Foto van een Feraboli Trotter 125. Gokje gewaagd met deze perswikkelcombi, hopelijk hebben we er wat plezier van.

Feraboli Trotter 125

+2
CaseCS130
Foto van een Feraboli Trotter 125. Gokje gewaagd met deze perswikkelcombi, hopelijk hebben we er wat plezier van.
+1
radium45
@CaseCS130 Diezelfde combi hebben wij ook ooit nieuw aangeschaft.
CaseCS130
@radium45 Hee, das nieuwsgierig. Ik had van tevoren nog nooit van het merk gehoord maar een paar weken terug op een veiling 1 gezien zonder wikkelaar maar die werd me te duur. Week later stond deze te koop.
Hoe was jullie ervaring er mee?
+3
radium45
@CaseCS130 Nu moet ik oppassen wat ik ga schrijven, ronde balen persen was niet echt mijn ding dus dan ben je snel geneigd om in het negatieve te gaan. Ik was meer van het hakselen. Daar kon ik me lekker op uitleven. Maar om verder te gaan over deze perswikkelcombi, Zochten toen een 1 mans-systeem en we hoorden goede verhalen over dit merk wikkelaar. Het was bij toeval dat we bij Cebeco Steenwijk de toenmalige importeur terecht kwamen. Pers leek ons wel wat, was voor toen die dagen degelijk gebouwd. Hebben er ook redelijk veel mee geperst zonder noemenswaardige problemen. Paar keer asstompen van persrollen afgebroken maar dat probleem was bekend want wij kregen al rollen geleverd toen er bij ons nog niks kapot was. Snijkwaliteit was goed, wel elke dag slijpen of messen wisselen en we wisselden bijna elk seizoen wat kettingen in de aandrijflijn.

(klik om te vergroten)

CaseCS130
@radium45 Dat valt nog mee qua negativiteit. As stompen hoor ik wel vaker bij persen inderdaad. Ik ben eigenlijk van plan er geen zwaar spul mee te persen. Alleen hooi achtig materiaal en dan ook maar een 100 tot 200 baal per jaar in eerste instantie. Dat is veel te weinig om een dure pers voor te kopen maar we wilden het toch graag zelf blijven doen, voor ons echt als hobby bedoeld. Qua capaciteit verwacht ik er ook totaal geen opraapwagen of hakselen prestaties van.
radium45
@CaseCS130 Wij zijn er wel achter gekomen dat je er gewoon geen overpowered voertuig voor een pers moet zetten. Als je zoals wat je tegenwoordig vaak ziet er een kameel van 200 pk of nog groter voorzet, dat je dan vaak nog net ff die paar meter verder doorrijdt wat eigenlijk helemaal niet nodig is.
+1
CaseCS130
@radium45 Nee zeiden wij ook nog tegen elkaar van de week toen de loonwerker met 270pk met een 10 tons mest strooier rond reed. Maar wij hebben alleen dromedarissen met de helft van de bulten vermogens van een kameel 😀

Reacties

casejxu
Leuke uitdaging! In de buurt gekocht?
+1
CaseCS130
@casejxu Redelijk, Akkerman mechanisatie.
hoest
@CaseCS130 lol, die komt hier van de buurt
josje
Wij hebben ook precies de zelfde combi gehad. Gekocht met een welger pers erin, en later is er een nieuwe feraboli in gekomen.
Dat was voor korte duur weinig plezier van gehad.
CaseCS130
@josje Dat klinkt minder goed, veel gedonder mee gehad?
Baltus_steyr
Die ziet er nog wel netjes uit!!

