Na jaren van denken, uitdenken en fantaseren in 2017 de stoute schoenen aangetrokken en gewoon gaan DOEN. Een 8x8 gekocht voor de mest transport, maar dan toch net weer anders dan anderen. Heeft al heel wat bloed, zweet, tranen en vooral tijd gekost.

Dit jaar gezien als proef, en er zullen nog wel wat aanpassingen gedaan moeten worden wil het zo draaien als ik voor ogen heb. Maar toch wel uniek concept waar ik best trots op ben :D

GINAF X 4446 TS

Na jaren van denken, uitdenken en fantaseren in 2017 de stoute schoenen aangetrokken en gewoon gaan DOEN. Een 8x8 gekocht voor de mest transport, maar dan toch net weer anders dan anderen. Heeft al heel wat bloed, zweet, tranen en vooral tijd gekost.

Dit jaar gezien als proef, en er zullen nog wel wat aanpassingen gedaan moeten worden wil het zo draaien als ik voor ogen heb. Maar toch wel uniek concept waar ik best trots op ben 😃

Reacties

MulderDeutz1
Machtig project zo! Waarom een vierkante bak ipv een tank?
+1
Siebenga
@MulderDeutz1 de twee belangrijkste redenen zijn het zwaartepunt zo laag mogelijk houden ivm het afzetten van de containers en om de hoogte zo laag mogelijk te houden om altijd met de bemestertank/zuigarm in de bak te kunnen komen
Fendt926Driver
@Siebenga is het dan jou bedoeling om de volle container af te kunnen zetten?
Zie (na 3 keer kijken) nu pas dat de container aan de grond bijna dezelfde is als dat er op de wagen ligt.
Dus vooraan iets open. Hoe doe je dat met rijden?
Deksel erop?
+1
Siebenga
@Fendt926Driver klopt dat is het idee, containers vol afzetten en dan met de lege weer naar de put rijden. Voorin de containers zit een luik die gaat drijven in de mest tijdens het vullen en daardoor in bovenste stand sluit.

In het land kan je dan gewoon de zuigarm er in drukken en leeg zuigen. Op deze manier ben je veel flexibeler dan mest container die je (als je het goed wilt doen) constant versleept. En dan dus eerst leeg moet rijden om te kunnen verslepen + alles om de container heen wordt aan gort gereden.

Puur met het oog voor land op max +/- 5 km afstand bij de veehouders wat vaak geen grote blokken zijn. Ben er na dit jaar proefdraaien wel achter dat constant afzetten van de containers niet veel meerwaarde heeft en erg veel ruimte kost.
Fendt926Driver
@Siebenga en de steun achter onder de container wat heeft die voor functie?
Waarom moet/mag die achteraan schuiner staan?
Wat neem je mee in een volle container?
25m³??
+1
Siebenga
@Fendt926Driver het luik zit voorin, dus container voorover staat kan je hem goed leeg zuigen. Ik reken met 28 m3
Fendt926Driver
@Siebenga klopt.
Voorover maak je ze mooier leeg.
En de buis met trechter koppel je automatisch met het aantrekker van de container aan de pomp en daarmee vul je ze.
Super.
Zie dat er veel uitdenken en aanpassen aan vooraf gegaan is.
En natuurlijk de haakarm die voor veel omkoppelen mooier gaat dan een kabel systeem waarbij je wel veel moet uitstappen.
En je hebt aan 2 containers genoeg of denk je ook nog aan 3 of 4 containers?
Want een bemester tank komt toch ook niet altijd weer leeg bij de container uit
Siebenga
@Fendt926Driver nee 2 containers, meer is qua logistiek niet te doen. Aanhanger mee en dan 2 containers bij je.

Idee is eigenlijk ook dat de tank in het land kleiner kan en transport zo op te pakken. Zo’n capaciteit tank als bv vervaet blijf je toch niet voor. Als die mest in het land krijgt moet je 100 kuub int het uur brengen. Kleiner ook beter voor het land.
Fendt926Driver
@Siebenga ja heb je ook gelijk in. Je rijdt niet vanaf huis maar vanaf een klant een x kilometer van thuis.
Dan haal je niet zo even een container bij.
Wel mooi systeem zo.
Nu maar hopen op veel klanten die hier wat in zien.
Of loonwerkers die je bellen voor efficienter bemesten
Ritchie
Quote Reactie van @Siebenga:
En dan dus eerst leeg moet rijden om te kunnen verslepen + alles om de container heen wordt aan gort gereden.

