Foto van een school kaart van de IJselmeerpolders. Op deze kaart is duidelijk te zien wat de plannen waren met de inpoldering. Gelukkig had een bekende van mij uit het dorp de kaart te koop. Omdat ik

Onbekend Van alles

+3
Fast Eddy
Foto van een school kaart van de IJselmeerpolders. Op deze kaart is duidelijk te zien wat de plannen waren met de inpoldering. Gelukkig had een bekende van mij uit het dorp de kaart te koop. Omdat ik zelf ook in de Flevopolder ben geboren is dit weer een mooie aanvulling in mijn Flevoland verzameling.
Ford-NH_fan
@Fast Eddy Mooi
Met de spoorlijn die er uiteindelijk toch is gekomen
Fast Eddy
@Ford-NH_fan

Hij is nu compleet. Het eerste stuk wat eind jaren '80 is aangelegd kwam vanaf Amsterdam en liep tot Lelystad.

Reacties

+4
Fast Eddy
Een aanvulling.

(klik om te vergroten)

De planning en de beschikbare hectares.
+11
GerbertXL
Heb je ook de kaart met welke grond aan wie uitgegeven is? Ik heb ooit zo'n kaart zien hangen bij een boer.
Toen ik in dronten op school zat heb ik ooit eens in een wazige bui gezegd "dat moet toch een enorme klus zijn geweest, alles voldumperen". Die heb ik lang moeten terughoren.
+2
Fast Eddy
@GerbertXL

Ik heb ook boeken, daar staat het een en ander in van wie er als eerste op de boerderijen kwam. Puur alleen kaarten van uitgifte heb ik niet.
+3
JD3010
@GerbertXL Die zijn wat jaren geleden door de Rabobank opnieuw uitgedeeld. Ook daar is al weer veel op veranderd.
reinder-mf
@JD3010 er zijn toch ook digitale kavelkaarten beschikbaar?
JD3010
@reinder-mf dat weet ik zo niet, ik kom niet uit het digitale tijdperk. 😉
+1
reinder-mf
@JD3010 haha ja dat weet ik 🤣
zettelmeyer
@reinder-mf @JD3010 klopt ff google en ze kome tervoorschijn
+3
Stier69
Almere had voor mij niet hoeven komen.
cyrus-van-gelder
@Stier69 waarom niet dan ??
  • 🤔🤔🤔🤔🤔
+1
Stier69
@cyrus-van-gelder Zonde van de grond om er de lelijkste stad van Nederland op te bouwen.Hoor er ook weinig goeds over. Trouwens het zal mij ook worst wezen hier in het mooie Brabant.
+1
Fast Eddy
@Stier69

Drukke Brabant bedoel je zeker. Geef mij het noorden maar. Brabant en Gelderland vind ik al te druk met de bebouwing. Ik vind het wel mooie provincies ook om diezelfde bebouwing, dan kan je zien dat er heel vroeger al heel wat meer te doen was als in een plaggenhut op de Drentsche hei.
+4
cyrus-van-gelder
@Fast Eddy ik snap wel wat je bedoeld denk ik. Zelf woon ik in noord Oost Friesland. Dat vind ik zelf een leefbaar gebied. Drenthe, Overijssel en Groningen spreken met ook wel aan.
In het westen zou ik dood nog niet willen liggen!!!!
Ik schrok me rot toen ik weer in Nederland kwam. Zo vreselijk druk , het voelde gewoon als ben je boxed in.
Toen kwam ik in de randstad, ik dacht toen : is dit wel Nederland? Niet veel Nederlands sprekende mensen daar zeker??.
Ik ga wel naar Zeeland, daar is het nog wel te wezen.
+1
Stier69
@Fast Eddy Ik kom voor mn werk door heel NL, en vermaak me inderdaad ook opperbest in het noorden en oosten van het land.Zoals hier ook gezegd wordt wil ik op veel andere plekken niet dood gevonden worden.
Fast Eddy
@Stier69