Maar waarom zelf een pers gekocht, denk je dat je zoveel balen gaat persen? Of komt het dan weer beter met voeren uit met, name voor- tot najaar??
+1
CaseCS130
@Baltus_steyr Eigenlijk om dezelfde reden als jou. Voornamelijk voor hooi of bijna hooi. Willen eigenlijk wat minder kleine pakjes doen per jaar of daar helemaal mee stoppen op termijn. Hooi persen we al bijna 30 jaar zelf, dan wil je dat liever zelf blijven doen.
Baltus_steyr
@CaseCS130 duidelijk. !!
+1
Inter-844s
Mooie perswikkel combinatie👌🏻. Je bent niet de enige die nog nooit van dit merk heeft gehoord denk ik😂. Moet deze achter de 110 of de 130 komen?
+1
CaseCS130
@Inter-844s Kan beide, 110 hangt een scherm in en ik denk dat een camera achterop wel handig is met zoiets dus denk die het meeste.
radium45
@CaseCS130 Wij hadden geen camera, en ook nooit gedacht dat we die misten. Monitor geeft wel aan als er foliebreuk is of een rol leeg is. Je kunt dan door even een toets te bedienen het wikkelen op 1 rol afmaken en of desnoods doorgaan tot die rol ook leeg is zodat je maar 1 x hoeft te stoppen en dan 2 rollen kunt vervangen. De pick-up funtie kun je trouwens loskoppelen van de terminal. wij hadden die altijd gekoppeld op het rijhendel van de cvx zodat je niet de hele tijd een hand op de bedieningskast moest hebben.
CaseCS130
@radium45 oké, het leek me wel handig om wat beeld te hebben bij wat je doet, wij hebben nog 0 rondebalenpers ervaring 🙈. Pickup heeft inderdaad een eigen slang, nog niet kunnen proberen of die in het menu zit of gewoon op trekker ventiel. Moet de stroomvoorziening nog iets aanpassen. Zit 2x een varkenssnuit op, onze trekker heeft er maar eentje.
radium45
Quote Reactie van @CaseCS130:
Pickup heeft inderdaad een eigen slang, nog niet kunnen proberen of die in het menu zit of gewoon op trekker ventiel.

Die slang steek je of in een koppeling voorop de dissel, of in de trekker. Hoef je in het menu niks voor aan te passen.
CaseCS130
@radium45 Ja ik zie wat je bedoelt 👍 hydrauliek is verder gewoon op basis van rondpompen toch? Ik kon niks vinden over loadsensing.
radium45
@CaseCS130 Die van ons had de mogelijkheid om over te schakelen op LS.
CaseCS130
@radium45 bedankt zal daar eens naar zoeken. Wel een liefhebber van ls op dit soort machines.
radium45
@CaseCS130 Heb je er ook documentatie bij?
CaseCS130
@radium45 deze heb ik er bij

(klik om te vergroten)

Kubota
@CaseCS130
Zit er isobus op de trekker? Dan zou je daar een voeding weg kunnen halen, dat is een mooie robuuste stekker waar flink wat ampere's door kunnen. Dat is bij de varkenssnuitje stekkers soms nog wel wat gevoelig.
+1
CaseCS130
@Kubota Nee helaas niet. Origineel doe je de stekker van de pers voorop in het kastje van het wikkelframe. Maar zij hadden een 2e varkenssnuit in de cabine. Heb het nu weer zoals origineel, maar even kijken of dat genoeg stroom geeft idd.
+2
radium45
@CaseCS130 veel storingen onstaan door door slechte stroom. Wij hadden voor al dit soort werktuigen een laskabel rechtstreeks vanaf de accu naar achteren en daar gekoppeld aan een euro lasstekker. Altijd verzekerd van een goede stroom.
CaseCS130
@radium45 Ja zat ik ook aan te denken om nog een extra kabel naar achteren te leggen. Deze 2e varkenssnuit had ook dikke kabels en dat zal wel niet zonder reden geweest zijn.
Herbert
Is dit een voorloper van goweil?
radium45
@Herbert Alles wat blauw en geel is, is Goweil.
CaseCS130
@Herbert tis een goweil 5040 wikkelaar die ze af fabriek geschikt maakten voor vele merken persen.
+1
Herbert
@CaseCS130 ah zo. Mn loonwerker had dus eigenlijk hetzelfde frame maar dan met lely of welger pers
+1
case 745 xl
Picup heb ik met mijn persen ook gewoon op een trekker ventiel. En ik zou als ik jou was wel een camera achterop maken.ik hou altijd het wikkelen in de gaten vis een scherm
+1
radium45
@case 745 xl Dat hoeft met deze wikkelaar niet. Die werkt gewoon goed.
case 745 xl
@radium45 dat doen die van mij ook. Maar ik hen nog wel eens met scheefstand met overladen. Dat de baal scheef op de wikkelaar komt en dan niet draait. Maar wel wikkeld.
+1
radium45
@case 745 xl Dat moet ik zeggen over deze Goweil wikkelaar dat de baalovername gewoon perfect is.
+1
dx11
Quote Reactie van @radium45:
Dat hoeft met deze wikkelaar niet. Die werkt gewoon goed.

