Als het water niet op de natuurlijke manier komt dan maar op de kunstmatige manier. 200m3 per ha er op, je ziet het de grond in lopen👌

Schouten Bemester

+1
JDuitW
Als het water niet op de natuurlijke manier komt dan maar op de kunstmatige manier. 200m3 per ha er op, je ziet het de grond in lopen👌

Reacties

Fendt926Driver
Dure manier van beregenen lijkt mij.
Maar mooi dat het kan
valmet6400power
@Fendt926Driver
Vooral een extreme manier van beregenen. 20 mm in (zeer) korte tijd is ook niet echt ideaal. Dat is naast de voordelen van een bereningsboom t.o.v. een kanon wel grootste nadeel.
Maar beter dit dan wekenlang 0 mm uiteraard.
+2
Fendt926Driver
@valmet6400power ik hou meer van weinig water per ha maar een keer vaker.
Met druppel irrigatie kom je net aan 2m³ per ha per uur.
Maar ook daar kom je veel verschillen tegen
valmet6400power
@Fendt926Driver
Wij hebben ook een haspel met een kanon maar dan klettert het water hard naar beneden dat is dan tov een boom een heel groot nadeel. Maar wij geven max 20 mm per keer want alles wat je meer geeft spoelt toch dan direct weg..
rommert14
Quote Reactie van @valmet6400power:
klettert het water hard naar beneden

Dan gebruik je een te grote nozzle
newholland6640
@rommert14

Te grote nozzle bestaat niet, wel een te kleine pomp 😂
rommert14
@newholland6640 Ja dat mag je zelf in vullen, maar als de pomp te klein is is een kleinere nozzle monteren het goedkoopst 😜
JDuitW
@valmet6400power dit is wel extreem ja maar na een kwartier is al het water ook weg
+1
valmet6400power
@JDuitW
Dat is eigenlijk wel jammer haha
Jotke
Quote Reactie van @valmet6400power:
Maar beter dit dan wekenlang 0 mm uiteraard.

Ist al zolang droog bij jullie?

Hier inmiddels ook wel paar weekjes geen regen maar daarvoor was het land op veel plekken onbegaanbaar. Vandaag nog in de verte een maiszaaier bezig gezien.

Bij ons thuis zit ie er morgen een week in, waar het vorig jaar 19 april was. Grond was dit jaar niet eerder begaanbaar. Enige wat er voor 22 mei aan gedaan was was culturren. Verder niks. Te nat.

Nu is het op plekken weer kurkdroog.
+1
JDuitW
@Jotke vorige week was het hier nog te nat om te zaaien, nu te droog om te kiemen. Is echt snel gegaan
JDuitW
@Fendt926Driver we doen dit wel vaker, vooral op mais land en omgerekend kom je op zon 1,5 per kuub, dus kosten vallen op zich mee
Fendt926Driver
Quote Reactie van @JDuitW:
dus kosten vallen op zich mee

Dat valt inderdaad nog wel weer mee.
Maar dat zal wel met wat grotere percelen zijn.
Steeds voor 1 ha verzetten dan wordt het snel duurder
JDuitW
@Fendt926Driver dit perceel is 4,4 ha dus krap 900m3 en dat pomp je aan 1 stuk door. Pompen hier 230 per uur
Loeideutz
@JDuitW Ik heb er zelf nooit aan gerekend omdat ik, tot nu toe, nooit echt heb moeten beregenen. De gewassen die ik teel, plus de meeste grond die ik heb vragen er niet om. Maar wat kost beregenen met een haspel eigenlijk? Uitgaande van een beetje moderne installatie, niet georven van grootvader of cadeau gekregen van de buurman die zelf makkelijker wil werken.
newholland6640
@Loeideutz

Fj agro 500 110 was jaar geleden 40 000 euro meende ik.
Pomp setje 15000.
En dan heb je nog vooral zin en tijd nodig.
valmet6400power
@newholland6640
Om kosten te reduceren zou je ook een pomp kunnen kopen die je met een trekker aandrijft want die trekker heb je (vaak) toch staan. Ipv zo’n pomp set met een eigen motor.
newholland6640
@valmet6400power

