Foto van een John Deere 2250, even de mais met koolzaadstro en brok mengen voor het gras geladen wordt voor de 2de vracht. Helemaal de verkeerde laadvolgorde volgens de geleerde, alleen het werkt hier

John Deere 2250

+4
johndeere6230
Foto van een John Deere 2250, even de mais met koolzaadstro en brok mengen voor het gras geladen wordt voor de 2de vracht. Helemaal de verkeerde laadvolgorde volgens de geleerde, alleen het werkt hier met deze mengwagen het beste.

Het koolzaadstro hebben we toegevoegd om meer “prik” in het rantsoen te krijgen en hopelijk de koeien ook wat actiever op de robot. Dat laatste valt ons nog wat tegen. Het hoogste wat we tot nu toe hebben gehaald is 2.55 melkingen, met nog niet de liters die we voor de tijd hadden helaas..
Fendt926Driver
@johndeere6230 hier goede ervaringen met goede pensprik (koolzaadstro) om de koeien te laten lopen op de robot.
Hoeveel koolzaadstro voeg je toe per mengwagen vol?
+1
johndeere6230
@Fendt926Driver

Ja hoor je wel meer goede verhalen over.

Voegen nu een half baaltje per vracht erbij. Baaltje daags dus, komt dan neer op ruim 0,3 kg per koe zo’n beetje. Hoeveel voer jij per koe dan?
+1
2850Johndeere6R
@johndeere6230 hier ook 0,3kg per koe per dag in de Feedo👌🏽
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @johndeere6230:
Baaltje daags

Half baaltje daags op nu 95 koeien
BEboer
@johndeere6230 meng volgorde is NT zo verkeerd toch? Ik deed vroeger ook altijd gras eerst maar eigenlijk moet je alle kleinere componenten eerst laden. Een mengwagen is bedoeld om van onder naar boven te duwen, ik doe nu eerst eiwit in dan perspulp dan protigold dan gras en laatst mais(grootste component). Als je gras nu echt super lang is en moet gesneden worden deed ik het gras eerstin. Ik snap niet dat je structuur zit bij te voeren bij een overwegend grasrantsoen, jullie oogsten toch geen te jong gras? Ik heb altijd de indruk dat koeien te lui worden van veel maïs "zetmeel". En dat heb ik al gezien bij jullie de koeien staan ruim in conditie, mss zit daar de oplossing? Wat droge pulp ipv maismeel achtige producten?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @BEboer:
Ik snap niet dat je structuur zit bij te voeren bij een overwegend grasrantsoen

Snappen doe ik het ook niet.
Maar als ik bij ons het koolzaadstro eruit laat krijg ik binnen 3 weken meer ophaalkoeien.
Robot inmelkers en probleemoplossers kijken ook altijd mede hoe is de struktuur voorziening.
Zal toch wel invloed hebben
+1
claasfendt
@Fendt926Driver het verbaast mij ook wat een baaltje koolzaadstro kan doen voer het hier nu ook, laatst bij wijze van proef mee gestopt meer haal koeien meer schommelingen in melk en meer speeksel voor in de boxen liggen
johndeere6230
@BEboer

Ja weet ook niet, zijn verschillende theorieën over. Maar het merendeel is bij deze mengwagen niet van toepassing door de u vormige mengkuip. Alles is gehakseld en krijgen het daardoor redelijk goed gemengd.

Voeren nu structuur (gehakseld koolzaadstro) toe om de pens actiever te maken en de koeien daarmee ook. Voeren zo’n beetje 60% gras, 30% mais en 10% proti+ en proberen zo’n beetje alle brok in de robot te voeren.
T60401
@johndeere6230 Wat ik mij wel eens af vraag zou een drinkautomaat bij de kalfjes invloed hebben op het later naar de melkrobot lopen. Kalfje leert dan in de jeugd al om met regelmaat naar een automaat te lopen. Vergeten ze volgens mij niet.
johndeere6230
@T60401

Dat zou heel goed kunnen ja, zelfde als ze als kalf al te weiden. Daarvan zeggen ze ook dat ze daar later profijt van zouden hebben

