Na een ietwat stroeve start van het jaar dan nu toch eindelijk een flinke 3e snee gras kunnen maken met schitterend weer.

Deutz-Fahr Agrotron 118

+2
DkStijn
Na een ietwat stroeve start van het jaar dan nu toch eindelijk een flinke 3e snee gras kunnen maken met schitterend weer.

Reacties

rubencasecs
Hier ook gekuild eergisteren maar het ging maar moeizaam tussen de buien door, zat wel veel op.
DkStijn
@rubencasecs wij waren ook lang in twijfel maar toch maar gegaan. En plotseling 2 schitterende zomerdagen gehad. Nu weer dreigend weer. Er zat heel veel op, 5,5 ton droge stof per hectare. Maar was dan ook een week te laat.
rommert14
@rubencasecs hier een week terug gekuild maar de hoeveelheid maakt het er niet makkelijk op met dit weer steeds
+3
DkStijn
@rommert14 gewoon wat minder koeien melken, wordt alles makkelijker...😄
rommert14
@DkStijn of alle machines dubbel hebben 😀
+1
DkStijn
@rommert14 næh, ik vind een 2 X 16 rapid exit al druk zat in mn eentje🤣
rommert14
@DkStijn 2x16 rapid exit en in je eentje melken? Dat is netjes 👌
DkStijn
@rommert14 valt mee hoor, we hebben een apart "service" gebouw met melkstal, wachtruimte, opdrijfhek en tlc groep. Een ander haalt de koeien en doet de boxen dus je hoeft alleen maar te melken.
rommert14
@DkStijn hoeveel koeien kun je melken per uur op die manier?
DkStijn
@rommert14 het schommelt tussen de 80 en de 100.
+1
Terwisscha
@DkStijn niet meer per uur? Dat valt mij al wat tegen eerlijk gezegd.
+1
rommert14
@Terwisscha is ook maar net hoe hard je loopt, met een 2x16 kun je wel aan 1 stuk door.
Terwisscha
@rommert14 Koeien staan op jou te wachten i.p.v. anders om ja🤣🤣
+1
rommert14
@Terwisscha Ja dan moet je aanpoten 🤷‍♂️ maar 2x16 met een persoon moet gewoon kunnen, in Amerika doen ze zelfs met 1 man in een 2x24.maar de een is sneller dan de ander, ik zou het niet bij kunnen hoe graag ik het ook wil maar we hebben er hier medewerkers bij die dat wel kunnen.
Terwisscha
@rommert14 Ik vergelijk het graag met andere situaties. Thuis red ik het net om 100 koeien in 1,5 uur te melken in een 2x11. Echter zit hier het schoon maken niet bij. Op stage kon ik 150 koeien in 2 uur melken met een 2x 12 zij- aan- zij rapid- exit. Dat is dik 70 in het uur. Dan hoop ik dat Stijn dichterbij de 100 zit dan bij de 80. Maar goed zo zie ik het🤷‍♂️
rommert14
@Terwisscha ja dat is waar maar stijn is bijna 50 en jij bent 20.
+3
DkStijn
@rommert14 voorbeeld: gistermiddag ging de vacuümpomp om 3 uur aan, er kwamen 220 koeien door de melkstal en liep ik om 6 uur weer het huis in. Was de boel dus weer schoon en klaar. Was ik dik tevreden mee. Moet ik erbij zeggen dat het op het moment prachtig loopt.
J asper
@DkStijn Je melkt 3 keer daags neem ik aan?
DkStijn
@J asper Nee, zie ik geen reden toe.
+2
J asper
@DkStijn Dacht ik aangezien je melktijden😅
+1
DkStijn
@J asper In Denemarken begint men vroeg... Wij dan "pas" om 4 uur maar ik zou ze de kost niet willen geven die nog veel vroeger beginnen.
J asper
@DkStijn Dat is mooi optijd 🤣👍🏻👍🏻
+3
DkStijn
@J asper Medewerker wil 's avonds ook met de familie eten is de achter liggende gedachte denk ik...😉
rommert14
@DkStijn hier niet gelukkig 🤣
+2
DkStijn
@Terwisscha Als ik iets geleerd heb in de afgelopen 30 jaar over het melken dan is het dat als alle handelingen uitgevoerd moeten worden door 1 persoon dan is een score van 80 tot 100 koeien niet onaardig. Ik denk dat ik met een 2 x 12 misschien wel aan dezelfde score zou komen omdat de laatste melkstellen in onze melkstal niet goed benut kunnen worden. Maar ja deze melkstal zat erin toen we de boerderij kochten, hij doet het uitstekend, doordoen dus😄
rommert14
@DkStijn en de meesten zetten er dan een man bij, of twee betaalde krachten in een 2x12, dan weet ik wel wie het goedkoopst uit is.
DkStijn
+1
bluepower12
@DkStijn dat is toch mooie capaciteit als dat fijn loopt. Ik melk zelf af en toe in een 40 stands carrousel met het gea apollo systeem (automatisch dippen en flushen). Dan haal je gemiddeld 150 koeien per uur met 1 man als iemand anders de koeien omjaagt. Mocht het echt mooi lopen dan haal je 180 per uur. Reinigen kost echter wel veel tijd. Denk niet dat er een systeem is dat hier tegen op kan, al is het wel echt aanpoten en fysiek zwaar.
+1
DkStijn
@Terwisscha Nou? Dat is toch het mooiste?
Terwisscha
@DkStijn Nee, die mening deel ik niet. tussen de 12 en de 20 standen vindt ik maar vervelend. Het is net te groot voor alleen en te klein om met z'n 2en te melken, als je niet wil dat de koeien staan te wachten. Of je moet tussen door de boxen doen/ wisselen van groepen dan is zo'n melkstal nog wel een optie.
+1
DkStijn
@Terwisscha Nou dan zijn we het niet eens. Ik zie niet hoe je met onze melkstal ook nog eens koeien kunt halen en boxen kunt doen. Dan blijft er niets over van de capaciteit.
Terwisscha
Quote Reactie van @DkStijn:
ik zie niet hoe je met onze melkstal ook nog eens koeien kunt halen en boxen kunt doen. Dan blijft er niets over van de capaciteit.