Mij net zo. Het komt er misschien wat beroerd uit, maar ik wil er niemand mee kwetsen.
cyrus-van-gelder
@Stier69 het is niet een hele mooie stad nee. Ik hoor er ook niet altijd positief nieuws over. Er word ook door veel Nederlanders op de pvv van wilders gestemd so i heard..
Dus heb ik wel een idee wat er is aan de hand.
Politiek intereseerd met tussen haakjes geen moer.
Brabant ben ik wel geweest, wel druk daar in Breda
+2
Stier69
@cyrus-van-gelder Breda schaar ik onderhand in als buitenstad van Rotterdam.
cyrus-van-gelder
@Stier69 vinden ze vast niet leuk dat je er zo over denkt. Heb wel eens gemerkt dat Brabant niet altijd goed met Rotterdammers over weg kan.
Kan me vergissen natuurlijk.
+2
Stier69
@cyrus-van-gelder Als je echte Rotterdammers treft kun je lachen,klopt wel van dat niet lullen maar poetsen.Maar ik zeg het omdat er in beide steden vergelijkbare minder leuke dingen gebeuren.
mf 6150
Waarom is de marker waard uiteindelijk niet droog gelegd? Puur door de natuuraanbidders? Ik heb weleens begrepen dat een deel zelfs nieteens meer kan worden droog gelegd door zandzuigingen
+1
valmet6400power
@mf 6150
Ze zijn anders lekker op weg om het Markermeer te vullen met eilanden om zogenaamde “natuur” te maken😅😅
+1
Ritchie
@mf 6150

Dat had onder meer met Enkhuizen te maken geloof ik, de mensen daar waren bang dat de boel daar zou verzakken ofzo. Ik weet het niet precies, denk dat er wel een aantal op TF zitten die dat precies kunnen vertellen.

Ik dacht dat het juist weer een beetje op de agenda stond? Konden ze er weer 2 steden bij bouwen.
+8
David Bakker
Als je dat zo allemaal bekijkt hebben ze met de techiniek en mankracht van die tijd toch een geweldig stuk werk afgeleverd .
+1
cyrus-van-gelder
@David Bakker zeer zeker met je eens!!!! Zelf heb ik in de periode 1990/ 92 voor rijkswaterstaat directie Flevoland gewerkt. Dan kom je er wel achter dat het inderdaad een hele prestatie is .petje af hoor.!!!!
  • 👍👍👍👍👍👍
newholland-
@David Bakker om het zo ver te krijgen gebruikte ze veel MF tractors van het type op jou profiel foto ☝️
+1
David Bakker
@newholland- nou dat mochten ze willen .
zettelmeyer
Wat voor kaartje is rechtsboven?
+1
Fast Eddy

(klik om te vergroten)

Grondsoort

(klik om te vergroten)

Landschap
+2
MANAckerdiesel
Gisteren toevallig Reizen Waes gezien, heel de aflevering ging over Flevoland. Best interessant om te zien hoe de boeren geselecteerd werden en dergelijke ...
+2
Pieter Buren
@MANAckerdiesel zou je nu eens moeten proberen met de immigranten🤪
+1
Fast Eddy
@MANAckerdiesel

Niet alleen boeren maar ook de gewone burgers. Ze werden op afkomst en geloof geselecteerd en dan ook nog dat alles in evenwicht was. Dat was trouwens alleen in de Noordoostpolder en misschien ook in de Wieringermeerpolder.
+3
zettelmeyer
@MANAckerdiesel ja klopt helemaal ik woon in de noordoostpolder en mijn opa en oma waren de 2de lichting op de boerderij. De eerste waren door verhuisd naar oostelijk Flevoland.
In elk dorp had je 3 scholen en kerken. Katholiek, grevormeerd en hervormd. Hier werd ook op geselecteerd. In de begin periode had je hele erge "clubjes" de akkerbouwers en veeboeren maar daar tussen in zate ook weer verschillen. Je had de 12 ha, 24, ha 36ha en 48 ha bedrijven en die praten niet met elkaar. Me oma heeft het er in het begin erg moeilijk mee gehad.
Doordat de mensen van domeinen ook grevormeerd waren krege die de grotere en betere gronden als de rest.
Mijn opa en oma hadde in de oorlog in het verzet gezeten en 1 van de hoge heren van domeinen "geholpen" en daardoor krege zij ook een wat grotere boerderij en werd er makkelijker gedaan met de solicitatie en "inspectie" van de boederij buiten de polder. De inspectie was zo streng dat zelfs de kasten in huis open moesten of er geen stof in lag.
+1
Fast Eddy
@zettelmeyer