Dat is waar. Moet je eigenlijk nog wel motorbeveiliging hebben en een pomp. Scheelt dan 10.000
rommert14
@newholland6640 jullie beregenen uit een bron toch? Of ook van het oppervlakte water?
newholland6640
@rommert14

Grotendeels bron helaas
RaHeados
@newholland6640 ijskoud water dan of niet?
Loeideutz
@RaHeados Ijskoud water is minder goed voor het gewas. Temperatuur verschil kan zelfs zorgen voor lagere kwaliteit. Maar velen hebben geen keuze.
Water langs de warme motor laten stromen kan natuurlijk een oplossing zijn om het temperatuur verschil te verkleinen.
rommert14
RaHeados
@rommert14 onze ervaring is dat het koud water is, pompt heel zwaar. Vroeger met systeem baars konden we niet alle sproeiers op druk krijgen uit de bron, met oppervlakte water wel. Dieselverbruik was met oppervlakte water ook lager. Daarnaast is het geen koude klap voor de plantjes
Loeideutz
@RaHeados Bij een bron moet je het water veel verder omhoog zuigen. Elke meter kost kracht of opbrengst. Niet alle sproeiers op druk krijgen bij je Baars systeem betekent of dat je pomp te klein is of dat je teveel sproeiers hebt.
Ik geloof niet dat de temperatuur van het water de pomp capaciteit beïnvloedt. Maar daar zou je een chemicus naar moeten laten kijken. Die kan je vertellen of er verschil zit in de eigenschappen van water bij verschillende temperaturen.
RaHeados
@Loeideutz wij hebben als t nodig is ook 18 meterzuigslang in t oppervlakte water. Weet niet of dar nog wat maakt 😅. Met de hand opzuigen was wel een klusje zegmaar.
+1
Loeideutz
@RaHeados je meters zuig slang maakt niet, weinig, uit. Je opbrengstverlies zit echt in het hoogteverschil dat je pomp moet overbruggen. Vandaar dat je bij vaste installaties vaak een bronpomp ziet. Het water omhoog duwen kost minder kracht dan het omhoog zuigen.
newholland6640
@rommert14

Precies wat @RaHeados zegt. En vooral het zwaarder pompen is een nadeel.
Opp water is vaak max een meter of 2.
Bron zakt zo 4/5 meter weg.
rommert14
@newholland6640 oké ja hier minstens uit 40 meter diepte met 2 pompen, kunnen ook niet anders maar gaat voor de rest prima, inderdaad wel koud water
valmet6400power
@newholland6640
Ja motor beveiliging zou ik inderdaad wel aanraden anders wordt het wel een erg dure trekker als je pech hebt 😂
En je hebt maar een kleine lekkage of mankement nodig want als je trekker dan uren alleen staat te draaien merk je dat ook niet.
+1
mdoornekamp
@valmet6400power
Quote:
pompset met eigen motor

Je (dure) trekker gaat dan wel heel veel uren draaien. Dat kost ook geld
+1
newholland6640
@mdoornekamp

Ja 1000 uur beregenen en je hebt het eruit
+1
stannetje96
@newholland6640 maar die pompset kost ook eerder 25 dan 15
+1
RaHeados
@stannetje96 wat voor luxe heb jij dan? Dan heb je echt alles er op en aan zitten mrt dikke capaciteit
newholland6640
@stannetje96

Simpel setje niet.
stannetje96
@newholland6640 dan loop je nog te tobben
+2
casejxu
@mdoornekamp onderhoud trekker is veel duurder als alleen t brommertje van een losse pomp. Bij bollenboer nu ook 2 haspels met losse pomp. Is wel wennen omdat je altijd voor snelle wissel met 2 trekkers achter mekaar heen ga. Nieuw bestelde haspel heeft eigen motor. Dat is toch het aller mooist. Je moet dan wel altijd direct genoeg! Oppervlakte water beschikbaar hebben
valmet6400power
@mdoornekamp
Wij hebben er een trekker van 30 jaar oud voor staan met 13000 uur dus ik weet niet in hoeverre je daar nog waarde aan wil toekennen? 12 liter diesel per uur en je kunt er meteen de haspel mee uittrekken.

