Vorige week 18000 uren op de 308 gereden ondertussen al weer een paar uur gelopen. Foto is geplaatst door FendtVario312 op 09-03-2023 om 13:57:04, met 44 reacties.

Fendt 308

+2
FendtVario312
Vorige week 18000 uren op de 308 gereden ondertussen al weer een paar uur gelopen

Reacties

+1
nhfendt fan
Net ingelopen
jesperb
Dan kan ik nog wel ff
FendtVario312
@jesperb nog nooit wa aan gehad
jesperb
@FendtVario312 dan hebben jullie er meer geluk mee dan ik!!
MaxxuM4ever
Hopelijk halen onze maxxums dit ook zonder al te veel grote problemen
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Van de twee "high hour heroes" hoeft bij ons een nog 3000 uur en de andere nog 5000 uur, ik ga er vanuit dat ze dat wel redden. Enige is dat eerstgenoemde daar zo'n 10 jaar over doet en de laatste op z'n snelst 20 jaar, afhankelijk van het beregenen 😂
MaxxuM4ever
@valmet6400power beregenen is sommige jaren onze grootste uren vreter.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Bij ons heeft de 6400 afgelopen jaar 250 uur gemaakt, het jaar ervoor maar 100 omdat we toen niet hoefden te beregenen inderdaad.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @valmet6400power:
het jaar ervoor maar 100 omdat we toen niet hoefden te beregenen

Mijn 203 draait nog geen 25 uur per jaar.
Maar er zitten wel 8 heel belangrijke uren bij.
Dat zijn de werkzaamheden waar die voor gekocht is. En dat kan uit.
Dus is de rest alleen maar bonus.
+1
valmet6400power
@Fendt926Driver
Klopt, de 6400 is voor 90% verantwoordelijk voor de gewasbescherming en 100% voor het beregenen dus dat zijn inderdaad “belangrijke” uren. De uren van de andere trekkers ook wel, maar wat je met (tekort) gewasbescherming potentieel kunt verliezen is meer dan je wint met op tijd de aardappels planten bijvoorbeeld.

De Case maakt bij ons ook 30 (echte) uur. Dat zijn uren waarvoor je de trekker niet wil missen voor het gemak ook. 😄
RaHeados
@valmet6400power wij moesten vorig jaar ook beregenen, alweer... pompset ruim 700 uur gemaakt, meeste op grasland 🙈🙈. Eerst hadden we een trekker en aftekas pomp, maar dat werden we wel zat, en je trekker altijd kwijt en bak uren er op maken.
MaxxuM4ever
@RaHeados kunnen jullie ook met peil gestuurde drainage het land bevochtigen?
RaHeados
@MaxxuM4ever nee hebben geen drainage, 2 stukken grasland met een paar greppels. De rest is allemaal droog
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @RaHeados:
nee hebben geen drainage,

Niemand heeft toch nog drainage in nederland.
Anders mag je daar straks ook niet meer bemesten in verband met de uitspoeling.
FendtVario312
@Fendt926Driver half nederland heeft drainage
Fendt926Driver
Quote Reactie van @FendtVario312:
half nederland heeft drainage

Klopt heb het ook nog wel in de grond.
"Maar per ongeluk door een stageloper te diep gewoeld."
Dus niet meer werkzaam
valmet6400power
@RaHeados
Ja ik herken het wel. Behalve dat een pompset inmiddels €15K? Kost? En dat is best veel geld voor iets wat je dan 7 dagen per jaar gebruikt in ons geval. De 6400 hebben we toch al en dan kun je voor €15000 onderhoud/reparaties aan uitvoeren als je het zo beredeneerd. En met inmiddels 13000 uur op de klok is het meeste ook wel afgeschreven 😂😂

Enige is dat hij ook voor de spuit staat maar als we moeten beregenen is het weer vaak ook dusdanig dat je met je gewasbescherming in de aardappels ook gerust een dag of 3 later kunt spuiten.
RaHeados
@valmet6400power ik denk dat ze nu wel iets meer kosten, voor zo iets hadden wij hem een paar jaar terug. Niet veel bijzonders alleen gsm melder met bericht als de druk uit valt 🙈.
Ik wou dat het 7 dagen per jaar was bij ons😂🙈🙈.
In 25 jaar is er 2 jaar niet van beregend, een paar 100 uur per jaar draait de bereging wel helaas. Toen we de pomp kochten was die het voordeligste, hele jaar in de schuur mogen staan 🤣.

De trekker die er voor stond heeft nu ook 11760 uur gemaakt, maar het is toch verrekte lastig elke dag een trekker om moeten koppelen om haspel te verzetten enzo.
+1
valmet6400power
@RaHeados
Dan denk ik dat het nu inderdaad niet goedkoper is dan toen 😂
Wij kwamen er tot een paar jaar terug nog wel eens mee weg een jaar niet te beregenen maar dat is de afgelopen jaar niet meer zo. Tegenwoordig de aardappels toch allemaal 2x nat gooien gemiddeld. Alleen 2021 hebben we een proef gehad door alle aardappels niet kerend te doen. Toen hoefden we alleen 10 ha te beregenen voor het rooien. Maar dan geen 20 mm.

