Foto van een New Holland FR 9050, afgelopen zaterdag de kans gehad om een 2 uurtjes te mogen maishakselen, machtig werk

New Holland FR 9050

+3
johndeere6230
Foto van een New Holland FR 9050, afgelopen zaterdag de kans gehad om een 2 uurtjes te mogen maishakselen, machtig werk

Reacties

Ritchie
Dikke hakselaar! Hoe is het eigenlijk met het robotmelken? Willen ze al wat beter lopen?
johndeere6230
@Ritchie

Robotmelken gaat nog steeds pet, productie zakt steeds verder weg en blijven er knap werk aan houden. Zitten momenteel maar op de 2.2 melkingen en vorige week hebben we zelfs even onder de 2 gezeten… dat komt de productie niet ten goede… van de week komt die man van de broncorrector weer, hopelijk kan die wat vinden… we worden er zelf ondertussen aardig gek van
Johny power
@johndeere6230 Hoeveel mk zitten erop?
johndeere6230
@Johny power

Momenteel 62, maar hebben de afgelopen 2 maanden eigenlijk niet meer dan 55/60 erop gehad.
+1
Johny power
@johndeere6230 Ongelofelijk klote voor jullie dat het niet wil, dat aantal koeien zou het makkelijk moeten gaan. Denken jullie dat het aan de robot licht of het systeem?
johndeere6230
@Johny power

We zouden het niet durven zeggen waar het aan licht, de robot aanzich doet z’n werk wel goed. Hebben tussendoor ook wel eens de 2,8-3 melkingen gehad, alleen dat was helaas nooit van lange duur… maar durven momenteel niet te zeggen waarom het niet loopt…
Johny power
@johndeere6230 op het moment dat je dat aantal melkingren, wat voor weer is het, staan er koeien voor de robot te wachten. Wat is je productie, gehaltes?
johndeere6230
@Johny power

Op zo’n moment, gaat de tijd die stil staat ook een 1/1.5 uur terug. Weer durf ik niet te zeggen. Momenteel redden we de 25 kg melk niet… toen we opstartten zaten we op de 31… met vergelijkbare gehalten, 4,60 om 3,70. Al met al heel frustrerend… het werk is nog tot daar aan toe, als de liters er dan maar bij zitten, maar die zijn er ook niet dus..
Johny power
@johndeere6230 Nee zoals het nu gaat gun je niemand. Hopen dat ze een x de oorzaak vinden. Wel aan de weide uren gekomen?
johndeere6230
@Johny power

Ja dat wel, nu nog steeds dat ze wel wat naar buiten gaan. Maar maar minder fanatiek als van de zomer.
+1
fan van trekkers
@johndeere6230 hoe gaat je dealer hier mee om dan? Dit gaat toch helemaal niet goed
johndeere6230
@fan van trekkers

Die zijn er ondertussen druk mee bezig, voerboer er ook al bij gehad, andere (smakelijkere) brok erin zitten. Maar tot op heden nog zonder resultaat helaas…
+1
Fendt926Driver
Sommige dingen die storen kunnen zijn

Lekstroom
Wifi in de stal
Iets met veel internet in de buurt (heb gehoord van boeren die problemen kregen als er file op de snelweg stond en automobilisten massal gingen internetten)
Niet de juiste instellingen van de (lok) brokken (dat was bij ons het probleem met opstarten)
Aardstralen

Mogelijke oplossingen

(Meer) structuur voeren
Wifi (tijdelijk) uitschakelen
Lekstroom hoe klein ook weg werken
Een onafhankelijk iemand met geen voorkennis mee laten kijken.
En dan bedoel ik dat die iemand er blanco in staat en niet er van uit gaat dat alles goed staat maar dat die alles nakijkt.

Let wel op met voer voorlichters die vrijwillig willen kijken of alles goed staat.
En dan komen vertellen dat ze wat gevonden hebben. Maar het pas willen vertellen als je voer van hun afneemt.
Ook dat heb ik hier mee gemaakt.
Heb ze er vierkant uitgetrapt samen met het jongvee voer wat ik van hun had
johndeere6230
@Fendt926Driver

Ja kunnen zoveel factoren zijn, dat is op een keer het frustrerende.

Wat stond er bij jullie toen verkeerd qua lokbrok? Wij hebben hier maar 1 soort en die staat, volgens zowel de dealer, als voerboer, goed ingesteld.