Heb je nu geen schade dan met het wisselen van containers?
+1
Valtrapowerr
@Siebenga dan nog is twee bakken niet gek, je zet er een bij het land, de ander rij je mee heen en weer en vul je die telkens bij. Ben je klaar rijd je met een volle bak naar een nieuw perceel die zet je af en haal je de andere op en rij je daarmee heen en weer en doe je weer hetzelfde trucje
+1
Siebenga
@Valtrapowerr Dit is precies hoe het werkt 😬
MulderDeutz1
@Siebenga Oke, duidelijk. Idee is inderdaad lang zo gek nog niet. Krijg je geen beschadiging van de zode door het steeds afzetten van de container? Als ik zie hoe snel het hier gaat met de tatra’s. Dan trekken ze twee vervaeten van 16 kuub uit een 32 kuub tatra, dat wil ook wel. Dan dus ook zonder container.
Siebenga
@MulderDeutz1 dan staat na de eerste x laden de tatra te wachten en na de 2de keer de vervaet te wachten. Als je ze per uur moet betalen is dat een dure hobby

Qua beschadiging zode is het dingetje waar ik mee bezig moet deze winter, met afzetten container komt de hoek van balk met volle gewicht op de grond. Dan maakt meer schade dan ik had gehoopt. Kan niet alles in een x goed doen 🤪
+1
ronald-deutz-fahr
@Siebenga verveat 2x uit de vrachtwagen en dan weer samen naar de put denk? Die verveat kost per uur het veelvoudige van die vrachtwagen, en met een container houd die het toch ook niet bij.
MulderDeutz1
@Siebenga Nee daar heb je gelijk in, maar hier kuubsprijs inderdaad. Dan is het aan de loonwerker wat ie doet. Ja, iets van een glijplaat een idee? Wel stoer dat je zo de schouders onder je plan zet, machtig 👍🏻 Zelf ook aan het kijken wat ik wil naast de boerderij, wil niet alleen van de koeien afhankelijk zijn en vind loonwerk/machines/contructie een mooie tweede tak. Nog op zoek naar het gat in de markt..
ronald-deutz-fahr
@MulderDeutz1 dat gat moet je zelf creëren denk ik. Alles bestaat zo’n beetje al heb ik het idee. Een bepaalde bewerking of teelt die nogniet bestaat zou je het van moeten hebben denk ik... of iets écht beter kunnen als een ander, bijvoorbeeld bemesten met een bodemdruk waar niemand aan kan tippen
MulderDeutz1
@ronald-deutz-fahr Jaa precies, zit bijvoorbeeld boven in groningen een loonwerker die sleepslangt met een 100pk trekker op 1 meter brede banden en 9 meter bemester. Wat ben jij van plan? Of is pa al bijna klaar om het hof te verlaten?
ronald-deutz-fahr
@MulderDeutz1 ja klopt stuurman, zoiets is best leuk denk ik. Moet je natuurlijk wel uit de kosten komen omdat je per manuur gewoon minder doet..
maar dat is wel sleepslangen zoals het ooit bedoeld is.... ipv wat het tegenwoordig is, om zoveel mogelijk capaciteid te halen.

Pa wil en kan nog wel even door, boerderij doet hij grotendeels. Ik zit momenteel veel bij een akkerbouwer, waar ik in overleg wel aardig flexibel ben kwa tijd, en melk 3x/week bij een andere boer. Vanaf eind zomer tot nu alle uren dat thuis niks bijzonders was bij de akkerbouwer kunnen invullen, ideaal. Bevalt stukken beter als overal wat zitten, en zomers op 3 plekken tegelijk kunnen zijn en winters weinig drukte te hebben.

Ik snap jou dilemma wel. Graag wat willen ondernemen, maar niet iets vinden waar kansen liggen. Mooiste is natuurlijk iets op eigen erf..
Ik heb me er maar bij neer gelegd, dan maar lekker ergens anders aan de gang en aan het einde van de maand een factuur sturen.
MulderDeutz1
@ronald-deutz-fahr Precies, vreemde bedoeling als een sleepslangset al 18 ton moet wegen. Echt leuk wordt het dan pas als ze op het kopeind die fronttank volpompen.
Oke, ja dat is net mooi dan. Hier hetzelfde, wel een eens klusje of reparatie voor een derde maar ook grotendeels uren bij/via de loonwerker. Mooi vanuit het het bedrijf en alles netjes geregeld.
Hoop komend jaar nog even weg te kunnen, daarna plannen maken. Inderdaad iets ondernemen vanuit het eigen erf is het mooist. Als je het beter doet dan de rest, moet het goedkomen. Alleen nog bedenken wat 😅
ronald-deutz-fahr
@MulderDeutz1 HAha precies en als die 18 ton nou lekker rolt, maar nee er hangt nog weetikhoeveel gewicht aan slang aan die meegetrokken moet worden...

