Foto van een Fendt 820, vandaag voor het eerst met de nieuwe machine aan de gang 👌🏻. Foto is geplaatst door Fendt_John Deere op 09-10-2023 om 22:58:27, met 46 reacties.

Fendt 820

+1
Fendt_John Deere
Foto van een Fendt 820, vandaag voor het eerst met de nieuwe machine aan de gang 👌🏻

Reacties

+2
MaxxuM4ever
Is dat tegenwoordig verplicht zo’n berg borden erop?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
dat tegenwoordig verplicht zo’n berg borden erop?

En een zwaailamp achterop??
Fendt_John Deere
@MaxxuM4ever
Niet verplicht maar zo ben je wel goed zichtbaar in het donker. Zwaailamp zat er toevallig bij maar gaat er binnenkort af.
+2
Fendttrisixfan
@Fendt_John Deere al deze borden zijn in België wel verplicht als je materiaal hebt die breder is dan 3m dacht ik
+2
Fendt_John Deere
@Fendttrisixfan
Ik vindt dat ze er eigenlijk standaard op horen. Nu ben je goed zichtbaar. En het is een mooie steun voor de schraper om schoon te steken
+1
bart99
Succes met de nieuwe aanwinst!
Fendt_John Deere
@bart99
Bevallen gaat hij zeker, hij doet het stukken beter dan de oude Struik
DANOONTJE POWERR
Is dit fijn genoeg om in te planten?
Ziet er nog wat kluiterig uit.
+2
Fendt_John Deere
@DANOONTJE POWERR
Dit kan net, dit is nog niet bij ons. De kluiten verweren wel, alleen moet je ervoor zorgen dat er voldoende losse grond onder je net ligt. Zo kunnen we even kijken of er nog wat aangepast moet worden.
reinder-mf
Niet te warm om nu al tulpen te planten? Of heb ik dat mis
+3
MaxxuM4ever
@reinder-mf in de Wieringermeer ook volop bezig, wel mooie omstandigheden maar qua temperatuur snap ik er ook weinig van als akkerbouwer.
+1
casejxu
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
temperatuur

Wij zijn vandaag ook weer begonnen. T is idd eigenlijk te warm maar wachten op regen is ook wat....
+2
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Als er 1 bollenboer gaat beginnen dan gaat de rest ook beginnen lijkt wel. De tijd van kijken naar de temperatuur van de bodem lijkt ook wel voorbij. Of het komt door de groter wordende arealen of dat zuur voor lief genomen wordt? Geen idee.
+2
2850Johndeere6R
@valmet6400power Collega van mijn broer kwam vorige week maaien en die vertelde dat hij toen al 8ha in zeeland had gepland. Vandaag gaat bij de loonwerker de 6de.planterscombinatie de schuur uit en eind van de week verwachten ze alle 8 aan de bak te hebben
+3
casejxu
@valmet6400power @2850Johndeere6R ze denken allemaal t zelfde. Ze weten dat t spannend is maar zoals gezegd wil niemand wachten op slecht weer als het weer nu goed is. Vooruitzicht voor dalende temperatuur is in de buurt. De bollen onder mooie omstandigheden kan meer waard zijn als iets meer augusta bijv
MaxxuM4ever
@casejxu kiezen tussen 2 kwaden dus. Prieken in de bagger kan altijd nog inderdaad.
casejxu
@MaxxuM4ever klopt. T ziet er al niet heel positief uit na vandaag dus gaan t zien. Rijden ook nog wel n paar dagen....
+2
MaxxuM4ever
@casejxu ach bij ons kwam de regen ook net te vroeg, er staat nog 2ha aardappels. Na het weekend komt weer een droge periode volgens buienradar dus daar hebben we dan maar vertrouwen in hé.
+1
casejxu
@MaxxuM4ever klopt. Wij hebben de 1e 10ha der weer. Misschien morgen verder anders na het weekend weer. Met regen is opzich prima te rijden alleen moeten we nog al eens door t land naar t goeie perceel en dat word n grote smeerboel
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Hadden jullie ff harder tegen de joystick van de Case moeten duwen? 😃 😃
+2
MaxxuM4ever
@valmet6400power Het waren niet de makkelijkste omstandigheden dit jaar tot nu toe bij ons. Stuk met veel stenen waar we zonder axiaal moesten rooien, overal wel een rotje door waterschade en wat phytoftora. En eerste jaar met deze machine, bij elkaar best wat tijd stil gestaan door onderhouds dingetjes en kleine veranderingen. Thuis zaten de aardappels om de renner andere reden erg diep dit jaar.
Gister in de loop van de ochtend is de buurman met zijn grimme SV260 komen helpen en dat schoot wel aardig op in vergelijking met de voorgaande dagen. En gelijk ff een vergelijking kunnen maken tussen de 2 machines. Had gezellig geweest als je ook nog ff mee had gereden met de 2060 haha. Bij jullie alles goed verlopen een zelf rooien goed bevallen?
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Haha wij hebben hem maandag meteen weer in de hoek van de schuur gezet. We waren zondag klaar met rooien maar dat had je wellicht wel gezien. En anders je vader wel want die zag ik ook een paar keer voorbij rijden met een Maxxum 😃