Mijne werkt ook goed, juist daarom kan ik er de hele dag naar kijken. Al heeft de mijn niet zon luxe bedieningskast, bij foliebreuk krijg ik alleen een piep en stopt hij met draaien.

Ik vind het ook wel fijn om te zien of de baal bijna klaar is gewikkeld (kan wellicht bij deze ook op het scherm) om hem zo veel mogelijk op de kopakker te kiepen
CaseCS130
@dx11 heb van de week nog bij jou 2e pers staan kijken. Blijft een bijzonder apparaat en een knap staaltje bouwen.
dx11
@CaseCS130 passen ze er nog goed op? Moet hem hoognodig ophalen 🫣
casejxu
@dx11 eentje der bij ja?
+1
dx11
@casejxu vorig jaar al. Staat alleen nog bij die loonwerker
casejxu
@dx11 zelfde idee pers als je al heb?
+1
dx11
@casejxu precies gelijk
+1
CaseCS130
@dx11 Ja hoor, hij staat nog mooi onderdak.
+1
johndeere6230
Mooi werk! Dit is een enkelasser? Wat betreft camera, als je toch al scherm hebt zal ik er wel 1 op maken. Bij de mchale op werk schakelt die van de camera van het afbinden een seconde of 10 over naar de camera van de wikkelaar, kijk ik altijd wel even op tot die op volle vaart gaat, heb je direct door of alles goed gaat. Mooi rustig werk vind ik altijd
radium45
Quote Reactie van @johndeere6230:
Dit is een enkelasser?

Nee tandem
johndeere6230
@radium45

Ahh, leek zo dan. Spatborden leken korter. Vind het wringen van zo’n tandem altijd wel een nadeel. Zeker met baal op de wikkeltafel en 1 in de perskamer, als het vochtig is zie je het altijd wel terug
radium45
@johndeere6230 klopt. En nu hadden wij ook nog grotere en bredere banden als die hier op de foto met een vrij grof profiel. Dat hadden we weer om de reden dat die gladde gaan ''soppen'' onder natte omstandigheden, die met grof profiel lopen overal doorheen. Je moest gewoon ruime bochten nemen, enkele wiersen overslaan zeg maar.
johndeere6230
@radium45

Ja precies, dat Wiersen overslaan doe ik sws, pak ze altijd 3 om 3. Of ze moeten zo ver uit elkaar liggen natuurlijk
radium45
Steyr.frl
Hoekstra in Hantumhuizen had bij mijn weten jaren geleden deze persen ook,hun weten er vast nog wel een en ander van.
CaseCS130
@Steyr.frl bedankt voor de tip
Jeroen-ford
Leuke uitdaging. Voor deze prijs kon je hem niet laten staan
CaseCS130
@Jeroen-ford Nee we gaan het proberen. Vanmiddag al gezien dat de messenbalk iets krom is waardoor deze moeite heeft uit te klappen.
Terwisscha
@CaseCS130 Deze machine heb je dus gekocht aan de hand van diverse afbeeldingen? Niet bij een kijkdag geweest? Persoonlijk zou ik het niet vanaf eenn afbeelding kopen, maar dat is mijn mening.
+1
CaseCS130
@Terwisscha Nee hoor, deze komt van de dealer en gewoon bij geweest te kijken. Maar zonder garantie gekocht met het eerlijke verhaal erbij dat hij naar iemand moet die niet bang is voor sleutelen en dat de messenbalk gedonder mee was.
radium45
@CaseCS130 Mocht je het ooit nodig hebben, ik heb de originele trekdissel en as-stompen voor deze pers nog nieuw op de plank liggen. Dan kun je hem zonder het wikkelframe gebruiken.
CaseCS130
@radium45 dankje, dat hou ik in het achterhoofd.
Jeroen-ford
Hoeveel messen heeft hij.
+1
CaseCS130
@Jeroen-ford 24 stuks
+7
CaseCS130
Even een update. De messenbalk was wel iets meer mee aan de hand als alleen krom. Het mechanisme van de messenbeveiliging was aan alle kanten versleten en uitgesleten met als gevolg dat de messen alleen not met veel geweld en heen en weer getrek in en uit wilden klappen. Alle onderdelen zijn wel via Granit te krijgen al was een aantal onderdelen mij te prijzig dus die zelf maar gerepareerd. Wacht nog op een aantal katrolletjes/loopwielen en dan kan de boel weer in elkaar.

