Foto van een Mengele FolderPrijslijst van een Mengele mestverspreiders  van type ES20 / ES25 / ES28 / ES32. De prijslijst is van augustus 1964

Mengele Folder

+5
draaipiet
Foto van een Mengele Folder
Prijslijst van een Mengele mestverspreiders van type ES20 / ES25 / ES28 / ES32. De prijslijst is van augustus 1964

Reacties

+3
wim-same
Zo'n Mengele mestverspreider heeft mijn vader vroeger ook nog gehad. Type weet ik niet meer, maar ik denk tussen de 2,5 en 3 ton.
+1
langeslagdiesel
Bouwjaar 64. Mmmm,,,, Grote kans dat dit de uitvoeringen waren met 3 bodem kettingen.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Die van ons had maar twee bodem kettingen hoor.
+2
langeslagdiesel
@wim-same ik reageer op het feit dat Piet aangeeft dat het boekje van de serie uit 1964 is. Jij geef geen bouwjaar aan van de wagen die jullie in het verleden hebben gehad.Het principe van 3 kettingen is ook maar kort in productie geweest. Het was geen succes want de meenemers gingen allemaal krom. Mengele heeft dit princiepen ook geproduceerd in die tijd. Vandaar mijn reactie.
draaipiet
In de bijlage meer info

(klik om te vergroten)

Voorkant

(klik om te vergroten)

Achterkant
+2
langeslagdiesel
@draaipiet mooie folder met een paar verdraaiingen in het verhaal.
Deze wagen heeft terug loop op de bodemketting. Het Nederlandse verhaal vermeld op de folder wijkt nogal af van het Duitse. Mengele leverde in Duitsland ook een opraap unit aan de achterzijde van de wagen. Vergelijkbaar met de Krone alleslader. Zeg maar een ladewagen die verkeerd om achter je aan komt met dus ook de pickup en de invoer aan de achterkant. De invoer was systeem ( weichel ) de verre voorloper van de Taarup snijwals. En de Krone snijwals. Volladen doe je dus van achter naar voren. Dus moet de bodemketting dat ook kunnen! Motrac zag dus geen markt hier in Nederland voor dat vreemde apparaat klaarblijkelijk. Deze wagens in de folder waren alweer van de meest gemonteerde twee strengen bodemketting.
Wel heeft de wagen in de folder met de enkele lepelwals zichtbaar 3 nestwielen onder de strooiwals. De wagens met de vijzel walsen en de staande walsen niet. Conclusie. Op de enkele wals techniek heeft Mengele lang deze zogenaamde lepels gehad. Dat hadden ze ook op de tandem walsen en zelfs op de staande walsen. Daar hielden ze het vaak niet vol en vouwden om. Dit is dus vervangen door een vijzel constructie in het jaar van deze folder. De wagen met de lepelwals is dus een oude foto.
Wat ook niet in de folder staat is de silage opbouw. De gedeelde strooiwals voor breedstrooi effect. En de typisch Duitse triebachse van Opel blitz met oplooprem. Mengele heeft zijn naam niet mee, maar heeft vele interessante machines en dito uitvoeringen gemaakt.
+2
draaipiet
@langeslagdiesel Leuke aanvulling en interessante (lijkende) tegenstrijdigheden maar je merkt aan alles dat het wel technische denkers zijn. Dat ze hun naam niet mee hadden kan ik feitelijk niet veel van merken want in de jaren 80 zag je ze ontzettend veel bij ons in de polder
+2
langeslagdiesel
@draaipiet een 20 jaar terug vroeg een oude terug verhuisde klant of wij de mais wilden hakselen. Het bedrijf wat dat voor ons verzorgde reed twee mengele hakselaars waarvan er 1 naar ons kwam om zijn kunstje te doen. Toen de klant onder zijn koeien vandaan kwam zag hij de mengele. Het was goed dat we driekwart er al af hadden. Hadden we nog moeten beginnen dan was het feest niet door gegaan. De man was echt kwaad op dat moment. Later kwamen de verhalen uit de oorlog op tafel. Dus er zijn wel degelijk mensen geweest die absoluut geen mengele moesten toen.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Gelukkig hebben wij de oorlog niet mee gemaakt, en daarom denken wij er ook anders over. Stel je voor, dat jij aansprakelijk word gesteld, voor iets wat je broer of zus gedaan zou hebben. ?
+1
draaipiet
Quote Reactie van @wim-same:
Stel je voor, dat jij aansprakelijk word gesteld, voor iets wat je broer of zus gedaan zou hebben. ? Reageer @wim-same

Toch werkt het helaas in sommige gevallen nog steeds zo, dan kan de hele familie niets meer goed doen. Zeker werkt het zo als het om het vertrouwen gaat

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Mengele Folder ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!