Structuur voeren hebben we van het voorjaar helaas geen resultaat van gezien. Maar over 2 weken komt de 2de snede luzerne onder in de mais er bij in. Dus dan komt die structuur er ook bij.

Lekstroom is er tot nu toe nog niks van kunnen vinden bij een stilstaande robot, willen komende week wel een keer tijdens het draaien ook meten. Wie weet stralen de melkmeters oid wel uit.

Keer een onafhankelijk iemand naar laten kijken is inderdaad nog wel een goede optie.

Die voervoorlichters hebben we nog niet over de vloer gehad gelukkig. Maar dan kunnen ze hier ook gelijk de deur weer uit. Dat is misbruik maken van de situatie
2850Johndeere6R
Heb je toevallig zonnepanelen op het dak liggen?@johndeere6230
johndeere6230
@2850Johndeere6R

Die liggen bij ons op de loods/ jongveestal. Omvormers hangen daar ook, nu is het wel zo dat we al een maand of 3 een kapotte omvormer hebben en die er nu al 2 maanden naast hebben liggen. Ivm moeilijk doen over de garantie. Maar daar voor was het ook al knudde.
+1
2850Johndeere6R
@johndeere6230 Als ze daar hangen maakt het niet uit. Ik weet iemand die de productie best onder de koeien had met daarbij goede klauwgezondheid en prima vruchtbaarheid. Die had flink aantal zonnepanelen op het dak van de stal laten liggen en daarna begon voor hem de ellende, productie zakt flink klauwverzorgers kwamen om de week en de vruchtbaarheid werd beroerd en dus het werkplezier kelderde flink. Met de voerboer veearts klauwverzorgers weet ik wie allemaal ontrafel gezeten maar niks hielp. Hij terug gaan redeneren wat er precies veranderd was dat afgelopen jaar en kwam uit bij de zonnepanelen. Die allemaal uitgeschakeld en in 2 maanden kreeg alles weer een stijgendelijn. Ik denk misschien kan ik jouw van het advies voorzien schakel ze een maandje uit en kijk het even aan. Maar dat hoeft dan dus niet😉
Fendt926Driver
Quote Reactie van @johndeere6230:
Keer een onafhankelijk iemand naar laten kijken is inderdaad nog wel een goede optie.

Ik heb toen veel steun gehad van deze meneer.

melkwinningja.nl/het-bedrijf/

Verwacht geen wonderen. Maar wel iemand met 100% inzet en vak kennis en een enorm netwerk van andere mensen met ook enorm veel data van welk merk robot dan ook.

Toen sac senior bij ons geen data wou leveren heeft hij ze in belgie en denemarken opgevraagd binnen zijn netwerk.

Bij ons was het vinkje opstarten niet aangezet in het brokken programma.
Dus wel beginbrok bij afkalven. Maar dat werdt niet opgebouwd in 20 dagen naar een 8kg bij ons.
En na 100 dagen kwam dan de berekening op basis van melkgift.
Maar dan waren de koeien al zo ver heen dat er niet veel melk meer onder zat
johndeere6230
@Fendt926Driver

Ah ja, die naam heb ik vaker gezien.

Ja dan zullen ze niet gaan produceren. 2 verschillende soorten brok dan? Er is hier ook een specialist van de voerfabriek langs geweest, zelf boer, molk altijd met 3 delavals, maar ivm samenwerking nu Lely, die heeft alles nagelopen, maar kon er ook niks uit vinden.. maar goed, andere blik kan nooit verkeerd wat dat betreft
+3
zettelmeyer
@johndeere6230 mooi klote allemaal.
Hier heeft het ook aantal jaar niet goed gelopen. Op een gegeven moment was ik van ochtends 6 tot avonds 12 aan het koeien jagen. 180 a 200 melkingen was ik er bij om ze er in te drukken. Daardoor kwam ik nog wel aan de 3 melkingen.
Lekstroom in de robot zelf was een oorzaak. Opgelost en werd het nog niet beter. Ander brok in de robot werd iets beterder. Toen meer brok in robot en minder aan het hek toen werd de gezondheid minder.
Camera 24 7 opgehangen om te zien of er wat uit kwam maar niks.
De leverancier van de brok gaf aan dat dit lekkerste was. Maar ik had me twijfels.
Nu na andere brokken leverancier gegaan en binnen een week ware de weigeringen 5x zoveel geworden en de helft a 3 kwart minder ophaal koeien. Alleen de brok was aan gepast. Nu minder brok gaan voeren en meer aan het hek en de gezondheid word ook weer beter van de koeien. En de loop blijft het zelfde. Met de warmte was het weer even drama de loop maar dat was overal zo volgens mij.
Probeer elke verandering te noteren zodat je later in zichtelijk hebt wat er gebeurt is. Die paar maanden dat het wel liep toen wat anders geweest of gevoerd. Toevallig 1 partij brok of meerdere leveranties geweest?
Of wisseld de brok leverancier de samenstelling zonder dat je het weet? Onze koeie erg gevoelig voor.
Brok silo goed schoon?
Misschien keer leeg maken. Doe ik 2x per jaar en ziet wat voor rommel dr uit komt.
Zijn allemaal kleine dingen waardoor een koe nie wil komen en ik weet het je word er zelf helemaal gek van.
johndeere6230
@zettelmeyer

