Foto van een Pottinger silo profi, weer een begin gemaakt met het stalvoeren van snijrogge. Foto is geplaatst door N-Htvt155Wessel op 12-04-2022 om 09:59:20, met 24 reacties.

Pottinger silo profi

+2
N-Htvt155Wessel
Foto van een Pottinger silo profi, weer een begin gemaakt met het stalvoeren van snijrogge

Reacties

Terwisscha
Wat was de keuze om snijrogge te gaan verbouwen?
Of was het bouwland en is dit als groenbemester ingezaaid?
N-Htvt155Wessel
@Terwisscha wij hebben afgelopen 3 jaar snijrogge gezaaid tijdens de mais teelt. de reden hier van was ruwvoer te korten door droge zomers. door meer hectares en een beter groei seizoen hebben afgelopen jaar wel weer alles ingezaaid met roggen maar niet met de intentie om het te oogsten. door aanhoudende regen zijn onze percelen te nat om deze week al te weide, daarom hebben we gekozen om toch een een paar ha te gaan stal voeren. voordelen van rogge en opzichte van italiaas raai gras is dat wanneer je het bewerkt er geen hergroei plaats vind, en het gewas makkelijke om te werken is zonder gemie te gebruiken.

op gebied van voedings stoffen zaten in de afgelopen 2 jaren ca 170 ruw eiwit in. leuke aanvulling voor bij het randsoen.
Terwisscha
@N-Htvt155Wessel Zou je ook een rogge/ Engelsraaigras mengsel in grasland inzaaien kunnen? Of zou rogge het engelsraai verdringen vanwege de hardere groei?
johndeere6230
@Terwisscha

Dat wordt wel vaker gedaan bij nieuwe inzaai om veel massa te hebben, is na 1 keer maaien toch weg
Terwisscha
@johndeere6230 het groeit niet weer aan? Dus maar 1 snede rogge als je zaait? Dat is dan weer jammer.
+1
EA_MF
@Terwisscha idee van die rogge mee zaaien met engels raaigras is om (vooral met voorjaars inzaai) de grond eerder bedekt te hebben, waardoor onkruid minder kans heeft om op te komen.

Normaal zaai je rogge met rond de 100kg zaaizaad/hectare en gras rond de 50kg. Als je rogge mee zaait met gras zou ik zeker niet meer dan 25kg rogge/hectare zaaien, anders verstikt het gras. Na 2-3x maaien is de rogge helemaal weg.
johndeere6230
@Terwisscha

Ja, je zal daarna nog wel wat schieters hebben, maar echt de opbrengst om het maar zo te zeggen heb je maar 1 keer, kan opzich wel een mooi gewas zijn als je het deegrijp oogst, maar dat kan even goed met gerst dan.
Terwisscha
@johndeere6230 gerst ook een mogelijkheid?
Hangt dan wel van de grondsoort af denk? Hier op de klei nog nooit gezien? ( en dat zal ook niet voor niks zijn denk ik dan)
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @Terwisscha:
gerst ook een mogelijkheid?

Denk het wel, zelf geen ervaring mee. Bio klant op werk doet bij nieuw inzaai altijd erwten meezaaien, dus gras, klaver, erwten, hartstikke mooi spul altijd, wel lastig het juiste oogstmoment te krijgen. Schijnt gezond voer te ziin, heb wel eens een uitslag gezien, maar weet zo niet meer hoe het zat
+1
JoranK
@Terwisscha Hier altijd rogge erbij zaaien als we in de herfst grasland maken. 50 kg rogge en 30 kg graszaad. Na de 1e x maaien in het voorjaar ben je het meeste al kwijt maar zorgt er wel voor dat je het onkruid wat onderdrukt.
Terwisscha
@JoranK verder ook nog voordelen? Hoge VEM, hoog eiwit o.i.d.?
+1
JoranK
@Terwisscha Heb altijd het idee dat het kwa voederwaarden niet heel bijzonder is.
johndeere6230
Quote Reactie van @N-Htvt155Wessel:
voordelen van rogge en opzichte van italiaas raai gras is dat wanneer je het bewerkt er geen hergroei plaats vind, en het gewas makkelijke om te werken is zonder gemie te gebruiken

Gaat dat goed ja? Als je te vroeg bent dan begint het wel weer te hergroeien of niet?
dx11
Quote Reactie van @johndeere6230:
hergroeien

Zolang de plant niet in het zaad zit loopt hij weer uit.
johndeere6230
@dx11

Snijrogge komt alleen eerder in het zaad toch? Een jaar profijt er van hebben gaat in ieder geval niet lukken
Jansmadairy
@Terwisscha hè Geart,beetje snijrogge door het graszaad doet wonderen. Heb jij wel goed opgelet bij jou stageboer!
Terwisscha
@Jansmadairy zoveel geleerd, ben blijkbaar alweer wat vergeten! Wordt weer eens tijd voor een praatje heb ik wel door!
Marcsteffens6265
Ik heb geen ervaring met het maaien van snijrogge, vreten de koeien dit nog goed het lijkt me lang zat.
+2
rommert14
@Marcsteffens6265 droge koeien denk 🤪
+1
dx11
@rommert14 zou ik niet doen, zonde. Dit spul vreten ze als een gek. T is wel veel water, maar super voer als je het schoon voor het hek krijgt
+1
Terwisscha
@dx11 net zoals vers gras 16% droge stof?
dx11
@Terwisscha geen idee. Nooit getest. Zal in een week tijd ook veel veranderen lijkt mij. Meer stengel
+1
N-Htvt155Wessel
@Marcsteffens6265 geen problemen mee

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Pottinger silo profi ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!