De bietencampagne is weer van start gegaan. Oude foto van een Someca 1000 voorzien van een Moreau bietenkopper/rooier. In onze contreien nooit echt aan het werk gezien.Wel de twee-fase rooiers van Gil

Someca 1000 in de bietencampagne

+27
Svendt28
De bietencampagne is weer van start gegaan.
Oude foto van een Someca 1000 voorzien van een Moreau bietenkopper/rooier. In onze contreien nooit echt aan het werk gezien.Wel de twee-fase rooiers van Gilles.
Hieronder nog enkele Moreau machines. Het koppen en het rooien gebeurd hier in twee werkgangen door twee tractoren elk appart. Daar achter een wagenlader met naastrijdende kipwagen.
Drie-fase rooien aldus... Moet wel een mooi schouwspel geweest zijn zo met een vijftal tractoren op één akker. Veel meer beleving en zo veel mooier dan de huidige moderne zelfrijders.
+7
MF 2725
@Svendt28 prachtige foto.
+4
toonvanbergen361
@Svendt28 Prachtige foto!

Reacties

+26
Svendt28
Moreau drie-fase...

(klik om te vergroten)

Hanomag met bietenkopper.

(klik om te vergroten)

International met bietenrooier.

(klik om te vergroten)

Twee Inters met bietenlader en Brimont kipwagen.

(klik om te vergroten)

Drie fase.
+18
Svendt28
@Svendt28 Nog een rooier ,ditmaal met een Belarus.

(klik om te vergroten)

Belarus.
+11
Towaberg
Prachtige illustratie van de 3-fase werkgang👌
+11
Massey 2705
Mooie uitleg van de foto,s...! 👍👍
+10
bob de bouwer
Prachtig mooi zo, drie fasen rooien had ik ook nog nooit gezien.
+7
Lucas Ensing
Prachtige foto's👌🏻
+8
MF 2725
Bij ons vroeger begonnen met 2 fase bietenrooien: WKM zelfrijder rooide de bieten op een rug tussen de achterwielen. Daarna tractor met lader en daarnaast tractor met kipper. Later met zelfrijdende bunkerrooiers.
+6
Svendt28
@MF 2725 Ja ,mooi die WKM's ,die zag je wel vaker bij jullie in Nederland.
+3
MF 2725
@Svendt28 Dat klopt. Waren eigenlijk werktuigendragers. Als ik me goed herinner met een Eicher motor er in.
+5
PieterA
@MF 2725 Aan de kopper van de WKM kon een bladafvoerband gemonteerd worden. Zo werden de bietekoppen voor het vee geladen. De rooimachines hadden best capaciteit en de kiepers waren klein. Zo oogsten wij hier soms met 7 kiepers (3 voor de bieten en 4 voor het blad) op de huiskavel.
+2
MF 2725
@PieterA Dat klopt. Vroeger werd het bietenblad vaak gevoerd aan de koeien.
Onze koeien waren er dol op!
+18
Svendt28
@Svendt28 Herriau bietenkopper, hier zie je de nakoppers goed zitten achter de loofklapper.
Verder nog een Herriau bietenlader en enkele wagens. Allen met Belarus'en ervoor.

(klik om te vergroten)

Herriau bietenkopper.

(klik om te vergroten)

Herriau bietenlader .

(klik om te vergroten)

+7
XC 70
Mooi geïllustreerd 👍
+5
deufi
Mooie plaatjes! Ben toch blij dat er nu een zelfrijder de bieten rooit.
+16
jd3140jb
Machtig! 100pk in de rooier. Wij rooiden vroeger met 145pk (JD 4455 en 4450), was evengoed een Gilles 6-rijer met de loofklapper voorop, de ontkoppers tussen de voor- en achterwielen en de rooier in de lift. Was best nog een lange combinatie om in de vele kleine (holle) veldwegen te rijden. Oprapen met Gilles en WKM getrokken oprapers en het grappige was dat er één trekker zonder 4x4 was (JD 3120) die met de kipper altijd boven raakte op hellende percelen. Deze had smalle achterbanden waardoor hij kon graven op de leemgrond tot hij vaste grond had, daar waar de 6600, 4040, 4240 en 6900 met hun brede banden bovenop bleven maar niet vooruit geraakten. Dan zei de chauffeur van de 3120 : "Ik zal het nog eens één keer voordoen" Neus omhoog en een kipper van 10 ton erachter en hij was weg. Achteraf jammer dat daar geen foto's van zijn, maar het is ook 25 jaar geleden. Toen was er geen smartphone.
+7
Towaberg
@jd3140jb ik zal het nog eens voordoen 😂😂😂😂
+5
jd3140jb
@Towaberg Het was dan ook op hellend terrein, licht gevroren 's morgens en tijdens de dag ontdooid waardoor er een papje ontstond. Wij met brede banden op de trekker en smalle banden op de kippers en hij met smalle banden op de trekker en brede banden op de kipper. Omgeving Overijse-Huldenberg-Waver.
+1
Towaberg
@jd3140jb die streek ken ik wel, ben een uurtje geleden nog door de velden van Huldenberg gereden!
+4
Svendt28
@jd3140jb Leuk verhaal, onze loonwerker werkte eerst ook met 100 pk, een Oliver 984(Drago) in de rooier. Later kwam de Same Buffalo 130 ertussen.
+3
caseboy
@jd3140jb mooi verhaal, die chauffeur van de 3120 zal wel een mooie grijns op z'n gezicht hebben gehad als die al die grotere trekkers achter zich liet
+2
jd3140jb
@caseboy Nogal. Voorwielen van de grond en sper op de achterwielen, kleine versnelling en laat maar graven. Ergens wel logisch, hij bleef grip houden in de grond, de rest niet.
+3
caseboy
@jd3140jb ja een grote trekker me veel vermogen is leuk maar als je het niet aan de grond krijgt heb je er niks aan.
+3
Henk 1120
@jd3140jb Zeer herkenbaar verhaal dit. Ik reed vroeger met een John Deere 2130 zonder voorwielaandrijving en kwam met een 10-tons veenhuis kieper vol bieten ook overal door, waar anderen bleven zitten. Mooie tijd was dat 😄
+8
a3vandiejen
Schitterende foto met een mooi verhaal.
+7
toonvanbergen361
Mooi geïllustreerd verhaal!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Moreau Bietenrooier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!