Ja dat staat mij nog wel iets van bij. Zou hier ook kunnen, maar pa en ik proberen juist het zo veel mogelijk los te laten, om zo het ze niet aan te leren.

Ja met die brok wel vaker gehoord. Zal allicht schelen, nu van brok gewisseld naar een robotbrok, alleen voor mijzelf heb ik het eigenlijk al uitgesloten dat het volledig daardoor komt. Aangezien ze in het kvstation wel alles volledig opnemen, alleen in de robot standaard een 50kg hebben wat ze niet opnemen. Anders had dat in het station ook zo geweest is onze theorie, ze staan er soms ook voor te sukkelen, robot leeg en dan 3 koeien beetje schaapachtig voor de ingang staan en er niet in gaan…

Toen we die 3 melkingen hadden, was het enige verschil dat we 10 dagen daarvoor een broncorrector hadden geplaatst, rantsoen/ brok was niks veranderd. Daarna zakte ze terug naar de 2,6 omdat ze naar buiten gingen. Dit is tot eind juli zo’n beetje geweest, daarna zakte die weer naar de 2.1-2.3 en meer haalkoeien.

Komende week komt die man van de broncorrector weer, kijken of er dan nog wat uitkomt. Robot nogmaals op lekstroom controleren, ook tijdens het hele melkproces, dus voorbehandelen, onderhangen, melken, nasprayen en melk wegpompen. We hopen ergens gewoon dat die wat vind, want wat je zegt, je wordt hier gewoon gek van.
+1
bluepower12
@johndeere6230 erg frustrerend. Hoop voor je dat er wat gevonden wordt/het beter gaat lopen
zettelmeyer
Quote Reactie van @johndeere6230:
het kvstation wel alles volledig opnemen,

Al eens nagedacht om die uit te zetten? Nu beloon je ze daar ipv de robot.
+1
johndeere6230
@zettelmeyer

Jawel, wel aan gedacht en ook geprobeerd. Maar zonder het gewenste resultaat helaas, de mengwagen is ook niet geschikt om veel krachtvoerachtige aan het hek te voeren. Anders hadden we hem er helemaal tussenuit kunnen gooien.

Hebben nu wel een balletje opgegooid dat ze alleen in het station voer kunnen opnemen als ze geen melkpermissie hebben. In de hoop dat ze meer naar de robot trekken. Maar dat was niet gangbaar en ze wisten niet of dat kon, wij snapte alleen niet helemaal waarom niet, daarmee beloon je ze eerst in de robot en kunnen ze daarna in het station halen.
nvl79
@johndeere6230 vanaf wanneer krijgen de koeien kv in krachtvoerboxen? ( minimaal beschikbaar en max per bezoek)
johndeere6230
@nvl79

Bouwt vanaf dag 1 op naar dag 25 een 2,5 kg. Als ik het goed zeg krijgen ze in het kvstation pas wat als ze een halve kg zouden krijgen, dus maximaal een keer of 5 per dag.

Alleen wat ik zei, wij zeggen dan, hoezo is dat niet in te stellen dat als ze melkpermissie heeft, ze het alleen in de robot kan halen. We zien vaak namelijk dat als ze niet direct de robot in kunnen en na een minuut of 5 wachten, ze naar het station gaan, daar wel brok krijgen en daarna gaan vreten en liggen
nvl79
@johndeere6230 krijgen ze dezelfde brok in de robot?
johndeere6230
@nvl79

Ja krijgen dezelfde brok.

