Foto van een Horsch Zaaimachine, zoals ik eerder al zei zijn we voor het grootste gedeelte no-till hier, dus geen grondbewerking. Mest op de stoppel van vorig jaar (15.000 gallon/acre = 170m3/ha) en z

Horsch Zaaimachine

catfan55
Foto van een Horsch Zaaimachine, zoals ik eerder al zei zijn we voor het grootste gedeelte no-till hier, dus geen grondbewerking. Mest op de stoppel van vorig jaar (15.000 gallon/acre = 170m3/ha) en zo de mais er in.

Reacties

rommert14
Dan moet een melkveehouder wel intensief zijn om alle hectares te kunnen bemesten, wij hebben 700 ha in gebruik op 800 koeien en al te weinig mest om alles genoeg te kunnen bemesten.
huub
@rommert14 je weet natuurlijk niet hoeveel water er bij in komt.
rommert14
@huub ja daar had ik nog niet bij stil gestaan.
Ruben-Wind
@rommert14 hoezo je verdeeld toch gewoon de beschikbare mest over het aantal ha’s.
rommert14
@Ruben-Wind hij zegt toch dat er 170 kuub per ha over gaat? Dan zou dus alle mest opgaan aan een paar ha mais? En de andere gewassen dan?
Ruben-Wind
@rommert14 had het meer over jullie.
geerts 88
@rommert14 weet je hoeveel mest ze totaal hebben? En hoeveel ha?
rommert14
@geerts 88 nee maar met 170 kuub per ha is een silo toch eerder leeg? Of heeft die man maar 10 ha? Kan ik me niet voorstellen.
+1
oanejorrit12
@rommert14 meende hier ooit al eens gelezen te hebben, dat ze een x in de zoveel jaar t stuk bemesten als er mais in komt?
rommert14
@oanejorrit12 dat zou ook kunnen ja
CaseCS130
@rommert14 meende 1 zo'n gift in de 3 jaar. Wat mij wel interesseert, zou je ook no till maïs en andere gewassen verbouwen als ze niet round up ready waren? Want dan lijkt me dat een stuk lastiger vanwege de onkruid druk.
EA_MF
@CaseCS130 ik zag laatst een foto van een bio akkerbouwer in de usa die mais aan het zaaien was in 1,5 meter hoge rogge. ‘Roller crimper’ voorop de trekker waarmee ze die groenbemester ‘vernietigen’, die laat zo’n dichte deken achter dat onkruid geen kans krijgt (zegt men).
+1
catfan55
@CaseCS130 Alle mais die wij telen is roundup ready, maar dat is absoluut geen must voor no till. het gebruik van roundup is niet de bepalende factor om no till te telen. Met conventionele mais kun je ook prima no-till telen, alleen is dit veel duurder door het gebruikt van veel chemicals om het schoon te houden, bij roundup ready mais heb je enkel roundup nodig.

Het is de soort grond, de regenval per jaar en het weer die het "no tillen" bepaald. Wij moeten zo veel mogelijk vocht conserveren in de grond. Doordat wij er mest op uit rijden sluiten wij de grond in feite af waardoor er minder vocht verdampt. Mais heeft veel meer vocht nodig voor een teelt als bijvoorbeeld gerst. Ook dat is èèn van de factoren om er voor te kiezen alles mest uit te rijden op toekomstig mais land voor sommige klanten.
CaseCS130
@catfan55 Toch klopt het dus wel dat de onkruiddruk dan vele malen hoger zou zijn en je dus veel andere gewasbeschermingsmiddelen moet gebruiken.
Hier wordt ook steeds meer tegen het ploegen aangeschopt. Bij de melkfabriek waar ik lever is er een speciale Albert Heijn melkstroom waar 1 van de eisen volgend jaar is dat er totaal niet meer geploegd mag worden. Ik heb wel sterk mijn vraagtekens daarbij. Volgens mij leidt het tot extra gewasbeschermingsmiddelengebruik als je iets anders dan gras wilt verbouwen.
Als je het gebruik daarvan minimaal wil houden is ploegen toch 1 van de mooiste manieren om de onkruiddruk laag te houden.
Ritchie
@CaseCS130

Grasland vernietigen zonder te ploegen blijft heel lastig idd. Dat een melkfabriek of AH zoiets afdwingt is de wereld op z'n kop, je zou door je bedrijfsvoering of filosofie zelf tot wel of niet NKG moeten of kunnen komen.

Dat verhaal van wel of niet ploegen blijft heel erg lastig, dat is wel heel erg een verhaal van de lange adem denk ik. Ecoploegen is dan een mooi compromis?
CaseCS130
@Ritchie Het argument is dat er veel stikstof verloren gaat bij ploegen. Nou ik ken boeren die aan die melkstroom mee doen en nu stukken overtop frezen om ze opnieuw in te zaaien. Kan me niet voorstellen dat er dan veel minder verloren gaat.
Ecoploegen vind ik ook wel een mooi compromis inderdaad!
rommert14
@CaseCS130 met ploegen komt er ook co2 vrij toch?
+1
EA_MF
Quote Reactie van @CaseCS130:
Kan me niet voorstellen dat er dan veel minder verloren gaat.

