit
+1
boegie
@Case5130 sodagrain maken kan inderdaad makkelijk langer liggen. Na het maken wel uitsmeren dat het kan uitdampen. Daarna kan het zonder schimmel makkelijk een tijd liggen.
Wordt er bij het maken van sodagrain niet altijd natronloog en water gebruikt @arjanvw ? Denk namelijk dat met alleen water de gerstkorrel niet zodanig wordt ingeweekt dat die verteerbaar is
Case5130
@boegie sodagrain zelf ben ik bekend mee voeren het nu 2 jaar. Sinds afgelopen zomer zijn we begonnen met in weken voor nog betere opname. Probleem is alleen dat de voorladerbak dan in gebruik is voor inweken en dus niet voor wat anders gebruikt kan worden. Daarom was ik benieuwd of @zettelmeyer ervaring heeft met voor meerdere dagen een vooraad te weken en in de silo te laten liggen
@Case5130 om die reden was ik benieuwd naar deze bak. Ik denk wat wij het gaan proberen met een kantelbak voor op de lepels.. daar kan je verder niks mee dus altijd beschikbaar 😅
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr zet de kantelbak goed vast met met 2 dikke ketingen. Anders ligt die zo in de mengwagen. Eerste jaar gaat goed alleen dan komt er wat speling overal op in die bak en wil het makkelijker dat de bak scheefgaat en er afvalt.
@zettelmeyer aah dan begeeft de kiepconstructie het? Ik dacht dat je bedoelt hij glijd van de lepels..
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr ja kiepconstructie slijt dan hard waardoor de bak soms scheef op het frame gaat en waardoor die er zo afvalt. Het laatste jaar met die bak gooide we het maar voor de mais neer en met andere bak de mengwagen in.
@zettelmeyer aaah zodoende ik snap het.
Ja wij voeren alles met de kuilhapper, dus dan zouden we nog een bak moeten wisselen, word het ook erg omslachtig van..
We denken er nog maar een even over na..
zettelmeyer
@Case5130 Dit is voor 1 dag wat al 24 uur op water heeft gestaan. ongeveer 1x in de 4 weken ontsluiten we de tarwe en rijden we in de schuur.
Mhlv
@zettelmeyer hoe bevalt het voorweeën tot nu?
zettelmeyer
@Mhlv goed, kost iets meer tijd maar de productie van de koeien is zeer goed
boegie
@zettelmeyer ook nog steeds tarwe aan het ontsluiten? Die hype is weer aardig verneem ik
+1
zettelmeyer
@boegie jazeker volgende week komt er weer 25 ton tarwe

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zelfbouw grondbak ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!