Wij hebben de trekker die voor de pomp staat ook in gebruik om de haspel uit te trekken. Voor het verrijden van de haspel pakken we dan een andere trekker met een gatenbalk. Dan kun je de 6400 alvast in het spuitspoor zetten en daarna de haspel erheen rijden. En we hebben sinds 2019 zelf sleepslangen gekocht, 4 duims, en een slanghaspel dus nooit meer gekloot met buizen snachts. En ook overdag niet 😃
RaHeados
@valmet6400power wij hebben ook slangen aan een haspel van systeem baars nog. Nu brandweerslangen er op, werkt super op dat t haspel niet super meer is na haha.
Het was altijd om de stand trekker van de pomp los om te tanken en dan gelijk haspel om zetten, en anders de andere trekker van de voerwagen om haspel te verzetten of slangen te rollen.
+1
RaHeados
@valmet6400power wij hebben ook slangen aan een haspel van systeem baars nog. Nu brandweerslangen er op, werkt super op dat t haspel niet super meer is na haha.
Het was altijd om de stand trekker van de pomp los om te tanken en dan gelijk haspel om zetten, en anders de andere trekker van de voerwagen om haspel te verzetten of slangen te rollen.
+1
newholland6640
@valmet6400power

Nieuw setje 21000 euro. Prijs twee week geleden
PieterA
@newholland6640 Dat is dan wel een erg kale pompset denk ik. Hoe hang je de arm dan in de sloot?
RaHeados
@PieterA zuig slang met de hand is ouderwets zeker 🤪
+1
PieterA
@RaHeados Ik heb ooit eens 1 week beregend met zo'n slang die je dan zelf in de sloot moest leggen en er uit moest halen. Dan was het ook al anel: "Ga je even mee; dan trekken we samen die slang even uit de sloot" Nu met een kraan een stukje arbeidsgemak.

Ook kun je de korf iets beter positioneren wat vooral in sloten met weinig water goed werkt.
newholland6640
@PieterA

Ja dat werkt wel mooi denk ik. Hier helaas niet van toepassing.
+1
RaHeados
@PieterA als je veel moet verzetten is het inderdaad een groot genot 👌. Wij hebben het geluk dat we vanaf 1 punt een 30 ha kunnen beregenen, eens in de paar dagen slang los om te tanken en dan weer terug. Vorig jaar moesten we te velt met 18m zuigslang en nog een keer de pomp lager zetten omdat t water met een bood anders weg zoog 🙁. Pomp op een lagere plek was echt klote met vlak stellen en aanpikken elke keer met tanken.
MaxxuM4ever
@RaHeados is het dan niet makkelijker om de diesel naar de pomp te brengen ipv de laatste pomp naar de dieseltank op het erf? Ik heb vaak een paar jeddycan’s mee met verzetten om de pomp trekker weer te vullen.
+1
RaHeados
@MaxxuM4ever 900L is eens per paar dagen, is ook gelijk 1/3 van de diesel tank 😅🙈
RaHeados
@RaHeados ding is gerust 15 tot 20 min aan t pompen, sjouw ik niet graag heen en weer in elk geval haha
+1
FendtVario312
@MaxxuM4ever met pomp trekker gaat dat wel met een paar jerry cans maar als je een grote haspel + pompset hebt dan is het net ze vlug heen en weer rije met de pomp
FendtVario312
@PieterA slang in de sloot wordt hier niet gebruikt is ook helemaal niet praktisch, gewoon beregenen uit de put als er water in de sloot staat hoef je niet te beregenen en zo wel ga dan ma is over drainage nadenken.
PieterA
@FendtVario312 Drainage ligt hier om de 3 tot 10 meter. Je kunt je eigen situatie niet altijd op een ander projecteren. Als je hier een bron slaat heb je op de meeste plaatsen zout water. Ik haal het water met een 4 duims slang gemiddeld 700 meter bij de kavel die ik aan het beregenen vandaan.
+1
newholland6640
@PieterA

Die doen we hier in de bron, sloten staat geen water in als het droog is
MaxxuM4ever
@valmet6400power die van ons over de 600, bijna alles behalve de aardappels beregend.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Maar jullie beregenen toch ook graszaad/tarwe omdat jullie het zo leuk werk vinden? 🙈
MaxxuM4ever
@valmet6400power zelfs tarwestoppel beregend afgelopen jaar haha. Was tijdens het NK stro laden, kwam mooie praat van.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Ja dat ga ik nooit van m’n leven doen. Daarentegen stond ik ervan te kijken dat onze groenbemesting gewoon groeide zonder beregenen maar na het buitje 😄
+1
MaxxuM4ever
@valmet6400power er was in het voorjaar gras onderzaai in de tarwe gezaaid die normaal na de oogst begint uit te lopen met een beetje mest erbij maar door de droogte deed de mest en de gras groenbemester niets dus toen maar een beetje water erbij.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Gras moet je ook helemaal niet als groenbemesting doen 😃
+1
MaxxuM4ever
@valmet6400power ik ben de boer niet, maar volgens mij slagen bij ons groenbemesters niet zo goed als je het land nog los maakt na de graan oogst. ik wordt alleen ingeschakeld met de oogst en op oncourante tijden als er regen aan komt. Wel vaak de leukste momenten om met een groepje mensen de oogst naar binnen te krijgen al zeg ik het zelf.
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Ik denk dat de grond bij jullie misschien nog wel een stuk zwaarder is dan bij ons.. Neem aan dat L het wel aardig onder controle heeft bij jullie 😄
Als het niet regent na het zaaien dan slaagt de groenbemesting bij ons ook niet hoor, omdat we geen schijvenzaaier hebben.

Is toch ook juist mooi als je op zulk soort momenten wordt ingevlogen? De oogst is vaak het leukste (afhankelijk van de omstandigheden) moment van het jaar en daar werkt iedereen ook naartoe.
verwijderd
+1
RaHeados
@Elektro-boer daarom is het zonde om te trekker zo veel te laten pompen. Als t moet moet het, niks doen is ook niet alles. Daarom hebben we nou een motorpomp

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 308 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!