Niet met 1 man. Wel met 2:) en daar doelde ik op. of komt dat niet duidelijk naar voren in mijn reactie? Maar goed als die melkstal er al inzat bij de aankoop van de boerderij, dan is het logisch dat je die niet nog eens gaat verbouwen. Dan maar een iets lagere capaciteit.
+3
DkStijn
@Terwisscha Nu heb ik in heel wat systemen gewerkt. Dit is best een aardige score voor iemand alleen. Met voordippen en nadippen niet te vergeten. Ze moeten ook een beetje schoon. De kwaliteit ligt hier altijd bij de beste 3 % van Denemarken. Dat telt ook...😉
RaHeados
@DkStijn ook alle koeien voor stralen? Voor dippen en voor stralen kost stiekem ook n hoop tijd.
+1
DkStijn
@RaHeados Officieel stralen we voor want dat moet van de arla...😉
RaHeados
@DkStijn dan heb je ook al een paar handelingen meer dan alleen ff een doek er langs halen ter voor behandeling. Doe je erg netjes dan 👌👍.
+1
EA_MF
@Terwisscha 100 koeien per uur in je eentje heb je ongeveer 40 seconden per koe voor schoonmaken, onderhangen en nabehandelen. Gaat de wisseltijd nog vanaf. Doe je heel erg netjes als je dat alleen redt, ongeacht wat voor melkstal je hebt.
+2
DkStijn
@EA_MF Je hebt dan geen tijd voor rondlummelen nee, ach er zijn altijd mensen die meer kunnen. Ik heb nog altijd veel plezier in het melken. Ondanks de leeftijd vind ik dat we nog altijd een systeem hebben wat goed mee kan komen. Dan mag een ander meer doen. Vaak als je de tijdklok er bij houdt dan valt hun capaciteit per uur vaak een beetje door de mand...😉
Bakker S
@DkStijn ik had dik 140 koeienin 1 uur in een 2x 25stands swingover melkstal. Er zat een wachtruimte met opdrijfhek bij. Reken hierbij geen schoonmaaktijd na het melken. Eerst had ik niet zulke hoge verwachtingen van deze melkstal maar dat viel heel erg mee gezien de capaciteit
+1
DkStijn
@Bakker S Ja zo'n swing over schijnt een echte capaciteitsknaller te zijn. Maar laat dat nou net een van de weinige stallen te zijn waar ik nog nooit in gemolken heb. Dus geen eigen ervaring.
+2
J asper
@DkStijn Swing over noemden ze toch altijd ren je rot melkstallen😅🙈
+4
Fendt926Driver
Quote Reactie van @J asper:
Swing over noemden ze toch altijd ren je rot melkstallen