(klik om te vergroten)

Afbeelding van het mechanisme

(klik om te vergroten)

Totaal versleten asjes

(klik om te vergroten)

Gaten waar bovenstaand asje in draaide ook uitgesleten dus nieuwe stukken aan gemaakt. Op de werkbank zie je nog een uitgesleten stuk liggen.

(klik om te vergroten)

Nog meer uitgesleten gaten. Zal wel geen toeval zijn dat ze om en om uitgesleten zijn.

(klik om te vergroten)

Messenbalk weer recht geperst en verstevigd

(klik om te vergroten)

Deze uitgesleten gaten op dezelfde manier gerepareerd.
+1
dx11
@CaseCS130 mooi project. Ziet er allemaal weer netjes uit!
CaseCS130
@dx11 Hoop dat de laatste rolletjes snel komen dan weten we of het ook weer goed werkt. Voor de rest lijkt de pers nog wel aardig goed. Aandrijving naar de rotor gaat met een triplex ketting, die vertoont wel aardig slijtage. Ketting ligt om het grote tandwiel niet mooi vast meer. Zou het nog zin hebben eerst alleen het ketting te vervangen? Anders rij ik er eerst nog wel mee door totdat het echt op is.
varken
@CaseCS130
Heb je een foto van die rolletjes?
CaseCS130

(klik om te vergroten)

varken
@CaseCS130
Krone heeft ongeveer 'tzelfde idee, alleen dan met smeerbaar asje
CaseCS130
@varken Ja pottinger ook. Maar die maten zijn weer net anders. Heb er al 5 geleverd gekregen dus hoop dat de rest binnenkort ook komt
Jeroen-ford
@CaseCS130 ik heb pas geleden e3n nieuwe kettingset besteld via een engelse aanbieder. Alle kettingen die erin zitten. Was tussen de 5 en 600 euro. Diamond chain. Het merk wat mchale en andere bouwers ook nieuw leveren in hun persen.
CaseCS130
@Jeroen-ford Dat was geen gek geld. Als je die aanbieder naam wilt delen graag.
dx11
Quote Reactie van @CaseCS130:
Zou het nog zin hebben eerst alleen het ketting te vervangen

Als het tandwiel er nog goed uit ziet heb ik het idee dat dat wel goed gaat. Specialisten raden het ondanks dat het lang goed gaat allemaal af.
CaseCS130
@dx11 Ja dat heb ik ook wel eens gehoord en snap het idee er wel achter. Maar dit is een prijzig tandwieltje en niet heel eenvoudig na te maken omdat het splines aan de binnenkant heeft. Nou ja, straks eerst maar eens proberen.
+1
TerraJohnDeerefan
@CaseCS130

Ja kan ook een simpel plaattandwiel bestellen en dan ff de oude splinebus eruit slijpen en de nieuwe erop lassen, gaat prima normaal.
Ik weet niet of het een kritisch tandwiel is anders zou je hem nog boutbaar kunnen maken, kun je hen nog een keer omdraaien na een beetje slijtage. Maar dat is een overweging die je zelf moet maken aan de hand van de kosten.
CaseCS130
@TerraJohnDeerefan Ja had ik ook al aan gedacht. Maar het is een triplex tandwiel, denk bij elkaar wel 10 cm dik, daar slijp je niet heel makkelijk de midden uit.
+2
dx11
@CaseCS130 snijden. Of een goede gatzaag
Jeroen-ford
bearingbasement.com/Mobile/en/…

Dit is de set die ik nodig had. Minder als 500 zelfs.

