Foto van een Fendt 308 met een 8rij maiszaaimachine.Na een lange periode met veel water is de maïs eindelijk gezaaid. Volgens de loonwerker is nog maar krapaan de helft van de maïs gezaaid.In de her

Fendt 308

+5
dx11
Foto van een Fendt 308 met een 8rij maiszaaimachine.

Na een lange periode met veel water is de maïs eindelijk gezaaid. Volgens de loonwerker is nog maar krapaan de helft van de maïs gezaaid.

In de herfst is hier met de smaragd Italiaans raaigras gezaaid, waar de koeien begin deze maand geweest zijn. Daarna is er drijfmest opgekomen, de smaragd er door en met de zwenkploeg geploegd. Alle zode die mooi fijn was na het smaragden wilde mooi keren, met de plekken waar nog veel grof gewas stond komen nog wel wat groene polletjes boven.

Na het ploegen ben ik er nog een keer heel ondiep met de smaragd door gegaan, waardoor het redelijk vlak ligt, maar nog wel mooi grof

Reacties

+2
Fendt926Driver
Poe mooie lichte combi door een 8 rijer op een 308 te kunnen hebben.
Dat schiet natuurlijk mooi op met poten
+8
arjanvw
Betere zaaicombinatie dan waar onze loonwerker mee komt. Die komt met een 8 rijer Horsch en een nieuwe Fendt 930..
reinder-mf
@arjanvw gelijk verbieden te komen 😜 Zijn wel lichtere maiszaaicombi’s in de buurt neem ik aan.
arjanvw
@reinder-mf klopt, dat gaat volgend jaar wel anders...
casejxu
@arjanvw zelf een gekocht? Hier rijd de loonwerker met een 6115R. Dat zijn nog net lieve combinaties!
+1
arjanvw
@casejxu ja, dat wil best! We zijn er nog niet uit, maar kijk wel wat rond.
+1
casejxu
@arjanvw aha. T is denk ik wel leuk werk om zelf te doen👌
arjanvw
@Fendt926Driver Dat is nog wel te doen idd, zijn nog best mooie zaaiers. Kwam ook een 6 rijer gereviseerde monosem tegen voor 7850,-. Maar dat is alweer een slagje duurder.
joozt
@arjanvw Ik zou als ik jou was wel kijken naar een machine met schijfkouters op de kunstmest- en zaaielementen. Kan me zo voorstellen dat de grond bij jou nog wel eens wat zwaar en stug kan zijn en ook als je in eventuele gewasresten zaait loopt het dan allemaal net iets mooier.
KlaasM
@arjanvw Bij ons komen alle loonwerkers op cultuur wielen met dubbellucht op spoor zodat ze niet op de plek rijden waar de maispit komt te liggen. Dat lijkt hier toch wel de toekomst
arjanvw
@KlaasM zo reden ze hier eerst ooo allemaal. Zijn er helaas steeds meer die op brede banden mais zaaien.
+1
johndeere6230
@arjanvw

Dat kan ook wel, alleen dan moet je wel een 1050 hebben en dan op 0,5 gaat die op de wangen lopen en heb je hetzelfde effect. Het enige verschil is, dat wanneer het nat wordt de grond niet tussen de cultuur omhoog wordt gedrukt, dat wordt meer op de plek gehouden. Zo is een (grote) loonwerker, 600 bunder zaaien, terug gegaan van cultuur dubbellucht naar die 1050 band. Maar die gebruiken ze ook voor de sleeplang, om hem puur voor zaaien aan te schaffen wordt het een dure hobby

Op het werk zaaien ze, achter op cultuurdubbellucht, 2x370 als ik het goed zeg, voor op de normale 540 banden, die sporen net aan binnen de rij en dan een 6130R ertussen.
+3
arjanvw
@johndeere6230 op zich vind ik het niet zo erg dat ze met brede banden komen, maar dan moet er niet zo'n zware trekker bovenop staan. Denk dat een 930 wel richting de 11-12 ton gaat.. Dat is voor een 8 rijer gewoon erg overdreven.
+1
johndeere6230
@arjanvw