Reacties

+2
CaseCS130
Heeft ook even tijd nodig denk ik. Wij hebben geen robots maar wat ik van robotboeren hoor is dat alle koeien eerst een keer gekalfd moeten hebben voordat het echt lekker draait.
+2
johndeere6230
@CaseCS130

Ja dat hoor je wel meer… moeten maar geduldig zijn, weiden voor de 1e snede wordt hem in ieder geval niet meer, dat scheelt al. Je hoort altijd alleen de positieve verhalen van de opstart, dus dan ga je er misschien al met de verkeerde gedachten beginnen en valt het (extra) tegen.
+1
bram power
@johndeere6230 ligt waarschijnlijk ook wel aan de instellingen qua melkingen, wel veel weigeringen dan of dat ook niet. Hier hadden we de eerste maanden ook wel meer werk dan eerder. Dan word je er op gegeven moment wel zat van, maar nu naar ruim 2 jaar wil ik ze niet meer missen!
johndeere6230
@bram power

Klopt, daar hebben ze op een keer wat mee lopen rommelen en dat gaat al beter.

Het aantal passages, zoals ze het bij Delaval uitsplitsen, zit “maar” rond de 3.2…. Dus dat valt tegen, hiervoor is zeg maar 30% van de koppel verantwoordelijk, zitten er wat tussen die dagelijks keer of 3 a 4 worden geweigerd. Die trekken het gemiddelde wel omhoog
+1
CaseCS130
@johndeere6230 Je hebt de robot ook aardig vol, dat maakt het ook wat moeilijker. Weiden zal wel helemaal uitdagend worden het eerste jaar.
+1
johndeere6230
@CaseCS130

We hebben er op het moment nog “maar” 60 aan de melk… dus wat dat betreft al aardig uitgedund. Dus we hadden gehoopt na nog 2 opgeruimd te hebben en 4 droog te hebben gezet dat het beter zou gaan. Maar dat valt nog niet mee.

Hebben er wat dat betreft wel baat bij het natte voorjaar, wordt nu sowieso na de 1e snede voor ze naar buiten gaan. Is de grootste smakelijkheid ook wel van het gras af. Dus hopelijk lopen ze makkelijker heen en weer dan.
CaseCS130
@johndeere6230 ik hoop het ook, ik heb me vorig jaar ook eens wat georiënteerd op robots, maar alle bezochte boeren vonden weiden de grootste uitdaging. En de meesten deden ze juist het liefste zo vroeg mogelijk eruit omdat ze zomers en in het najaar uit zichzelf slecht buiten wilden blijven.
+1
johndeere6230
@CaseCS130

Ah op die manier ja, hadden hier ook al wel rekening mee gehouden dat het met weiden een hele uitdaging wordt. Maar als het nog steeds wat lastig loopt, dan wordt de uitdaging helemaal groot. Maar we gaan het wel zien, ze moeten het uiteindelijk zelf doen. Idee is wel ze vroeg op de dag naar buiten te doen, dan schijnt het het mooiste te lopen
+2
CaseCS130
@johndeere6230 Ja klopt, dat hoorde ik ook tenminste. Maar even kijken hoe het gaat, al doende leert men en de koeien ook moet je maar rekenen.
Terwisscha
2,55 melkingen is zo gek toch niet? Oud melken wat minder. Nieuw melkten worden iets vaker gemolken. Waar moet je eigenlijk op zitten qua melkingen? Is er een bepaald streven?
dx3.10
@Terwisscha 10 liter per melkbeurt is het streven, dus met 30 liter 3 melkbeurten.
+1
ford8630power
@dx3.10 Hier gaat dat ook vaak precies gelijk op als ze op stal staan. 2,7 melkingen bij 27 liter en 3,2 bij 32. Maar in het begin ook nog niet helemaal. Het eerste jaar ging het toen ze naar buiten gingen eigenlijk nog mooier met de loop op de robot dan toen ze nog binnen waren. Leek net alsof de knop toen pas goed om ging
+1
RaHeados
@Terwisscha net hoe fanatiek je zelf wilt zijn met halen en dat ze zelf allemaal moeten lopen kwa voer. Hier was het met de bieten in het rantsoen ook veel rond de 2,5 per dag. Bieten er uit gaat het wat omhoog naar 2,8 ongeveer nu.
bram power
@RaHeados hier winterdag normaal rond de 3.0-3.1 melkingen. Nu met weidegang ronde de 2.9. Meestal tussen de 11-12 kg per melking
+1
Ritchie
@RaHeados

Ligt er ook maar net aan wat je voert in de basis en wat in de robot. Suiker worden ze wel lui van idd.

