Foto van een Weidemann Meerdere, druk dagje gehad vandaag. Wand/ vloer van de melkstal eruit gebroken, vloer van de voergang in de oude stal gezaagd zodat we die er morgen uit kunnen halen en we daar

Weidemann Meerdere

+4
johndeere6230
Foto van een Weidemann Meerdere, druk dagje gehad vandaag. Wand/ vloer van de melkstal eruit gebroken, vloer van de voergang in de oude stal gezaagd zodat we die er morgen uit kunnen halen en we daar morgen nieuwe opstortplaatjes in kunnen leggen. En de gaten voor de afvoeren van de robot gezaagd. Mooi begin gemaakt zo
+1
@johndeere6230 zijn dat aslast roosters? Wij zijn ook aan het verbouwen voor robots momenteel, maar durf met zwaar materieel dr niet op.
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @Masseyfergusondriver:
zijn dat aslast roosters?

Niet specifiek, gewoon standaard roosters dacht pa, hij wist niet precies meer of die 18 jaar geleden voor zwaardere roosters was gegaan. Daarom die stalen rijplaten erop gelegd, omdat we in de lengte er overheen moesten op de kopkant.

Ah mooi werk! Welk merk komt er? Denk persoonlijk dat het lang goed gaat, als je ziet hoe sommige de boxen vullen 😅
FendtVario312
@Masseyfergusondriver normale roosters zijn 4 ton aslast dus meestal kun je er wel overheen met een verreiker
fendtfarmer412
@FendtVario312 niet helemaal onze oudere stallen hebben maximaal 800kg aslast. Die roosters zijn net voor 2000 gelegd
+1
@fendtfarmer412 ja, wij hebben hier ook roosters van 1998 ongeveer, mij altijd verteld dat dat alleen veelast is en niks meer. Wij zijn er wel beetje voorzichtig mee. Zijn nu ook bezig met roosters van 13 cm met 4 ton aslast. Zit er veel meer ijzer in.
FendtVario312
@Masseyfergusondriver rijden welleens gwn met de voerwagen over de roosters (begin 2000 gelegd), kunnen meer hebben als je denkt als ze altijd goed vast hebben gelegen.

Reacties

+4
johndeere6230
.

(klik om te vergroten)

Resultaat na dag 1

(klik om te vergroten)

Rond de middag de wand eruit en de vloer ingezaagd

(klik om te vergroten)

De wand in stroken gezaagd, met de verreiker eruit gehesen en dan over gepakt met de ahlmann

(klik om te vergroten)

Vanmorgen vroeg eerst stalen rijplaten op de roosters gelegd.
Weidezicht
@johndeere6230 dat zagen geeft een berg kabaal zo in de stal. Durf je dat aan zo met de koeien in de stal?
+1
@Weidezicht hier momenteel ook aan het zagen, en ook nog hakken met sloophamer aan minikraan, gaat allemaal goed, koeien komen er zelfs nieuwsgierig bij kijken 🤣
rommert14
@Masseyfergusondriver hier een jaar aan het bouwen en verbouwen geweest in 2020/21 melkproductie zakte niks
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @Weidezicht:
Durf je dat aan zo met de koeien in de stal?

Waren we eerst ook wat huiverig voor, maar was niks aan de hand, ze keken een keer op en gingen weer door waarmee ze bezig waren. Stonden bij het hek te kijken wat dat allemaal voor een herrie was, dus is 100% meegevallen gelukkig.
Klussera
@Weidezicht ligt er aan. Met bandenzaag geeft veel herrie elektrisch valt mee maar bandenzaag gaat sneller
zettelmeyer
Nu aan 1 kant melken?
Maak je de ruimte voor de robot ook nog breder? Lijkt me krap zat of word het gedwongen koe verkeer
+1
johndeere6230
@zettelmeyer

Nu aan 1 kant inderdaad. Valt ons tot nu toe niks tegen hoe snel het gaat, 2.5 u heb je ze dr wel door.