Mooi verhaal. Vriendjes politiek op basis van het geloof komt in sommige plaatsen nog steeds voor.
+1
cyrus-van-gelder
@Fast Eddy het is in Friesland wel voorgekomen dat een baby overleed voor het gedoopt werd. Dan mocht het niet op het Kerkhof liggen, want dat is geweide grond. Het maakte ook heel wat uit of je wel of niet lid van de kerk was. Dat was het verschil tussen wel / geen werk. Dus ook verschil armoede en fatsoenlijk eten.
Kerk had vroeger zeer veel macht.
+1
@zettelmeyer mooi verhaal, wel bijzonder hoe dat toen ging..
Hoe is dat nu in de polder, verhouding tussen grote en kleine boeren, veehouders en akkerbouwers?
+2
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr nog steeds wel een verschil. Voorbeeld met trekker op de weg je komt veeboer tegen die steekt zijn hand ook op. Kom je akkerbouwer tege en daar gaat vingertje alleen omhoog. Kom je een bollenboer tegen kijkt strak voor zich uit en gaat niet voor een ander aan de kant....
Hebben ze bij mij een verkeerde aan trouwens.
+4
T930
@zettelmeyer jammer dat dat zo is, hoe groot is de moeite nu om even iemand te groeten als je elkaar passeert. maar het ergste is nog als je op smalle wegen in de berm draait zodat de ander er langs kan wordt er soms niet eens bedankt vooral bij automobilisten die vaak op de meest moeilijke plekken stil gaan staan
+2
cyrus-van-gelder
@T930 stront , wie heeft u gescheten??
Dat is wat ik vaak denk op zo,n moment
+1
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer wat een kinderachtig gedoe zeg!!! Komt me ook niet helemaal onbekend voor hoor. Heb hier in Friesland ook wel gemerkt dat er op me neergekeken word omdat ze zelf een eigen bedrijf hebben. En ik kom uit een arbeidersgezin he.
+1
Fast Eddy
@cyrus-van-gelder

Dat komt in elke buurt voor. Gelukkig komen de boeren die denken dat de weg alleen van hun is er wel achter tegenwoordig. Niet alleen van collega boeren maar ook van aanwonenden die bij de gemeente gaan klagen.
+1
cyrus-van-gelder
@Fast Eddy mooi dat ze er nu achter komen. Als ze er ook wat van leren is het helemaal mooi
+6
zettelmeyer
@cyrus-van-gelder vind de sfeer in Friesland altijd nog beter dan in de polder.
Net met een kameraad er nog over hoeveel jongeren wel niet naast hun schoenen lope in de polder omdat pa ze in een gespreid bedje hebben gelegd door knetterhard te werken. En hun zullen het wel ff doen.
Met stappen gingen we ook altijd Friesland in veel gezelliger als in de polder
+1
Fast Eddy
@zettelmeyer

