Het was hier vandaag maar rotweer dus ik dacht  laat ik eens het carter onder de Centauro 65 vandaan trekken. Had van verschillende Same-guru's gehoord dat het wijs was om de bouten van het middelste

Same Centauro 65

+6
yoohan
Het was hier vandaag maar rotweer dus ik dacht laat ik eens het carter onder de Centauro 65 vandaan trekken. Had van verschillende Same-guru's gehoord dat het wijs was om de bouten van het middelste krukaslager te controleren of deze niet loszaten en eventueel borgplaatje te verwijderen. Vervolgens de bouten met loctite op moment vastzetten. Alleen bleek deze 'modificatie' ooit al eens uitgevoerd te zijn.

Gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om die douchekop op de foto maar even schoon te maken, dat was geen overbodige luxe. Carterpannetje ook uitgemest en het kan er weer 50 jaar tegen.
+3
Albert Peters
@yoohan nuttig bezig geweest
+4
yoohan
@Albert Peters
Bedankt, is wel fijn om te weten dat het nu goed zit inderdaad. Was een soort kwaal van deze v4 motoren schijnbaar, althans zo heb ik me ook maar laten vertellen hoor.
+4
wim-same
@yoohan Dat kwam omdat deze 4 cilinder V motoren met 37 pk begonnen zijn, en zo steeds zwaarder geworden zijn. Dus de krukas lagers kregen ook steeds meer aan te houden. Het probleem zat in het borgplaatje van de krukas bouten. Dit plaatje was van relatief zacht ijzer, en plette gewoon, waardoor de lagerblok van het middelste lager ruimte kreeg, en in het ergste geval de krukas brak. Door dit borg plaatje te verwijderen, en de bouten met locktite te borgen was dit probleem ook opgelost.
+2
yoohan
@wim-same
Precies, bedankt voor de complete uitleg Wim 👍
+1
a3vandiejen
@yoohan Maar mooi even gefiixt op een zaterdag.
+2
Wimariete
@yoohan Mooi yoohan. Zo heb je 2 vliegen in 1 klap. Krukas lager gecontroleerd en het aanzuigende filter weer mooi schoon. Gelukkig alles goed. Dat is weer een zorg minder.
+2
yoohan
@Wimariete
Precies, dat rijdt een stuk fijner strak als je weet dat alles klopt. En als kers op de taart het carter nog helemaal schoongemaakt, daar lag 3 cm vieze troep onderin haha
+2
Wimariete
@yoohan Zo heb ik van mijn Sametto de hef helemaal schoon gemaakt. Daar lag ook een paar cm drap onderin. Aanzuigfilter zat ook dicht.
Nu alles weer blinkend schoon.
+1
yoohan
@Wimariete
Verstandig inderdaad. Soms is het ook wel logisch als iets niet meer werkt als het zo smerig is. Dan mag je er ook niet teveel meer van verwachten 😁
+1
wim-same
@Wimariete Van zo'n hefblok als van een Sametto heb ik wel een het deksel afgeschroefd, in de kraan gehangen, en met de heetwater reiniger schoon gespoten. Zoveel troep zat er in. maar dan moet je het water wel weer heel goed laten drogen voor een heater.
+2
wim-same
@Wimariete deze Centauro 65 had bij mij een jaar of 5 buiten gestaan. Was toch veel regen water in het carter gekomen. De olie was melk geworden, met als gevolg veel slurrie onder in het carter. Dus heel goed dat Johan dit even goed schoon gemaakt heeft.
+3
joop-same
@yoohan Ook werden de bouten van het middelste hoofdlager versterkt van 12 naar 14 mm dikte, dat was van de 65 al af fabriek gedaan.
+1
wim-same
@joop-same Deze waren inderdaad al 14 mm.
+1
wim-same
@joop-same Deze waren inderdaad al 14 mm.
+1
yoohan
@wim-same
Ow ik zie nu pas dat je ook al gereageerd had 😁
+2
yoohan
@joop-same
Klopt deze waren al 14mm doorsnede. Toch blij dat ik het even gecheckt heb, zou zonde zijn als de boel schade krijgt door zoiets.

Reacties

+1
wim-same
Aanzuig filter is mooi schoon. Altijd goed onderhoud gehad zeker. ?
+4
yoohan
@wim-same
Ik denk het Wim, van een oud vrouwtje geweest, altijd binnen gestaan en op tijd z'n beurtjes haha
+3
wim-same
@yoohan Dat altijd binnen gestaan zal wel de boosdoener geweest zijn.
+2
aertspa
Ik heb hier zo 3 blokken waarvan de middelste lager los gestaan heeft
de pasvlakken van het lagerblok zijn ingeslagen door het losstaan als je deze aanspant komt de krukas vast te zitten
ga de blokken toch nog proberen te redden
+3
yoohan
@aertspa
Daarom had ik toen dit carter eronder uit gehaald inderdaad. Mede op aanraden van jou en Luc

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Centauro 65 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!