Voor de robot is dacht ik zo uit m'n hoofd 3.5/3.75, het liefst hebben ze 5 m. Maar we wilde liever geen boxen opofferen en heb het nog wel krapper ervoor gezien. Dus we gaan het zien. Wordt gewoon vrij koeverkeer, hebben de stal er niet naar, gestuurd koeverkeer. En zien er nog niet direct een meerwaarde van in.
Terwisscha
@johndeere6230 gedwongen koe verkeer past ook niet bij robot melken. Principe is het vrije melken. Of je moet natuurlijk weinig liters de koe melken zoals bio boeren. Dan is het wel ideaal.
+2
BEboer
@Terwisscha jij moet dringend eens wat bedrijven gaan bezoeken 😂 Gestuurd koeverkeer werkt juist super mooi maar is wat duurder en je hebt er een ruimere stal voor nodig. Maar ik ken een paar stallen die echt gigantisch hard melken met feed first systeem.
+2
mf-6265
@BEboer ik vind dit allemaal overdreven. Hier vandaag 71 koeien op de robot 1 soort krachtvoeder en deze avond maar 1 ophaalkoe gehad. Is zie er geen voordeel in in dat gestuurd koeverkeer.
BEboer
@mf-6265 ik heb NT echt ervaring maar 10 a 15j geleden was er een proefbedrijf van Lely met 2 robots. Stal was in 2 gedeeld een helft gestuurd andere vrij. Hij mocht er NT echt reclame mee maken maar alles ad gestuurde kant wasnet iets beter. Celgetal, productie, ophaalkoeien enz. Geen groot verschil maar ging na een testperiode 2e helft ook ombouwen naar gestuurd. Helaas heeft hij het zo lang NT volgehouden (plotse hartaderbreuk)
+1
@mf-6265 hier ook, krappe 60 koeien op 1 robot. Kunnen gaan en staan waar ze willen, we hoeven nooit koeien op te halen en de vaarzen melken ook goed.
Terwisscha
@BEboer ik zeg ook niet dat het niet werkt en daarnaast kom regel matig bij bedrijven met gedwongen en vrij koe verkeer hoor😉
uiteindelijk zullen de koeien door robot moeten om te kunnen eten of liggen maar het feit blijft dat elk hekje een belemmering is voor een koe... het is ook niet voor niks dat Lely bijvoorbeeld niet gedwongen koe verkeer wil leveren bij de robots. Zullen daar ook wel een goede reden voor hebben🤷‍♂️
zettelmeyer
Quote Reactie van @Terwisscha:
Lely bijvoorbeeld niet gedwongen koe verkeer wil leveren

Lely denkt en doet vaker wat maar moete ze gewoon aan de boer overlaten. Ipv dat ambtenaren gedoe op kantoor
Terwisscha
@zettelmeyer Dat kan ik niet beoordelen. Lely mag dan wel één van de grotere melkrobot leveranciers zijn, maar bij andere merken zie je het ook niet veel....
johndeere6230
Quote Reactie van @Terwisscha:
gedwongen koe verkeer past ook niet bij robot melken.

Op stage in Canada ging het super, eigenlijk nagenoeg geen ophaalkoeien op 480 koeien, alleen de bijzondere gevallen, verminderde activiteit/ uierontsteking moesten ze even langs, als je maar ruimte genoeg hebt rondom de poortjes/ selectiepoort.
Hobby boertje
@Terwisscha Met gedwongen koe verkeer kun je vaak toch zo'n 10 koeien per robot meer melken met hetzelfde aantal ophaal koeien/arbeid. Vooral juist met hoge producties kun je enorme capaciteiten halen die je met vrij koe verkeer nooit zal halen. Alleen kunnen kreupele of zieke koeien weleens een probleem zijn.
CaseCS130
Komt de ahlmann goed van pas 👌
+2
casejxu
Quote Reactie van @CaseCS130:
ahlmann