Nee de open tandem melkstallen waren de ren je rot melkstallen.
rommert14
@Fendt926Driver klopt inderdaad heb er ook wel in gemolken 😅
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
klopt inderdaad heb er ook wel in gemolken

Vooral boven de 2 keer 5 waren de looplijnen in een open tandem te lang.
rommert14
@Fendt926Driver boer waar ik stage liep had een 9 stands
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
een 9 stands

Een 2 keer 9 of een kant 4 en andere kant 5?
rommert14
@Fendt926Driver 2x4 en 1 op het kopseind
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
2x4 en 1 op het kopseind

Dat kan ook.
Heb ook al wel eens in een ruitstal gemolken.
2 keer 6 langs de kant en 1 keer 4 dwars erachterheen.
Dat is ook een melkput waar je u tegen zegt en die in een punt loopt vooraan
rommert14
@Fendt926Driver Ja er zijn wat creaties gemaakt in het verleden 😅
dx11
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
ruitstal

Oud buurman had een 2x7 + 2x8 ruit melkstal. Kost wat ruimte in de stal, maar lijkt mij fijner werken dan een 2x15
+1
BEboer
@rommert14 wij hebben een 14 stands swing over.
rommert14
@BEboer swingover heb ik nog nooit in gemolken, wel eens een met 60 standen gezien dat was ook een roteind ĺopen van het een naar het andere eind 🤣
sameiron
@DkStijn Hier een 2x16 swing over met rapid exit. Loopt super, 1 man melkt er 90/100 per uur
+1
T60401
@sameiron en voorgaande prikkers. Het is allemaal mooi om veel koeien te melken. Maar hoop voor iedereen dat ze dat geen 14 keer in de week moeten doen en er wat afwisseling in melkers zit. Is dat niet het geval dan wordt je binnen 10 jaar op de feiten gedrukt en beginnen de eerste lichamelijke klachten.
+1
sameiron
@T60401 Nee dat is geen doen 14 keer. Melk zelf een keer per week en in de vakanties van de medewerkers. Moet wel leuk blijven
+3
rommert14
@T60401 wij zijn geen prikkers
+3
Fast Eddy
@rommert14

Precies. Wat een vies woord: prikkers.
+3
dx11
Quote Reactie van @T60401:
binnen 10 jaar op de feiten gedrukt

Heb je wel 10 jaar goed kunnen verdienen, kun je daarna mooi leuke dingen doen. Work hard, play hard
+2
Vincent.
@T60401
Op grote bedrijven zijn er genoeg medewerkers die hun hele leven 8 uur per dag melken en hier geen schouder problemen hebben, als je maar comfortabel in een goede houding kan werken
BEboer
@T60401 ik melk eigenlijk eigenlijk wel 710 vd 730 melkingen zelf op een jaar. Als ik de kuil aanrijd of even met het gezin weg ben doen men ouders de klus. Op termijn wil ik kijken om wel paar melkingen uit te besteden maar hier in Vlaanderen kun je op geen enkele officiële manier iemand maar u in dienst nemen.
+1
Abarth500
Een deutz aan de top... dat zie je ook niet veel 🤣👌🏼
+3
DkStijn
@Abarth500 van alle verschillende merken die we gehad hebben in de loop der tijd is dat anders de meest gewaardeerde. En de reden dat we 2 deutzen hebben...😉
+1
casejxu
@DkStijn mooi voor elkaar zo. Wat heb je voor andere merken nog geprobeerd dan?
+1
Fast Eddy
@casejxu

Daar ben ik ook wel benieuwd naar.
+2
DkStijn
@casejxu poeh... MF(vele), same, ford, caseih, john deere, fiat en ook verscheidene keren deutz buiten de 2 die we nu hebben.
casejxu
@DkStijn aha. Deze al veel uren gemaakt dan?
+1
DkStijn
@casejxu valt mee, 7500...
casejxu
@DkStijn oh dan kan die nog wel even!
+1
DkStijn
@casejxu daar rekenen we wel mee😄
Baltus_steyr
Poeh, beste lummel van een kuil. Kun je hier 1 meter in de week aan voersnelheid inhouden??
+1
DkStijn
@Baltus_steyr Ja dat gaat lukken met 250 dames...😉
rubencasecs
@DkStijn heb ff gekeken waar je zit, dat is nog een heel eind bij ons vandaan, redelijk kort bij rommert of niet
DkStijn
@rubencasecs klopt, tønder is nog mooi eind weg...

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 118 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!