De 2060 is erg goed bevallen ja, 1 boutje uit een loof-intrek-rol gelopen maar dat was met een M10 x 50 boutje ook meteen weer opgelost. Verder geen technische mankementen gehad. Rooit erg schoon en de kluitjes gingen in de bunker allemaal stuk dus m'n vader was ook erg tevreden met hoe de aardappels binnen kwamen. Grond viel ook prachtig trouwens.

Jammer dat je weer zo lang moet wachten tot de volgende oogst haha
PieterA
@valmet6400power Met eigen mensen gerooid en ingeschuurd? Hier hebben we de buurman met een Varitron 470 laten rooien. Totaal 7,5 uur arbeid per hectare. Gemiddeld lagen de percelen 4 km van de opslag.
MaxxuM4ever
@PieterA dat is heel netjes denk ik. Volgens mij hebben wij zeker het dubbele aan uren per hectare. Ik hoop dat we aan de 2ha gemiddeld per dag raken dit jaar. De laatste dag zoals ik schreef met 2 rooiers gerooid en dan wordt het inschuren een heel stuk efficiënter van.
PieterA
@MaxxuM4ever Bij ons liep het dit jaar super. 39 uur over 34 hectare. We hebben zelf een 14 en een 16-tonner (die net zo groot zijn) De buren hebben 18-tonners. Zij kwamen op afroep helpen. Ik sta aan de hallenvuller. Er rijden 2-4 chauffeurs op de 2-4 kippers. 1 man zit op de rooier. Mijn vrouw heeft ook nog 2 trekker-kipper combinaties; een 10-tonner en een 12-tonner. 1 staat onder de grondband en met de andere haalt ze dan aardappelen. Als de grondkar vol is ruilt ze die om. Aan de band staan dan vaak 1-3 mensen; de chauffeur, eventueel de chauffeur van de volgende kar, mijn vrouw en ik. Als het mooi gaat (75 van de tijd lossen we maximaal) staat er soms niemand. Als er veel grond in zit zet ik de loslijn langzamer; dan komen er vanzelf steeds meer mensen aan de band. 1 keer ging het zo langzaam dat de rooierchauffeur met de laatste kar meekwam en ook aan de band stond.
+2
valmet6400power
@PieterA @MaxxuM4ever @casejxu

M'n vader deed het inschuren en ik het rooien en dan hebben we er telkens nog iemand bij gehad om de kiepwagens van het land te rijden naar de schuur en vice versa. Dus we hebben het werk met drie mensen rond gezet. M'n oom die op een kantoor werkt is 3 dagen geweest, m'n moeder 3 dagen en dan nog 2 dagen anderen.
M'n vader was met lossen een stuk sneller dan ik met rooien maar omdat we de aardappels los bewaren is het verzetten nog wel een klus als je dat "nog even snel" moet doen tussen het halen en brengen van de kiepwagens. En als je dan iemand kunt vinden dan zijn dat de kosten niet, heeft niemand het echt druk en blijft de rooimachine wel gewoon rijden.