Begin er niet over bij me broertje. Word drekt emotionele dat ie weg is.....
+1
CaseCS130
@casejxu zag van de week nog een leuke az45 te koop, heb nog aan je gedacht.
+1
JohnDeere5085
@CaseCS130 zijn wel leuk maar zo duur 🙄
+1
CaseCS130
@JohnDeere5085 deze was niet gek geprijsd in vergelijking met gewone minishovel.
+1
casejxu
@CaseCS130 haha nooit geen kleine ahlmann meer.... ik ben degene die m fixen moet namelijk🤣
+1
CaseCS130
@casejxu Hobby toch?
casejxu
@CaseCS130 goed genezen van de vorige ahlmann. Laatste keer 3 handjes nodig om 1 slangetje te monteren en toen een nieuwe shovel gekocht
+1
johndeere6230
@CaseCS130

Ja dat is ideaal zo, anders had het niet meegevallen waarschijnlijk aangezien een mobiele kraan daar niet kan draaien.
+9
GerbertXL
Ik zou zeggen ga zo door met het verslag, altijd mooi.
Wij hebben een poos in een doorloopmelkwagen gemolken toen we de robot gingen plaatsen. Ging best goed en toen kwamen we er pas achter dat onze melkstal wel een beetje aan vernieuwing toe was 😁
hoest
@GerbertXL idd is wel mooi om zien hoe anderen het inpassen
johndeere6230
Quote Reactie van @GerbertXL:
Ging best goed en toen kwamen we er pas achter dat onze melkstal wel een beetje aan vernieuwing toe was

Haha realisatie momentje. Ben hier eigenlijk wel blij dat de loop verder niet veranderd, enige zometeen met de robot is dat de inloop 1.5 m naar rechts verplaatst, dus ze hebben de kop al de goede kant op.

Zal zeker af en toe een update doen, vind het ook mooi om bij andere te zien
FarmerJ
Vrij koeverkeer is beste voor de koe en dus op lange termijn het beste voor de boer ook!
Wij hebben vrij koeverkeer op een dubbelbox van sac. Er is wel een aparte groep van 15koeien die langs de 1ne kant van de robot zitten. De zogegezegde zorgkoeien. Langs de andere kant van de robot is ook een strobox en een separatie.
We halen 2.9 a3.1 melkingen per koe per dag met ruim 12l per melkbeurt.
Ons gevoel is, eens het gemiddelde onder de 2.8melkingen per dag zakt, er iets niet klopt! Dit is onze beste barometer!
newholland6640
@FarmerJ

Ook herkauw activiteit erop?
hoest
@FarmerJ dat is dezelfde als de boumatic of is hij nog van daarvoor?
+2
johndeere6230
.

(klik om te vergroten)

Eind resultaat

(klik om te vergroten)

De aannemer heeft vandaag de nieuwe muur gemetseld, gaat die morgen kist zetten en donderdagmorgen beton storten.

(klik om te vergroten)

Nieuwe opstortplaten erop, morgen netten leggen en ook donderdagmorgen storten. Komt minimaal beton op om de doorrijhoogte hetzelfde te houden als eerder, anders past de 2250 niet meer binnen

(klik om te vergroten)

Oude vloer uit de stal boven de put zat al langer een gat in, nu gelijk mee genomen. Was 5 cm beton op (hard) houten balken, die waren toen het beton er eenmaal af was, was de vloer slechter dan we dachten.
T60401
@johndeere6230 Komt de robot verdiept te staan? Die rvs bak die je gezet hebt lijkt mij lager te liggen dan de roosters.

Komt er ook nog een wachtruimte achter de robot? Vindt ik wel ideaal. koe die je moet halen sluit je er in op en met klaphekje kan hij alleen via de robot weg. Kun je zelf ook voort in plat van staan te wachten tot die koe in de robot staat.
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @T60401:
Komt de robot verdiept te staan

Nee, hij moet nog gesteld worden, komt 2 cm boven de roosters te staan, dan kan er wat afschot worden gegeven op (dichte) vloer die er omheen wordt gestort.

