Foto van een Fendt 211 Vario.Puregraze Saladebuffet doorzaaien met onze Güttler demo machine.. Foto is geplaatst door TomH op 02-10-2023 om 21:27:12, met 19 reacties.

Doorzaaien met de Güttler

+2
TomH
Foto van een Fendt 211 Vario.
Puregraze Saladebuffet doorzaaien met onze Güttler demo machine.

Reacties

Baltus_steyr
Ziet er goed uit. Ben benieuwd hoe de saladebuffet zich gaat kiemen en voortzetten. En dan ben ik ook nog benieuwd hoe die de winter doorkomt en of aankomend zomer alle kruiden en klavers er nog in zitten....
Hier ook gedaan met een wiedeg, 4 x erdoor heen ook zo aggresief. Kruiden en klavers kiemden mooi, maar hadden te veel last van het bestaande gras . Nu zijn er nog wat klavers over en chicorei.
Wil je een goede kruidenrijke mat, moet je hem echt zwart maken(vrezen/ploegen) is mijn mening..!
TomH
@Baltus_steyr Dat zie ik op dit perceel zeker goed komen. Hier staat al saladebuffet. Het was hier nodig om door te zaaien.

In een bestaande normale zode word het denk ik ook moeilijk. Deze zode bestaat ook alleen uit pol vormige grassen en is erg open kwa structuur.

Heb je na het wieden het zaad ook nog aan gerold?
Baltus_steyr
@TomH ja, na het wiedeggen ben ik er met een cambridge rol overheen geweest.
Als dit al een saladebuffet is, zeg ik niks! 😅 Hoeveel jaar heeft hier nu saladebuffet gestaan waarna het nu doorgezaaid word? Hier heb ik (nog) geen ervaring mee. Heb hier ook een paar percelen goed saladebuffet op staan. Hier wil ik na 2 groeiseizoenen in de winter forstseeding toepassen met een wiedeg en daarna niks aan doen!
+1
langeslagdiesel
@Baltus_steyr stomme vraag van mij waarschijnlijk. Maar wat is salade buffet, en welke soorten zijn dan gewenst, en welke ongewenst?
+2
Baltus_steyr
@langeslagdiesel Domme vragen bestaan niet!
Saladebuffet is gewoon een kruidenmengsel van het bedrijf Pure Graze. Ik heb wat zaaizaad van hun gebruikt, maar ik gebruik ook zaad van Ten Have seeds. Zijn beiden hetzelfde zaad , zit alleen wel verschil in prijs 😁

Het saladebuffet kruidenrijk bestaat uit
13% Engels raaigras
6 % veldbeemgras
10 % timothee
8 % beemdlangbloem
10 % rietzwenkgras
5 % witte klaver
5 % rode klaver
6,5 % lucerne
3,5 % gele akkerhoningklaver
2,5 % rolklaver
4,5 % kleine pimpernel
5 % chichorei
2,5 % peterselie
2 % karwij
0,5 % wilde peen
2,5 % smalle weegbree
0,5 % duizenblad .
Met verschillende gras en klaver en kruiden hoop ik een darwin effect te creeren zodat ik meer opbrengst hoop te realiseren zonder kunstmest en met minder mest.
+1
langeslagdiesel
@Baltus_steyr ok, duidelijk.
casejxu
@langeslagdiesel je ziet t in onze omgeving bijna niet. Onder de rook van de hvc zit boer die fanatiek is met vergelijkbare producten
+1
langeslagdiesel
@casejxu ik heb zo links en rechts ruim 30 jaar me best gedaan om gras matten juist schoon te krijgen. Met een geslaagd gras klaver mengsel was het al een crime om een geslaagde vuilbestrijding te realiseren. Zeker paardenbloemen, boterbloemen en ridderzuring is een ramp dan. Als ik het mengsel van @Baltus_steyr lees dan kan je een vuilbestrijding wel op je buik schrijven. Ik heb altijd de indruk dat de sterkste heerst in een grasmat.
casejxu
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
vuilbestrijding