Dat verhaal heb ik vaker gehoord. Dat komt ook in heel Flevoland voor.
+6
@zettelmeyer Op school in emmeloord had je er ook wat bij, dat boertje van het oude land 😅. Maar vond in m'n klas daar met meest akkerbouwers toen wel meevallen. Meeste wel nuchter en ook daar gaat het niet vanzelf. Maar wel meegemaakt met boeren bij het mechanisatiebedrijf dat ze je amper aankijken. Bij sommigen zit het er nog erg in. We moeten allemaal werken voor ons geld en als we ziek zijn willen we allemaal niks liever dan beter worden. Heb er niks mee dat mensen zich beter voelen dan een ander, ik vind dat erg.
zettelmeyer
@MaartenMandemaker ja klopt helemaal of alleen met je praten als er niemand anders is en zodra er 1 met meer status loopt volgens hun kijke ze je met de nek aan... daarom wij ook helemaal gefocust op de andere kant van de dijk ipv de polder
+3
@zettelmeyer In onze polder is het vroeger net zo gegaan eigenlijk. Begonnen met klaar maken in de crisisjaren. En de eerste boerderijen werden uitgegeven door domeinen aan oa. Zeeuwen en Groningers. Ook van verschillende godsdiensten. Mijn overgrootvader en opa hadden voor de inpoldering land hier liggen, en zijn onteigend voor 100 gulden per bunder. Ze weigerden te tekenen. Toen ze na de inpoldering land weer wilden krijgen moesten ze 2000 gulden betalen. De rentmeester van domeinen vertelde ze, jij wou ook niet tekenen, jij krijgt niks. Op het laatste (begin jaren 60) bleven er nog een aantal onbehuisde kavels over, hier was zand afgegraven en naar lager gelegen plekken gebracht. Toen kon mijn opa hier zelf met geleend geld een huis en bedrijfsgebouw op bouwen. Met 12 koeien uit het dorp Giethoorn hierheen gekomen. In het begin konden gieterse boeren ook geen boerderij krijgen, volgens domeinen hadden ze daar de capaciteiten niet voor.

Het gaat nu niet vanzelf, maar vroeger heeft er zich ook heel wat afgespeeld wat voor geen meter deugde. Mn vader heeft het er nog vaak over. Die is nu 75.
Fast Eddy
@MaartenMandemaker

Zo hebben er ook heel wat werknemers van de RIJP een deksel op hun neus gehad. Keihard werken tijdens de ontginning en vervolgens geen boerderij of een boerderij met hele slechte toegewezen gekregen.
+1
@Fast Eddy Klopt ja, eerlijk is het allemaal niet gegaan.
+2
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer je hoort het wel meer dat mensen het hier toch wel gezellig vinden. Tot zelfs de westerlingen aan toe. Wij Friezen zijn ook helemaal geen stugge mensen, dat valt wel mee hoor.
+4
zettelmeyer
@cyrus-van-gelder ben van oorsprong ook Fries, kan het alleen nie zo best spreken maar verstaan geen probleem. Friezen zijn nie stug maar direct en daar kunnen aantal nie tege
+4
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer daar heb je gelijk in zelf ben ik ook altijd behoorlijk direct. En dat word niet altijd gewaardeerd inderdaad. Op tf ook wel gemerkt hoor.
Dat je het Fries kan verstaan vind ik al heel wat!!!!
  • 👍👍👍👍👍👍 zelf spreek ik van dat woudfries. Wel eens gehad dat iemand in de trein chagrijnig zat te doen omdat ik Fries tegen me vrouw sprak. Nou dan zeg ik: rot op!!! Heb het niet tegen jou wel ?? Jij hoeft het ook niet te verstaan. Zo steek ik dus wel in elkaar dus.


+1
Fast Eddy
@cyrus-van-gelder

Jouw voorbeeld in de trein kan ik mij wel in vinden. Waar ik meer moeite mee heb. Is dat als er buiten Friesland een klus is en er dus veel niet Fries sprekende mensen zijn, er dan nog steeds een paar stugkoppen Fries blijven spreken. Ik weet dat bij grondverzetbedrijf de Waard er wat van gezegd wordt van hogerhand als dat gebeurd. Ondanks dat het ook Friezen zijn.
+3
zettelmeyer
@Fast Eddy is meer automatisch dat ze fries praten. Als hier friezen kome gaat het altijd int Fries. Is er iemand anders bij gaat het de eerste paar zinnen int Nederlands en daarna weer in het Fries. Maar als ze een plat dialect spreken is het weer niet erg waar je niks van snapt.
Ware keer dagje na limburg en werde aangehouden door politie. Alleen die bleef Limburgs prate dus wij verstonden die man niet. Dus wij int Fries, uiteindelijk liet die ons maar gaan
+1
Fast Eddy
@zettelmeyer

