Zetor Crystal 8011 een trekker die zijn tijd ver vooruit was, geveerde vooras, hydr.remmen, geveerde én geluids-arme cabine, multipower,  bijrijdersstoel én ... lekker betaalbaar.

Zetor Crystal 8011

+14
Rietman
Zetor Crystal 8011 een trekker die zijn tijd ver vooruit was, geveerde vooras, hydr.remmen, geveerde én geluids-arme cabine, multipower, bijrijdersstoel én ... lekker betaalbaar.
+2
WaterDeutzer
@Rietman ja: héél erg compleet voor die tijd!

Reacties

+6
Sjorszetor
Idd gewoon goede trekkers
Wij kochten een nieuwe 8011 in 1980
4 jaar terug verkocht altijd veel plezier van gehad en fijn mee gereden
+4
ZetorTwente
Mooie nostalgische foto, Crystal in volle glorie
+3
a3vandiejen
Prachtig.
+3
roy jd3130
Weer een prachtig model 👌
+2
Prachtige foto!!! 👍👍👍
+2
newholland-
Mooie tractor met een prima bestuurders zit maar ook wat min punten zoals de steunen waar het dak mee open kon scheurde door de trillingen,totaal geen overzicht op de werktuigen die er achter hingen,om het achterraam te openen moest je naar achter over de stoel klimmen om dat te regelen,vooras vering werkte prima maar schakelen was een drama.En door het slechte zicht naar achteren waren de spatborden en achterlichten bijna niet heel te houden.
+5
WaterDeutzer
@newholland- Ho, ho, ho. Iets meer complimenten voor de Crystal graag!😅
De Crystal heeft een ouderwetse transmissie zonder synchromesh ringen. dan ben je genoodzaakt om ook ouderwets te schakelen: dubbel-klutsen (double-clutch).
Dit kent de "jongere" generatie niet. 2x achtereen de koppeling intrappen om de tandwielen tot stilstand te krijgen en soepeltjes schakelen. zowel op als af. In samenwerking met de "multipower" toch een fijne trekker om mee te werken.
+2
Towaberg
Voor mij de top zetor 😍
+4
Kramer U800
Wat blijven dit toch mooie tractoren. Al helemaal voor die tijd, dit had nog nooit iemand gezien in de jaren '60 het enige wat een beetje in de buurt kwam was Schlüter qua design. Dat was toen ondenkbaar voor een hoop boeren zo'n "ruimteschip". Volgens mij had Schlüter toen nog geen eens powershift in het progamma. En dat schakelen wat ik hier genoemd zie worden is Zetor eigen; rauwdouwen. En dat bleef vaak langer heel dan de gesynchroniseerde bakken van die Duitsers.

Kan je het je voorstellen, Gülder (om maar een voorbeeld te noemen) bouwde in 1968 nog de "G reihe" met onder andere 60 pk uit een 6 cilinder en toen kwam Zetor met dit ruimteschip, van 80 pk uit een viercilinder aanzetten!!!

Wat mij betreft een van de hoogtepunten uit de tractor geschiedenis van de jaren '60.
+3
Schluterfan
@Kramer U800

Nee, maar ik lees wel dat de versnellingen niet gesyncroniseerd waren, en dat had Schlüter en heel wat andere merken toen wel op orde 😉. Powershift was toen iets wat enkel bekend was bij trekkers die grotendeels uit de VS kwamen.

Ik heb dit ook altijd prachtige modellen gevonden, daarom dat ze ook in de vitrinekast staan.
+1
Kramer U800
@Schluterfan Dat klopt, dat duurde tot ver in de jaren '90 voordat Zetor een beetje een versnellingsbak had die we tegenwoordig gewend zijn, wat dan weer met een hoop Duitse tractoren uit de jaren '60 te vergelijken valt qua schakelgedrag. Al moet ik zeggen dat ik geen problemen ervaar met de ongesynchroniseerde bakken van Zetor, met terug schakelen hoef je vaak geen gas te geven en valt hij zo in de versnelling, met opschakelen wil het nog wel eens kraken (UR1 serie), maar de Zetors houden het al 60 jaar vol zonder gebroken tanden enz.