Gaat het niet met name om het bodemleven? Stikstof die in de graszode zit komt vrij, ongeacht de grondbewerking. Het idee leeft alleen wel dat ploegen niet goed is voor de bodemgezondheid, waar wel wat voor te zeggen is.
Of ploegen verbieden, en daarmee waarschijnlijk meerdere bewerkingen met schijveneggen/vaste tand cultivatoren aanmoedigen, nog enige winst oplevert vraag ik me wel af. Ik zie dan meer in strip/no-till, maar dat wordt een uitdaging zonder glyfosaat.

Je kunt er in het aware systeem vast nog voor kiezen om het te scheuren grasland, als die mogelijkheid er is, te verhuren aan een akkerbouwer, die laten ploegen en aarappels laten verbouwen, jaar erna heb je ‘schone’ grond.
Fendt612e
@Ritchie niemand dwingt je om met die melkstroom mee te doen, 3 cent extra is toch mooi meegenomen, ze hebben het zelf over 5 cent met nog wat extra regels er bij. En helemaal als extensief bent Is het interessant om mee te doen
+1
catfan55
@rommert14 Om even het èèn en anders samen te vatten:

Bij deze klant komt al het spoelwater van de melkstal en alles wat daar bij hoort in het lagoon terecht, dus er zit ook wat water bij in. Op deze lokatie worden zo'n 900-1000 koeien gemolken.

Deze klant heeft een rotatie mais - gerst - mais - gerst enz. De jaren dat percelen mais krijgt komt er mest op. De gerst wordt met kunstmest gedaan. Mais kan veel mest hebben en gerst kan dit niet. daarom wordt hier door gekozen. Hierdoor is de klant minder geld kwijt aan bemesten. Bij deze klant krijgt een stuk land dus 1x in de 2 jaar mest wanneer er mais geteeld wordt.
rommert14
@catfan55 aha, duidelijk. Dat is anders als hier, wij hebben alleen mais en gras.
+1
catfan55
@rommert14 wij telen hier geen gras, en enkeling luzerne maar dat werkt eigenlijk alleen onder pivots (beregening) Onze winters zijn te streng voor gras. Er wordt hier veel luzerne hooi geïmporteerd uit Amerika voor de dairies. Sommige voeren een 100% mais rantsoen als ruwvoer, andere een mix van gerst en/of haver silage & mais. Ik denk dat iedereen hier wel graag gras of luzerne zou telen maar met hoe droog het de laatste jaren is hier komt er helemaal niks van terecht.
rommert14
@CaseCS130 inderdaad, maar no till is daar volgensmij een andere definitie als hier, hier in dk wordt cultiveren ook als no till gezien en is zonder roundup wel lastig denk ik. Onze biologische buurman met 400 koeien heeft ook elk jaar hakselbare mais. Maar ik zie in de buurt ook nog wel percelen waar het onkruid hoger staat als de mais.
rubencasecs
@rommert14 dat is niet waar, no till is no till, dus geen grondbewerking, niet ploegen heet hier pløjefri dyrkning. Oftewel ploegloos bewerken
rommert14
@rubencasecs ja pløjefri, oftewel ploegvrij oftewel cultiveren 😉 het is maar net hoe je het wil bekijken.
catfan55
@rommert14 Wij zijn no till niet omdat we het willen maar omdat we het moeten, Als wij hier zware grondbewerking doen waait ten eerste onze teelaarde weg en telen we nooit wat weer, en ten tweede werken we heel veel stenen boven die we het liefst in de grond laten zitten 😂
rommert14
@catfan55 is hier ook wel zo maar als wij niet cultiveren hou je toch de sporen van afgelopen jaar.
catfan55
@rommert14 Wij hebben ook wel iets last van sporen in het veld, maar door onze strenge winter met vorst tot zon 8ft in de grond hebben we geen last van soilcompaction. We maken er altijd een punt van om zowel de mais als graan silage gewassen altijd dezelfde kant op te zaaien zodat je niet door de sporen heen hobbelt. Wanneer we ergens in een nat hoekje diepe sporen trekken halen we daar de schijveneg wel even licht over maar dat is heel pleksgewijs en enkel waar nodig
rommert14
@catfan55 dat is wel echt een voordeel dan, hier de hele winter regen gehad.... en veel diepe sporen in het maisland.
rommert14
Hoe diep is het laagje van de zaaimachine losmaakt op de vorige werkgang?
catfan55
@rommert14 de mais zaaier maakt in principe niks los, enkel de trashcleaners gooien wat gewas resten op zij. De graan zaaimachines hebben iets meer soil distraubance maar is ook minimaal door de soort kouters die we er op hebben.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Horsch Zaaimachine ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!