Nee komt geen split entry in eerste instantie, is altijd nog te realiseren. Op t werk eerder deed je er geregeld 1 in en dan stond die er 1.5 u later nog steeds beetje te kijken. We hadden zelf het idee om in de hekken die om de wachtruimte heen komen, daar texashekjes in te maken, als je dan weg moet, gooi je die los en dan kunnen er altijd koeien bij de robot komen.
zettelmeyer
@johndeere6230 hier geen gwn vaste hekken bij de robot en ondertussen doe je andere klusjes. Texashekjes wel leuk maar er blijven dan koeien bij kome en duurt het nog langer
johndeere6230
Quote Reactie van @zettelmeyer:
Texashekjes wel leuk maar er blijven dan koeien bij kome en duurt het nog langer

Ja daar ben ik ook een beetje bang voor, daarom dachten we ze ook dicht te knopen als je geen haast hebt. Al heb je even goed je andere werk, dus kan ook zat dan vaak
GerbertXL
@johndeere6230 hoe krijg je een nieuwe koe/pink in je eentje in de robot als je geen wachtruimte hebt? Ik heb split entry en geen texashekjes in de wachtruimte, ideaal.
Zaak is wel de wachtruimte sober te houden zei de dealer hier, dus alleen roosters en verder kaal. Het komt best voor dat er een koe een paar uur in staat maar ik heb zat geduld en uiteindelijk gaan ze wel.
+1
newholland6640
@GerbertXL

Kan hier het wachthok drie grotes van maken.
Ook 1 dat er maar ruimte is voor 1 koe, dan zijn ze er zo door.
GerbertXL
@newholland6640 ja ik ook, ideaal
+2
zettelmeyer
@newholland6640 je hoefte toch geen koe te halen?
+1
newholland6640
@zettelmeyer

Heb sinds paar dagen 1 vaars die ik op moet halen helaas.
Verder gaan alle koeien waar iets mee moet via de robot naar t selectiehok.
Dus koeien waar ik iets mee wil jaag ik soms zelf achter de robot
johndeere6230
Quote Reactie van @GerbertXL:
hoe krijg je een nieuwe koe/pink in je eentje in de robot als je geen wachtruimte hebt

Kunnen die via de oude koestand achter de robot jagen straks, dan kunnen ze niks anders dan de robot in.

Komt natuurlijk nog wel losse wachtruimte, alleen splitentry werd hier krap zat, maar is altijd nog wel te realiseren.

Ja heb ook wel meer geduld dan die koe, maar liefst dat ze weer zo snel mogelijk kunnen vreten/ zuipen/liggen
+1
T60401
@johndeere6230 @zettelmeyer Gebeurt hier ook wel dat ze een hele poos staan maar dat zij zo. Als je het afsluit voor andere koeien en je bent dan bijvoorbeeld even naar de kalveren dan word er niet gemolken. want de ophaal koe staat dan op zijn gemakje rond te kijken en andere koeien kunnen er niet in. Met als gevolg dat je ze er nog in jaagt en dan weet je wat dat voor het vervolg betekend. Er in blijven jagen want de koe blijft op jouw staan wachten.
zettelmeyer
@T60401 dat valt erg mee. Hier dr achter en 90% loopt dan zelf naar binnen. Degene niet zijn vaak verse vaarzen
+3
@zettelmeyer wij knopen ze altijd dicht met een stuk touw dat er standaard op hangt als we onze attentiekoeien in het vanghok hebben zitten. Als het vanghok leeg is klappen we het geheel (hek waar de poortjes in hangen) weer weg en hebben ze een vrije toegang tot de robot
+1
johndeere6230
@Deutz-Fahr-Rijder