Ja hier ook vanuit de maatschap. Is wel leuk, maar t liefst investeer dat weer volop. Maargoed die kans moet er net ff zijn.
Zoek je iets in de dienstverlening/loonwerk, of kijk je ook naar 2e tak, handel, of verbreding binnen eigen bedrijf?
+1
MulderDeutz1
@ronald-deutz-fahr Hoezo investeer je dat niet dan? Gaat hier gewoon op de grote hoop in het bedrijf, zelf toch nog niet veel nodig. Jaa dat tweede denk ik, of iets op zzp-basis. Voor 11 euro op kantoor lijkt me nog niet wat, of er moet een hele leuke uitdaging zijn. Wie weet. Plan was om maart tot november 2021 in canada te zijn, maar corona gooit flink roet in het eten. Hoop optijd een visum/vergunning en vaccin te halen, dan gelijk heen.
+1
ronald-deutz-fahr
@MulderDeutz1 indd voor 11 euro is niet wat indd, dan is zzpen vanuit maatschap lucratiever. Hoewel half 5 thuis ook wel makkelijk is 😎
Aha, das een hele periode...
ben benieuwds hoe die Corona zich ontwikkeld in 21... ben er wel aardig zat van eigenlijk
MulderDeutz1
@ronald-deutz-fahr Half 5 zegt me niks, althans de komende jaren nog niet. Nu de uren pakken nu het kan, niet vies van weken van 60 uur. Ja dat is iedereen wel denk ik, blijf maar rustig...
+1
ronald-deutz-fahr
@MulderDeutz1 HAha, bedoel meer dan kan je thuis mooi melken/wat anders

Maar indd lekker uren maken, zolang het er thuis maar niet onder te leiden heeft 👌🏻
ronald-deutz-fahr
@MulderDeutz1 je gaat ff naar buitenland? Of hoe moet ik dat zien?
+1
casejxu
Quote Reactie van @MulderDeutz1:
Zelf ook aan het kijken wat ik wil naast de boerderij

Lastig iets. Er is al zoveel. En sommige dingen moeten echt bij je passen
MulderDeutz1
@casejxu Eens, want je moet 110% geven en beter presteren dan de rest. Dan moet het echt bij je passen. Maar nu alvast contacten leggen in de buurt is niet verkeerd en sowieso (bijna) nooit nee zeggen, ook niet tegen een dag aan de schep staan.
casejxu
@MulderDeutz1 nee klopt. Scheelt dat ik vaste baan met heel veel flexibiliteit heb. Maar iets vanuit je eigen is nog veel mooier natuurlijk!
+1
MulderDeutz1
@casejxu Ja dat is wel ideaal, bij mij kan er met de loonwerker ook veel als ik bijvoorbeeld een middag moet melken. Maar grotendeels moet ik er gewoon zijn, gelukkig lukt dag ook.
casejxu
@MulderDeutz1 heb je bij loonwerker dan gene problemen met oogst enzo? Want dan is het thuis druk maar daar ook. Dat bevalt me zo super in de tulpen. Rooien start enkele weken na de 1e snee. 2e snee verkopen we dus dan hoef ik niet thuis te zijn en ben ong hele maand augustus vrij dus dan weer alle tijd om te grassen enzo👌
+1
MulderDeutz1
@casejxu Nee niet echt, mijn vader is er wel en kan het grotendeels af. Daarom ook maar wel een fronthef gekocht, komt wel voor dat ik savonds de eerste helft er nog af maai en pa het de volgende dag afmaakt. Laten alles hakselen, dus goed te plannen. Wel eens spannend, maar mijn broertje kan ook alles en red hem goed.
+1
casejxu
@MulderDeutz1 ja dan is een stukje investering in capaciteit wel passend ja. Ik ben altijd lekker thuis en samen met pa broertje en zwager houden we t gezellig en in eigen beheer
+1
zettelmeyer
@MulderDeutz1 ik heb 5 jaar lang in deeltijd bij een bank gewerkt, heel veel geleerd. Maar laatste jaren zat ik op de bank met me kop thuis en thuis met me kop bij de bank dat werkte op een gegeven moment niet meer omdat er thuis dingen bleven liggen
MulderDeutz1
@zettelmeyer Zo’n soort functie sluit ik inderdaad niet uit, als ik er maar wat van kan leren. Als ik zie dat klasgenoten de hele dag zitten te coderen, motiveert mij dat nog niet.
+2
zettelmeyer
@MulderDeutz1 doordat ik partime werkte en me overuren kon verekenen was ik erg flexibel met kuilen enzo. Klopt bij boekhouder beginnen is niks of je moet gelijk afspraken maken over door groeien in functies. @ronald-deutz-fahr ik was assistent accountmanager en gespecialiseerd in financierings aanvragen. Stelde prognoses op, beoordeelde plannen en werkte ze uit. Voor verschillende sectoren
ronald-deutz-fahr
@zettelmeyer lijkt me indd erg leerzaam! Was je accountmanager?
ronald-deutz-fahr
Wat is je capaciteid met deze machine als je zeg 5km moet rijden? Hoeveel doe je int uur?
Is containers wisselen zoveel sneller als leegpompen in een mestcontainer met 8” slang?
Siebenga
@ronald-deutz-fahr het idee is vooral dat je flexibeler bent. Een boer gaat nu vaak niet bellen voor bijvoorbeeld 4hec land op afstand. Want dan moet je container regelen en transport. Tegen de tijd dat je er dan aan toe bent had je het er al onder kunnen rijden.