Voor bestellen kun je ook even een mail sturen. Ik had geen paypal en heb het gewoon via een normale overboekiklng overgemaakt.

Er komen geen invoerkosten overheen
+1
CaseCS130
@Jeroen-ford Danku! Zoeken met google op diamond chains gaf wat andere resultaten haha
casejxu
@CaseCS130 haha dat viel mij ook al op. Daar ga je geen pers mee aandrijven 😅
Angelo368
Heeft in ieder geval een goede eigenaar gehad hiervoor 👌 is wel goed op gepast
CaseCS130
@Angelo368 Je weet waar die gedraaid heeft? Mijn indruk is tot nu toe ook wel dat er wel op gepast is. En wat er aan gedaan is is ook netjes gedaan. Messenbalk had nu wel een 3500 aan onderdelen gekost en dan werk nog als je het zelf niet doet, dus kan wel begrijpen dat die ingeruild is.
Angelo368
@CaseCS130 ja. Ken de man verder niet persoonlijk maar heb wel verhalen gehoord. Hij is gestopt met boeren vanwege leeftijd, degene die het bedrijf heeft overgenomen heeft de machines niet mee overgenomen dus die zijn ingeruild bij de dealer hier in het dorp. Maar hij was heel zuinig op z’n spullen. Onze achterbuurman heeft de mesttank bij diezelfde eigenaar weg, die stond der ook nog spik en span bij 👌 zelfs blokjes hout tussen de afsluiters van de bemester, dan weet je wel genoeg
+1
CaseCS130
@Angelo368 Oh kijk, das goed om te horen. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat, voor ons was het een beetje een gokje.
+1
Angelo368
@CaseCS130 ja precies, blijft altijd een gokje met zulke machines 2e hands. Als de prijs er naar is kun je de gok zeker ook wel wagen. En voor dat aantal balen wat jij ermee wil gaan persen kan dat harstikke mooi
casejxu
@Angelo368 als je voor je eigen denk leuk voor je plezier 150 200 balen te persen en je heb altijd wat is het plezier hard weg.
+1
Angelo368
@casejxu ja dan is de hobby d’r heel vlot af 😅 dat had ik met m’n achtermaaier vorig jaar. Als je elke snede in de lagers zit ben je t gauw zat
+1
casejxu
@Angelo368 maatje heeft vorig jaar na 2 jaar ellende ook heel snel een heel jong gebruikte perswikkel gekocht ipv de oude vicon... had alle keer persen wat😅
+2
dx11
Quote Reactie van @casejxu:
had alle keer persen wat

