16 augustus 2016 Foto van een Baars slanghaspel.Sorry voor de onscherpe foto.Wij kunnen op al onze percelen beregenen met redelijk zoet water. Wel moeten we het water soms wat verder weg halen. Gelukk

Onbekend Van alles

PieterA
16 augustus 2016 Foto van een Baars slanghaspel.

Sorry voor de onscherpe foto.

Wij kunnen op al onze percelen beregenen met redelijk zoet water. Wel moeten we het water soms wat verder weg halen. Gelukkig hebben we een buurman die een pomp in de watergang geplaatst heeft, dieet zoete water ook langs ons stuurt. Desondanks hebben we toch best vaak tot 1.300 m slang nodig om bij om bij een perceel te komen. Om efficiënt de slang te kunnen verhuizen hebben we gekozen voor 2 wat kleinere slanghaspels (voorop en achterop) op een relatief wat kleinere trekker. We doen dit werk met een New-Holland T7.190.

Dit is de haspel voor achterop. Er kan 600 m vierduims slang op, met om de 50m een koppeling.

Sinds aankoop hebben we het frame verzwaard, de aandrijving verzwaard, een beugel boven gemonteerd, een sleepkabel er aan gemonteerd (om uit te slepen) en een rekje er naast gemaakt waar we 3x 15 m slang in meenemen. We hebben voor 15 m gekozen omdat je zo'n stukje nog goed met de hand kan verplaatsen om nog gauw even ergens tussen te leggen.

Desondanks is deze haspel nog vrij zwak. We rollen er daarom alleen slang mee op als het niet te zwaar gaat, anders doen we het met de haspel voorop die steviger is.

Reacties

PieterA
Hier is de sleepkabel te zien

(klik om te vergroten)

valmet6400power
Wij hebben in het voorjaar van 2020 ook 4 duims sleepslangen gekocht en een slangenhaspel. Het kost naar gebruik veel geld maar het wordt er een stuk leuker van om te beregenen. Je kunt vanuit de middensloot alle percelen beregenen, je hoeft nooit meer met huizen te slepen en bijkomend voordeel is dat de Valmet (staat voor de poep) niet nat wordt naast de haspel 😄
PieterA
@valmet6400power Net zoals bij ons kost buizen te veel arbeid, of je moet ze kunnen laten liggen. Slang kost ongeveer 13 euro per meter. Ik weet niet wat buis van vergelijkbare diameter kost? Als ik 2500 m buizen er bij koop hoef ik niet meer bij elk perceel te verleggen. Dat spaart ook nogal op arbeid. Bij ons is er nu ongeveer 1 persoon 12 uur per week slang aan het oprollen en afrollen.
MaxxuM4ever
@PieterA en hoeveel weken achter elkaar gaat dat zo door dan die 12 uur op en afrollen?
PieterA
@MaxxuM4ever Dat ligt er aan hoe lang het droog is. Ik denk de afgelopen jaren gemiddeld een week of 5
casejxu
Quote Reactie van @PieterA:
week of 5

Heb je geluk wij zijn afgelopen seizoen begin april begonnen met beregenen tot eind mei. Haspel trekker had ruim 800 uur gemaakt
PieterA
@casejxu Bij ons 900 uur, maar dat was ook geen gemiddeld jaar. De pomptrekker draait bij ons 24/6 als het droog is. Dus in totaal ruim 6 weken afgelopen jaar.
casejxu
@PieterA ja aha. Wij 6 dagen 24/7 En dan draaien er nog 7 losse pompen op buizen
PieterA
@casejxu Dan hoef je je ook niet te vervelen
casejxu
@PieterA nee das n feit. Bemoei me zelf ook zo min mogelijk met de vaste beregening en dit seizoen zeker niet 👌
valmet6400power
@PieterA
Dat tikt evengoed nog lekker door dan, gelukkig is het fysiek geen zwaar werk 99% van de tijd. Ik heb ook geen idee wat buizen kosten, wij hadden telkens maar 100 meter in gebruik maar dan zaten we ook te beregenen uit sloten die ondiep waren of die opschot hadden in plaats van afschot. En die buizen zitten altijd vol met water dus met 25 graden daaraan trekken is niet ideaal. Maar nu met de slangen kunnen we vanaf de middensloot alles pakken dus ook altijd zoet water door de haspel!
PieterA
@valmet6400power Ja, het werkt wel een stuk makkelijker ja. Heb je dan nu 100 m slang gekocht?
valmet6400power
@PieterA
Nee we hebben de slanghaspel samen gekocht met een andere akkerbouwer en hebben zelf 400 meter slang. In het slechtste geval (eens per 3 jaar) hebben we 450 meter slang nodig, dan gebruiken we die ene slang van de ander. Die laatste slang hebben we dan maar 1 trek nodig en dan schuiven we weer 66 meter op waardoor we weer onder de 400 meter uitkomen. We hebben slangen van 100 meter. Wat we “teveel” hebben leggen we altijd in een ruime bocht dan regelt het zichzelf wel. En dan als de haspel weer ver genoeg is kan die ene slang er op een gegeven moment tussenuit en die rollen we op of laten we liggen. Afhankelijk of we nog een keer gaan beregenen.
PieterA
@valmet6400power Ja, als je water zo dichtbij zit en je moet maar 1 perceel beregenen en je plant geen kopeinden, dan werkt het wel makkelijk met zo'n slang.
valmet6400power
@PieterA
We planten wel kopakkers maar hebben tussen de kopakker en het perceel 4 meter braak zodat de haspel daar kan staan en we met de spuit eruit kunnen. Of we hebben in het midden een pad van 6 meter omdat de aardappels in de lengte staan.
PieterA
@valmet6400power Ja, zo'n pad om makkelijker te werken is wel iets waar we ook elk jaar wel over discussiëren.

In de tulpen planten we inmiddels geen kopakker meer. In de 3 meter langs de sloot mag je toch al niet meer spuiten.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend Van alles ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!