En als je dan op verschillende plaatsen land hebt op afstand is het helemaal geen doen. Container moet eerst leeg zijn om te verplaatsen (staat je mest transport stil) en vervolgens de uitrijdtank weer stil.

Ik ga er van uit dat ik minimaal zelfde aantal tanken kan doen dan je met een trekker en tank kan doen. Doe je 2 tanken in het uur kan ik er 28x2 krijgen in het uur. Ligt een 9000l / pomp onder. Tegen de tijd dat een mest trailer de slang aangekoppeld heb zit ik al bijna vol 😎
ronald-deutz-fahr
@Siebenga duidelijk. Princiepe is indd mooi. Ga je er mee verder of zet je het oo een lager pitje?
fendt308-driver
Mooi concept. Maar als de bak voorover staat zou je er dan geen schuin dak aan maken? Of stroomt hij nu niet over met afzetten
+1
Siebenga
@fendt308-driver
Container kan eigenlijk niet veel hoger omdat je er anders niet meer met elke zuigarm in komt. Moet ik nog eens paar nachten goed over slapen
Fendt926Driver
@fendt308-driver er zit een drijf deksel voorin. Bij volpompen sluit die af.
Dus kan het niet uitstroomen met afzetten
fendt308-driver
@Siebenga ja daar heb je een punt hoogte is wel een dingetje
@Fendt926Driver ik las dat gedeelte pas na het plaatsen, dat is wel listig.
+1
wart
Prachtig idee zeg zo, goed over nagedacht. Ben benieuwd naar verdere aanpak/ideeën!
+1
Seend
Schitterend project 👍
catfan55
Ik vind het een mooi doordacht systeem van je! Ben erg benieuwd hoe dit gaat werken.
maikwolsink
Doe je dit allemaal zonder agr of komt dat er later nog bij?
Siebenga
@maikwolsink Weet niet wat de wetgeving gaat doen. Maar ik richt mij vooral op boeren met land op afstand, dus is het nog niet nodig. Als het moet plug ik er een NIR sensor tussen in de toekomst.

Heb me vooral gericht op zo snel mogelijk zo veel mogelijk kuubs weg werken. Pomp van 9000l/min geen filters er tussen, niet te ver rijden containers af kunnen zetten waar ik dat wil. Ik ben geen concurrent van de trailers die het van de afstand moet hebben
newholland6640
@Siebenga mooi uitgedacht. Zo op het eerste oog zie ik er wel wat in. Maar geen meerwaarde zei je ergens? Waarom niet?
JJ
Ziet er al prima uit. Valt al niet mee om zover te komen, je hebt al een hoop hordes genomen. Blijf dit volgen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de GINAF X 4446 TS ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!