@johndeere6230 wat voor graskuil voer je?
johndeere6230
@Ritchie

Voeren 1e/ 2e snede van vorig jaar, 1e snede is behoorlijk suikerrijk. Dat helpt ook zeker niet. Voeren daarbij mais en proti+. Nu sinds een week energierijke brok op de robot en eiwitbrok in de mengwagen erbij. Maar ziend verder nog weinig verschil
Terwisscha
@RaHeados en wat de beweeg reden is. Als je hard wil melken moet je dus veel loop hebben, koop je puur vanwege arbeids verlichting/ besparing dab maakt dat dus niet zoveel uit
RaHeados
@Terwisscha als ze niet lopen worden ze niet gemolken, hoe je voert maakt meer uit voor de productie ben ik van mening. Ja de derde keer per dag komt misschien meer melk van, maar koeien die zelf altijd 2x gaan zelf de derde keer te halen want ze moeten is ook een keuze.
Net hoe druk je er om wilt maken. Als je zelf altijd 2x per dag molk en je neemt robots voor arbeids besparing zou ik me niet al te druk maken. Verse koeien lopen van zelf wel harder en de oud melkte minder.
+2
Terwisscha
@RaHeados je moet er ook niet te vaak achteraan heb ik al vernomen. Dan lopen de koeien ook niet meer en wachten net zolang tot je ze komt halen.
zettelmeyer
@Terwisscha das onzin heeft meer met voer in de robot en aan het hek te maken
Terwisscha
@zettelmeyer ik heb het alleen van horen zeggen. Scheen ook een veehouder te beweren dat de koeien op een blauwe robot nooit hoger dan 2,9 a 3,0 melkingen komen omdat de robot te krap is. Dat is mij een iets te sterk verhaal
johndeere6230
@Terwisscha

De nieuwere is wel langer, maar wij hadden er ook 1 die er niet in paste, die was te lang en te breed. Woog ook ruim 400 geslacht 😅

Maar hebben er ook tussen lopen die 3-5 keer gaan en dan nog een x aantal keer weigeringen. Bij bijvoorbeeld een Lely heeft de koe wel veel meer ruimte wat positief is in mijn ogen, alleen kun je weer niet handmatig aansluiten. Wat we toch wel een must vonden
casejxu
Quote Reactie van @johndeere6230:
handmatig aansluiten

2 weken terug geholpen met inmelken bij kameraad. Ik zou niet weten waar handmatig inmelken handig voor had geweest?? Hij heeft nu 4x lely a5 staan
+1
RaHeados
@casejxu wij hebben 2x een A3. Met een biest koe er in moet je de eerste keer zelf de arm plaatsen dat de lazer goed staat en verder red die het zelf (je moet wel eerst zelf even voorbehandelen, dat doet die niet met in melken bij ons). Als je een koe hebt met een minder ideaal uier wil je nog wel eens een keer moeten helpen met de spenen uit elkaar houden of iets dergelijks. Dat is dan meestal doordat het uier groter wordt of wanneer die minder vol zit de spenen net niet lekker staan.
Met vaarzen in de robot denk je af en toe ook hoe houd die arm het vol en dan vraag ik mij af hoe een delaval daar mee omgaat als er alleen die slangen zijn die er zo afgetrapt kunnen worden.
zettelmeyer
@RaHeados arm van a3 wil wel door midden hoor

(klik om te vergroten)

Net langs de pulsators

(klik om te vergroten)