Wij hadden dit jaar alles vol geplant en moesten (dus) op smalle banden inbreken en als dat was gebeurd weer terug naar brede banden om het stuk te rooien. Dus dat hebben we 2x gedaan, dat kost totaal ook weer een halve dag. Volgend jaar gaan we de twee percelen in de lengte planten en dan in het midden 2 regels niet planten zodat ik daar in kan breken met rooien op brede banden. En over de 3 meters aan de buitenkant kun je ook rijden dus dan maak je er gewoon 2 blokken van. Dit jaar kwamen we er mee weg omdat het droog was maar als het iets natter is, of de grond lichter zoals op een perceel komend jaar, dan sta je wel gewoon vast. En de spuit op brede banden zetten is een beetje zonde met 33 meter breedte.

De capaciteit heb ik niet helemaal bijgehouden, we hebben 7 ha gerooid in de breedte en 14.5 ha in lengtes variërend van 800 tot 500 meter. Op dat grote perceel reed de kiepwagen dan telkens naast me mee zodat ik gewoon kon stoppen en lossen als de bunker vol was. Rijdend lossen dan gaat de trekker uit, nu was bij 4.3 km/u koek op bij rooien (dus zonder lossen) op de zware grond. Het is super dat er een hydraulische graafmat op zit want daarmee regel ik de hoeveelheid grond zonder dat de trekker in toeren terug hoeft.
We rooiden tot 20:30 want het weerbericht gaf ook geen druk en op de dagen dat we echt aan het rooien zijn geweest (dus geen banden wisselen of kopakkers rooien) hebben we wel meer dan 3.5 ha gedaan. Nu zijn we 7.5 dag aan het rooien geweest, waarbij de eerste dag bestond uit 1 ha door de machine afstellen met z'n tweeën, regen van 12:00-15:00, twee kiepwagens legen na die tijd en weer beginnen met rooien. Dus voor volgend jaar hopen dat het rooien weer lukt met 3.5 km/u minimaal en dan moet 4 ha op een dag goed te doen zijn. En als het weerbericht slecht(er) wordt dan ga je langer door en als je langzamer rijdt dan doe je minder.
MaxxuM4ever
@valmet6400power heeft die van jullie wielaandrijving of niet? En viel het verbruik van de trekker mee? Onze cvx redde niet een hele dag rooien op 1 tank, iedere keer prutsen met jeddycan’s
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Nee dat dan weer niet, nadeel van tweedehands kopen he. 😄
Nu moet ik zeggen dat in een natte zandplek dit jaar de rooier er ook gewoon overheen liep. De (kleine) wielen onder de Grimme GZ stonden veeeel eerder stil dan de wielen onder de 2060. En verder hebben we eigenlijk overal draagkrachtige grond.
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Ik zie nu je tweede vraag (pas), sorry. Ik zat gemiddeld op 17 liter per uur. 220 liter tank/17 liter uur is 13 uur maximaal op een dag. Na een dag volop rooien ging het tanklampje wel branden. Heb er maximaal 205 liter ingegooid op 1 dag. Nu hadden we het allemaal rond de boerderij maar volgend jaar bij de losse kavel zal er ook wel een jerrycan mee moeten. Alleen als je 2 km/u rijdt is het brandstofverbruik natuurlijk ook geen 17 liter per uur meer. Hard(er) rijden vraagt de meeste brandstof.
stannetje96
@MaxxuM4ever hier gaat er zomaar 350 liter doorheen op een dag 😬
+1
MaxxuM4ever
@stannetje96 ik hoorde ook dat je dan aardig aardappels boven de grond toverde voor die 350 liter.
+1
stannetje96
@MaxxuM4ever gemiddeld tussen de 4,5 en 5 ha per dag en loofklappen gebeurd natuurlijk ook in dezelfde werkgang
PieterA
@MaxxuM4ever Bij ons moest de rooier (Varitron 470) eerst een poosje afkoelen voor het avondeten toen we in 6,5 uur 9 hectare aardappelen boven de grond gepeuterd hadden
stannetje96
@PieterA dat rijdend lossen scheelt ook wel de wereld aan tijd
+1
PieterA
@stannetje96 Ja, klopt. Ik rij liever met rijdend lossen bunker en grove matten om zo wat meer capaciteit te halen op de dagen dat het droog in het land is. Je kunt je structuur maar 1x verpesten.