En we hebben er altijd een stuk sleepslang tussen dus de trekker zelf wordt nooit nat van het water.
+1
mdoornekamp
@valmet6400power ja een oude trekker is dan nog de beste oplossing. Dan valt je afschrijving/waarde daling nog mee
+1
newholland6640
@mdoornekamp

Dat doen we hier ook, oude trekker. Maar nu is de motor wat versleten. Kom je toch weer in de kosten terwijl als die trekker alleen voor de hark zou staan, waar we hem voor hebben, had ie nog jaren mee gekund.
+1
mdoornekamp
@newholland6640
Quote:
motor versleten

Ja, zo blijft beregenen altijd duur. Links of rechtsom
+1
newholland6640
@mdoornekamp

Net als inkuilen. Is ook te duur maar moet ook gebeuren
+1
casejxu
@newholland6640 loonwerkers zijn altijd te duur toch🤫🤫 en klagen dat t niet uitkan
+2
mdoornekamp
@newholland6640 @casejxu waar zit hier de " niet leuk" knop
+1
casejxu
@mdoornekamp haha geen paniek hoor😆 je kunt ook stellen dat die koeboeren alles maar te duur vinden. T is gewoon een feit dst alles voor iedereen duur word. En dat moet wel doorberekend worden. Jij rijd nog met relatief "simpele" karren... hier kom je der bijna niet tussen als er maar 4 wielen onder zitten...
mdoornekamp
@casejxu
Quote:
maar 4 wielen

Ok. Haha. Met 8 wielig tandem wordt mij veel te duur. Die race doe ik niet aan mee. Net als beweegbare voorwand. Vind ik het geld niet waard.
+1
casejxu
Quote Reactie van @mdoornekamp:
beweegbare voorwand

Die heeft maatje laatst voor t eerst in t land gehad... hartstikke leuk maar kar word behoorlijk zwaarder van!
+1
Loeideutz
@valmet6400power mijns inziens is een losse motor met pomp goedkoper per uur dan een trekker met pomp. De installatie is beter op elkaar afgestemd. Bovendien heb je bij een trekker allerlei poespas die je niet nodig hebt voor een pomp, die wel slijt of bij inruil minder oplevert omdat “er uren op de klok staan”.
valmet6400power
@Loeideutz
Dat ben ik met je eens. Maar stel ik zou €20.000 moeten investeren voor een motorpomp dan moet ik heel wat uur maken voor ik dat heb terugverdiend. En hoeveel schrijft een trekker van 13000 uur nog af, los van dat de trekker toch niet verkocht wordt door ons. De trekker kan ik buiten het beregenen ook gebruiken, de motorpomp niet echt. 😃
Loeideutz
@valmet6400power Gewetensvraag. Jouw oude trekker vertegenwoordigt een waarde. De combinatie pomp trekker is nooit, zelden, zo goed als dan bij een motor pomp. Dus is je trekker minder zuinig. Hoeveel kost jou dat aan brandstof? Die extra trekker heb je werkelijk nodig?
Ik wil niks afkraken. Jij hebt er over nagedacht en vindt dit een goede oplossing. Toch zie ik hier in de buurt steeds meer motor pompen ondanks dat er vaak genoeg trekkers op het bedrijf zijn. Komt misschien ook omdat ze er 3 achter elkaar hangen om bij de “zuiderburen” te gaan tanken.
valmet6400power
@Loeideutz
Wij beregenen inderdaad maximaal 100 uur per jaar als het echt tegenzit. Dus dan is een motorpomp echt niet aan de orde. Als ik bijvoorbeeld tulpenboer zou zijn dan zou ik het wel weten. Beregenen zo makkelijk mogelijk maken want leuk wordt het toch niet.