Dwars door de kap
RaHeados
@zettelmeyer oei, dat heeft die bij ons nog niet mee gemaakt gelukkig. Paar wilde dames heb je dan wel zeg 😅
+2
zettelmeyer
@RaHeados wild niet maar met karakter wel. Vreemde mensen kunnen hier ook niet tussen de koeien komen...
RaHeados
@zettelmeyer oh dat kan wel eens lastig wezen zeker?
casejxu
@zettelmeyer bij de A5 kan die ook in 2e. Ze lieten fotoos zien van een andere keer inmelken bij een ander
+2
BEboer
@casejxu ik ben ook 2w terug Lely robots gaan opstarten bij vrienden. Die hadden tss de 100 a 105 koeien hadden veel droge opt moment. Daar was advies van Lely om per robot de 50 koeien in 2 groepen te delen en 5 dagen lang iedere groep 3x per dag door de robot te duwen. Dus om de 3/4u waren er 25 koeien achter de robot opgesloten. Was wel intens voor hun maar als ik nu soms Snapchats zie van id pyjama om 19u met de kids denk ik dat het nu wel vlot loopt 🤷
claasfendt
@BEboer op die manier zijn we hier ook opgestart maar dan met bijna 130 op 2 robots de eerste twee weken zijn verschrikkelijk daarna word het snel leuker met een maand hoefden we bijna geen koeien meer te halen
+1
johndeere6230
@casejxu

Met inmelken verder ook niet gebruikt. Nu net met een verse met veel zucht even helpen, laat hem eerst z’n gang gaan en als die op een keer voor de 3de keer z’n voorruit gaat wassen dan pak ik hem handmatig over en pik ik hem even aan. En 1 vaarsje die vaak mislukt doordat die ongeduldig is, op die manier zorgen dat die sws 1x daags vierkant wordt uitgemolken.
+1
claasfendt
@johndeere6230 Lely is ook niet heilig hoor het voordeel van niet handmatig aan kunnen sluiten is dat we hier geen “handkoeien” hebben die term hoor ik bij andere kleuren robots nog wel eens
johndeere6230
@claasfendt

Dat is zeker zo, hebben hier 10 jaar montebliarde ingekruist en dat is soms aan de uiers wel terug te zien. Zeker de oudere koeien als die gekalfd hebben, dan kunnen ze een heel uier hebben, was met de melkstal ook geregeld al tobben, dat het er maar amper onder paste. Tot nu toe vind die ze allemaal aardig zelf, alleen de mogelijkheid hebben is wel fijn.
+1
claasfendt
@johndeere6230 zou het ras koeien er ook nog met de loop op de robot te maken kunnen hebben?
johndeere6230
@claasfendt

Dat zou zeker mee (kunnen) spelen. Al is het niet heel veel meer dan 12,5% meer. Hooguit de oudere koeien, maar daar hebben we niet perse meer werk aan
J asper
@claasfendt
Quote:
is dat we hier geen “handkoeien” hebben

En als je ze wel hebt is het 10 keer zoveel gemartel soms dan met als je gewoon handmatig kon aan sluiten…
bluepower12
Komen (bijna) alle koeien (te) weinig of zijn het een aantal koeien die niet zelf komen?
+1
johndeere6230
@bluepower12

Komt een 30% goed, 30% redelijk, worden 2-3 keer gemolken, 30% wisselend, ene keer komen ze wel zelf, andere keer niet en een 10% slecht, die kunnen we zo’n beetje wel dagelijks ophalen. Veelal langer in lactatie, ondanks dat sommigen nog ruim 30 liter geven, komen ze soms met 20 kg voorspeld nog niet zelf…
+2
@johndeere6230 zet er hier een koppeltje elke keer even weer op ’melk nu’ dan worden ze niet meer geweigerd, zijn meest oudmelkte koeien die maar 3x in 2 dagen komen. Meestal komen ze net halfuurtje voordat ze mogen en worden geweigerd en gaan weer liggen, zijn ze bijvoorbeeld om 5 uur s morgens geweigerd en om half 7 kun je ze ophalen omdat je wel weet dat ze het voorlopig toch niet weer zelf proberen.
Scheelt me toch weer wat koeien halen op deze manier.
bluepower12
@johndeere6230 Vervelend! Wat zeggen de adviseurs er van?
+1
johndeere6230
@bluepower12

Die weten er verder ook niet veel raad meer mee volgens mij. Die begonnen over de aarding, maar hebben een nieuwe aardpen geslagen, op 11 m, daar alles, betonmatten, instortbak, spanten, hekken en robot op geaard, dus daar is niks mis mee. En dat blijkt ook wel als ze een groot gedeelte van de tijd zelf komen.

