Foto van een Mustang AL 306, na 25 jaar dienst mocht de oude instrooibak met pension. We hebben voor een hemach gekozen omdat ie ons degelijk leek en de prijs ons ook mee viel, ook prijs gehad van een

Mustang AL 306

+3
Marcsteffens6265
Foto van een Mustang AL 306, na 25 jaar dienst mocht de oude instrooibak met pension. We hebben voor een hemach gekozen omdat ie ons degelijk leek en de prijs ons ook mee viel, ook prijs gehad van een ceres maar dat viel ons nog niet mee wat die kosten moest. Maar we zijn er dik tevreden mee hele vooruitgang op de oude en het scheelt ook een uur werk per week met instrooien.

Reacties

marco2250
Doe je iedere week instrooien en met wat. ik heb een ander bedrijf gekocht ik zit te denken om die diepstrooisel boxen vol te storten met beton en matrassen erin iedereen heeft het over een bult werk of hoe kijk jij er tegen aan
+2
J asper
@marco2250 Ik zeg niet dat je iets wel of niet moet doen, alleen lijkt het je niet slimmer om het eerst een jaar te proberen? Ipv alles meteen op de schop? Nu alleen wel makkelijker natuurlijk omdat stal leeg is.
+1
marco2250
@J asper ja straks is de stal leeg inderdaad en boxen ga ik ook vernieuwen dan kan je het doen later is bar lastig
+1
dx11
@marco2250 die investering in beton, kun je voor dat geld geen investering doen om het instrooien van de diepstrooisel te vereenvoudigen? Ik geloof met een goede instrooibak en een shoveltje of een trekkertje het niet veel zwaar werk hoeft te zijn
RaHeados
@marco2250 als je wilt verbouwen de rand er uit halen niet net zo makkelijk?
+1
rommert14
@RaHeados dan liggen ze toch op de hoogte van de roosters?
RaHeados
@rommert14 ligt er aan hoe het gebouwd is natuurlijk. Wij hadden het gemaakt op de hoogte van matrassen en daar een rand achter gezet dus een aardige opstap nu. Als je originele vloer gelijk is met de roosters en daar een rand achter klopt het wat je zegt.
rommert14
@RaHeados zo is het bij ons wel in ieder geval, daar komen ook matrassen in, diepstroosel is niks waard als er geen zand in kan.
RaHeados
@rommert14 denken vele hier in Nederland anders over. Denemarken is t heel anders denk ik?
+1
dx11
Quote Reactie van @RaHeados:
denken vele hier in Nederland anders over.

Hier in Nederland wordt je bang gemaakt van zand. Waarschijnlijk omdat er op mestscheiders, of stro kalk veel meer verdient wordt. Zijn er veel slechte ervaringen met zand dan? Zo ja wat? Of je bemester na 5 jaar een kwart versleten is of 3 kwart maakt toch weinig uit? Dan ruilt de gemiddelde Nederlander hem toch weer in. En als je koeien een jaar langer mee gaan dan kun je die lease makkelijk betalen
RaHeados
@dx11 met name mest opslag van je kelders zoals @rommert14 zegt. Machines slijten hard, oké. Maar even hele mest opslag op z'n kop kost wel een paar centen.
+1
rommert14
@RaHeados Ja dan wordt het wel een hele grote investering, maar je zou er met nieuwbouw rekening mee kunnen houden en bijvoorbeeld een dichte vloer maken ipv kelders, is ook nog veiliger
+1
dx11
Quote Reactie van @RaHeados:
Maar even hele mest opslag op z'n kop kost wel een paar centen

Valt met nieuwbouw reuze mee
+1
rommert14
@RaHeados dat is ook alleen maar omdat zand in de kelders ophoopt, anders hadden er veel meer met zand gewerkt denk ik, hier heb je geen onderkeldering niet meer als een meter diep en er mag geen mixer binnen in de stal staan.
+1
johndeere6230
@marco2250

In mijn ogen is diepstrooisel, mits goed voor elkaar. Dus een goede instrooicombinatie met een bak die groot genoeg is. Niet meer werk dan matrassen.

