10 november 2022 foto van een Massey Ferguson 690 met Votex? 190 klepelmaaier. De gezamenlijke klepelmaaier zat nog aan de MF. Dat kwam mij wel goed uit, dan hoefde ik niet te verpikken.De 690 2 wd st

Massey Ferguson 690

+11
PieterA
10 november 2022 foto van een Massey Ferguson 690 met Votex? 190 klepelmaaier.

De gezamenlijke klepelmaaier zat nog aan de MF. Dat kwam mij wel goed uit, dan hoefde ik niet te verpikken.

De 690 2 wd staat bekend om zijn hikkerige hef, maar vooral om zijn onbestuurbaarheid op de weg.

Ik kan er goed mee omgaan, want wij reden tot een paar jaar terug zelf nog MF. De mensen die er bij mij mee reden kunnen dat niet, dus dan moet je gewoon een beetje rustig aan rijden.

De trekker heeft vorig jaar nieuwe smalle banden gekregen om vroege consumptieaardappelen loof te kunnen klappen.

Mijn buren zijn van oudsher echte John Deere mensen, maar ondertussen hebben ze deze trekker ook al weer een jaar of 12 schat ik.

Dat verpikken bij ons op het bedrijf moet je niet onderschatten.

Je wilt natuurlijk dat je gewone dagelijkse werk(bollen spoelen)gewoon door kan gaan. Daar gebruiken we de Fiat 880 en Deutz-Fahr 85 met de 10 en 12 ton kiepers en de verreiker voor.

Ook het bollen pellen, sorteren en lezen moet zo veel mogelijk door gaan (3 heftrucks).

Hier gingen we bij wak weer cichorei rooien (TM met kieper en 120 met kieper) en dan ook maar direct spitten zaaien (6190 TTV en heftruck) Om de kantjes te maaien had ik de T7.190 kunnen pakken, maar ik vond het wel makkelijk dat er al een trekker voor stond. In zo'n najaar pik je op onze grond (die je niet nat moet laten regenen na de oogst)de klepelmaaier zo 10 x op een najaar aan.

Als je alle uren van aan- en afpikken en klaarzetten van de machines bij ons rekent zit je volgens mij ongeveer aan de 500 uur per jaar.

Daarom investeren we veel in extra machines. Mijn vaders ideaalbeeld was voor elke machine een trekker; dan verzet je per persoon (hijzelf) het meeste werk op een dag.

Later met personeel is het meer een rekensommetje geworden. Dat lastige ompikken kun je dan met een paar woorden af.(dat doet dan iemand anders). Nu met stagiaires en zaterdaghulpen en een vrouw die ook naast het bedrijf nog aardig druk is(huishouden, kinderen) probeer ik in te schatten wat we de komende week gaan doen en probeer dan te plannen welke trekker voor welke machine op welke locatie moet zijn. Dan is nog eens een trekker er bij in de toekomst misschien wel eens handig.

Reacties

+5
PieterA
De achterkant

(klik om te vergroten)

MF 690 met Votex klepelmaaier.
+3
Massey 2705
Dat is nog een mooie ...! Geen verroeste deuren of spatborden...
500 uur aan en afkoppelen per jaar... Dat is 10 uur per week machines aan/af koppelen. Of begrijp ik hier iets verkeerd ?
+3
PieterA
@Massey 2705 Ja, zo dacht ik het. Elke week gemiddeld ongeveer een dag.

Zeker nog een mooie. De eerste eigenaar was superzuinig. Zijn hele boerderij is inclusief deze trekker verkocht aan mijn toenmalige buurman (de vader van de huidige) Die gooide ook het geld niet over de balk en hield altijd zijn spullen netjes. Dat doet mijn huidige buurman ook. Ik denk dat de trekker 3.500 uur heeft of zo (krap 100 uur per jaar schat ik).
+4
PieterA
@PieterA Wij hadden van ongeveer 1990 - 2010 een 675 met vierwielaandrijving. Daar heb ik nog wedstrijden mee geploegd en veel aardappelen met de D2 en de kistenrooier gerooid. Ik vond het een felle trekker en we hebben hem jarenlang met plezier gebruikt.

Spatborden viel mee, maar de deuren hebben we wel een keer opnieuw in de lak gezet. (Niks voor mijn vader; die ruilde liever in)
+4
Massey 2705
@PieterA 500 uur ! voor een arbeids kracht , maar ook een trekker die stil staat. Zo heb ik nooit bekeken. Maar Wat jij met je akkerbouw berekent , doe ik in mijn bedrijf in de varkens houderij .
Wat dat aantal uren betreft , zou een extra trekker wel eens financieel intresant kunnen zijn. Maar dat zal je vast zelf het beste weten....
+4
PieterA
@Massey 2705 Het probleem met een extra trekker is: Dat die 500 uur niet naar 0 gaan; misschien naar 450. Maar gemak is ook belangrijk. Ik snap ook boeren niet die elke dag hun 2 machines omkoppelen. Een extra trekker krijg je misschien niet uitgerekend, maar werkplezier is ook veel waard.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @PieterA:
Ik snap ook boeren niet die elke dag hun 2 machines omkoppelen. Een extra trekker krijg je misschien niet uitgerekend, maar werkplezier is ook veel waard.