Absoluut, had met 1/3de van de pk’s en de helft van de kg ook makkelijk gekunde
+1
Eite62
@KlaasM hier ook zo. Zelf de grote bedrijven gaan van de brede banden af en hebben nu cultuurwielen onder hun zaaitrekkers.
Heb het vele jaren gedaan het mais zaaien, eerst met smalle banden die mooi tussen de rijen rijden en bij de laatste in het begin op brede banden. Op bepaalde grond soorten een drama kwa opkomst .Je moet niet over je zaaibed heen rijden
J asper
@Eite62 Dit is met 710 gezaaid, zaaispoor staat niks minder op zandgrond.

(klik om te vergroten)

rommert14
@arjanvw is dat zo'n hele grote die het land eerst lostrekt?
+1
arjanvw
@rommert14 dat doet hij volgens mij niet, kan wel enorm precies zaaien. Afstand en diepte klopt exact en stopt ook met zaaien als hij overlap heeft.

(klik om te vergroten)

rommert14
@arjanvw Nee dat is niet die ik bedoel
J asper
@arjanvw 930 is wel heel groot ja🙈 Maar op cultuur lijk mij juist niks op kopakker rij je alles juist extra de grond in.
Fendt612e
@J asper moet je even over de benderse rijden 2 percelen langs elkaar een met brede banden ander cultuur dubbele banden, kopeinde is idd wat hobbeliger en wat plantjes wat minder maar met brede banden zie golven in het perceel staan
+2
arjanvw
@J asper met een 930 op 90 cm banden zie je ook wel waar hij een rondje gemaakt heeft...
+3
dx11
Quote Reactie van @arjanvw:
930 op 90 cm
hier meer dan 90cm band, en ook nog tussen de rijen, en dan ook nog op 0.4bar, en met maar 5,5ton ex maiszaaid en kunstmest

(klik om te vergroten)

arjanvw
@dx11 dat is beter werk.
Ruben-Wind
@arjanvw kun je niet vragen voor een andere combinatie bij hun? Kwam ze gister tegen hier met een 6r. Al wegen die ook al kort aan 9ton?
arjanvw
@Ruben-Wind klopt, dat is een 6215R met wielgewichten en 710 banden. Dat gaat ook geen enorm verschil maken denk ik.. Bij Janssen is dat wel één van de kleinere trekkers..
Ruben-Wind
@arjanvw oei dat is ook wel fors ja. Hier zaaien ze met een 714 op dubbellucht. Dat gaat best.
mf 6150
@arjanvw
We zaaiden hier altijd met een 4 rijer aan de 305 op 18.4, ging precies tussen de rijen
arjanvw
@mf 6150 die staat standaard op 1.64m spoorbreedte? Onze 512 staat op 2.15 spoorbreedte en past met 60 cm banden ook precies tussen de rij mais in. Dit was voornamelijk voor het spuiten. Kan er zo een zaaimachine achter!🙈
+1
mf 6150
@arjanvw
150 cm, staan bijna tegen de binnenkant van het spatbord
BEboer
👍

(klik om te vergroten)

Hier 10d geleden plaatselijk tss de 35 en 65mm gehad op 20 min, vandaag even tussen de rijen gekrabt maar zal toch maar plekken moeten herzaaien vrees ik.
fendt308-driver
@BEboer waar is dat goed voor tussen de rijen krabben? Onkruid of afwatering of iets?
RaHeados
@fendt308-driver heb ook wel eens gezien, doen ze beetje vloeibare kunstmest er bij.
stannetje96
@fendt308-driver verwacht een beetje zuurstof terug in de grond brengen als ie is dicht geslagen door die vele regen
BEboer
@stannetje96 juist maar vandaag toch besloten om pleksgewijs te herzaaien 😟

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 308 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!