In 1x die 2.5 kg opnemen lijkt mij nog niet heel bevordelijk, zeker niet als ze daarvoor in de robot ook al 2-3 kg hebben gehad
nvl79
@johndeere6230 als ze in robot geweest zijn hebben ze normaal gesproken niets of weinig kv meer beschikbaar. Dus de eerste uren hebben ze geen 2,5 kg beschikbaar dus krijgen ook niets in het kv station. Als het kv weer opgebouwd is boven de 2,5 kg kunnen ze max 1 kg bijvoorbeeld in het kv station opnemen en dan moeten ze weer wachten tot er 2,5 kg beschikbaar is voor ze in het kv station weer wat krijgen. Ze zijn dan normaal wel een keer in de robot geweest
johndeere6230
@nvl79

In ons geval wel, aangezien er een fictieve voer 3 is ingevoerd, met een aparte tabel. Zo om daarop te kunnen sturen. Dus als ze in de robot hun portie “voer 1” op heeft, dan kan ze naar het station en d’r portie “voer 3” ophalen.
nvl79
@johndeere6230 toch zou ik het het hele krachtvoer verhaal nog eens kritisch bekijken met eventueel een deskundige er extra bij. Voor mij gevoel is daar winst te behalen voor jou
nvl79
@johndeere6230 waarom maak je van die halve kilo geen 2,5 kg en dan max 1 kg per bezoek in kv station?
bluepower12
@zettelmeyer @johndeere6230 ik denk ook dat daar winst te behalen is. Sluit de kv automaten eens een tijdje af en voer alles in de robot en evt. basisrantsoen verhogen
johndeere6230
@bluepower12

Ook wel over gehad en wat ik zei, ook geprobeerd, althans, alles in de robot voeren. Alleen het enige wat veranderd was de totale kv opname, die daalde, omdat de loop niet dusdanig verbeterde dat ze het voor konden vreten. Er kwam 0.1 melk bij, maar als een hoogproductieve koe 9-12 kg krijgt, dan krijg ze dat niet opgevreten als ze maar 2.2 keer komt. Dus na een week hebben we hem weer open gegooid omdat we bang waren dat de productie er onder weg zakte. Koeien krijgen Max 7kg in de robot en vaarzen 6,5 kg.

Wat betreft hoger basisrantsoen is in ons geval lastig (goed) uit te voeren. Doordat we die zelfladende mengwagen hebben krijg je het slecht gemengd en we moeten alles met de hand erin scheppen, dat laatste is nog tot daar aan toe, maar aangezien ik (relatief) veel weg ben, ziet pa dat slecht zitten.
T60401
@johndeere6230 Bouw je dan als eerste de krachtvoer af in het station. Ofwel alleen de hoog productieve dieren kunnen wat bij krijgen in het station. Alles wat minder dan 7 kg krijg moet het volledig in de robot halen.
Vind de krachtvoer gift overigens wel fors. Koeien krijgen hier maximaal 7 kg. zit nu rond de 29 kg gemiddeld. Ik voer ook niet gemengd. momenteel gooi ik wel een 0,3 kilo soja in de voerdoseerbak. en rijd ik wat snel heen en weer langst het voerhek. met de hoop dat het wat verdeeld is.
johndeere6230
@T60401

Ja, in het station wordt als eerst afgebouwd, daarna in de robot pas.

Ja wat is fors. Die 9 kg is boven de 35/40 kg melk als ik het goed zeg en die 12 kg is bij 60 liter melk. Is meer sporadisch dat ze die productie halen, maar dan moeten ze we gevoerd worden vinden wij.

