Foto van een Case 621 F (shovel) we hebben voor deze dairy alle vaste mest gestrooid en ook de “compost piles” de dode koeien worden hier in gecomposteerd. Na een jaar en een paar keer omzetten vi

Geen

catfan55
Foto van een Case 621 F (shovel) we hebben voor deze dairy alle vaste mest gestrooid en ook de “compost piles” de dode koeien worden hier in gecomposteerd. Na een jaar en een paar keer omzetten vind je er niks meer van terug. Een enkel bot hier en daar maar 95% is helemaal verteert.
roscho
Quote Reactie van @catfan55:
de dode koeien worden hier in gecomposteerd

Volgens mij was toch een van de redenen hier om dode dieren op te laten halen dat er minder kans is op het voortduren van besmettelijke ziekten (miltvuur e.d.). Ben je niet bang dat je bij composteren van dode dieren die ziekten weer overbrengt naar je land en dan uiteindelijk weer de stal in haalt?
J asper
@roscho Afstanden zijn daar veel groter, en meer ruimte.
+1
roscho
Quote Reactie van @J asper:
Afstanden zijn daar veel groter, en meer ruimte

Je brengt alles verder weg, maar je haalt het bij het oogsten toch ook weer op?
cb6520
@roscho dat is inderdaad wel een nadeel. Beter een diep gat graven en wat grond er over
+2
roscho
Quote Reactie van @cb6520:
Beter een diep gat graven en wat grond er over

Dat doen we ook voor menselijke resten. Toch schijnen er ziektes te zijn die meer dan 30 jaar in de grond kunnen "overleven". Niemand kan garanderen dat op die plek binnen 30 jaar niet weer gegraven zal worden. Dan is op hoge temperatuur verhitten toch beter.
+1
catfan55
@roscho de hoge temperaturen in de compost bolt elimineert dat probleem voor een groot deel. Zover mij bekend is. Is het nooit echt een probleem geweest. Heb er in ieder geval nog nooit iets van gehoord.

Reacties

ArieV
Komen daar nog wilde dieren op af? Om de resten op te vreten oid? Dat kennen wij hier niet. Zal qua kosten wel beter uitkomen... wat is die Rendac duur...
catfan55
@ArieV ja komen wel wat cayotes op af (wilde honden) maar als je ze goed begraaft vinden ze hem niet
nhrijder
@ArieV voor het geld kun je ze niet laten liggen of zelf weg werken denk ik dan altijd maar
ArieV
@nhrijder ja, dat begrijp ik wel. Maar als het met het vee niet loopt, dan staan ze hier wel regelmatig te laden. En elke keer dat ze hier stoppen is wel 20 euries. Maar je moet er vanaf. Zou het werk ook niet willen doen....
nhrijder
@ArieV ja klopt het is elke keer wel geld maar ik ben blij dat het hier zo geregeld is heb ook een tijdje in Frankrijk gelopen maar daar waren er meerdere "rendac's " zegmaar dus concurrentie maar dan duurde het soms wel 3-4 dagen voor dat er 1 was

Ik zou zelf t werk ook niet graag willen doen nee vraag me ook altijd af hoeveel mensen daar solliciteren..

De manier zoals hier boven beschreven is in Canada heb ik zelf ook een paar keer gedaan werkt mooi als de boer waar je strooit maar wel verteld met welke bult die nog bezig is en welke klaar is😅🙈 maar in NL allemaal zo'n bult achter t huis is denk ik niet bevorderlijk
ArieV
@nhrijder Wonen we iets te dicht op elkaar voor...
Jotke
Quote Reactie van @ArieV:
@nhrijder Wonen we iets te dicht op elkaar voor...

Dat niet alleen. Het stikt hier van de betweterige burgers die tussen de boeren gaan wonen of vanuit een stad aan de rand van een dorp maar vervolgens klagen dat het wel eens naar mest ofzo stinkt.

Vervolgens komt het ook nog voor dat deze azijnzeikerds het voor elkaar krijgen dat de boer wiens bedrijf er al decennia's zit iets niet mag omdat hun er mogelijk """""overlast""""" van kunnen hebben...

Maar wel vooraan staan in de supermarkt voor het goedkoopste stukje vlees, groente en fruit.
+1
roscho
Quote Reactie van @Jotke:
betweterige burgers die tussen de boeren gaan wonen

Het probleem is niet zozeer dat ze er komen wonen, maar dat mensen in ons dichtbevolkte land wat meer begrip voor elkaar zouden moeten hebben en zich eens zouden moeten verdiepen in de ander. Veel "burgers" hebben er totaal geen idee van waar hun voedsel vandaan komt.
Andersom kan een boer de hele week bemesten. Toch spelen sommigen het klaar om dat uitgerekend te doen als de buurman op zijn vrije avond achter de barbecue zit of buurvrouw de was buiten heeft hangen. Soms worden ze daar door de "hollende maatschappij" ook wel gedwongen. Je kunt niet te vaak bij je loonwerker aankomen met "het past nu even niet".
Ik zie naast de bevolkingsdichtheid als een van de belangrijkste oorzaken hiervoor de mentaliteit die vanaf de jaren '70 opkwam: opkomen voor jezelf. En soms gaat dat tot het onredelijke door. Niet voor niets heeft de Rijdende Rechter zoveel klanten en niet voor niets telt ons land bijna 17 miljoen corona-"deskundigen".
+1
Jotke
@roscho

Daar zit zeker wat in.

Tegenwoordig is het wel vaak de agrarische sector die de boeman is en de burger die niks fout kan doen.

Een goed voorbeeld van hier in de gemeente wat ik niet snel zal vergeten is reacties van burgers uit een woonwijk in de hoofdkern van onze gemeente die bar slecht te mijden is voor landbouwverkeer in de discussie over het mijden van landbouw en vrachtverkeer uit die kern.

Een van de routes van landbouwverkeer om van zuid/oost naar noord te komen loopt over een industrieterrein en vervolgens over een nog best brede verbindingsweg door een woonwijk.

Reacties van aanwonenden en andere uit die wijk waren:
.
"Onze kinderen kunnen hier niet op straat spelen"
"Het is gevaarlijk voor onze kinderen en andere fietsers/voetgangers/weggebruikers"
"Als we savonds achter de tv zitten of in bed liggen komen die tractors boven de tv uit of worden we wakker van het kabaal"

Dit laat mij wel zien hoe weinig kennis en inzicht sommige burgers hebben en hoe dom sommige zijn. Je laat je kind toch niet op een verbindingsweg spelen?
Een weg die ook nog eens een van de ontsluitingswegen van de brandweer is en waar in de buurt minstens 3 pleintjes met bij minstens 2 een speeltuin zijn.

De weg is breed zat om elkaar te passeren en ook fietsers kunnen daar veilig zat fietsen. Voetgangers zijn zelfs met heggen van de weg gescheiden. Denk dat de gemiddelde weg hier int buitengebied niet breder is en daar moeten voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer allemaal overheen.

Als je je serieus druk kunt maken dat je je tv niet kunt horen of wakker wordt van een voorbij rijdende trekker en dan niet even kunt bedenken dat deze mensen nog kei hard aant werk zijn terwijl jij op je luie gat zit of ligt en deze voor jouw eten aan het zorgen zijn gaat er ergens in je hoofd iets goed mis!

Vrachtverkeer zitten ze ook op te zaniken dat die niet int centrum zouden mogen komen of niet op bepaalde tijden maar owee als er iets niet op voorraad is in de winkels. Dan moet je ze eens horen!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Geen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!