Foto van een Horsch Zaaimachine, opener discs, trash cleaners, firming wheels & packer wheels. Kan hij fris 5e seizoen in.

Horsch Zaaimachine

catfan55
Foto van een Horsch Zaaimachine, opener discs, trash cleaners, firming wheels & packer wheels. Kan hij fris 5e seizoen in.

Reacties

johndeere6230
No till machine dit?
catfan55
@johndeere6230 ja, 75-80% van de mais die wij zaaien is no-till
johndeere6230
@catfan55

Ah oké! Wat is het grootste verschil tussen een no till zaaimachine en een "gewone"? En waar lopen jullie met zaaien/ hebben jullie tegenaan gelopen?

Lijkt mij interessant om thuis, icm een groenbemester op de klei, het ook eens uit te proberen, aangezien een zaaibed krijgen niet altijd meevalt als er eerst nog groenbemester heeft gestaan.
+2
catfan55
@johndeere6230 wij hebben de Yetter trash cleaners er voorop zodat we geen "V-ing" krijgen van gewas resten, en we hebben Copperhead closing wheels die het zaad mooi in stoppen. Verder is de zaaimachine het zelfde. Misschien iets meer druk op de rij elementen als in conventional till velden. Door no-till slijten alle delen wel veel harder.

No-till is voor ons geen bewuste keuze, of iets leuks om te proberen. Als we conventional till konden doen hier zouden we daar 100% voor gaan, maar hier zijn we te droog en winderig voor. Vocht behouden in de grond, en grond erosie tegen gaan is voor ons het aller belangrijkste en dit kunnen we alleen met no till doen.
johndeere6230
@catfan55

Ahh, grootste verschil zijn die "wielen" hier op de foto dus? Die zitten dan op de plek van de kluitenruimers denk ik of niet?

Zijn de opbrengsten met no till zoveel lager dan? Dat je voor de volle 100% voor conventioneel zou gaan.
Worden er bij jullie ook (veel) cover crops gebruikt dan? Met oogpunt van erosie/ vocht vast houden?

Want dat is wat je vaak tegen komt als je op internet naar no till zoekt, cover crops in combinatie met no till, voornamelijk voor de punten die jij noemde.
+2
EA_MF
@johndeere6230

No-Till icm covercrops is vooral populair in de ‘corn belt’ (en wordt daar zover ik weet ook nog niet echt op grote schaal gedaan, lijkt vrij streekgebonden te zijn) daar hebben ze voldoende neerslag en heatunits om jaar op jaar hoge (korrel) maisopbrengsten te behalen en vorst in de winter om bodemverdichting op te heffen.

Die rowcleaners zie je bij vrijwel alle moderne grain farms (ook in conventional tillage), ik verbaas me er soms sowieso over hoe zo’n kapitaal ze daar in de zaaimachines investeren vergeleken met wat we hier in Nederland/Europa doen op dat gebied.

Als je een keer lange dagen op de trekker zit en geen zin hebt om naar de radio te luisteren zou je op spotify/apple podcasts oid eens kunnen zoeken naar de ‘Field Work’ podcast, daar duiken ze (met een brede blik) behoorlijk diep in dit onderwerp 😉
+2
Ritchie
@EA_MF

In Amerika hebben ze behoorlijk last van topsoil die verdwijnt via rivieren e.d. door conventional tillage. Komt ook voor via de wind, maargoed dat vinden we in NL ook normaal.

Ik zit eigenlijk te wachten op degene die het in NL gaat doen. In Noord-Amerika gebruiken ze wel best wat chemie bij no-till dacht ik?

Mocht je het no-till nog een stapje verder willen nemen dan kan ik alles rondom Gabe Brown aanraden. No-till i.c.m. met vee (mobgrazing) die de covercrops afgrazen, het hele systeem is daar afgestemd op het verbeteren van de bodem(vruchtbaarheid), infiltratie van het water en het bodemleven herstellen/bevorderen. Die man heeft erg mooie inzichten af en toe vind ik.
+1
BvdD
@Ritchie ik ben van plan volgens seizoen een stuk pompoenen no till te zaaien. Zal tegen die tijd wel wat foto's plaatsen
+2
johndeere6230
@EA_MF

Dat het daar nog niet wordt gedaan hoeft niet te betekenen dat het niet werkt 😜

Ik denk eerlijk gezegd dat no till icm cover crops ook de toekomst in NL gaat worden, als de drogere jaren doorzetten en je kunt op zo'n manier vocht in de bodem houden door de bodem bedekt te houden.

Weet niet of je de documentaire 'kiss the ground', op Netflix heb gezien? Dat heeft mij echt wel aan het denken gezet, ook met "klimaatverandering", wat iedereen er van denkt ook haha. Is zeker een aanrader in iedergeval.

We willen dit jaar thuis ook wat meer met groenbemester aan de gang en volgend jaar misschien een stukje no till zaaien, gewoon om het eens uit te proberen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Horsch Zaaimachine ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!