Dat is wel netjes, 29 liter met weinig brok, scheelt ook wat voor brok natuurlijk. Is hier een vrij eenvoudige, kan het zo gek maken als je wilt natuurlijk. Proberen hier over het algemeen ook we knap melk uit ruwvoer te krijgen.
fan van trekkers
@johndeere6230 ik kan me niet voorstellen dat je met het verranderen van voer van 2 melkingen naar 3 gaat. Ik denk dat je het serieus in lekstromen moet gaan zoeken, en dan niet alleen op de robot maar ook installaties er om heen. Vaccumpomp frequentieregelaar, compressor, boiler of toch je water installatie. Je hebt geen zonnepanelen op het dak liggen? Die kunnen ook voor problemen zorgen. Dat merk je al best snel, als de zon schijnt staan de koeien achterin de stal
johndeere6230
@fan van trekkers

Zo staan wij/ ik er ook in, er is “iets” waarom die koeien niet de robot in gaan. De robot aanzich functioneert goed, natuurlijk, rantsoen zou beter kunnen, klauwen zou beter kunnen etc. Zit wat dat betreft genoeg verbetering in, alleen als ze het naar de zin in de robot hebben, dan moeten ze er zelf gewoon heen trekken.

Zonnepanelen liggen op de loods, maar hadden van de zomer wel overdag het beeld dat ze veel achter in de stal bleven als ze binnen waren uit de wei. Maar goed, dan staan er een hoop te zuipen, dus slaat de frequentie gestuurde waterpomp aan, de frequentie gestuurde ventilatoren staan dan aan en de zonnepanelen 20m verder op staan volle bak te produceren. Genoeg factoren waar het aan kan liggen, die kerel van de broncorrector komt binnenkort dan weer, die heeft ook vast weer connecties met andere.
bluepower12
@johndeere6230 oke. Heb je niks waarmee je losse product in de mengwagen kunt gooien? Shovel/voorlader? Bij lely adviseren ze om geen kv automaten te gebruiken.

Het duurt ook wel even voor ze in de gaten hebben dat ze alles in de robot op moeten halen. Je zou zeggen dat als ze het in de kv automaat opnemen, moeten ze het in de robot ook op kunnen nemen. Als dat op langere termijn nog niet gaat dan zou je zeggen dat er iets met de robot is waardoor ze er niet in willen
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @bluepower12:
Je zou zeggen dat als ze het in de kv automaat opnemen, moeten ze het in de robot ook op kunnen nemen

Bij mijn sac robot kan ik verlengde vreettijd invoeren bij koeien die niet helemaal lang genoeg melk geven om alle brokken op te vreten.
Die staan dan nog 1 of 2 (of meer of minder) minuten langer in de box om hun portie brokken op te kunnen vreten.

Heb bij begin robot melken de krachtvoer stations uitgezet.
casejxu
Quote Reactie van @bluepower12:
lely adviseren ze om geen kv automaten te gebruiken

Zo stellig zijn der niet in... maatje heeft net 4 nieuwe a5's en 4 nieuwe kvstattions van lely
+1
ford8630power
@casejxu Ze adviseerden hier ook om er 1 bij te houden naast de 2 A5's
johndeere6230
@bluepower12

Jawel, de shovel, alleen zijn er (nog) niet op ingericht. Krijgen het vaak in bigbags en dan is het toch wel veel hand werk.

Nee is zeker zo, wij zijn van mening dat er een andere rede is dat ze niet willen komen. Er zit een smakelijkere brok in nu, alleen de krachtvoeropname is niet omhoog gegaan. Hebben er weinig van gemerkt eigenlijk.
veeboertje
@johndeere6230 en licht in de robot dan? koe heeft natuurlijk een hekel om door het donker te lopen?
johndeere6230
@veeboertje

De lampen achter de robot hebben we aan en voor de robot hangt er een ledbak.

(klik om te vergroten)

Dit is de nacht situatie rondom de robot.
fan van trekkers
@johndeere6230 met of zonder licht. Mijn ervaring en van andere boeren hier in de buurt die licht uit hebben snachts merken geen verschil
newholland6640
@fan van trekkers

Ik heb ook geen licht snachts
+1
johndeere6230
@fan van trekkers

Ja hoor er ook verschillende meningen over. Als ze er maar graag in willen maakt het niet uit volgens mij.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @johndeere6230:
Daarna zakte ze terug naar de 2,6 omdat ze naar buiten gingen. Dit is tot eind juli zo’n beetje geweest, daarna zakte die weer naar de 2.1-2.3 en meer haalkoeien.

