Uniek gezelschap: de ene set live bij mij op de werf. De andere uit een boekje van 1957.  Alle 3 ontworpen voor de grote Messlag ( 126mm)  boven de grove balk.( wacht op revisie) midden balk ( net ger

Lfe / Krupp maaibalken.

127 foto's van @langeslagdiesel

+6
langeslagdiesel
Uniek gezelschap: de ene set live bij mij op de werf. De andere uit een boekje van 1957. Alle 3 ontworpen voor de grote Messlag ( 126mm) boven de grove balk.( wacht op revisie) midden balk ( net gereviseerd, ingelopen, en na gesteld) onder : de fijne balk. Maaivaardig. Zeer bijzonder trio, gezien het feit dat de set minstens 63 jaar oud is. ik ze alle drie heb weten te vinden. Alle originele revisie delen heb op de plank. En dat deze ook onder de R430 gaan passen zonder kunstgrepen. Erg blij mee. De grove ligt nu op werkbank.
+2
Fendt926Driver
@langeslagdiesel prachtig verslag.
Mooi dat je (na lang zoeken en vele km???) Toch alle delen mooi bij elkaar hebt.
Heb je wel genoeg trekkers om ze alle 3 appart aan te hangen??
+1
langeslagdiesel
@Fendt926Driver ik heb de kilometers er wel voor gemaakt ja. Regio Neurenberg, Hamburg. En regio München. Ook de Duitse post en DHL hebben de kilometers wel gemaakt om alle losse onderdelen bij mij te brengen. Ze komen alle drie uit de zelfde serie. De ophanging en daarbij behorende aandrijfstokken, en dus keerpunten van het mes zijn bij alle drie gelijk. Maar ook zijn deze keerpunten gelijk bij mijn andere trekker. ( R430. Dus uitwisselbaar. Dus ik kan kiezen met welke trekker ik ga maaien. En dan nog met welke balk. Dat is een Luxe probleem eigenlijk. Maar wel een leuke dan.

Reacties

+4
Massey 2705
Interesant verslag weer. Deze kunnen alle 3 door de zelfde aandrijving van de trekker aan gedreven worden. Met andere worden de ene maaibalk er af , en de andere er weer op ? Het is wat voor mijn tijd , en heb je er ook nooit in verdiept. Me Vader foeterde altijd op dat ding.... vooral met de eerste snee hooi in jullie / Augustus waar de jonge eenden zich te goed gedaan hadden aan gras zaad een alles plat getrapt was... is op de foto het zelfde als jouw model ? (Niet zo,n duidelijke foto) maar de enige die er is.

(klik om te vergroten)

+4
langeslagdiesel
@Massey 2705 ik kan nu uitwisselen ja. Naar inschatten van het te maaien gewas kan ik een balk kiezen. Dat foeteren van de man op de bok is een veel gehoorde bijkomstigheid van het werken met deze machines. Het vraagt ook enorm veel nastellen van het mechaniek om hem 100% te laten functioneren. Vaak gebeurde dit in de wintermaanden door de Smit en begon men met een goed snijdende balk aan de eerste snede. Als deze er af was moest men eigenlijk al weer na stellen. Maar dit gebeurde niet of nauwelijks het bleef vaak bij het scherpen van de messen. Moest men dan in de tweede helft van de zomer het slappe gewas van de tweede snede maaien. Of land wat beweid was met flinke oude bossen van mestvlatten er in. Dan maaide het slecht. Om over slap herfstgras maar te zwijgen. Het na stellen gaat met vulplaatjes van 3 tiende en 6 tiende millimeter dikte. Een tiende te krap en de boel loopt blauw. Een tiende te weid en hij knipt al slechter. Een balk netjes stellen red je niet in een uurtje. De trekker op jou foto heeft geen Lfe maaibalk. Dit was het huismerk van Hanomag. Ik denk dat de trekker op jou foto of een Ferguson balk of een Schukken balk heeft. Al denk ik dat het een Ferguson middenbalk is zo ik het zie. En een bumper voorop voor een Vicon of Vitello / Triangel frontharkkeerder. Mooie foto trouwens.
+1
Massey 2705
@langeslagdiesel bedankt voor de uitleg. Ik krijg er nu een beter beeld van hoe dat vroeger in zijn werk ging. Mijn pa en opa waren niet zo technisch aan gelegd. ( ik ook niet ) dus daar begon het al met een slecht afgestelde maaibalk ! Mijn pa op de foto met de eerste trekker , maar ik weet nog dat opa zijn paard nog vaak genoeg inspande voor verschillende werkzaam heden. Mooie herinneringen van vervlogen tijden. Succes met jouw hobby en maaien...👍
+1
langeslagdiesel
@Massey 2705 dank je wel.🤝
+2
DANOONTJE POWERR
Goed bezig en alvast veel plezier met maaien straks!
+2
langeslagdiesel
@DANOONTJE POWERR dat gaat lukken. Dank je wel.
+1
a3vandiejen
@langeslagdiesel Prachtig, mooi verslag Johan. Succes straks.
+1
langeslagdiesel
@a3vandiejen alles klaar zetten voor volgend jaar. Dit jaar hier en daar nog wat slootkanten maaien met de zeis. Verder heb ik het gezien voor dit jaar. met de trekker maaien dan hè! 😉
+1
a3vandiejen
@langeslagdiesel Ja begrijp ik hahaha.
Leuk om naar uit te kijken en op het gemak af te stellen en scherp te laten functioneren door de smit,...(net wat je hierboven beschrijft)😅👍volgend jaar goed beginnen met de eerste snee.😃👌
+1
langeslagdiesel
@a3vandiejen het afstellen en verdere onderhoud ( revisie) doe ik in eigen beheer. Je leert daar veel van. Zeker het kritisch beoordelen van je eigen werk.
a3vandiejen
@langeslagdiesel Ja daar ging ik ook van uit, in dit geval ben je zelf de smit Johan.😃👍
Maar respect hoe je er mee bezig bent en de kilometers die je afgelegd hebt voor deze hobby.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Hanomag R425 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!