Daarmee wil ik Schlüter helemaal niet afkraken natuurlijk want Schlüter is een prachtig merk opzich. Zij hebben ook hele mooie dingen gebouwd.
WaterDeutzer
@Kramer U800 Dat moet ik je tegenspreken Dirk. Alle Zetors sinds jaren '70 hebben een prima schakelende gesynchroniseerde bakken. Het is alleen de Crystal die niet gesynchroniseerd was. Maar die komt ook uit een heel andere fabriek (Martin) en inmiddels een ander land (Slowakije). De trekkers van BRNO waren technisch hun tijd ver vooruit.
+3
ZetorTwente
@WaterDeutzer De Crystal is ontwikkeld en de eerste jaren ook geproduceerd in Brno, in 1975 kwamen de 6 cilinder modellen ook bij in de serie. De Crystal kwam tot ongeveer '80 uit Brno, daarna moest Zetor met tegenzin om politieke redenen de productie van deze zwaardere tractoren afstaan aan ZTS in Martin Slowakije. Sindsdien heeft Zetor zich ook minder bemoeid met de ontwikkeling van de Crystal. Volgensmij is het zo dat de trekkers met een 'goud' kleurig frame uit Brno kwamen en die met een donker groen/zwart frame uit Martin.
+1
Kramer U800
@WaterDeutzer @ZetorTwente Zei al wat ik wou zeggen over de Crystal serie. De volledig gesynchroniseerde bakken kwamen echter pas in de jaren '00 omdat Zetor het heel slecht had in de jaren na dat het land Democratische werd, er was toen geen geld voor ontwikkeling. Ik heb een poosje terug nog een 6211 gereden (1991) (deels gesynchroniseerd 10/2) en je kon wel merken dat deze nog steeds niet zo heel mooi schakelde, dat ondanks de tractor net geen 1000 uur op de teller had.
+3
roy jd3130
@Kramer U800 klopt die van mij is ook deels gesynchroniseerd en laat zig ook niet zo makelijk schakelen 4bak 35km
Bj91
WaterDeutzer
@Kramer U800 De "groene" Zetors waren nog steeds maar deels gesynchroniseerd, maar je kon er perfect mee op en af schakelen. Je moet het natuurlijk wel beheersen en snappen wat er in een bak gebeurd. Ik heb 12 jaar monteur geweest in de Torren. En heb alle respect voor de trekkers. Geen westerse fabrikant kon destijds tippen aan de compleetheid van uitvoering. En dan heb ik het nog niet eens over het prijsverschil. Kijk nu maar in de 2e hands markt: Zetor is een van de meest waardevaste trekkers.
+1
WaterDeutzer
@WaterDeutzer Toen ik een jaar of 12 was heb ik van Pa geleerd om zonder koppelen op- & af te schakelen met de MF165 trekkers. Uiteraard met hulp van beladen wagens in de kont en dan op juiste toeren de pook erin leggen. Dan heb je geheel geen synchro nodig!
+1
Kramer U800
@WaterDeutzer Helemaal mee eens Nico, daar heb je gelijk in. Ze zeggen dat Fendt 2de hands weer een heel bedrag terug opbrengt maar dat komt door de hogere aanschafprijs, Zetor daarintegen is in verhouding inderdaad vele malen meer waarde vaster. Ze gaan tegenwoordig (helaas) 2de hands naar Polen en die richting op. We hadden 10 jaar geleden een 6211 cabrio op Marktplaats Nederland gezet, belde gelijk een Nederlandse vrouw die getrouwd was met een Pool, die moest en zou hem hebben.
+1
WaterDeutzer
@Kramer U800 Ik denk dat ze heimwee hebben naar Ursus.😉
+2
Schluterfan
@Kramer U800

Weet ik wel 😉. Maar als je een goedkope trekker op de markt brengt moet er toch ergens wat achterwege blijven om je broek er niet aan te schuren.

De mensen vroeger rekenden meer als nu denk ik. Ik heb nog gehoord van iemand waar zijn grootvader offerte liet maken voor een Inter en hij twijfelde of hij een trekker nam zonder 4wd maar met cabine met verwarming, of een met 4wd en cabine zonder verwarming. Het werd uiteindelijk het laatste, met de 4wd kon hij meer dan met een cabine met verwarming, we zullen ons wel dikker kleden was dan het antwoord 😅
+1
John k
Het lijkt wel als of er geen voorruit in zit
WaterDeutzer
@John k De Glassex was in de aanbieding denk ik?
+3
Grasbaal
Heb er vroeger met een dumper er achter mee gereden, was geweldig. Net een vrachtwagen...

Helaas zie je zie bijna nooit meer

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zetor Crystal 8011 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!