Heb hier een vast tijdstip wat de koeien mogen hebben aan uren overschrijding.
S morgens en s avonds wordt alles boven die tijd opgehaald en achter de robot gezet.
Anders zouden de bezoeken hier ook lager zijn.
Kan nu 2.8 houden bij ruim 25 liter gemiddeld.
Maar kan zo maar zijn dat ik er s morgens een 17 a 20 halen moet.
Dat is dan maar zo..
Nu op vers gras zijn ze toch wat trager.
Maar met een hele baal koolzaadstro per dag ipv een halve kan ik ze wel actief houden
johndeere6230
@Fendt926Driver

Hier ook s morgens en s avonds alles boven de 12 u bij zetten, tenzij ze net boven de 12 zitten en altijd zelf komen. Ook beetje afhankelijk van de liters/ lactatiestadium. Hoeveel moet je er gemiddeld halen dan? Vind 15-20% fors. Dat zou in ons geval 12 koeien betekenen.
rommert14
@johndeere6230 kan het niet gewoon zo zijn dat ze lui zijn? Als er bij ons in de groep met eerste een tweede lactatie koeien een overslaan (om wat voor reden dan ook) is dat wel te horen, en is ook bij 3x daags melken. Misschien meer energie in het rantsoen? Wat is je doel kwa productie? Of misschien veel oudere koeien? Die verrekken het bij ons ook altijd maar ze hebben geen keus 😅
+1
zettelmeyer
Quote Reactie van @rommert14:
Misschien meer energie in het rantsoen?

Waar word dat koe loom van dan?
rommert14
@zettelmeyer bedoelde meer dat ze misschien niet echt de drang hebben om vaak naar de robot te gaan als er niet veel melk onder zit.
J asper
@rommert14 Gewoon effe wat energie er bij in donderen geven ze zo meer😎😎🤣😅
rommert14
@J asper dat is wel wat kort door de bocht. Waarom denk jij dat het niet wil dan? Jij hebt ook robots toch? Dan moet jij het vast weten.
+2
J asper
@rommert14 Zonder de hele situatie gezien te hebben moet ik het “vast weten”😅🤣

Ik “denk” eerlijk gezegd ook niet dat er een probleem is, en als dat op gelost is dat het vanzelf loopt. Maar vooral een boel kleine dingetjes die bij elkaar op allemaal ervoor zorgen dat het niet loopt.

En altijd vanzelf loopt het zowizo nergens.
rommert14
Quote Reactie van @J asper:
En altijd vanzelf loopt het zowizo nergens

Dat is een ding wat zeker is
+1
johndeere6230
@rommert14

Ze zullen allicht lui(er) zijn, maar dat is al 7 maand dan zo… wij hebben het idee dat ze op een of andere manier ergens last van straling hebben, ook omdat ze vaak achter in de stal hangen en niet lekker doorlopen de robot in.
fan van trekkers
@johndeere6230 hoe lopen de koeien die net afgekalfd hebben dan? Lopen die wel direct en meer dan drie keer per dag? Hoeveel aardpennen heb jij rond de stal? Misschien een paar er bij slaan.
johndeere6230
@fan van trekkers

Verschilt heel erg, voor een maand of 2 terug startte ze eigenlijk allemaal wel goed op, 2,5-3,5x daags gemolken etc. Alleen diegene die de afgelopen 2 maanden hebben afgekalfd doen het allemaal ook niet. Sommige moeten we ook halen en een aantal die voor droogzetten zelf kwamen en zonder problemen zich lieten melken, moet je nu halen en lopen te etteren…
newholland6640
@johndeere6230

Ik heb ook aardig wat attentiekoeien laatste dagen. Eerste snee gaan voeren waar veel suiker in zit. Heel apart zo traag ze worden
johndeere6230
@newholland6640

Is hier vanaf de opstart eigenlijk al zo, nu vallen de ophaal koeien momenteel nog wel mee, alleen de melkingen/ productie blijft achter
Baltus_steyr
@Fendt926Driver ik ben hier de laatste weken fors meer structuur gaan voeren. 2 baal koolzaad ipv 1 en een baal hooi ah voerhek. Deze hebben ze met een dag of 4 op. En dat met mekaar zijn de koeien actiever en lopen ze ook beter op de robot. Heb hier gemiddeld een 3 tot 5 ophaalkoeien. Meer moeten het er ook niet worden in mijn ogen!
Fendt926Driver
Quote Reactie van @johndeere6230:
2 verschillende soorten brok dan?