Ik kan het Fries ook redelijk verstaan dus ik laat ze maar praten. Soms staan ze raar te kijken als ik antwoord geef op hun gesprek over mij. Ik denk dat het met alle talen/dialecten zo is. Als ik Noord- Drents ga praten haken de meeste Noord-Hollanders ook af. Ben ik wel eens achter gekomen.
+2
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer geheel met je eens. Dat is ook mijn ervaring. Tegen ons Fries word dan Tegen aan getrapt. Maar dan blijven ze zelf inderdaad een voor buitenstaanders onverstaanbaar dialect / streektaal hanteren. Dan heb ik er geen zin meer in
+1
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer ik ben er ook achter gekomen dat mensen met een andere taal heel anders denken en ook andere gewoontes hebben!!!! Als voorbeeld: ik word uitgenodigd bij mensen in Twente. Ietwat ouderwetse mensen, maar niks mis mee. Heerlijke koffie daarzo!!!.
Maar weet ik veel , dat als je geen koffie meer wil, je het koffie kopje omgekeerd op het schoteltje moet zetten!!!!
+3
spoorkraan
@Fast Eddy moest je voorheen voor koopwest draaien,waren allemaal friezen.we waren met 2 spoorkranen ingehuurd bij heerenveen.spoordijk verbetering,ze bleven stug fries praten uitvoerder ook.totdat me collega om 2 uur zei,kom jeroen we gaan naar huis!!!toen kon ie opeens wel fatsoenlijk nederlands..............
+1
cyrus-van-gelder
@spoorkraan kom je in andere provincies net zo goed tegen!!! Zelf vaak genoeg meegemaakt. Ik versta bv. Geen twents zoals dat van Hulzebosch. Denk je dat ze er rekening mee hielden? Mooi niet dus.
+1
cyrus-van-gelder
@Fast Eddy Dat was bij de rijksdienst ook zo dat er wat van gezegd werd. Ik had er toch vaak schijt aan omdat ze zelf dan gewoon plat gronings bleven spreken. If hetzelfde taaltje als Erik hulzebosch. Versta ik geen bal van!!! Helemaal niet dat ik andere streektaal haat ofzo. Maar blijkbaar gaat het automatisch.
Kan me herinneren dat ik een keer moest werken met een zekere Jakob zwarts uit oude Pekela. Verstond de man niet!!! Niemand in den helder trouwens. Tot zelfs andere collega's ook uit Groningen verstonden het niet!!! En hij vertikte moeite te doen voor verstaanbaar Nederlands.
+2
@cyrus-van-gelder Erik Hulsebosch spreekt twents toch 😅. Ik praat zelf ook dialect, maar als mensen dat niet spreken ga ik over op abn
cyrus-van-gelder
@MaartenMandemaker vind ik heel netjes van je. Kan ik wel waarderen
  • 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
+1
@cyrus-van-gelder Niet meer dan normaal toch. Ik was eens in het abe lenstra stadion aan het werk. Komt er een oude kerel bij me staan, begint een heel verhaal in het Fries. Ik zeg sorry kan het ook in abn? Begint ie weer in het fries. Toen ik tegen hem in het dialect terug praatte zei hij niks meer en liep weg. Bekijk het maar met zulke lui.
cyrus-van-gelder
@MaartenMandemaker vind ik ook hoor. Je hebt het netjes aangegeven dat je het niet verstaat. Dan moeten ze het maar weten. In België ook wel gehad dat ik toch goed zei dat ik geen Frans versta. Dan steken ze de boodschappen maar in hun reet. Dan kunnen ze ineens wel Nederlands, maar dan wel te laat hoor.
+1
@cyrus-van-gelder precies, ik versta wel Fries over het algemeen, tenminste wat ze aan deze kant van de tjonger praten 😅. En dat deed deze man niet. Maar heb gewoon het fatsoen om over te schakelen op abn, dat verstaan we allemaal. Idd als ze wat van je moeten kunnen ze het wel 😂. Plat Limburgs is ook moeilijk te volgen
+1
cyrus-van-gelder
@MaartenMandemaker dan moet je het Fries van mij redelijk kunnen verstaan denk ik . Ik kom uit Jubbega oorspronkelijk. Dat is vlakbij de tjonger. Dan spreek jij stellingwerfs denk ik ?
+1
@cyrus-van-gelder Gieters dialect, lijkt idd veel op stellingwerfs. Gietersen komen van oorsprong ook uit die hoek. Ja denk dat wij elkaar wel kunnen volgen 😅
+2
cyrus-van-gelder
@MaartenMandemaker het is bij mij dus ook nog zo dat ik nooit in het Nederlands denk. Het is dus in het Fries
Als ik echt wat uitleggen wil, en ik weet dat iemand ook wel Engels kan, dan is mijn verhaal ook vaak in het Australisch Engels hoor.
Gieters kan ik idd wel aardig volgen hoor.
Heb ook een paar maanden als uitzendkracht bij pomstra in Oldemarkt gewerkt. Dat taaltje is praktisch hetzelfde als stelling werfs.
    [*]😉😉😉😉😉😉😉😉 ligt ook heel dicht op elkaar he stellingwerf / Oldemarkt
+1
@cyrus-van-gelder Klopt in in oldemarkt lijkt het dialect wel op dat van ons. Pompstra heeft laatst nog wat gemaakt voor ons.
cyrus-van-gelder
@MaartenMandemaker kijk eens aan!! Zo zie je maar dat de wereld maar klein is!!! Ik heb nu een vaste baan bij Spaans babcock in Balk. Dat is vijzel bouw. Dat is zo,n schroef voor in een gemaal om water mee te pompen. Maar vaste stof zoals vee voer kan ook. Onze vijzels worden wereldwijd verkocht.
+1
@cyrus-van-gelder Ja de wereld is maar klein 😅. Oke hier in de polders in de buurt zijn ook alle gemalen vernieuwd de laatste jaren. Maar volgens mij zijn dat centrifugaalpompen
+2
Siebenga
@MaartenMandemaker Do bist een stuggen een 😁
cyrus-van-gelder
@Siebenga soe it wier wêze tinksto?
Zou dat echt zo zijn denk je?
  • 🤔🤔🤔🤔🤔🤔
+2
Siebenga
@cyrus-van-gelder vast niet zo erg als een jubbegeaster 😂
cyrus-van-gelder
@Siebenga dat heb je dan goed gelezen kerel. Ja daar kom ik oorspronkelijk vandaan.
@Siebenga keerl vreet ie e'm een polle skreunekkels op 😅
+2
Quote Reactie van @MaartenMandemaker:
Maar heb gewoon het fatsoen om over te schakelen

