19 februari 2023 Foto van een Massey Ferguson 135.Gisteren even bij mijn nicht langs geweest. Zij heeft het ouderlijk bedrijf van mijn vader en zijn broer voortgezet (samen met haar man). De koeien zi

Massey Ferguson 135

+9
PieterA
19 februari 2023 Foto van een Massey Ferguson 135.

Gisteren even bij mijn nicht langs geweest. Zij heeft het ouderlijk bedrijf van mijn vader en zijn broer voortgezet (samen met haar man). De koeien zijn de deur uit en in plaats daarvan is er bij het akkerbouwbedrijf een minicamping gekomen.

Dit is de eerste trekker -samen met een 165- die ik me herinner dat we hadden. Ik ben ban '74 en deze is denk ik tussen '74 en '76 gebruikt gekocht.

Ik herkende hem nog direct aan de steuntjes die aan de bumper zaten, waarin een bakje voor extra gewicht kon (een zak zand of ondergetekende toen ik 4 jaar was (levensgevaarlijk!)).

We kregen een rondleiding op het erf en in de schuren (ik was er een jaar of 10 geleden het laatst geweest)

Op mijn 8e kochten mijn ouders 75 km verderop een boerderij met 30 hectare grond. Dit deden ze,omdat ik ook een neefje had (heb) en 2 neefjes met het temperament van onze familie zou een hele uitdaging worden. Uiteindelijk is dus mijn nicht (die 1 jaar ouder is dan ik) boer geworden.

Het erf was super netjes. Mijn aangetrouwde neef rijdt nog steeds MF. Het boeren op mijn geboortegrond is wel meer een uitdaging dan hier op Tholen.

Ik was wel positief verrast door de staat van de trekker. Die is in de 40 jaar dat we weg zijn niet veel veranderd. De machines die ik nog zo herkende waren nog een Welger pers, een kieper en de drainreiniger.
+1
Albert Peters
@PieterA dat is ongetwijfeld een prachtige dag geweest

Reacties

+3
WaterDeutzer
Bij een akkerbouwer gaan de trekkers vaak langer mee omdat ze constant langer worden ingezet en beter op temperatuur komen.
+3
mf 6150
@WaterDeutzer
Of omdat ze gemiddeld minder uren maken en veel beter worden onderhouden😉
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mf 6150:
Of omdat ze gemiddeld minder uren maken

Misschien vandaag, maar in die tijd van de MF135 maakte trekkers bij veeboeren zo'n 150-300uur per jaar. De langere constante belasting bij grondbewerking is veel beter voor de gehele aandrijflijn van trekkers.
+4
Rondeutz06
Leuk om weer terug te komen, waar is het ouderlijk bedrijf? Ik neem aan dat het niet in Zeeland is omdat je er al 10 jaar niet bent geweest.
+4
PieterA
@Rondeutz06 Jawel hoor. Het ligt op Walcheren. Kort bij Middelburg. Een klein uurtje rijden vanaf hier
+3
Rondeutz06
@PieterA ik snap het wel, ik heb ook neven en nichten binnen een half uur rijden waar ik nooit kom
+2
PieterA
@Rondeutz06 Ik ben er wel goed mee hoor, maar het is voor mij nogal een uithoek.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @PieterA:
Kort bij Middelburg

Was dat dan niet de boerderij waar ik vorig jaar bij aankomst ben geweest?
+4
PieterA
@WaterDeutzer Nee, op deze boerderij hebben mijn vader en zijn broer samen geboerd. De boerderij waar jij mij toen ontmoette is van mijn vrouw en haar zus.
+1
reinder-mf
@PieterA Walcheren heb je flink zwaardere grond denk, en geen of minder zoet water tot je beschikking?
+3
PieterA
@reinder-mf Klopt; en het stikt van de Duitse toeristen op een fiets.
+2
mieras
@reinder-mf op Walcheren is eigenlijk geen zoet water alleen op plekken kort achter de duinen. Die werken als filter. Eigenlijk is in heel zeeland het grond en opervlakte water te zout. Op een paar zoetwaterbellen in de grond na. Op tholen en een stukje zuidbeveland hebben ze geluk dat ze zoetwater via kanalen uit het haringvliet kunnen laten komen. Hoe het persies werkt weet ik niet. Maar dat weet @PieterA mischien
reinder-mf
@mieras ja Tholen zie je zomers volop haspels draaien. Rond Goes / Heinkenszand ook wel eens dacht ik?
Zeeuw Vlaanderen zal ook wel uit een zoetwaterbel of bassin zijn?
+1
Dennis_dB
@reinder-mf In Zeeuws Vlaanderen wordt inderdaad bijna alles beregend uit een zoetwater bel of bassin. Ik weet maar 1 plek in Zeeuws Vlaanderen waar zoet oppervlaktewater is.
+1
mieras
@reinder-mf ja rond goes en Heinkenszand is het redelijk zoet. Daar durven ze het aan om te beregenen. Maar als ik daar ga meten om jongebomen water tegeven. Dan is het daar nog te zout voor de bomen.
+5
Massey 2705
Mooi stukje geschiedenis over de trekker, je familie en jouw.
Is de grill en valbeugel ,ten opzichte van de rest van de trekker , zo verroest door de zee lucht , of andere reden ?
+4
PieterA
@Massey 2705 Ik weet het niet; maar hij stond vroeger wel altijd in de stal.
+4
a3vandiejen
Is toch prachtig op deze manier, waarschijnlijk wat jeugd herinneringen bij het zien van de 135.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 135 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!