Tijdje geleden wat oude werktuigen onder een dikke laag stof en rommel gehaald.Zoals deze oude stortkar,die in het verleden vele vrachtjes vaste mest hier op het land zal hebben gebracht.Hij is denk o

Oude stortkar

+4
valtradriver
Tijdje geleden wat oude werktuigen onder een dikke laag stof en rommel gehaald.
Zoals deze oude stortkar,die in het verleden vele vrachtjes vaste mest hier op het land zal hebben gebracht.
Hij is denk ooit geüpgraded van paard naar trekkergebruik.

Reacties

+3
valtradriver
De Strontkar.

(klik om te vergroten)

Waarom zal dit deel er af kunnen?

(klik om te vergroten)

Pin er uit en hoppa!
+3
valtradriver
En deze kar of ook wel bandenwagen genoemd, toch?

(klik om te vergroten)

Voorkant

(klik om te vergroten)

Achterkant
+1
roscho
@valtradriver De platte wagen was dat hier. En deze met opzetsels. Soms had je er rongen bij zodat die opzetsels zo'n 45 graden schuin konden staan, dan kon je er een bredere vracht hooi of stro oppakken.
valtradriver
@roscho
Quote:
Soms had je er rongen bij zodat die opzetsels zo'n 45 graden schuin konden staan
Oké, dat had m’n schuitemaker meststrooier ook met de zijkleppen ja
+2
Pauls
Quote Reactie van @valtradriver:

(klik om te vergroten)

Waarom zal dit deel er af kunnen?

dit is volgens mij bij opgeplaatst om achter trekker te hangen, met paard was dit ideaal om vooraan plaats te nemen, met 1 bil op het voorstukje, heb ik mijn grootvader vroeger vaak zien doen, en paard ging rustig van land naar de boerderij, en heel soms als het druk was, werd het paard alleen op pad gestuurd, 2 man op 't land bieten uitdoen, paard in transport en 2 man op de boerderij bieten in de hoop leggen. akkers lagen allemaal achter de boerderij en paard wist de pad heel goed, ook de opritten (met palen) wist ie perfect te nemen, zowat de moderne GPS ingebouwd, en nooit sateliet problemen 😁
roscho
Daar hoort ook nog een mesthaak bij, een soort riek die in 90 graden t.o.v. de steel staat. Daarmee werden op het land telkens kleine hoopjes met mee van de kar getrokken en pas op het laatst werd het laatste hoopje gemaakt door de kar te kiepen.
Na het mestrijden kwam nog een zwaar karwei, de hoopjes mest handmatig over het land strooien.
valtradriver
@roscho kijk een ervaringsdeskundige 😁,maar inderdaad zo’n mesthaak ligt hier ook!
Vroeg me wel altijd af waar ze die voor gebruikte,dacht altijd om mest uit de grup (groep) te trekken of zo,maar jouw verhaal klopt beter ja !
+1
roscho
Quote Reactie van @valtradriver:
ervaringsdeskundige

Ik weet nog dat in mijn kindertijd (zo'n 60 jaar geleden) onze buurman nog op die manier mest op het land bracht, de kar had nog houten wielen. Eerst met paard, later met de trekker. Maar met paard was makkelijker. Als je de teugels lang genoeg had, kon je achter de kar blijven. Met de trekker moest je steeds 10 m. vooruit rijden, afstappen en mest afkrabben, vervolgens weer opstappen.
De kar werd wel altijd netjes schoongemaakt. In de herfstvakantie werden de aardappels gerooid met een rooier die de aardappels boven de grond smeet. Met buren en familie werden die dan geraapt en in manden gestort. Toen ik een jaar of 14 was, moest ik die manden leegmaken in de kar. Als de kar vol was, mocht ik ermee naar huis rijden en daar de kar in een loods kiepen. Dat was dan de aardappelopslag.
Op minder drukke dagen werden die aardappels dan in zakken van een half mud (35 kg) geschept. Buurman had daar vaste afnemers voor in het dorp en daar werden die zakken dan naartoe gebracht. De klanten hadden meestal een kist of krat in de kelder staan waar die aardappels dan in bewaard werden. Kranten erop, anders kwam er teveel licht bij en werden ze groen.
valtradriver
@roscho Mooi verhaal 👍
hooidonk
@valtradriver
Heb jij even geluk dat je tegenwoordig genoeg vaste mest hebt.
Kan die zo weer aan het werk.
+1
valtradriver
@hooidonk
Quote:
Kan die zo weer aan het werk
Nou inderdaad!
Ik heb al een idee hoe we hem gaan laden 😉,nou met de MF kan ik wel overweg want ik wil jouw het mooiste werk -dat met de mesthaak- natuurlijk niet ontnemen !
hooidonk
@valtradriver
Haha, dan heb je er wel heel wat voor over, dat je zelfs met de MF op pad wilt 😄
NewHollandErik
@valtradriver Reutemeteut-materiaal. Zal opletten of ik je zie!
+1
valtradriver
@NewHollandErik
Quote:
Reutemeteut-materiaal.
Ja daar is die oude rommel goed geschikt voor inderdaad👍 ,ik weet nog wel wat oude trekkers in de buurt die er mooi voor kunnen 😉
hooidonk
@valtradriver
Ik denk dat Jacob dat inderdaad best leuk zou vinden 😉

Schijnt trouwens niet mee te vallen daar tussen te komen.
valtradriver
@hooidonk
Quote:
Ik denk dat Jacob dat inderdaad best leuk zou vinden

🤣 Dan mag ik het eerst nog wel eens mooi oppoetsen!
valtradriver
@hooidonk
Quote:
Schijnt trouwens niet mee te vallen daar tussen te komen

Als zwartrijder ? anders kun je dat ook nog eens proberen natuurlijk 😀

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!