Same Leone met een bulkwagen. Wie kan hier wat meer over vertellen. b.v. hoe was de beremming op de bulkwagen.? Was dit een losse Welgro bulk op een aanhanger ?

Same Leone

+8
wim-same
Same Leone met een bulkwagen. Wie kan hier wat meer over vertellen. b.v. hoe was de beremming op de bulkwagen.? Was dit een losse Welgro bulk op een aanhanger ?
+3
CoenNijenhuis
@wim-same volgens mijn vader en oom was het een losse bulk met Volkswagen motor die diende als aandrijving van de blower.,
Hiernaast hadden ze ook nog een Samecar lopen.
+1
wim-same
@CoenNijenhuis Ik ken de Volkswagen motor voor de blower wel bij een Wijnveen bulk opbouw., maar volgens mij is dit toch een Welgro bulk opbouw. En de Samecar was volgens mij eerder.
+1
wim-same
@wim-same Het lijkt mij ook wel een DAF aanhanger, zo met het profiel in de zij balken.
+1
wim-same
@CoenNijenhuis Al zie ik voor op de aanhanger ook nog wel zo iets als waar een aftakas op aangesloten kan worden.
+3
CoenNijenhuis
@wim-same Ik praat nu alleen maar na.., ik zal bij gelegenheid eens bij m’n oma in de fotoboeken neuzen of ik daar nog iets kan vinden.. volgens de verhalen kwam hij ook bij mijn opa op de grithandel.
+1
Wimariete
@wim-same Kan het zijn dat deze wagen in die tijd een oplooprem had?
+4
joop-same
@Wimariete Dat denk ik niet, in die tijd heb ik ook al wel lucht remmen op een Leone gebouwd,
met het remventiel op de rempedalen, 1 leiding systeem.
De Cóóp bij ons hadden enkele jaren eerder nog wel oploop remmen met een 360 met 2 vierwiel wagens erachter.
+2
Wimariete
@joop-same oké. Bij ons in de streek liepen enkele Zetor trekkers voor ditsoort wagens. Die hadden standaard luchtrem. Ook een Hanomag Brillant 600 voor een zakdoek wagen. Deze was ook lucht geremd.
+2
radium45
@Wimariete VLC De Graafschap hier in Hengelo had ook een Same trekker en een Samecar lopen voor de distributie van meel en zakgoed.
+3
CoenNijenhuis
@radium45 In Linde liep ook een Samecar, in Vorden bij Kluvers liep een Major voor de bulk en later een Unimog.
Hier in t dorp rijdt nog een Same met VLC de Graafschap stickers..
+1
radium45
@CoenNijenhuis v/d Brink Wichmond had zo,n Major met 4 wd voor de zakkenkar.
+1
Wimariete
@radium45 Sloot in keijenborg en langwerden Hengelo reden met Zetor. Aalderink Toldijk reed met een Hanomag
+1
radium45
@Wimariete van Neck Noordink ook met Zetor

Reacties

+3
jan-kees same
Best vrachtje voor de leone 💪
+3
Wimariete
Prachtige foto. Idd een beste aanhanger en vracht voor de Leone.
+2
a3vandiejen
Schitterende foto.
+1
Towaberg
Mooi zulke oude foto’s 👌
+1
Albert Peters
Echt mooi
+1
draaipiet
Ik wil toch even op deze foto reageren met mijn beperkte kennis. Ik heb een mail verstuurd naar een oud collega van me die er mogelijk ook wel iets van weet, maar heb nog geen antwoord.
Ik denk dat het aannemelijk is dat het een een leiding luchtrem systeem is, en het lijkt inderdaad op een Daf aanhanger. Het is een tank die er af gehaald kan worden, want een vaste tank aanhanger werd in zijn geheel heel anders gebouwd. Of het nu een Welgro of een Wijnveen is kan je zo niet zien (Ik weet het niet exact bij de oudere tank) Het verschil tussen Wijnveen en Welgro is op de foto op deze afstand niet te zien, het verschil zit in hoe het plaatwerk geknipt en gelast is en hoe de punten er onder gemaakt zijn. In die tijd is het aannemelijk dat het een stalen tank is, Aluminium werd later gebruikt. Staal is nog lang gebruikt als optie, vooral voor de kunstmest. Het grote verschil in Wijnveen en Welgro zit inwendig bij het lossysteem, welgro gebruikt een systeem met een soort pot, en wijnveen met vlinderkleppen. Ik weet het niet zeker, maar ik heb wel eens gehoord dat ze bij elkaar hebben gewerkt, toen uit elkaar gegaan, en inmiddels is het van Welgro. Wijnveen bestaat nog steeds maar dan in de machinebouw voor veevoederfabrieken en maakt geen bulkauto's meer. Dat er een losse VW motor op zit is goed mogelijk, wat je voorop ziet zal ook wel een cycloon kunnen zijn.
+1
wim-same
@draaipiet Mooie reactie Piet. Ik weet ook niet alles van Wijnveen en Welgro, maar ik weet wel dat de bulk wagens naar Welgro gegaan zijn. Verder weet in niet meer van Wijnveen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Leone ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!