Op den duur heb je alles een keer gehad. Hopelijk ben ik op dat punt
casejxu
@dx11 haha dat is waar! Maar je moet op die manier een heel flexibele loonwerker achter de hand hebben... zeker als t op regen staat 😅
dx11
@casejxu afgelopen jaren kon er veel gerepareerd worden voordat het weer regende😋
casejxu
@dx11 ja dat is een feit idd!
+1
CaseCS130
@casejxu Ja daar heb je gelijk in. Toch doe jij het ook nog met een oude taarup. Blijft toch een beetje kosten/baten afweging. Toen we vroeger een kleine pakjespers kochten was het verhaal ook dat het nooit uit kon om een oud ding te kopen en dat je dan altijd trammelant hebt. Toen we de 276 kochten die we nu hebben was de knoperij inderdaad niet goed. Maar we hadden al onderdelen gespaard en toen heeft een kenner van alle goede onderdelen een knoperij gemaakt en we hebben nooit weer trammelant gehad. Denk dat we er een jaar of 20 mee geperst hebben met waarschijnlijk 0 of een beetje afschrijving.
Maar voor hetzelfde hebben we met deze rondebalen pers idd elke keer gedoe en kosten, dan ben je er snel flauw van. We zijn er iig totaal niet afhankelijk van en persen genoeg in de buurt mocht het niet snel te repareren zijn.
casejxu
@CaseCS130 ja wel ja. Zeker op deze schaal is het veel makkelijker. Taarup is niet hele eerlijke vergelijking omdat die vele malen simpeler is als een perswikkel. Maar snap je punt volledig. Hoeveel balen verwacht je te gaan maken op jaarbasis?
+1
CaseCS130
@casejxu 150-200 maximaal per jaar. En de bedoeling is zo droog mogelijk spul voor droge koeien en jongvee
casejxu
@CaseCS130 dat perst al stuk makkelijker als bijv een 1e snee! Houd t meestal al langer vol. Al wikkelfolie besteld?
+1
CaseCS130
@casejxu Nee, mijn vader zou daar even om kijken. Heb je nog tips/adressen dan?
case 745 xl
@CaseCS130 als je voer van mulder agro hebt? Die heeft het ook wel
CaseCS130
@case 745 xl Nee hebben we geen voer van, maar ken ze wel. kuilplastic tegenwoordig van Sietse Jorna,die kan ik ook vragen.
+1
dx11
@CaseCS130 hier toen ik begon 4 rollen bij van Breden gekocht. Later al snel een peller van 24 rollen bij Venema Holwerd. Die laatste koop ik het nog steeds, alleen dan wel meteen per 5x zo veel
+1
case 745 xl
@dx11 ik heb nu een paar pallets bij cordex besteld dat lijkt allemaal goed en scheelde me aanzienlijk in prijs
dx11
@case 745 xl hmm, als je die 10% er echt af krijgt scheelt dat nog wel behoorlijk idd
case 745 xl
@dx11 en die krijg je eraf ik heb 3 pallets thuis staan
+1
casejxu
@CaseCS130 nee geen adres voor hoor. Maar was benieuwd of je al van die prijs geschrokken was 😅 daar hoor ik iedereen over
Jeroen-ford
@CaseCS130 wij persen op jaarbasis zon 1500 balen met een oudere pers, het draait allemaal om onderhoud en niet als een dolle het land in vliegen. Met onze trekkers krijg ik hem ook niet door de slipkoppeling maar de trekker valt uit. Of er moet een dikke prop voor komen uit het niets. De "nieuwe" trekker zal het hopelijk makkelijker doen

Hooi perst erg licht dus dat scheelt.

Ik heb met onze pers in 2021 voor het eerst gedraaid in het lange juni gras met 20 balen van een hectare. Dat viel niet mee
CaseCS130
@Jeroen-ford Nee, dat was ook meteen een extreme test dan. Onderhoud en zuinig zijn op je spullen kom je een eind mee idd, rest is soms ook een beetje geluk hebben.
+1
Jeroen-ford
@CaseCS130 nog geen proefbaaltje gedraaid?
+2
CaseCS130
@Jeroen-ford Nee, het was te kort droog. Donderdagmiddag 15 ha met de opraapwagen gedaan, we waren 19.00 uur klaar, toen plastic nog over de bult. Ik moet even een middag de handen vrij hebben om met de pers te proefdraaien.
dx11
Quote Reactie van @CaseCS130:
Nee, het was te kort droog

Hier de eerste ongewikkelde balen al onder dak
+1
CaseCS130
@dx11 Dat heeft wat meer uitleg nodig haha. Kan me niet voorstellen dat je hooi gemaakt hebt vorige week 😅
+2
dx11
@CaseCS130 ik heb land schoongemaaid voor een buurman. Waren vooral pitrussen, ook maar 6 balen van 6 bunder. Hoop dat het goed gaat, maar het heeft een week op het land gelegen, en de laatste dagen voldoende zon en wind.

Ik heb ook nog wat groenbemester geperst, daar zit wel folie om

(klik om te vergroten)

case 745 xl
@dx11 pitrussen is juist mijn ervaring dat die erg slecht drogen

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Feraboli Trotter 125 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!