Zeker icm robot melken niet, lopen hier ook wekelijks voor in de boxen een rug gemalen stro met baaltjes, door de week heen trekken we dat terug. Kost elke zaterdag een 20 minuten in je eentje. Met bij wijze van een mini shovel met instrooibak en het strooisel achter naast de deur, zou je in de zelfde tijd ook diepstrooiselboxen kunnen vullen. En dan is het daags alleen even met het harkje er achterlangs om de natte plekken eruit te harken en dat is het.

Zou ze niet te snel dicht storten, kan later, in delen ook wel natuurlijk.
RaHeados
@johndeere6230 in 20 min kunnen wij de boxen niet vullen op 1 dag 😅. Doen hier kalk water stro zelf maken, dat kost wel even tijd. Daarnaast hekken goed zetten dat je overal door kan met de shovel. Droge koeien zitten in een hoek waar we door heen moeten, net als de oudere pinken nu nog. Daarnaast lopen we voor het vullen nog de boxen na dat er geen vuil onder de verse bedding blijft.
johndeere6230
@RaHeados

Niet de mogelijkheid voor een maand te maken?

Vond het op het werk eerder niks voorstellen sinds die een shoveltje met instrooibak had. Daarvoor met trekker en vijzelbakje wel meer werk, vooral het naar voren scheppen.
+1
RaHeados
@johndeere6230 in het begin was het uitzoeken hoeveel we nodig hadden. Toen hadden we we eens over maar dat spul gaat broeien en komt er gras groei op. Zou je dat dan ook in moeten kuilen? Toen was het telkens een paar bakken van de grote shovel.
+1
zettelmeyer
Quote Reactie van @johndeere6230:
mits goed voor elkaar.

Belangrijkste vergeet je nog de afstelling van de boxxen. Is dit goed dan heb je er amper werk van na het instrooien 1x per week
+1
Ruben-Wind
@zettelmeyer moeten je koeien wel allemaal gelijk groot zijn.
+1
zettelmeyer
@Ruben-Wind oja waar ook met kruislings is dat drama🙈
RaHeados
@zettelmeyer de pinken in de koeien boxen houden t beter als de melk koeien bij ons. Op 2 bedrijven met kruisingen stage gelopen, maar die houden t netter als onze lompe puur Holsteiners 🤷‍♂️
+1
Marcsteffens6265
@marco2250 wij strooien 2 x per week, met de oude bak waren we dan een uur bezig. Nu een half uurtje, dit is met koeien tussen de boxen wegdrijven en boxen vlakmaken. Doen 2 x per week een klein beetje zo hebben we het idee dat het beter blijft liggen en er minder op de roosters wordt getrokken door de koeien. Wij strooien een mengsel van stro water en kalk. Voor de rest maken we elke dag de boxen vlak en halen we de stront en grote natte plekken er uit, dit is ongeveer zo'n 5 min werk voor 65 boxen.
RaHeados
@Marcsteffens6265 mengen jullie het zelf, of laten jullie het komen?
Marcsteffens6265
@RaHeados wij laten het gemengd komen, eigenlijk geen tijd om het zelf te mengen. Doen jullie elke week mengen of een keer voor een paar weken?
RaHeados
@Marcsteffens6265 wij doen elke week mengen, maar dat kost wel even tijd. Ga maar van een 45 min uit. Begint met mengwagen naar buiten rijden, pak open maken. Spullen voor de kalk weg halen en dan laden. Na het water nog lossen en de mengwagen opzij gezet.
Marcsteffens6265
@marco2250 het ligt er ook aan wat voor tijd je er zelf aan besteden wilt. Als je er geen tijd aan besteed gaat het ook niet lukken, vooral in het begin gaat het veel werk zijn om er een mooi bed in te krijgen.
huub
@marco2250 voor het geld wat matrassen kosten kan je het instrooien ook automatiseren.
marco2250
@huub ja maar stro is duur en moeilijk schoon te houden lijkt mij we doen nu zaagsel en hebt een celgetal van 50 gemiddeld denk dat je dat met diepstrooisel niet gaat redden
+1
Marcsteffens6265
@marco2250 ik zou zeggen dat het belangrijkste is dat je doet wat je zelf het mooiste lijkt en waarom zou je iets veranderen als het goed bevalt.
+1
arjanvw
@marco2250 niet verkeerd bedoeld maar eigenlijk stel je een vraag waar je het antwoord zelf al van weet.
marco2250
@arjanvw ik twijfel nog vandaar

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Mustang AL 306 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!