Goed voorbeeld nu op het moment, gisteravond 4 bekende koeien erbij gezet. En verder nog 2 boven de 12 uur zitten. Toen ik om 22.30 naar bed ging stonden er 4 boven de 12 u, die zijn in de tussentijd wel geweest.

Alleen nu op dit moment staan er 14 in het “rood”, boven de 12 u dus… dus dan is het voor mij een groot vraagteken waar het nu aan licht…
claasfendt
@johndeere6230 heb je vrij koeverkeer of heb je hekjes ?
johndeere6230
@claasfendt

Vrij koeverkeer, stal is er niet naar om hem gestuurd te maken. Verder ook geen split entry ofzo, als er koeien achter staan dan zit het hek dicht…
bluepower12
@johndeere6230 hoelang melk je al met een robot? Hoe is je stalinrichting? Hoe groot is je plein voor de robots? Zijn de koeien die niet goed komen ook laag in de rangorde? Heb je al geprobeerd om een echt smakelijk product in de robot te voeren om ze te lokken? Je basisrantsoen verschilt toch per jaar en dat is bij iedereen. Dat moet kunnen.
+2
johndeere6230
@bluepower12

Nu ruim 7 weken, je zou verwachten een stijgende lijn te zien, maar vanaf het moment dat de hekken er tussenuit zijn is het eigenlijk al zo, zoals het nu is. Het aantal melkingen is van 2,1 naar de 2,4 gekropen, maar verder qua ophaal koeien blijft het knudde.

Hebben een 0+3 stal, koeien liggen op matten, hebben eigenlijk altijd al wel dat de koeien slecht willen liggen en daar is verder nu ook niks aan veranderd. Voor de robot is er 3,5 meter, achter/ voor de robot nog een meter of 3, aan de kant van de inloop.

Merendeel van de koeien die je dan moet halen zijn wel lager in rangorde, maar gedeelte ook niet, die hoef je ook maar de goede richting op te jagen en ze lopen er zo in.

Wat je wel redelijk vaak ziet is dat koeien lager in rangorde staan te wachten, komt er een koe die hoger staat aan, beukt hem aan de kant en gaat er dan in, wordt vaak geweigerd. Maar dat ranglage koeien dan weer achter in de stal staan…

(klik om te vergroten)

De robot staat hier rechts “om de hoek”, de ingang van de robot is ten hoogte van hart roosterpad, erachter zit dus nog een meter of 3,5 tot de buitenmuur
+1
bluepower12
@johndeere6230 oke. 7 weken is nog niet erg lang. Misschien moet je het ook de tijd gunnen.

Plein voor de.robot is aan de krappe kant, maar moet opzich kunnen. Staan er altijd koeien bij het plein te wachten die er niet zelf in gaan?

Ik weet niet in wat voor mate het liggedrag invloed heeft op het aantal melkingen, maar je kan proberen of je dat beter kunt krijgen. Het is natuurlijk wel zo dat als ze niet snel liggen ze ook minder snel weer opstaan. Dit kan wel invloed hebben. Meer liggen is ook gezondere/vitalere koeien. Succes!
johndeere6230
@bluepower12

Nee dat is zeker zo, het moet ook z’n tijd hebben, maar je hoopt op een stijgende lijn en die is er niet…

Plein is soms helemaal leeg en de robot staat stil. Robot staat met 6 u daags, incl wisselen, nog te veel stil. Was tijdens inmelken met weliswaar 10 koeien meer, 3,5 uur. Dus ze komen te weinig uit zichzelf, wat dan weer is af te zien aan het aantal melkingen en aantal bezoeken zelf.