Hier wel vertegenwoordigers gehad die het niet snappen, eerst beginnen ze int Fries, wij Nederlands natuurlijk (import), dan denk je al van, zouden ze het gaan snappen. Dan vraag je het, kijken de verbaast, gaan ze met tegenzin verder in het Nederlands, en 5 minuten verder is het toch ineens weer Fries. Goedkope vertegenwoordigers, bij zulke word niks gekocht 😂
+5
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr jullie horen ook gewoon fries te spreken. Als je gaat emigreren moet je die taal ook spreken en dat is in jullie geval ook zo😜
+1
@zettelmeyer hâld die stil 🤪
Hier op het erf is gewoon een stukje randstad😇
+3
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr aha do bist zon minne hollander
+1
@zettelmeyer Verrekte Hollanders zeiden de Friezen op school toen 🤣. Ik zei wel eens, je woont zelf in de Gazastrook van Friesland man.
zettelmeyer
@MaartenMandemaker klopt verrekte of minne hollanders zegge we hier. Me oma van 97 zegt dat ook nog altijd
+2
@zettelmeyer Tis mij wel prima allemaal 🤣. Kinderen zijn alle 3 in Heerenveen geboren, ook veel Friezen die daar werken. Maar perfect gegaan allemaal.
+5
@zettelmeyer
Quote:
taal

Fries is een Dialect toch? Uitgevonden door een Groninger met een hazenlip?
+6
Siebenga
@ronald-deutz-fahr Zo dan wat een uitspraak, dan solliciteer je ook naar een hazenlip als je het mij vraagt 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂
cyrus-van-gelder
@Siebenga Dat is dan het risico van het vak
  • 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
+3
@Siebenga @cyrus-van-gelder @zettelmeyer dit gaat de verkeerde kant op, ik staak de discussie 😂😂