Dat is ook de uitdaging in deze mengsels geloof ik😅
+2
Baltus_steyr
@langeslagdiesel ik snap je beredenering. Me pa en de oude garde die verklaren met soms voor gek. Vroeger moesten de weides schoon gespoten worden voor die troep en nu heb je alle onkruid in de wei staan( kruidenrijk) .
Zuring probeer ik zo veel mogelijk uit de wei te houden en dat lukt redelijk goed. De percelen kruidenrijk heb ik nog geen zuring kunnen vinden. Ik weet ook niet hoe dit over een aantal jaar gaat.
Kwa onkruid gaat dit ook nog goed. Dit is eigenlijk het eerste volle jaar dat ik meerder stukken kruidenrijk heb. Ik ben wel van plan om na 2 seizoenen het kruidenrijk goed door te zaaien zodat je de mat lekker fris houdt met de kruidenmix zodat het onkruid geen kans krijgt. Hoe dit zal gaan lopen in de toekomst geen idee.
Mocht er te veel onkruid inkomen en het kruidenrijk blijft achter zal ik de spuit erin moeten zetten of maisland van moeten maken. Maar dat zie ik dan wel weer. Tot op heden ziet het er zeer goed uit!
langeslagdiesel
@Baltus_steyr ik volg het met gezonde belangstelling.
+1
newholland6640
@langeslagdiesel

Niet de sterkste heerst, maar waar de grond op dat moment het meest geschikt voor is. Zeker paardebloem en zuring
langeslagdiesel
@newholland6640 dat spul wil overal op groeien.
newholland6640
@langeslagdiesel

Daar denk ik dus anders over.
TomH
@newholland6640 Ik moet ook zeggen dat ik er ook nog niemand heb gehoord die last van onkruid had in deze mengsels.
Baltus_steyr
@newholland6640 heb het vorig jaar op een stukje slechte droge zandgrond gezaaid. Stont in voorjaar wel op, maar met heel veel muur en de het kruidenrijk wat dunnetjes. na 3 x maaien staat het en goed op, en voor de laatste keer stalvoeren stond er echt een dik pak op en goed vol ook. Net of die de tijd nodig heeft om zich lekker te nestelen in de grond. Ze zeggen wel eens, kruidenrijk groeit het beste op de schraalste grond....
Nu ben ik uiteraad wel benieuwd wat volgend seizoen mij gaat brengen met de kruidenrijk dus ik wil nog niet te pocherig zijn of worden en ik moet dus wel een beetje voorzichtig zijn met mijn uitspraken !!😁

wat is jouw ervaring met onkruid in kruidenrijk?
TomH
@Baltus_steyr Dit is 2 jaar geleden gezaaid door de concurrent van @radium45. Na 2 jaar schijnen een aantal soorten (2 jarige) zicht niet genoeg te verzaaien.
Ik ben benieuwd of je genoeg losse grond kunt krijgen met de wiedeg. We hebben de guttler hier ook op z’n agressiefst staan. Dat betekend dan het gewicht van de rol (1000kg) ook op de tanden drukt.
Baltus_steyr
@TomH Hier staan heel weinig kruiden nog in als ik zo op de foto bekijk.
Als het goed is krab je het genoeg met de wiedeg los dat het zaad tussen het gras valt en contact maakt met de grond. En dit kun je op een winterdag doen, zodra het gaat vriezen wil het zaad beter contact maken met de grond, dat is wat de geleerden ervaren en delen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar dat ga ik vanaf volgend winter wel proberen en dan zien of het werkt. Veel mensen passen deze methode toe en daar werkt het volgensmij wel bij! Misschien dat ik dit winter wel een hoekje probeer waar ik ruim 4 jaar kruidenrijk heb staan.
Je hebt zoals je aangeeft wel veel losse ruimte waar je het kruidenrijk zaad tussendoor zaait waardoor doorzaai van kruidenrijk meer succes geeft. Dit gaat bij bestaand grasland niet lukken of heel slecht lukken!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 211 Vario ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!