Zoiets was ook onze gedachtengang ja. Heb je het een beetje van beide, split entry en normale wachtruimte
+1
BEboer
@johndeere6230 drukke dagen, mooi dat je ons op de hoogte houd! Succes met de opstart 💪💪💪
bart-spies
Hé dat is een hele bekende, die verreiker heb ik nog heel wat uurtjes op mogen maken. In de bouw is hij ideaal, je komt overal, kunt een hele hoop tillen en die extra hoogte tov van een shovel is ook makkelijk
johndeere6230
Quote Reactie van @bart-spies:
In de bouw is hij ideaal, je komt overal, kunt een hele hoop tillen en die extra hoogte tov van een shovel is ook makkelijk

Denk voor de meeste boeren ook wel, ding was gigantisch wendbaar. Wel relatief zwaar om wekelijks boxen te vullen bijvoorbeeld, vond wel dat die veel tilde, die wanden van +- ton stuk had die weinig moeite mee
casejxu
@johndeere6230 dus een aanrader? Lijkt me altijd nog wel wat zoiets te proberen namelijk😁
newholland6640
@casejxu

Mini verreiker is het perfecte compromis tussen een minoshovel en een wat grotere shovel
casejxu
@newholland6640 dat denk ik ook wel eens. Pa roept steeds als de huidige 5 jaar is gaat ie der uit. Dus raken we volgend jaar op speurtocht 🤷‍♂️
+1
newholland6640
@casejxu

Zoo vooruitstrevende pa haha
Die van mij zegt meestal: ‘we doen nog mooi ff een poosje zo deur’
rommert14
@newholland6640 die van mij ook tenzij het niet met machines te maken heeft 🤣
+1
bart-spies
@casejxu Als ik zelf voor de keuze stond had ik het zeker gedaan. Het zicht rechts voor is minder, maar qua wendbaarheid zat ik liever hierop als op de shovel. Aan deze verreiker heeft ook een voerbak gezeten van sieplo, maar daarmee kun je niet zien hoe je doseert voor het hek. Vooral het uitschuiven is een groot gemak, je schuift zo 2 meter over een hek heen om te kunnen hijsen.

Edit: daar moet ik wel bij zeggen dat ik hem niet heb betaald, staat er nu een te koop voor +/-70.000, dus wel aardig aan de prijs vergeleken met een shovel
casejxu
@bart-spies haha denk dat prijs ook grootste struikelblok zou zijn... maar alle ijzer is aardig duurder geworden tegenwoordig
+2
johndeere6230
Quote Reactie van @casejxu:
dus een aanrader?

Heb er verder geen rondje mee gereden, maar zo ver ik kon zien zeker niet gek, ding is amper 2 m hoog, mooi lage instap en goed wendbaar. Ik vond het wel een mooi ding zo. Ben sowieso wel voorstander van een verreiker geworden, 't is wennen in het begin, maar de wendbaarheid en lage instap zijn toch wel een plus
+1
casejxu
Quote Reactie van @johndeere6230:
verreiker

Zoals ik n verreiker zou willen worden ze niet meer gemaakt...
EA_MF
@casejxu hoe mag dat zijn dan?
+1
casejxu
@EA_MF merlo 34.7top. Snelle en overzichtelijke machine👌 en simpel
EA_MF
@casejxu ah, merlo zou niet bepaald bovenaan mijn lijstje met verreikers staan 😬 😅
+1
Ruben-Wind
@EA_MF ik hoor alleen maar over alle nieuwe verrijkers veel trammelant. Even afkloppen maar de New Holland van 18 jaar hier draait super.
+1
casejxu
@EA_MF ken ze behoorlijk op me duimpje. Heel wat uren aan gesleuteld. Hadden er veel in onderhoud. Degene die er netjes op paste hadden weinig onderhoud!
+1
bart-spies
@johndeere6230 Als het goed is volgens de specificaties 2 ton, dat klopt ook wel want een bigbag met zand ging ook altijd makkelijk

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Weidemann ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!