Hier redelijk vergelijkbaar wat jij zegt.
Liever een trekker meer en niet omkoppelen.
Maar ondanks dat er voor de gras haal combi en mengwagen een vaste trekker zit.
En er dan nog 6 vrij zouden staan.
Kan ik op een dag nog de 305 4 keer omkoppelen voor een bepaalde machine omdat die trekker zo handig is...
+1
@PieterA niet lang geleden las ik een bericht dat je liever het werk met 10 trekkers deed als met 12. (Toch?)
dat staat haaks op wat je hier omschrijft.
Zou een trekker extra maar zo weinig omkoppen besparen? Als je een alleskunner erbij hebt, wat je veel wielen wisselen etc scheelt, en spitzaai combi minder vaak hoeft om te bouwen, zit daar toch wel meer omkoppel winst als die 10%? 😅
Een klepelmaaier of kieper omkoppelen kan je heel wat doet voordat je aan een dag per week zit….
+3
a3vandiejen
Prachtige trekker, mooi verhaal.
+2
Rondeutz06
Prachtig, deze discussie zal menig boer aan het rekenen zetten 😅
+2
bartjuh
500 uur aan/af pikken vind ik wel pittig veel hoor. Zou denken dat je er dan wel handigheid in zou krijgen...
+1
PieterA
@bartjuh Ik had ook klaarzetten van de machines er bij gezet. Stortbak, hallenvuller, pellijn voor de bolletjes enz. enz.
bartjuh
@PieterA dan kan je wel 20 extra trekkers neer zetten maar ga je die tijd niet mee verkorten. Inschuurlijn klaar zetten is wat anders als ompikken van machines
PieterA
@bartjuh Nee, dat denk ik ook niet. Ikdenk dat een schuur bouwen eerder arbeidsverlichting geeft.

Trekkers ompikken inclusief wielen wisselen: misschien 300 uur?
bartjuh
@PieterA weet iet hoevaak jullie wielen wisselen. Vast meer als ik. Heb 1 trekker op cultuur waarvan alleen dubbellucht op afstand gezet hoeft te worden en de rest staat op brede banden jaar rond. Machines aan/af pikken heb ik geen 50 uur per jaar voor nodig schat ik zo in
PieterA
@bartjuh Zit ook een beetje in het bouwplan denk ik. Enmet wieden samen werkt. Als de ander de planning bepaalt pakt het logistiek niet altijd gunstig uit voor mij.

Pas -rond 15 oktober- wilde degene met wie we tulpen planten nog even wachten tot kouder weer om te planten (begrijpelijk, want het was behoorlijk warm en ze gaven alleen maar droge dagen af). Degene voor wie we liatris rooien wilde startklaar staan om eventueel direct te kunnen beginnen met rooien.

Dit doen we normaal met dezelfde trekker. Nu maar even een extra trekker op smalle wielen gezet. En weer terug, want de tulpen zaten er toch in voordat we liatris gingen rooien.
+1
walker1
@PieterA Of het nou 300 of 500 uur, het is best veel. Ik lees bijna altijd je verhaaltjes bij de foto's en het je komt niet over als iemand die zomaar wat roept, dus die uren zullen best wel een serieuze inschatting zijn. Als je personeel hebt en die gewoon fulltime 40 uur per week werken, dan is 1 personeelslid per jaar al 2 tot 3 maanden bezig met aan en af koppelen, wielen wisselen. Dan is een extra trekker wel een keer terug verdiend. Bijvoorbeeld deze MF of jouw Fiat 880. Is toch al afgeschreven, dus zoiets er bij houden kost dan per jaar wat onderhoudskosten en een WA verzekering. Mooi gebruiken voor de kleinere klussen, misschien kan je zo'n trekker het hele jaar op smalle wielen laten staan.
+2
manus
@PieterA

De meeste weten je bouwplan niet denk ik, maar ik vind het slim zoals je het doet..

Vroeger bij ons thuis ook in het seizoen makkelijk werken met meer trekkers met dezelfde machines eraan
+1
PieterA
@manus Ik probeer ook wel eens een beetje de discussie op gang te brengen door iets nogal scherp te zeggen. Zijn zulke flauwe praatjes als iedereen hetzelfde zegt.😊
+1
Emmink
Enig idee waarom deze trekkers bekend staan om hun onbestuurbaarheid? Hebben er nu ook eentje, vooral op de weg ist net alsof je gedronken hebt😅😂
+1
manus
@Emmink

Waarschijnlijk te kort gebouwd. Denk ik.
Rij er ook mee bij de buurman
BuvaM
Quote Reactie van @manus:
Waarschijnlijk te kort gebouwd

Voorwielen niet op smalste spoor, orbitrol en cilinder(s) goed dan waren de 500- en 600 series ook op zijn snelst spoorvaste trekkers.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 690 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!