Ook houd ik zo meer tijd over voor de andere teelten.
MaxxuM4ever
@PieterA dan heb je echt lekker doorgerooid zeg. En een handige chauffeur op de rooier zeker die er het uiterste uit kan halen qua afstelling en wendbaarheid. @stannetje96 stilstasnd lossen kost inderdaad de nodige tijd. Ik heb het niet getimed maar 2 minuten kost het zo met ff naar de kipper rijden, lossen/afvullen en weer naar de kopakker terug.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Hoe hard reden jullie met rooien dan? Want 2 ha op een dag is niet een reden om te stoppen met het rooien met de Krakei..
+1
MaxxuM4ever
@valmet6400power tussen de 0,8 en 5 km/u. Nu met de avr kost het dan maar 1 persoon die zo langzaam door het land rijdt en met de krakei zit er nog eentje naast op de kipper. Die kon nu in de schuur helpen aan de band. Vanuit kosten oogpunt is doorrooien met de oude nog wel een aantal jaar aantrekkelijk, het is een beetje plussen en minnen. Nu geen kippers meer in het land dus hopelijk minder verdichting en makkelijkere vervolg bewerkingen.
We konden nu alles met 2 kippers bereiden waar we voorheen vaak een extra trekker, kipper en chauffeur nodig hadden. Scheelt ook veel dat we voorheen met een 12 tonner reden en nu met een 18 tonner.
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Dat is nogal een groot verschil in snelheid! Ik zat tussen de 3 en 3.5 op het (nattere) graszaad land en tussen de 3-4.5 op die grote kavel. Wij hebben alles met onze twee 12 tonners weg gereden, daar passen twee volle bunkers in dus dat komt wel mooi uit.
Wat je zegt heb ik nog niet bij stil gestaan, maar inderdaad als het rooien langzaam gaat dan heeft maar 1 persoon daar “hinder” van. De rest krijgt het dan gewoon rustiger.
+2
casejxu
@valmet6400power t ergste is.... we hebben geen fotoos gezien🤪🤪
PieterA
@casejxu Toch staat er eentje van op tf
casejxu
@PieterA die moet ik dan gemist hebben🙄
+2
PieterA
@casejxu Ja, dat idee had ik al dat je een beetje te weinig op TF zit🤣🙈
MaxxuM4ever
@valmet6400power ik kom de schuur bijna niet uit met rooien, kisten stapelen en zorgen dat alles daar schoon blijft en heel. Zondag tegenover heyblok gerooid, dat was wel een mooi perceel. Je kunt altijd Hopmans bellen of er nog wat te loonrooien is toch als je de smaak te pakken hebt haha.
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
In een jaar als dit is er nagenoeg geen loonwerk te doen (gelukkig). En we hebben hem ook niet gekocht om loonwerk mee te doen maar als er zo'n jaar weer komt als 2019 dan sta ik zeker paraat om ergens te helpen mochten mensen bellen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 820 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!