Ja daar zijn we al langer mee bezig geweest, denk dat het er gedeeltelijk mee te maken heeft dat ze (te) weinig kopruimte hebben, in de jongveestal/ bij de droge koeien met de R-boxen liggen ze eigenlijk vaak allemaal.
+2
claasfendt
@johndeere6230 misschien een idee om een natte meting te laten doen door een onafhankelijk bedrijf misschien staat er wat net niet fijn afgesteld waardoor ze een hekel er aan krijgen
+1
T60401
Quote Reactie van @johndeere6230:
Alleen nu op dit moment staan er 14 in het “rood”, boven de 12 u dus… dus dan is het voor mij een groot vraagteken waar het nu aan licht…

Als je op zon moment in de computer kijkt bij status/ melklijst. Je scrolt helemaal naar beneden op hoeveel uur staat dan de koe die het langst geleden gemolken is. dit zou niet veel meer dan 4 uur mogen zijn want dan heeft de robot te veel stil gestaan. Daar zou je uit af kunnen leiden of het gewoon te druk is op dat moment en de koeien omdraaien of dat ze gewoon niet gekomen zijn.

Heb zelf twee robots als die dan vol door melken staat er onderaan geen 1 koe die langer dan 2 uur gemolken is.
+1
rommert14
Niet altijd maar halleluja met die robots dus
+3
casejxu
@rommert14 meeste spreken vooral over de positieve punten....
+4
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
Niet altijd maar halleluja met die robots dus

Wel altijd haleluja met een melkstal?
En met (externe) melkers?
En mf trekkers?
En volvo shovels?

Hier is ook niet alles altijd zalig makend

Overal is wel wat.
En wat ik vaak in studie groepen hoor is dat de mensen met een melkstal precies weten dat een robot niets is.
Terwijl robot melkers (90%) ervaringsdeskundigen zijn omdat ze beide systemen gehad hebben.
+3
rommert14
@Fendt926Driver dat zei ik niet, maar als het niet wil na zo'n dikke investering is wel flink balen, dat hadden wij het eerste half jaar met de zandscheider, dan was je er liever niet aan begonnen maar je moet door
+2
Baltus_steyr
@rommert14 Hier liep het de eerste jaar met een ( en enigeste) robot ook niet. Terwijl de koeien van de robot kwamen en het daarvoor goed deden. Melk was van 9400 liter naar ongeveer 8500 liter gezakt, er zat niks geen loop op de robots koeien moest ik wel 4 tot 5 keer daags ophalen en koeien gaven weinig, werden mager en vruchtbaarheid was ook slecht. Ik was zo flauw van de robot dat ik een melkstal wilde . Van alles geprobeerd en niks hielp. Toen een man erbij gehaald voor aardstralen. Ik had last van 2 diepe wateroden onder de stal en die gaven negatieve ernergie af. Ik heb er een Broncorecctor midden in de wei laten plaatsten van 4 rootjes, en met een week zag je al lichte verbeteringen komen. Nu een jaar of 6 verder melk ik rond de 10.000 lieter en loopt het lekker tot goed. Dus daar zat bij mij het grote issue!! Ik ben blij dat ik de robot er nog in gehouden heb.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
Ik heb er een Broncorecctor midden in de wei laten plaatsten van 4 rootjes

Ik zie vaker van die plastik buizen met een corrector in.
Mooi dat het daarmee bij jou opgelost is.

Hier zijn er ook boeren die de wifi in de stal weer weg halen. (Heb je ook nergens voor nodig) alle anders kan met een vaste internet kabel.
Die hadden ook ineens problemen met de koeien. En dat was aan de wifi te linken.

Boeren met een snelweg langs huis die zagen dat als er een file was dat de koeien zich anders gedroegen.
Omdat er dan veel mensen mobiel internet gingen gebruiken waar de koeien op reageerden
+2
dx11
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Boeren met een snelweg langs huis die zagen dat als er een file was dat de koeien zich anders gedroegen.

Merk ik hier niets van. Hoor trouwens de zelfde verhalen wel vaker. Ook over zonnepanelen trouwens
newholland6640
@dx11

Bij jou staat nooit file toch ?😄
Ritchie
@Fendt926Driver

Die verhalen hoor je ook over bedrijven vlakbij vliegbasissen, gevoelige beestjes die koeien 😉
+1
Baltus_steyr
@Fendt926Driver oke, dat verhaal heb ik laatst toevallig al is van iemand gehoord met de wifi. Maar ik heb eigenlijk niet ervaren dat het zo storend zou zijn! Hier liggen ook een aantal zonnepanelen op....

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 2250 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!