Het is bij ons niet “een extra” trekker maar de trekker die normaal gesproken ook voor de spuit staat. En als je aan het beregenen bent is het doorgaans zulk droog/niet-ziek weer dat de spuit dan wel een dag of wat afgekoppeld kan worden. En we hebben de hoofdtrekker ook nog op smalle banden staan dus daar kunnen we dan ook nog mee spuiten mocht het nodig zijn. Qua diesel zou het zuiniger kunnen want de trekker heeft alleen 540 aftakas en maakt dan 1550 toeren. Met 540 eco zou je naar minder toeren kunnen gaan en dan minder diesel. Ik zit nu op 12 liter per uur diesel met een 4 cilinder turbo.
newholland6640
@valmet6400power

Met hoeveel druk aan de pomp en met welke nozzle beregen je dan?
valmet6400power
@newholland6640
10 bar op de pomp. Waarvan (volgens de manometer bij de haspel) nog 8.5 bar over is. Welke nozzle erin zit durf ik niet te zeggen, die wisselen we namelijk nooit.
En ik dacht 80 kuub water per uur.
PieterA
@valmet6400power Dat zal dan ongeveer nozzle 32 zijn; dat heb je dan wel nodig om aan de 80 kuub per uur te komen. Zit er dan ook een 125 mm dikke slang op het haspel?
+1
valmet6400power
@PieterA
Nee het is een (dacht ik) 110 slang en 60 meter tekort haha. 340 meter en aardappels staan op 400 meter einden dus de kopakker krijg je dan achterop niet helemaal nat. Tenzij de wind goed staat.
Loeideutz
@valmet6400power PS wanner je 100 uur per jaar beregent is combineren een goede oplossing. Bij 500 moet je daar goed over nadenken. Bij 1000+ denk ik dat er maar 1 goede oplossing is.

Maar dat kan best veranderen wanneer er hier iemand een goede berekening neer zet van de kosten per kuub water.
Loeideutz
@newholland6640 Dat is de investering. Hoeveel schrijf je af per jaar? Brandstofkosten? Onderhoud? Uren bezig met verzetten? Daar ben ik een beetje nieuwsgierig naar.
newholland6640
@Loeideutz

Ligt helemaal aan je situatie.
Hierbij huis electrisch. Is max 45 min per 3 hectare.
Veldkavels met pomp trekker, keer heen om te tanken, van veldkavel naar andere veldkavel, reken dan maar zo twee uur voor 2 hectare.
+1
PieterA
@Loeideutz Gewoon hedendaags spul:
Haspel 50.000, pompset 25.000 slanghaspel 7.000 euro. Slang 15.000 euro. Rond een ton dus. Dat schrijf je in 15 jaar af naar 10.000. Dat is dan ongeveer 6.000 euro per jaar; of 10 euro per draaiuur.

Brandstofkosten afhankelijk van de dieselprijs. Wij verstoken ongeveer 17 liter per uur bij 60 kuub water per uur.

Onderhoud: smeren, kruisje pto-as, accu laden storz-koppelingen repareren. Ik schat ongeveer 1 euro per draaiuur.

Verzetten binnen een perceel 30 minuten.
+1
PieterA
@Loeideutz Beregenen met een haspel kost ongeveer 1 euro per kuub; uitgaande van goed beregeningswater op de kopakker.
Loeideutz
@PieterA Hier heb ik wat aan. Ben me aan het oriënteren op een neventak
+2
mdoornekamp
Mooi werk. Geen last dat er grond aan de slang plakt?
+2
JDuitW
@mdoornekamp ja zo kun je wel oud worden😅. Nee plakt na genoeg niet, gaat zo mooi als wat
PieterA
@Loeideutz Kun je goed 's-nachts uit je bed en dan weer terug en doorslapen? Dat is wel essentieel als je gaat loon beregenen. Om de maximale capaciteit van de haspel te halen moet ik er toch de meeste nachten 1x uit; vaak ook 2x en soms kan ik de hele nacht doorslapen.
Loeideutz
@PieterA Nee nee. Ga niet loon beregenen. Ben ik al te oud voor. Moet je doen als je voor in de 20 bent.
Ben me aan het oriënteren op een wat intensievere teelt om meer opbrengst van de grond te halen. Mede ook ingegeven door de laatste subsidie regels.
+1
Siete
Dat stuk heeft wel n poos open gelegen. Herken het aan de brug op de achtergrond 😉
Droogt momenteel erg snel hoor. Als je begint in t perceel gaat t lekker, bij t afkilveren moet je op sommige percelen in de stofwolk zoeken naar je bak. 🙈

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schouten Bemester ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!