Ja.
Lactatie start in het begin.
En ook direct een gewone melkbrok er bij naast..
Max 8 kg per koe per dag.
Alles in de robot.
Voerstations niet weer gebruikt sinds opstart melkrobot
Melkbrok blijft tot droogzetten.
Lactatie start wordt nogal een keer afgebouwd naar 0
johndeere6230
@Fendt926Driver

Aahh ja, hier 1 soort. Altijd zo gedaan en extra silo betekend ook dat we met een vulbuis door de schuur moeten/ extra vijzels, dus dat weerhoudt ons er van om er direct een 2de bij naast te zetten. Als ze geen brok krijgen is de loop er idd zo uit, hier in het begin wel gehad dat de valbuis soms leeg was, door verkeerde positie in vijzel tov de overnamebak naar het station. Maar dat kon je s morgens direct vernemen…
Baltus_steyr
@johndeere6230 he wat een geknooi. Ook wel frapant dat sinds de broncorrector het niet beter is gaan lopen. Hier ging het toen in een week tijd al iets beter en ben er 2 a 3 jaar mee bezig geweest om er goed boven op te komen!
Hier voer ik om het moment behoorlijk wat structuur bij , en dan helpt wel. Pittige 1e en 2e kuil samen met een klein beetje weidegang en daags nog een dikke opraapwagen vol gras. Ik dacht dat met dat beetje structuur het wel goed ging. Maar structuur nu meer gemaakt en zet een baal hooi aan het voerhek en dat loopt toch fijner bij de koeien!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ja hier ging het eerst ook wel de goede kant op, alleen sinds een maand of 3 weer knudde, zo erg zelfs dat er geen koeien meer heen en weer lopen, tussen weide en stal…

Ben benieuwd of we er wat aan terug zien als die luzerne er door komt onderin de maissilo.

Vers gras worden ze wel lui van Jaa
newholland6640
@johndeere6230

Pff wat een gedoe zeg. Dat veroorzaakt een hele vracht ergenis. En als het mooi loopt is het zo makkelijk…
+1
johndeere6230
@newholland6640

Ja behoorlijke ergenis…

Die handvol momenten dat het liep was het idd echt mooi werk
new holland koen
Ooit naar ondergrondse wateraders gekeken?
Hier in het verleden ook een periode veel onverklaarbare dingen met de koeien gehad (uitval, hoog celgetal etc.) totdat we dat hebben aangepakt. Toen was het meteen over.
Al zou ik als ik dit zo lees ook het eerst denken aan lekstroom.
zettelmeyer
Quote Reactie van @new holland koen:
lekstroom

Lekstroom kan je vaak wel zien aan het gedrag. Zenuwachtig of bijvoorbeeld niet door zuipen maar iedere keer een slokje neme
+1
johndeere6230
@new holland koen

Jazeker, van het voorjaar broncorrector geplaatst. Weten niet of het daardoor kwam, maar 10 dagen later, waren we van 2.1 naar 2.9-3 melkingen gegaan, 4 liter erbij en veel minder werk. Toen naar buiten gegaan en kuilen gewisseld, toen zakte het wel, maar konden we ze nog wel boven de 2.5 melkingen houden met iets meer werk, maar sinds augustus is het dan weer pet. Bult werk en melkingen/ melk er onderweg…
new holland koen
@johndeere6230 Ja, broncorrector heet dat ding. Ik kwam er even niet op.
Hier 10 jaar geleden met nieuwe ligboxenstal bouwen dat ding een eind verderop in de grond gestopt zodat hij niet in de weg zou zitten en het was direct weer ellende. Toen zsm terug gehaald dicht bij de stal en binnen een week het celgetal weer met 100 naar beneden.
Kan zijn dat hij bij jullie ook op de verkeerde plek staat misschien? Wellicht iets om ook te bekijken.
+2
2850Johndeere6R
@new holland koen scheef gezakt werk hij ook niet of de pijl niet meer naar noord
johndeere6230
@new holland koen

Ja zulke verhalen wel meer gehoord. De koeien zouden hem met rust laten zei die, alleen de stier hadden we onze twijfels bij. Wellicht dat die hem als boxbal heeft gebruikt, verwacht einde van komende week dat die weer langs komt. Dus dan gaan we het zien… wellicht dat we hem nog op een andere plek moeten zetten, alleen dit was het dichts bij zijnde plekje waar die geen last van stroomdraad had.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland FR 9050 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!