Heb niks tegen Friezen hoor, kan het redelijk verstaan en klein beetje praten, mij best zat
Maar als een vertegenwoordiger wat wil heb die gewoon Abn te praten, zeker hier in de buurt waar de helft geen Fries praat, allemaal import 😎
+2
Pieter Buren
@ronald-deutz-fahr
Quote:
Maar als een vertegenwoordiger wat wil heb die gewoon Abn te praten
.
Over abn gesproken...😂
+1
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr hier net anders om als pa er is gaat het gelijk int fries en zo niet loopt die al paar punten achter
@zettelmeyer haha hoef ik nooit naar jullie om handel 😂
Zitten jullie nog in Friesland dan of net niet?
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr haha nee zitten nie in Friesland, 7 km er vanaf. En 4 km van Overijssel.....
@zettelmeyer Overijssel is nog veel gezelliger 😅
@Siebenga Nog niet vertaald wat in mijn opmerking heb gezegd? 😅
Siebenga
Quote Reactie van @MaartenMandemaker:
skreunekkels

Jawel maar das voor toch peanuts met die tentfeesten uit die hoek 😁 al moest ik DE hulplijn inschakelen 😆
@Siebenga Oh voor feest vieren kom je de grens over? 😝
Siebenga
@MaartenMandemaker of waren het de vrouwties 😅
@Siebenga Zijn ze hier zoveel mooier? 😅
+2
Siebenga
@MaartenMandemaker nee maar opa zei je moet eerst alles proeven voor je weet wat lekker is, was een wijs man
+1
Siete
@Siebenga
Je koopt ook geen auto zonder proefrit toch? 😉
+2
@Siebenga Mooie keerl, buiten de gevarenzone snoepen heeft ook voordelen 🤣
+1
Siete
@ronald-deutz-fahr
Nu kreeg ik door andere reacties hier het idee dat je niet zo'n kwaaie peer was, maar dat beeld stel ik nu maar even bij denk ik 🤪
+1
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer Dat ben ik wel met je eens. Ik vind dat je het op een gegeven moment wel moet kunnen verstaan. Heb laatst bij ons in het winkel centrum een geintje gezien met een man die hier al meer dan 60 woont!!! Gaat ie een hele heisa maken en zelfs aangifte doen omdat zo,n winkel meisje hem goedemorgen wenst in het Fries!!!!
Fries is niet echt populair bij niet Friezen, dat merk ik wel eens hoor.
Wat ik echt dom vind dat sommige mensen streektaal en dialect afzeiken.
Heb op de bouw toendertijd wel meegemaakt dat een uitvoerder een beste dreun op z,n snufferd kreeg van een metselaar uit Almelo. Begrijp me goed, ik heb geen hekel aan het westen, daar zat ik vaak voor me werk. Ze hadden er alleen een handje van mensen met een andere tongval te gaan pesten . En dat pakt dan wel eens goed verkeerd uit dus.
+2
@cyrus-van-gelder Hier zit ook wel import in de buurt, maar daar spreek ik ook abn tegen. Ze kunnen meestal wel dialect verstaan na verloop van jaren. Vind zelf dat streektalen wel in stand moeten blijven. Ik denk zelf ook in het dialect. Soms moet ik er wel om denken dat ik niet over ga in dialect praten.
+1
cyrus-van-gelder
@MaartenMandemaker zelf vind ik ook dat streektaal moet blijven. Vind het zelf altijd wel gezellig klinken. Vroeger kwamen we wel vanuit Hoornsterzwaag naar de markt in ijhorst. Vond altijd leuk al die verschillende taaltjes. Al die dieren die daar verkocht werden, de geur van sigaren. Het had altijd wel een leuke sfeer. Zoiets moet niet weg vind ik.
+3
@ronald-deutz-fahr Ja precies, heb niks tegen Friezen, m'n oma was ook Friezin. Maar als je beide een andere streektaal hebt ga dan gewoon ff in abn verder.
+1
@zettelmeyer haha ow lekkerdan..😂
Tja bollenboeren, wat zullen we er van zeggen🤪
cyrus-van-gelder
@ronald-deutz-fahr ben je toevallig bollenboer dan ?
  • 🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪
+1
@cyrus-van-gelder koeienboer HAha 🤪
cyrus-van-gelder
@ronald-deutz-fahr het had gekund toch?
  • 🤪🤪🤪🤣🤣🤣🤣🤣
+1
@cyrus-van-gelder haha wat niet kan 😅
+2
DANOONTJE POWERR
@cyrus-van-gelder @ronald-deutz-fahr @zettelmeyer Ik ben wel (gewezen) bollenboer in de kop van Noord Holland maar hier groet iedereen gewoon.
Zullen daar in de buurt dan meer omhoog gevallen akkerbouwers zijn denk? 😉
+2
GerbertXL
@DANOONTJE POWERR Ik merkte wel dat noord hollanders/west friezen echt wel een ander slag volk zijn. Maar wat dat betreft passen ze wel in de polder waar het toch al een niet thuis te brengen mengeling is 😁
+2
bart99
@DANOONTJE POWERR Hier in de polder (oostelijk) ook wel mee geweest met bollen planten, ook allemaal Noord-Hollanders, maar in tegenstelling tot een aantal anderen hier vond ik dat je juist flink schik kunt hebben met die gasten 😁 Maar er zit wel verschil in.

Vind dat met hand opsteken etc. Nog wel meevallen in Oostelijk in ieder geval, niet iedereen doet dat natuurlijk maar dat is volgens mij overal wel zo? De meesten steken hun hand wel gewoon op
+1
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr zijn namaak boeren!
GerbertXL
@zettelmeyer Is dat zo anders in de nop dan? Ik ben een aardig deel van zuidelijk doorgeweest voor m'n toenmalige baas maar nog nooit iemand in een trekker tegengekomen die z'n hand niet opstak.
Ik kwam een paar keer per jaar in de nop en het is me ook nooit opgevallen.
+2
larss
Ik heb zelf deze, even voor de foto aan de muur, vriendin heeft liever de wereld aan de muur 😅

(klik om te vergroten)

+3
806
Ik heb in 1979 - 1980 stage gelopen bij de RIJP moest op de eerste dag een geheimhoudings verklaring tekenen !
Er waren heel veel proeven met verschillende drainage materialen gedaan maar daar mocht in het begin niets van bekend gemaakt worden.
In de Markerwaard was een heel gedeelte bloembollen grond in getekend in de klasse hyacinten grond .
@806 vast een domme vraag, maar de naam ‘de rijp’ zie ik hier geregeld voorbij komen. Wie of wat is de Rijp? Een staatsbedrijf oid?
+3
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr rijksdienst ijsselmeer polders
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer juist!!!
Fast Eddy
@ronald-deutz-fahr

Dat was het grootste Staats akkerbouwbedrijf van Nederland.
+1
cyrus-van-gelder
@Fast Eddy komt het wel op neer ja. Dat werd me toendertijd ook verteld
@Fast Eddy machtig! En alle machines zijn na tijd verkocht onder akkerbouwers? Zie regelmatig ‘ex zijp’ vermeld bij nu oudere machines

Was rijp een financieel zelfvoorzienende onderneming, of werd er grof met geld gesmeten en maakte opbrengst weinig uit?
+3
Fast Eddy
@ronald-deutz-fahr

Via de normale kanalen zoals: inruil, handelaren en veilingen zijn de trekkers en machines verkocht.
Er stonden aardig wat landbouwkundigen aan het roer bij de RIJP. Het doel was ontginnen en de grond klaar maken voor landbouw. Grond waar nog geen duidelijke bestemming voor was en nog niet uitgegeven grond werd door de RIJP bewerkt. Het was vergelijkbaar met Staatsbosbeheer. Dus wel van de Staat maar ze moesten wel hun broek zelf ophouden.
+2
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer geheel met je eens. Dat is ook mijn ervaring. Tegen ons Fries word dan Tegen aan getrapt. Maar dan blijven ze zelf inderdaad een voor buitenstaanders onverstaanbaar dialect / streektaal hanteren. Dan heb ik er geen zin meer in

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend Van alles ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!